Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Akrilamid

Akrilamid

Akrilamid

CAS ID#:  79-06-1

Etkilenen Organ Sistemleri: Nörolojik (Sinir Sistemi), Üreme (Üreten Çocuklar)

Kanser Sınıflandırması:   Lütfen  kanser ve kanser sınıflandırması ile ilgili sorularınız için NTP , IARC veya EPA ile iletişime geçin .

Kimyasal Sınıflandırma: Yok

79-06-1 Akrilamid Kimyasal Yapısı
79-06-1 Akrilamid Kimyasal Yapısı

Özet: Akrilamid, eridiğinde şiddetli tepkimeye girebilen renksiz, kokusuz, kristalimsi bir katıdır. Isıtıldığında keskin dumanlar çıkabilir.

Akrilamid, esas olarak su arıtma tesislerinden ve endüstriyel proseslerden atık su deşarjının arıtılmasında kullanılan poliakrilamid yapmak için kullanılır.

Ayrıca akrilamid ve poliakrilamidler boya ve organik kimyasalların üretiminde, kontakt lenslerde, kozmetik ve tuvalet malzemeleri üretiminde, kalıcı pres kumaşlarda, kağıt ve tekstil üretiminde, kağıt hamuru ve kağıt üretiminde, cevher işlemede, şeker rafinasyonunda ve kimyasal enjeksiyon olarak kullanılmaktadır. tünel, kanalizasyon, kuyu ve rezervuarların yapımı için ajan ve toprak stabilizatörü.

Akrilamid, kızartıldığında, ızgara yapıldığında veya fırınlandığında karbonhidrat açısından zengin gıdalarda oluşur.

Öne Çıkanlar

Genel nüfus, kontamine yiyecekleri yiyerek akrilamide maruz kalır. Akrilamid sinir sistemini ve üreme sistemini etkiler. Bu kimyasal, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirlenen 1.699 Ulusal Öncelikler Listesi sahasının en az 3’ünde bulunmuştur.

Akrilamid nedir?

Akrilamid, eridiğinde şiddetli tepkimeye girebilen renksiz, kokusuz, kristalimsi bir katıdır. Isıtıldığında keskin dumanlar çıkabilir.

Akrilamid, esas olarak su arıtma tesislerinden ve endüstriyel proseslerden atık su deşarjının arıtılmasında kullanılan poliakrilamid yapmak için kullanılır.

Ayrıca akrilamid ve poliakrilamidler boya ve organik kimyasalların üretiminde, kontakt lenslerde, kozmetik ve tuvalet malzemeleri üretiminde, kalıcı pres kumaşlarda, kağıt ve tekstil üretiminde, kağıt hamuru ve kağıt üretiminde, cevher işlemede, şeker rafinasyonunda ve kimyasal enjeksiyon olarak kullanılmaktadır. tünel, kanalizasyon, kuyu ve rezervuarların yapımı için ajan ve toprak stabilizatörü.

Akrilamid, kızartıldığında, ızgara yapıldığında veya fırınlandığında karbonhidrat açısından zengin gıdalarda oluşur.

Akrilamid çevreye karıştığında ne olur?

  • Su arıtma işlemi sırasında içme suyuna girebilir.
  • Genellikle havada bulunmaz.
  • Toprak ve sudaki bakteriler tarafından hızla parçalanır.
  • Hidroliz ile topraktan uzaklaştırılır.
  • Çevrede biyolojik olarak birikmesi beklenmemektedir.

Akrilamide nasıl maruz kalabilirim?

  • Yüksek sıcaklıklarda pişirilen karbonhidrat açısından zengin yiyecekler yemek.
  • İkinci el tütün dumanını solumak.
  • Plastik veya boya tesislerinin yakınındaki kuyulardan içme suyu.
  • Akrilamid ve akrilamid içeren ürünlerin üretiminde veya kullanımında çalışmak (cilt teması yoluyla maruziyet olabilir).

Akrilamid sağlığımı nasıl etkiler?

Akrilamid toksisitesinin ana hedefleri sinir sistemi ve üreme sistemidir.

Bazı akrilamid işçilerinde kas güçsüzlüğü, el ve ayaklarda uyuşma, terleme, dengesizlik ve sakarlık gibi sinir sistemi etkileri bildirilmiştir. Bununla birlikte, çoğu insan bu etkilere neden olacak kadar yüksek akrilamid seviyelerine maruz kalmaz.

Akrilamid, erkek hayvanların yavru üretme kabiliyetini azaltır ve insanlarda benzer etkilere neden olabilir, ancak çoğu insanın maruz kaldığı maruziyet seviyelerinde olması muhtemel değildir.

Akrilamidin kansere neden olma olasılığı ne kadardır?

Akrilamid, hayvanlarda çeşitli kanser türlerine neden olmuştur. Yeterli insan verisi mevcut değildir.

