Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Su Arıtma Sorunları

Su Arıtma Sorunları

Çeşitli kirleticiler ve su kalitesi sorunları için su arıtma ve sağlık bilgileri arşividir. Arşivdeki kirleticilerin çoğu şebeke suyu kaynaklarında nadiren tespit edilebilir seviyelerde bulunur ve bu kirleticilerle ilişkili birçok sağlık sorunu çok büyük miktarlara uzun süre maruz kalmanın sonucudur.

Bu bilgileri sadece referans olması için veriyoruz. Yüksek kaliteli bir laboratuvar su testi yaptırmanız, çoğu su sorunlarını tespit etmenin en iyi yoludur.

Alfabetik olarak listelenen konular

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z

A


Asidik Su

Asidik su (pH değeri düşük su) armatürleri lekeleyebilir ve bakır tesisata zarar verir. Ayrıca birçok su arıtma yöntemini de olumsuz etkileyebilir.

Akrilamid

Akrilamid, çok çeşitli ürünlerde kullanılan ve bazı nişastalı pişmiş gıdalarda ve kahvede bulunan kimyasal bir bileşiktir. Yüksek miktarlarda maruz kalınması kan ve sinir sistemi sorunlarına ve hatta kansere yol açabilmektedir.

Alaklor (Lasso®)

Alaklor, yabani otları ve geniş yapraklı yabani otları kontrol etmek için kullanılan bir herbisittir. Uzun süreli maruziyet karaciğer, böbrekler, dalak, gözler ve kan üzerinde zararlı etkilere neden olabilir ve insan için tehlikeli bir kanserojen maddedir.

Aldicarb

Aldicarb, nematodları ve böcekleri kontrol etmek için çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir pestisittir. Oldukça toksiktir ve kolinesteraz inhibisyonuna neden olur – çeşitli nörotoksik etkileri olan bir enzim baskılanmasıdır.

Aldrin ve Dieldrin

Aldrin ve dieldrein eskiden termit ve karıncaları kontrol etmek için kullanılan yasaklı böcek ilaçlarıdır. Karaciğer ve merkezi sinir sistemi için oldukça toksiktirler ve kanserojen olabilmektedirler.

Algler ve Siyanobakteriler

Algler ve siyanobakteriler tat/koku sorunlarına neden olabilen mikroorganizmalardır. Durgun sularda bazen koloniler oluştururlar ve zararlı siyanotoksinler salgılarlar.

Alkalinite

Suyun bir asidi nötralize etme kapasitesi olan alkalinite, arıtılan suyun pH’ının ayarlanmasında rol oynamaktadır.

Şap (Alüminyum Sülfat)

Şap (alüminyum sülfat), belediye su arıtımında kullanılan bir su arıtma maddesidir. Genellikle bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmez.

Alüminyum

Genellikle içme suyunda şap (alüminyum sülfat) olarak bulunan alüminyum, Alzheimer ve diğer sinir sistemi hastalıklarının gelişimiyle ilişkili olabilecek yaygın bir metaldir.

Ametryn

Ametryn ananas, mısır ve şeker kamışı bitkilerinde kullanılan bir herbisittir. Yüksek miktarlara uzun süre maruz kalmak karaciğer hasarına ve kilo alımında azalmaya neden olabilmektedir.

Amonyak

Amonyak, bakır tesisatta korozyona neden olabilen organik çürüme ile üretilen doğal bir gazdır.

Antimon

Antimon, çok çeşitli endüstrilerde kullanılan zehirli bir yarı metaldir. Toksik etkileri arseniğe benzer ve uzun süreli maruziyet kan şekeri ve kolesterol ile ilgili sorunlara yol açabilir.

Arsenik

Arsenik, çevrede doğal olarak bulunan ve çok çeşitli endüstrilerde kullanılan zehirli bir yarı metaldir. Uzun süreli maruziyet kansere ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Asbest

Asbest, çok çeşitli ürünlerde bulunan doğal olarak oluşan bir lif grubudur. Tipik olarak bir su arıtma sorunu değildir.

Atrazin

Atrazin, otların ve geniş yapraklı yabani otların kontrolü için yaygın olarak kullanılan bir herbisittir. Uzun süreli maruziyet kardiyovasküler sorunlara ve üreme güçlüklerine yol açabilir.

B


Bacillus thuringiensis (Bt) ve Cry Toksinleri

Bacillus thuringiensis (Bt) birçok böcek için zehirli bir protein üreten bir grup bakteridir. Memeliler için zararsız kabul edilirler, ancak bazen diahreye neden olan toksinler üretirler.

Bakteriler, E. Coli ve Toplam Koliform

Bakteriler suda yaygın olarak bulunur. Çoğu patojenik değildir, insan sağlığı için zararsızdır. Bazıları kolera, tifo, hepatit, dizanteri ve gastroenterit gibi hastalıkların sorumlusudur.

Bakır

Bakır, sıhhi tesisat ve böcek ilaçlarında kullanılan doğal bir metaldir. Uzun süre aşırı miktarda maruz kalınması karaciğer ve böbrek sorunlarına yol açabilir.

Baryum

Baryum, çok çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılan parlak bir metaldir. Merkezi sinir sistemi için toksiktir ve uzun süreli maruziyet kan basıncında artışa ve kalp hastalıklarına yol açabilir.

Bentazon (Bentazone)

Bentazon çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir herbisittir. Hayvanlarda uzun süreli maruz kaldıkları çalışmalar kalp, karaciğer, böbrek ve prostatta değişiklikler olduğunu göstermiştir.

Benzen

Benzen, plastik ve diğer sentetik ürünlerin üretiminde kullanılan uçucu bir organik kimyasaldır. Bilinen bir kanserojendir ve uzun süre büyük miktarlarda maruz kalındığında kan sorunlarına yol açabilir.

Berilyum

Berilyum, nükleer reaktörlerde ve havacılık endüstrisinde kullanılan inorganik bir metaldir. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet bağırsak lezyonlarına neden olabilir ve soluma yoluyla maruziyette bilinen bir kanserojendir.

Bisfenol A (BPA)

BPA, birçok tüketim malında bulunan polikarbonat plastiklerin ve epoksi reçinelerin üretiminde kullanılan bir kimyasaldır. Zayıf bir östrojen gibi davranabilir ve gelişimsel etkileri olabileceğine dair endişeler vardır.

Boron

Bor, imalat, enerji santralleri, gübre ve pestisitler dahil olmak üzere çok çeşitli endüstrilerde kullanılan kimyasal bir elementtir. Temel bir besin maddesidir, ancak büyük miktarlarda toksik olabilir.

Bromatlar (Potasyum Bromat ve Sodyum Bromat)

Bromatlar imalat ve gıda üretiminde kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Belirli koşullarda ozon içeren su arıtımı sırasında oluşabilirler. Akut maruziyette toksiktirler ve kanserojen olabilirler.

Bromürler ve Brom

Bromür, deniz suyunda ve bazı gıdalarda doğal olarak bulunan bir brom anyonudur. Su klorlama ve ozonlama işlemlerini zorlaştırabilir ve uzun süre yüksek miktarlarda maruz kalındığında nörolojik etkilere neden olabilir.

Bulanıklık

Bulanıklık su bulanıklığıdır. Bulanık su genellikle sağlık açısından bir sorun teşkil etmez, ancak su arıtımını engelleyebilir ve daha önemli su sorunlarına yol açan bir faktör olabilir.

C


Carbaryl (Sevin®)

Carbaryl, çok çeşitli mahsul ve konut kullanımına sahip bir böcek ilacıdır. Maruziyet kolinesteraz inhibisyonuna neden olabilir – çeşitli nörotoksik etkileri olan bir enzim baskılanması.

Chlorpyrifos (Dursban ve Lorsban)

Chlorpyrifos, çoğunlukla tarımsal olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahip bir böcek ilacıdır. Maruziyet, yüksek dozlarda felç veya ölüme yol açabilen sinir sisteminin aşırı uyarılması olan kolinesteraz inhibisyonuna neden olabilir.

Cıva

Cıva, ürün imalatında kullanılan kimyasal bir elementtir. Maruz kalınması böbreklerde ve merkezi sinir sisteminde hasara neden olabilir.

Çinko

Çinko, borulardan sızıntı nedeniyle bazen musluk suyunda büyük miktarlarda bulunan temel bir besindir. Uzun süre yüksek miktarlara maruz kalmak bakır eksikliğine veya bağışıklık ve sindirim sistemlerinde sorunlara yol açabilir.

D


1,2-Dikloropropan (DCP)

1,2-Dikloropropan (1,2-DCP) imalat ve tarımda kullanılan organik bir kimyasaldır. Maruziyet merkezi sinir sistemini, karaciğeri ve böbrekleri etkileyebilir ve kansere neden olabilir.

1,3-Dikloropropen (Telone®), 1,3-Dikloropropan ve Dikloropropenler

1,3-Dikloropropen nematodları kontrol etmek için kullanılan yaygın bir pestisittir. Karaciğer ve bağırsaklar için toksiktir, böbrek ve idrar kesesi üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir ve “olası bir insan kanserojenidir.”

1,4-Dioksan

1,4-Dioksan çok çeşitli endüstrilerde çözücü olarak kullanılan bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet sinir sistemi, mide, akciğerler, karaciğer ve böbrekler üzerinde zararlı etkilere neden olabilir ve kanserojen olabilir.

2,4-D (2,4-diklorofenoksiasetik asit)

2,4-D (2,4-diklorofenoksiasetik asit) ekinlerde, çimenlerde, meralarda ve ormanlarda yaygın olarak kullanılan bir herbisittir. Suda da kullanılmaktadır. Uzun süreli maruziyet karaciğer, böbrek ve böbrek üstü bezi sorunlarına yol açabilir.

Dalapon (2,2-Dikloropropiyonik Asit)

Dalapon, ekinlerde, çimlerde ve endüstride otlu yabani otları kontrol etmek için kullanılan bir herbisittir. Yüksek miktarlara uzun süre maruz kalındığında böbreklerde değişikliklere neden olabilir.

DBCP (1,2-dibromo-3-kloropropan)

DBCP (1,2-dibromo-3-kloropropan), çok çeşitli bitki ve sebzelerde nematodları kontrol etmek için kullanılan bir toprak fumigantıdır. Maruziyet üreme sorunlarına yol açabilir ve olası bir insan kanserojenidir.

DDT (Diklorodifeniltrikloroetan)

DDT, 1940’lardan 1970’lerin başında yasaklanmasına yol açan çevresel kaygılara kadar yaygın olarak kullanılan bir böcek ilacıdır. Uzun süreli maruziyet karaciğer, sinir ve üreme sistemlerine zarar verebilir ve muhtemel bir kanserojendir.