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (DHHS), Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) ve EPA, hayvanlarda yeterli kanser kanıtına dayanarak akrilamidin insanlar için kanserojen olabileceği sonucuna varmıştır.

Akrilamid çocukları nasıl etkiler?

Akrilamidin çocukları yetişkinlerle aynı şekilde etkilemesi beklenir.

Akrilamid plasentayı geçebilir ve doğmamış çocuklara maruz kalmasına neden olabilir. Anne sütünde de tespit edilmiştir.

Hamilelik sırasında akrilamide maruz kalan hayvanlarda, yavrularda vücut ağırlığı azalmış, irkilme tepkileri azalmış ve beyin sinyallerinin iletiminde rol oynayan bazı kimyasalların seviyeleri azalmıştır.

Aileler akrilamide maruz kalma riskini nasıl azaltabilir?

  • Yüksek ısıda pişirilmiş karbonhidrat bakımından zengin yiyecekleri çok fazla yemekten kaçının (örneğin, patates kızartması).
  • Karbonhidrat açısından zengin yiyecekleri aşırı pişirmekten kaçının.
  • Akrilamid, tütün dumanının bir bileşenidir. Çocuklara ve diğer aile üyelerine maruz kalmayı sınırlamak için ev veya araba gibi kapalı alanlarda sigara içmekten kaçının.

Akrilamide maruz kalıp kalmadığımı belirlemek için tıbbi bir test var mı?

Akrilamid ve yıkım ürünleri kan ve idrarda ölçülebilir. Bu ölçümler vücuda ne kadar akrilamid girdiğini tahmin etmede faydalı olabilir.

Federal hükümet insan sağlığını korumak için önerilerde bulundu mu?

EPA, içme suyunda bir gün boyunca 1.5 miligram (1.5 mg/L) veya 10 gün boyunca litre başına 0.3 miligram (0,3 mg/L) konsantrasyonlarında akrilamide maruz kalmanın herhangi bir olumsuz etkiye neden olmasının beklenmediğini belirlemiştir. bir çocukta.

Mesleki Güvenlik ve Sağlık Dairesi (OSHA) metreküp (0.3 mg / m başına 0,3 miligram bir maruz kalma sınırı belirledi 3 , 8 saatlik bir iş günü, 40 saatlik haftalık mesai için olan iş yeri havada akrilamid için).

Akrilamid Kimyasal Özellikleri, Kullanım Alanları, Üretimi

Akrilamid, beyaz kristalli bir kimyasal maddedir ve poliakrilamid üretimi için bir hammaddedir. Katı akrilamid (kısaltılmış AM) genellikle renksiz ve şeffaf pul pul kristallerdir ve saf ürün suda, metanolde, etanolde, propanolde çözünür ve etil asetat, kloroform ve benzende az çözünür beyaz kristal katıdır. Asidik veya alkali ortamda akrilik aside hidrolize edilebilir.

Akrilamid, metakrilamid, AMPS (anyonik monomer, 2-Acraylamide-2-Metil Propan Sülfonik Asit), DMC (katyonik monomer, metil-akriloiloksietil trimetil amonyum klorür) ve N-ikameli akrilamid dahil olmak üzere monomerlerin ana bileşiğinin geniş bir sınıfıdır. birleştirmek.

akrilamid

Mesleki maruziyet esas olarak akrilamid üretiminde ve reçinelerin, yapıştırıcıların vb. sentezinde görülür. Yeraltı inşaatı, toprak iyileştirme, boyama, kağıt endüstrisi ve giysi işleme üzerine de sözleşme yapmak mümkündür.
Günlük yaşamda, insanlar yüksek sıcaklıkta işlenmiş nişastalı yiyecekleri sigara içmek, içmek ve yemek yerken ona dokunabilirler.

Kimyasal Özellikleri

Akrilamid kokusuz ve renksiz bir kristaldir. Suda, etanolde, asetonda, eterde ve metil kloroformda çözünür ve toluende az çözünür, ancak benzende çözünmez. Akrilamid, iki reaktif merkeze sahip suda çözünür bir monomerdir (bir vinil grubu – reaktif çift bağı ve bir amid grubu). Yüksek reaktivitesi nedeniyle, sulu akrilamid monomer, nakliye ve depolama sırasında polimerizasyonu önlemek için çözünmüş bakır tuzları ve oksijen ile stabilize edilir.

Sentez

19. yüzyılın sonunda, insanlar ilk olarak propilen klorür ve amonyak kullanarak akrilamid yapmışlardır.
1954’te American Cyanamid Company, endüstriyel üretim için akrilonitrilin sülfürik asit hidrolizini kullanır.
1972’de Mitsui Toatsu Chemicals, Inc. ilk olarak akrilonitril hidrasyon yoluyla akrilamid sentezini katalize eden iskelet bakırını (bkz. metal katalizörü) kurmuştu. Daha sonra diğer ülkeler farklı katalizör türleri geliştirdiler ve bu teknolojiyi endüstriyel üretim için uyguladılar.