DEHA [Di(2-etilheksil) adipat]

DEHA [Di(2-etilheksil) adipat] çok çeşitli ürünlerde plastikleştirici olarak kullanılan organik bir kimyasaldır. Maruz kalınması kilo kaybına, karaciğer büyümesine ve potansiyel üreme sorunlarına yol açabilir.

DEHP [Di(2-etilheksil) ftalat]

DEHP [Di(2-ethylhexyl) phthalate] gıda ambalajları da dahil olmak üzere birçok üründe plastikleştirici olarak kullanılan bir kimyasaldır. Olası bir insan kanserojenidir ve maruziyet karaciğer sorunlarına ve üreme güçlüklerine yol açar.

Demir

Demir, suyun renginin solmasına yol açabilir ve yüksek miktarlarda konut veya endüstriyel suda sorun yaratabilir.

Demir Bakterileri

Demir bakterileri – demiri oksitleyen bakteriler – tesisatta lekelenmeye ve hasara neden olabilir.

Diazinon (Spectracide)

Diazinon, çok çeşitli böcekleri kontrol etmek için kullanılan bir böcek ilacıdır. Bir zamanlar yaygın bir konut pestisitiydi, ancak şimdi belirli tarımsal kullanımlarla sınırlandırılmıştır. Maruziyet kolinesteraz inhibisyonuna neden olabilir.

Dikloroasetik Asit (DCA)

DCA, klor veya kloramin içeren su dezenfeksiyonunun bir yan ürünü olarak oluşabilen bir kimyasaldır. Karaciğer, üreme ve sinir sistemleri üzerinde zararlı etkileri olabilir ve kanserojen olabilir.

Diklorobenzenler (DCB’ler)

DCB’ler çok çeşitli ticari ve evsel ürünlerde kullanılan kimyasallardır. Uzun süreli maruziyet karaciğer, kan, dalak ve diğer organlar üzerinde zararlı etkilere neden olabilir ve kanserojen olabilir.

Dikloroetanlar

Dikloroetanlar endüstride sıklıkla kullanılan uçucu organik kimyasallardır. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet kanserojen olabilir.

Dikloroetenler (DCE’ler)

Dikloroetenler (1,1-Dikloroetilen, 1,2-Dikloroetilen) çok çeşitli endüstriyel kullanımları olan organik bileşiklerdir. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet karaciğer hasarına neden olabilir.

Diklorometan (DCM)

Diklorometan hem endüstride hem de tarımda kullanılan organik bir bileşiktir. Uzun süreli maruziyet karaciğer sorunlarına ve kanser riskinin artmasına neden olabilir.

Dicofol

Dicofol, çok çeşitli ürünlerde akarları kontrol etmek için kullanılan bir böcek ilacıdır. Uzun süreli maruziyet karaciğer, böbrekler, kalp ve böbreküstü bezlerini etkileyebilir.

Diflubenzuron

Diflubenzuron sinek ve sivrisinekleri kontrol etmek için kullanılan bir insektisittir. Uzun süreli maruziyet kan, karaciğer ve dalak üzerinde zararlı etkilere neden olabilir ve metabolize olarak insanlarda kanserojen maddeye dönüşebilir.

Dimethoate

Dimethoate, tarımda çok çeşitli böcekleri kontrol etmek için kullanılan bir insektisittir. Maruziyet kolinesteraz inhibisyonuna neden olabilir – çeşitli nörotoksik etkileri olan bir enzim baskılanması ve kanserojen olabilir.

Dinoseb

Dinoseb soya fasulyesi, sebze ve tahıl ürünlerinde kullanılan bir herbisittir. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet üreme güçlüklerine yol açabilir.

Dioksin (TCDD veya 2,3,7,8-Tetraklorodibenzo-para-dioksin)

Dioksin, klorlu organik bileşiklerin üretimi sırasında ortaya çıkan bir kirleticidir. Uzun süreli maruziyet üreme güçlüklerine ve kansere yol açabilir.

Diquat

Diquat yaygın olarak kullanılan bir herbisittir. Suda nadiren bulunur, ancak uzun süreli maruziyet katarakta yol açabilir.

Diuron (DCMU)

Diuron, çok çeşitli ürünlerde ve tarım dışı alanlarda kullanılan bir herbisittir. “Bilinen/belki de” insan kanserojeni olarak sınıflandırılmıştır.

E


Edetik Asit (EDTA)

Edetik asit çok çeşitli endüstrilerde kullanılan bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet büyüme hızı, kan değişiklikleri, diş erozyonu ve üreme sorunları üzerinde etkilere yol açabilir ve temel besin maddelerinin emilimini engelleyebilir.

Endokrin Bozucular

Endokrin bozucular, vücudun doğal kimyasal sinyallerini manipüle eden veya bloke eden maddelerdir.

Endosülfan

Endosulfan şu anda çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir böcek ilacıdır. Kullanımdan kaldırılmaktadır ve yakında Amerika Birleşik Devletleri’nde yasaklanacaktır. Oldukça toksiktir ve kolinesteraz inhibisyonuna neden olur.

Endothall

Endothall, çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir herbisit, yaprak dökücü ve kurutucu maddedir (kurutucu madde). Uzun süreli maruziyet mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir.

Endrin

Endrin, bir zamanlar çok çeşitli ürünlerde kullanılan ancak artık Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılmayan zehirli bir pestisittir. Uzun süreli maruziyet karaciğer hasarına neden olabilir.

Epiklorohidrin (ECH)

Epiklorohidrin, tortu arıtımı sırasında teorik olarak suyu kirletebilen endüstriyel bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet mide sorunlarına ve kansere yol açabilir.

Etilbenzen

Etilbenzen, stiren (daha sonra plastik yapımında kullanılır) yapımında kullanılan organik bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet karaciğer ve böbrek sorunlarına yol açabilir.

Etilen Dibromür (1,2-Dibromoetan)

Etilen dibromür (1,2-Dibromoethane) kurşunlu yakıtlarda ve kimya endüstrisinde kullanılan kurşun temizleyici bir kimyasaldır. Aynı zamanda mide, karaciğer, böbrek ve üreme sistemi sorunlarına yol açabilen bir kanserojendir.

F


Fenitrothion

Fenitrothion, Amerika Birleşik Devletleri’nde sınırlı kullanımı olmasına rağmen, dünya çapında çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir böcek ilacıdır. Çeşitli nörotoksik etkileri olan bir enzim baskılanması olan kolinesteraz inhibisyonuna neden olabilir.

2-Fenilfenol (OPP)

2-Fenilfenol gıdaları sterilize etmek ve hastaneleri, çiftlikleri ve diğer ortamları dezenfekte etmek için kullanılan bir mikrobisittir. Düşük toksisiteye sahiptir, ancak mesane ve karaciğer üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir ve kanserojen olabilir.

Florür

Florür, birçok toplumda diş sağlığını geliştirme yöntemi olarak suya eklenmektedir. Aşırı maruziyet orta ila şiddetli diş ve iskelet rahatsızlıklarına neden olabilir.

Formaldehit

Formaldehit, klor içeren su dezenfeksiyonunun bir yan ürünü olarak oluşabilen bir kimyasaldır. Uzun süre yüksek miktarlarda maruz kalınması kilo kaybına ve sindirim sisteminde hasara yol açabilir.

Fosfatlar

Fosfatlar doğal olarak oluşan besin maddeleridir ve genellikle gübre olarak kullanılırlar. Fosfat kirliliği, suda aşırı miktarda besin maddesine yol açarak doğal ekosistemi bozabilir.

G


Giardia Lamblia

Giardia lamblia, “kunduz ateşi” veya “gezgin ishali” olarak da bilinen giardiasis hastalığına neden olan bir bağırsak parazitidir.

Glifosat (Roundup®)

Glifosat yaygın olarak kullanılan bir herbisittir (yaygın olarak Roundup® ticari adıyla bilinir). Yüksek konsantrasyonlara uzun süre maruz kalmak böbrek ve üreme sorunlarına yol açabilir.

Gümüş

Gümüş, bakteriyostatik özelliklere sahip doğal olarak oluşan bir elementtir. Genellikle sağlıktan ziyade estetik bir konudur.

H


Haloasetik Asitler (HAA5)

Haloasetik asitler, su arıtma kimyasallarının organik partiküller veya bromür ile reaksiyona girmesi sonucu oluşan toksik kimyasallardır. Bazıları potansiyel insan kanserojenidir.

Heptaklor

Heptachlor artık sadece gömülü elektroniklerde kullanılan oldukça kısıtlı bir pestisittir. Uzun süreli maruziyet karaciğer hasarına ve kanser riskinin artmasına neden olabilir.

Heterotrofik Bakteriler

Heterotrofik bakteriler doğal olarak oluşur ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri yoktur.

Hekzaklorobenzen (HCB)

Hekzaklorobenzen (HCB), 1965’ten beri ABD’de yasaklanmış, kullanılmayan bir mantar ilacıdır. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet karaciğer, böbrek ve üreme güçlüklerine yol açabilir ve kanser riskinin artmasına neden olabilir.

Hekzaklorobütadien (HCBD)

Hekzaklorobütadien (HCBD), klor üretimi sırasında yan ürün olarak oluşabilen endüstriyel bir kimyasaldır. Karaciğer ve böbrekler üzerinde zararlı etkileri olabilir ve kanserojen olabilir.

Hekzaklorosiklopentadien (HEX)

Hexachlorocyclopentadiene (HEX), pestisitler de dahil olmak üzere diğer kimyasalların üretiminde kullanılan bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet böbrek veya mide sorunlarına yol açabilir.

Hidrojen Sülfür

Hidrojen sülfür doğal olarak oluşan ve “çürük yumurta” kokusu yayan bir gazdır.

I


İyot-131

İyot-131, nükleer reaktörler tarafından üretilen radyoaktif bir parçacıktır. Maruziyet tiroid ile etkileşime girebilir ve tiroid kanserine yol açabilir.

J


K


Kadmiyum

Kadmiyum, pillerde yaygın olarak bulunan ve endüstriyel ve tarımsal işlemlerde kullanılan bir metaldir. Uzun süreli maruziyet böbrek hasarına yol açabilir.

Karbofuran

Karbuforan, artık Amerika Birleşik Devletleri’nde yasaklanmış olan oldukça zehirli bir böcek ilacıdır. Uzun süreli maruziyet kan, sinir ve üreme sistemlerinde sorunlara yol açabilir.

Karbondioksit

Karbondioksit çoğu doğal suda bulunan kimyasal bir bileşiktir. pH ile yakından ilişkilidir.