1980’lerde, Japon Nitto Kimya Sanayi Şirketi, akrilonitrilden akrilamidin endüstriyel üretimi için biyolojik katalizör kullanarak bunu başardı.

Sülfürik asit hidrasyon yolu
Akrilonitril ve su, sülfürik asit varlığında akrilamid sülfata hidrolize edilir ve daha sonra amonyum sülfat ve akrilamid verecek şekilde nötrleştirilmiş sıvı amonyak ile işlenir:

CH2 = CHCN + H2O + H2SO4 → CH2 = CHCONH2 • H2SO4 CH2 = CHCONH2 • H2SO4 + 2NH3→ CH2 = CHCONH2 + (NH4) 2SO4

Bu yöntemin dezavantajı, çok sayıda düşük değerli, düşük gübreleme etkinliği-amonyum sülfat yan üreterek ciddi sülfürik asit korozyonu ve kirliliğine neden olmasıdır.

Katalitik hidrasyon yolu
Akrilonitril, 0.4MPa basınçta 70~120 °C’de sıvı faz hidrasyon reaksiyonuna sahip olmak için bakır bazlı katalizör tarafından su ile reaksiyona sokulur.

CH2 = CH-CN + H2O → CH2 = CHCONH2; Reaksiyon katalizöründen sonra katalizörü filtreleyin; reaksiyona girmemiş akrilonitrili geri dönüştürün; akrilamid çözeltisi konsantre edildi ve kristaller verecek şekilde soğutuldu. Bu, %98’e varan verimle basit bir yöntemdir.

Polimerizasyon

Akrilamidin polimerizasyonu için insanlar genellikle kimyasal katalitik sistemler veya fotokatalitik sistemler uygular.
(1) Kimyasal katalizör sistemi: Akrilamidin kimyasal katalitik polimerizasyonu tetik ve hızlandırıcı içeren sistemlerde yapılır. Reaksiyona katılan tetikleyici reaktifler arasında amonyum persülfat (veya potasyum persülfat) ve hidrojen peroksit bulunurken, hızlandırıcı dimetilamin propionitril ve benzerlerini içerir. Akrilamidin polimerizasyonu hem asidik hem de alkali koşullar altında gerçekleştirilebildiğinden, tetikleyici ve hızlandırıcı seçimi pH ile değiştirilmelidir.

Akrilamid (Arc), çapraz bağlama maddesi (Bis) ve tetrametiletilendiamin (tetrametil etilen diamin, TEMED) sulu çözeltisi amonyum persülfat (amonyum persülfat, AP) içine eklendiğinde, AP [(NH4) 2S20s] hemen radikal (S: OU-2S07), Arc ve serbest radikaller arasındaki reaksiyondan sonra “aktive” olur, aktive olan Arc, uzun zincirli bir poli oluşturmak için birbirine bağlanır. Bu polimer zincirini içeren çözelti, yapışkan olmasına rağmen jel oluşturamaz ve sadece Bis de sunulduğunda jel oluşturabilir. AP-TEMED katalizli sistemde, Arc ve Bis arasındaki başlangıç ​​polimerizasyon hızı, AP konsantrasyonunun karekökü ile pozitif orantılıdır ve alkali koşullar altında hızla meydana gelebilir. Örneğin, %7 Ark’ın tam polimerizasyonu, pH 8,8’de yalnızca 0,5 saate ihtiyaç duyar; ancak pH 4.3’te 1.5 saat gerekir. Ayrıca sıcaklık, oksijen molekülleri ve diğer safsızlıklar da polimerizasyon hızını etkileyecektir. Genellikle oda sıcaklığında 0 °C’ye göre daha hızlı polimerizasyon meydana gelir; Ön pompalamaya tabi tutulan çözelti ayrıca ön pompalamaya göre daha hızlı polimerizasyon hızına sahiptir.

(2) Fotokatalitik Sistem: Bu sistemin katalizi B2 vitaminidir. Foto-polimerizasyon işlemi, ışık uyarımında katalize edilir. B Vitamini: Oksijen ve ultraviyole ışığın varlığında, işlevi yukarıda açıklanan AP ajanına benzer serbest radikaller içeren ürünler üretebilir. Karışım genellikle reaksiyonun gerçekleşebileceği bir floresan lambanın yanına yerleştirilir. B2 Vitamini katalizör olarak kullanıldığında TEMED talep edilmez, ancak eklenmesi polimerizasyon hızını hızlandırabilir. Foto-polimerizasyon ile oluşan jel, zayıf şeffaflığa sahip süt beyazı gibidir. Bu katalizörü kullanmanın avantajı, numunelerin analizi üzerinde herhangi bir olumsuz etki olmaksızın çok küçük bir miktara (1ml/100mi) ihtiyaç duymasıdır; Işık şiddeti ve süresi değiştirilerek polimerizasyon süresi uzatılabilir veya kısaltılabilir.