Karbon Tetraklorür

Karbon tetraklorür, soğutucu akışkanlarda (Freon®), temizlik ürünlerinde ve yangın söndürücülerde bulunan organik bir kimyasaldır. Olası bir insan kanserojenidir ve uzun süreli maruziyette karaciğer sorunlarına yol açabilir.

Kloral Hidrat

Kloral hidrat böcek ilaçlarında, herbisitlerde ve uykusuzluk tedavisi için hipnotik bir ilaç olarak kullanılan bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet karaciğer değişikliklerine yol açabilir ve kanserojen olabilir.

Kloraminler

Kloraminler, klora amonyak eklenmesiyle elde edilen ve sürekli tartışmalara yol açan su dezenfektanlarıdır.

Klordan

Chlordane, bir zamanlar çok çeşitli böcekleri kontrol etmek için kullanılan ve artık oldukça kısıtlanmış bir böcek ilacıdır. Potansiyel bir insan kanserojenidir ve uzun süreli maruziyette karaciğer sorunlarına yol açabilir.

Klorür

Klorür suda yaygın olarak bulunan bir anyondur, genellikle sodyum klorür-sofralık tuz olarak bulunur. Temel bir besin maddesidir, ancak suyun estetik kalitesini etkileyebilir veya tesisatta korozyona ve çukurlaşmaya neden olabilir.

Klor

Klor en yaygın kullanılan su dezenfektanıdır. Gözü, cildi ve solunumu tahriş edebilir ve su klorlaması bazen kanserojen yan ürünler oluşturabilir.

Klorit, Klorat ve Klor Dioksit

Klorit ve klorat, klor dioksit ile arıtılan suda oluşabilen dezenfeksiyon yan ürünleridir. Büyük miktarlar küçük çocuklar üzerinde zararlı etkilere sahip olabilir ve uzun süreli maruziyette anemiye yol açabilir.

Kloroasetonlar (1,1-Dikloroaseton ve 1,3-Dikloroaseton)

Kloroasetonlar suyun klorlanması sırasında oluşabilen kimyasallardır. Kloroaktonlarla ilgili çalışmalar sınırlıdır, ancak yüksek dozlarda karaciğer için toksik oldukları gösterilmiştir.

Klorobenzen (Monoklorobenzen)

Klorobenzen, endüstride geniş bir kullanım alanına sahip organik bir bileşiktir. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet böbrek ve karaciğer hasarına yol açabilir.

Kloropikrin

Kloropikrin, en yaygın olarak pestisit bileşeni olarak geniş bir kullanım alanına sahip bir kimyasaldır. Oldukça toksiktir ve büyük miktarlarda maruz kalındığında ölümcül olabilir.

Klorotoluron

Klorotoluron, Avrupa’da kışlık arpa ve buğday mahsullerini etkileyen yabani otları kontrol etmek için kullanılan bir herbisittir. Akut toksisitesi düşüktür, ancak büyük miktarlara uzun süre maruz kalmanın bazı fareler için kanserojen olduğu gösterilmiştir.

Kriptosporidyum

Cryptosporidium, cryptosporidiosis hastalığından sorumlu bir mikroorganizma grubudur.

Krom

Kromun biri temel bir besin maddesi, diğeri ise cildi tahriş edici ve muhtemelen insan kanserojeni olan iki formu vardır.

Korozyon

Korozyon suyun renginin değişmesine, tat ve koku sorunlarına, tortu ve sızıntılara yol açabilir.

Koku

Tat ve koku sorunları, genellikle çürüyen bitki örtüsü veya dezenfektanlar olmak üzere çeşitli kaynaklardan kaynaklanır.

Kurşun

Kurşun, artık yasaklanmış olan ancak eskiden çok çeşitli tüketici ürünlerinde kullanılan zehirli bir metaldir. Maruz kalınması böbrek sorunlarına, yüksek tansiyona, çocuklukta sakatlıklara ve kansere yol açabilir.

L


Lejyonella

Legionella, Pontiac Humması ve bir tür zatürre olan Lejyoner Hastalığından sorumlu küçük, çubuk şeklinde bakterilerdir.

Lindan

Lindane, evcil hayvanlar ve çiftlik hayvanları üzerindeki akar ve pireleri kontrol etmek için kullanılan sınırlı bir böcek ilacıdır. Yüksek seviyelere uzun süre maruz kalmak böbrek ve karaciğer sorunlarına yol açabilir.

M


Magnezyum

Magnezyum, suyun sertliğini etkileyen doğal bir elementtir.

Malathion ve Malaoxon

Malathion, hafif toksik olmasına rağmen, enzim inhibe edici kimyasal malaokson’a metabolize olarak zararlı sinir sistemi etkilerine neden olabilen bir böcek ilacıdır.

Manganez

Manganez, yüksek konsantrasyonlarda armatürlerin ve çamaşırların lekelenmesine neden olabilen temel bir mineraldir.

MCPA (4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit)

MCPA (4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit) geniş bir uygulama yelpazesine sahip bir herbisittir. Orta derecede toksiktir ve büyüme, üreme ile ilgili sorunlara ve karaciğer ve böbrekler üzerinde zararlı etkilere yol açabilir.

Metan

Metan, ısıtmada yaygın olarak kullanılan bir doğal gazdır. Yanıcıdır ve potansiyel olarak patlayıcıdır.

Metanol (Metil Alkol)

Metanol, çok çeşitli endüstriyel kullanım alanlarına sahip, doğal olarak oluşan bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet görme sorunlarına ve nörolojik hasara yol açabilir.

Metoksiklor

Metoksiklor, çok çeşitli haşereleri kontrol etmek için DDT’ye alternatif olarak kullanılan bir pestisittir. Yüksek miktarlara uzun süre maruz kalmak üreme sistemi ile ilgili sorunlara yol açabilir.

Metil Tersiyer-Bütil Eter (MTBE)

Metil tersiyer-bütil eter (MTBE), yüksek dozlarda insan kanserojeni olabilen bir benzin katkı maddesidir.

Metolaklor (S-Metolaklor)

Metolaklor, çok çeşitli mahsullerde ve mahsul olmayan alanlarda kullanılan bir herbisittir. Hafif toksiktir, ancak karaciğer üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir ve olası bir insan kanserojenidir.

Molinat

Molinat, eskiden pirinç tarlalarında kullanılan yasaklı bir herbisittir. Uzun süreli maruziyet karaciğer, böbrekler, adrenal ve tiroid bezleri üzerinde zararlı etkilere neden olabilir.

Monokloroasetik Asit (Kloroasetik Asit)

Monokloroasetik asit, su dezenfeksiyonu sonucunda oluşabilen endüstriyel bir kimyasaldır. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet kalp, kaslar ve merkezi sinir sistemleri üzerinde zararlı etkilere yol açabilir.

Mutajen X ve MX Analogları

Mutajen X (MX olarak da bilinir) klorlamanın toksik bir yan ürünüdür. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet kanser riskini artırabilir.

N


Naftalin

Naftalin, eskiden naftalin üretiminde kullanılan yaygın bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet kataraktın yanı sıra karaciğer ve nörolojik hasara neden olabilir.

NDMA (N-Nitrosodimetilanim)

NDMA (N-Nitrosodimethylanime), bazı su arıtma yöntemlerinde kimyasal reaksiyonlar sonucu açığa çıkan zehirli bir kimyasaldır. Maruz kalınması karaciğer hasarına ve kansere yol açabilir.

Nikel

Nikel, çoğu suda bulunan ve doğal olarak oluşan bir metaldir. Genellikle zararsızdır, ancak alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Nitratlar / Nitritler

Gübrede yaygın olarak kullanılan nitratlar genellikle sağlık açısından bir sorun teşkil etmez, ancak yüksek konsantrasyonlarda methemoglobinemiye veya “mavi bebek sendromuna” neden olabilir.

Nitrilotriasetik Asit (NTA)

Nitrilotriasetik asit bazı çamaşır deterjanlarında bulunan bir kimyasaldır. Uzun süre yüksek miktarlara maruz kalmak böbrek hasarına neden olabilir ve potansiyel bir kanserojendir.

Norovirüs

Norovirüs, “mide gribi” olarak da bilinen gastronterite neden olabilen bir virüs grubudur.

O


Oryzalin

Oryzalin, öncelikle meyve ve fındık ağaçlarının çevresinde kullanılan bir herbisittir. Uzun süreli maruziyet kan, karaciğer ve böbreklerde değişikliklere yol açabilir ve olası bir insan kanserojenidir.

Oxamyl (Vydate®)

Oxamyl, çok çeşitli haşereleri kontrol etmek için kullanılan bir pestisittir (ticari adı Vydate®). Yüksek miktarlara uzun süre maruz kalmak merkezi sinir sisteminde sorunlara neden olabilir.

P


Paraquat Diklorür

Paraquat dichloride, 1970’lerde ABD ve Meksika’da marihuana bitkilerini yok etmek için kullanıldığında ünlenen bir herbisittir. Oldukça toksiktir ve akciğer, böbrek ve karaciğer hasarına yol açabilir.

Parathion (Etil Parathion)

Parathion, artık birçok ülkede yasaklanmış olan oldukça zehirli bir böcek ilacıdır. Uzun süreli maruziyet kan ve karaciğer hasarına ve muhtemelen kansere yol açabilir.

Pendimethalin

Pendimethalin, ekinlerde ve tarım dışı alanlarda geniş yapraklı ve otsu yabani otları kontrol etmek için kullanılan bir herbisittir. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet karaciğer hasarına yol açabilir.

Pentaklorofenol (PCP)

Pentaklorofenol (PCP) ahşap koruma için kullanılan bir mantar ilacıdır. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet karaciğer ve böbrek sorunlarına yol açabilir ve kanser riskinin artmasına neden olabilir.

Per- ve Polifloroalkil Maddeler (PFAS)

PFAS, çok çeşitli ticari ürünlerde kullanılan bir grup üretilmiş kimyasaldır. Maruziyet karaciğeri etkileyebilir veya gelişimsel sorunlara neden olabilir ve PFAS olası kanserojenlikleri açısından incelenmektedir.

Perklorat

Perklorat, savunma sanayi tarafından roket yakıtı ve patlayıcı yapımında yaygın olarak kullanılan bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet tiroid sorunlarına yol açabilir.

Permetrin

Permetrin, çok çeşitli konut ve tarımsal uygulamaları olan bir böcek ilacıdır. Sadece orta derecede toksiktir, ancak uzun süreli maruziyette kansere yol açabilir.

Pestisitler

Pestisitler, tarımda yaygın olarak kullanılan ve sağlık üzerinde çeşitli olumsuz etkileri olabilen sentetik organik kimyasallardır.

pH

pH, suyun asitliği ve alkaliliği arasındaki ilişkinin bir ölçüsüdür.

İlaçlar ve Kişisel Bakım Ürünleri (PPCP’ler)

İlaçlar ve kişisel bakım ürünleri (PPCP’ler) her yerde bulunur ve çeşitli yollarla suya ulaşabilir. İnsan sağlığına etkileri büyük ölçüde bilinmemektedir, ancak zararlı bir ekolojik etkiye sahip olabilirler.

Picloram

Picloram, odunsu bitkileri ve geniş yapraklı yabani otları kontrol etmek için kullanılan bir herbisittir. Büyük miktarlara uzun süre maruz kalmak karaciğer sorunlarına yol açabilir.

Pirimiphos-methyl

Pirimiphos-methyl depolanmış tahıllarda ve sığırlarda kullanılan bir böcek ilacıdır. Büyük miktarlara maruz kalmak kolinesteraz inhibisyonuna neden olabilir – çeşitli nörotoksik etkileri olan bir enzim baskılanması.

Poliklorlu Bifeniller (PCB’ler)

Poliklorlu bifeniller (PCB’ler), eskiden çok çeşitli endüstriyel ve ticari ürünlerde kullanılan yasaklı organik kimyasallardır. Uzun süreli maruziyet kansere ve çok çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Polinükleer Aromatik Hidrokarbonlar (PAH’lar)

PAH’lar, neredeyse sadece insan faaliyetleriyle üretilen çeşitli bir kimyasallar grubudur. Uzun süreli maruziyet kansere ve böbrekler, karaciğer, kan, bağışıklık ve üreme sistemleri üzerinde diğer zararlı etkilere yol açabilir.

Propanil

Propanil, öncelikle pirinç mahsullerinde kullanılan bir herbisittir. Daha toksik kimyasallara metabolize olabilir ve büyük miktarlara maruz kalındığında dalak ve karaciğer üzerinde zararlı etkileri olabilir.

Pyriproxyfen

Pyriproxyfen hem konutlarda hem de tarımda kullanılan bir böcek ilacıdır. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet karaciğer ve böbrek sorunlarına neden olabilir.

Q


R


Radon

Radon, çoğu yeraltı suyunda bulunan ve doğal olarak oluşan radyoaktif bir elementtir. Uzun süreli maruziyet kanser riskinin artmasına neden olabilir.

Renk

Su çeşitli nedenlerle renk alabilir, en tipik olarak organik madde ve çürüyen bitki örtüsü.

S


Sertlik

Sertlik, suda bulunan kalsiyum ve magnezyum tuzlarının miktarıdır. Sert su, sıhhi tesisat ve temizlik yüzeyleri üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Siyanazin (Bladex)

Siyanazin, eskiden mısır mahsullerinde kullanılan yasaklı bir herbisittir. Uzun süreli maruziyet karaciğer değişikliklerine ve doğum kusurlarına neden olabilir ve olası bir insan kanserojenidir.

Siyanür

Siyanür, uzun süreli maruziyette sinir hasarına ve tiroid sorunlarına yol açabilen zehirli bir kimyasaldır.

Siyanojen Klorür (CK)

Siyanojen klorür, kimyasal savaşta, göz yaşartıcı gazlarda, pestisit gazlarında ve diğer kimyasalların oluşumunda kullanılan bir kimyasaldır. Oldukça zehirlidir ve beyin, kalp ve akciğerler üzerinde zararlı etkileri vardır.

Selenyum

Selenyum doğal olarak oluşan bir element ve temel bir insan besin maddesidir. Nadiren bir su kirleticisidir ve sadece yüksek konsantrasyonlarda zararlıdır.

Silika

Silika doğada yaygın olarak kum veya kuvars olarak bulunur. Su arıtma ekipmanlarını tıkayabilir ve kireçlendirebilir.

Silvex (2,4,5-TP / Fenoprop)

Silvex, eskiden odunsu bitkileri ve geniş yapraklı yabani otları kontrol etmek için kullanılan yasaklı bir herbisittir. Uzun süreli maruziyet karaciğer sorunlarına yol açabilir.

Simazin

Simazin çok çeşitli ekin ve ekin dışı alanlarda kullanılan bir herbisittir. Büyük miktarlara uzun süre maruz kalmak kan sorunlarına neden olabilir.

Spinosad DT

Spinosad bakterilerden elde edilen bir insektisittir. Ev hayvanlarının tedavisi ve su kapları için sivrisinek tedavisi de dahil olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahiptir. Yüksek miktarlara uzun süre maruz kalmak karaciğer ve tiroidi etkileyebilir.

Stiren

Stiren, plastik üretiminde yaygın olarak kullanılan bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet karaciğer, böbrek ve dolaşım sorunlarına yol açabilir.

Sülfat

Sülfatlar çoğu suda bulunan doğal maddelerdir ve endüstriyel atıkların ve gübre akışının bir yan ürünüdür. Yüksek konsantrasyonlarda müshil etkisi gösterebilirler.

T


Tetrakloroeten / Perkloroetilen (PCE)

Tetrakloroeten, kuru temizlemede yaygın olarak kullanılan organik bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet karaciğer sorunlarına ve kanser riskinin artmasına neden olabilir.

1,2,3-Trikloropropan (TCP)

1,2,3-Trikloropropan hem ara ürün olarak kullanılan hem de kimyasal üretimin bir yan ürünü olarak oluşan bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilir ve olası bir insan kanserojenidir.

2,4,6-Triklorofenol ve Klorofenoller

2,4,6-Triklorofenol, klor veya ağartıcı içeren su dezenfeksiyonunun bir yan ürünü olarak oluşabilen bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet karaciğer ve kan üzerinde zararlı etkilere neden olabilir ve olası bir insan kanserojenidir.

Temephos

Temephos sivrisinek larvalarını kontrol etmek için kullanılan bir böcek ilacıdır. Yüksek dozlara maruz kalmak merkezi sinir sistemini etkileyebilir.

Terbuthylazine (TBA)

Terbuthylazine (TBA) endüstriyel soğutma sistemlerinde ve süs fıskiyelerinde kullanılan bir yosun öldürücü/mikrobiyosittir. Sadece orta derecede toksik olmasına rağmen, uzun süreli maruziyette iştahsızlık ve diğer sağlık etkilerine neden olabilir.

Tetrakloroetanlar

Tetrakloroetanlar sınırlı modern kullanımı olan endüstriyel kimyasallardır. Büyük miktarlara maruz kalmak merkezi sinir sistemi, solunum ve karaciğer hasarına neden olabilir ve potansiyel olarak kanserojendir.

Talyum

Talyum, bakır, kurşun, çinko ve diğer cevherlerde eser miktarda bulunan oldukça zehirli bir metaldir. Uzun süreli maruziyet tansiyon, gastrointestinal, böbrek ve karaciğer sorunlarına yol açabilir.

Toluen

Toluen, endüstriyel olarak çözücü olarak ve diğer kimyasalların üretiminde kullanılan bir kimyasaldır. Uzun süreli maruziyet merkezi sinir sistemi, böbrekler ve karaciğerde sorunlara neden olur.

Toplam Çözünmüş Katılar (TDS)

TDS, bir sıvıda moleküler süspansiyon halinde bulunan tüm maddelerin birleşik içeriğinin bir ölçüsüdür.

Toksafen

Toksafen, uzun süreli maruziyette kanser, böbrek, karaciğer ve tiroid sorunlarına neden olabilen yasaklı bir pestisittir.

Trikloroasetik Asit (TCA)

Trikloroasetik asit çeşitli endüstrilerde kullanılır ve klor içeren su dezenfeksiyonunun bir sonucu olarak oluşabilir. Olası bir insan kanserojenidir.

Triklorobenzenler (TCB’ler)

TCB’ler çok çeşitli endüstriyel kullanımları olan organik kimyasallardır. Orta derecede toksiktirler ve uzun süreli maruziyette glandüler sorunlara yol açabilirler.

Trikloroetanlar (TCE’ler)

TCE’ler endüstriyel olarak çözücü olarak kullanılan organik kimyasallardır. Uzun süreli maruziyet böbrekleri, karaciğeri, sinir, dolaşım ve bağışıklık sistemlerini etkileyebilir.

Trikloroeten (TCE)

Trikloroeten (TCE) endüstriyel bir çözücüdür ve boyalar ile boya sökücülerin bir bileşenidir. Uzun süreli maruziyet karaciğer sorunlarına neden olabilir ve olası bir kanserojendir.

Triklosan

Triklosan, tüketici hijyen ürünlerinde ve kozmetiklerde yaygın olarak kullanılan bir pestisittir. Sucul yaşam üzerindeki zararlı etkileri onu çevresel bir endişe haline getirmektedir ve uzun süreli maruziyet memelilerde kas dokusuna zararlı olabilir.

Trifluralin

Trifluralin, çok çeşitli tarımsal ve konut kullanımına sahip bir herbisittir. Sadece orta derecede toksik olmasına rağmen, EPA bunu potansiyel bir insan kanserojeni olarak görmektedir.

Trihalometanlar (THM’ler)

THM’ler, klor içeren su dezenfeksiyonu sırasında oluşabilen kimyasallardır. Büyük miktarlarda THM’ye maruz kalmak merkezi sinir sistemini, karaciğeri, böbrekleri ve tiroidi etkileyebilir. Bazı yaygın THM’ler bilinen kanserojenlerdir.

Trityum

Trityum, çoğu suda bulunan doğal olarak oluşan radyoaktif bir izotoptur. Genellikle sağlık açısından bir sorun teşkil etmez.

U


Uçucu Organik Kimyasallar

Uçucu organik kimyasallar (VOC’ler) sudan havaya kolayca buharlaşan kimyasallardır. Pestisitler ve su klorlamasının yan ürünleri de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelirler.

Uranyum

Uranyum, neredeyse tüm kayalarda, toprakta ve suda bulunan doğal olarak oluşan radyoaktif bir elementtir. Büyük miktarlarda uzun süreli maruziyet kanser riskinin artmasına ve karaciğer hasarına yol açabilir.

V


Vanadyum

Vanadyum doğal olarak oluşan bir geçiş metalidir ve genellikle bir su arıtma sorunu olarak görülmez.

Vinil Klorür

Vinil klorür, ürün imalatında kullanılan, tatlı bir kokuya sahip renksiz bir organik gazdır. Oldukça zehirli ve kanserojendir.

W


X


Ksilenler

Ksilenler çok çeşitli endüstriyel kullanımları olan organik bileşiklerdir. Uzun süreli maruziyet böbrek, karaciğer ve sinir sistemi hasarına yol açabilir.

Y


Z


Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.