Kimyasal polimerizasyonun açıklığı, foto-polimerizasyonunkinden daha küçüktür. Tekrarlanabilirlik ve şeffaflık da birincisi için ikincisinden daha iyidir. Bununla birlikte, kimyasal polimerizasyonun tetikleyicisi olan AP, güçlü bir oksitleyici ajandır, jelde kalırsa belirli protein moleküllerinin aktivite kaybına neden olma veya elektroforez modelinde bozulmaya neden olma eğilimindedir.

Kullanım Alanları

1. Poliakrilamid monomeri olarak kullanılabilir. Polimeri veya kopolimeri, kimyasal derz dolgu malzemeleri, toprak düzenleyiciler, topaklaştırıcılar, yapıştırıcılar ve kaplamalar olarak kullanılır.

2. Poliakrilamid, bir tür katkı maddesi olarak kullanıldığında yağın geri dönüşüm verimliliğini artırabilir. Flokülant olarak kullanıldığında, kanalizasyon arıtma için kullanılabilir. Aynı zamanda bir kağıt mukavemet maddesi olarak da kullanılabilir.

3. Akrilamid, akrilamid ve metakrilamid bazlı ürünlerde en önemli ürünlerdir. 1954 yılında sanayide uygulanmaya başlamasından bu yana talep giderek artmaktadır. Esas olarak, yağ geri kazanımını iyileştirmek için katkı maddesi olarak kullanılabilen suda çözünür polimerlerin hazırlanması için kullanılır; topaklaştırıcı, koyulaştırıcı maddeler ve kağıt katkı maddeleri olarak. Az miktarda akrilamid, viskoziteyi geliştirmek, yumuşama noktasını arttırmak ve reçinenin anti-solvent yeteneğini geliştirmek için hidrofilik merkezi lipofilik polimere sokar ve ayrıca boyanın renklendirme özelliği için bir merkez katabilir. Akrilamid de sıklıkla fotopolimerin bir bileşeni olarak kullanılır. Vinil polimer için çapraz bağlama reaksiyonu, bu tür reaktif amid gruplarından yararlanabilir. Akrilamid, vinil asetat, stiren gibi belirli monomerlerle birlikte polimerize olabilir.

Ana uygulama alanları: (1) petrol sahası için kullanılan; malzemeler, enjeksiyon profilinin ayarlanması için kuyuların petrol sahası enjeksiyonunda kullanılabilir. Bu ürünü başlatıcı ve hava giderici ile karıştırarak su kuyularının yüksek geçirgenlik tabakasına enjekte edin. Bu, tabakadan çıkan yüksek viskoziteli polimerin oluşumuna yol açacaktır. Bu, büyük gözenekleri tıkayabilir, süpürülen yağ hacmini artırabilir ve yağ geri kazanımını iyileştirebilir. Ek olarak, ürün polimeri veya kopolimeri, üçüncül petrol geri kazanımı, kırılma, su kapatma, sondaj karıştırma işlemi ve kimyasal enjeksiyon için kullanılabilir. (2) Flokülant olarak kullanılabilir. Kısmen hidrolize ürünü ve metil selüloz aşı kopolimeri atık su arıtımı ve kanalizasyon arıtımında kullanılabilir. (3) Toprak düzenleyici; hidrolize ürünü toprak ıslahı olarak kullanmak toprağı toplayabilir ve hava sirkülasyonunu, su geçirgenliğini ve su tutulmasını iyileştirebilir. (4) Elyaf ve reçine işlemenin modifikasyonu; akrilamidin karbamilasyon veya aşı polimerizasyonu için kullanılması, kumaşların temel fiziksel özelliklerini iyileştirmek ve ayrıca kırışmayı, çekmeyi ve iyi bir kumaş dokusunu korumanın yanı sıra kumaşların temel fiziksel özelliklerini iyileştirmek için, sentetik elyaf içeren çeşitli elyafların reçine düzenlemesini iyileştirebilir. el hissi. (5) Kağıt geliştirici olarak kullanılabilir; akrilamid ve akrilik asit kopolimeri veya poliakrilamidin kısmi hidroliz ürünleri, nişasta ve suda çözünür amino reçine ile ikame veya birleştirmek için kağıt mukavemeti güçlendirici madde olarak kullanılabilir.

4. Poliakrilamid ve ilgili ürünlerin üretimi için hammaddedir.

5. Poliakrilamid monomeri olarak kullanılabilir. Polimeri veya kopolimeri, kimyasal derz dolgu malzemeleri, toprak düzenleyiciler, topaklaştırıcılar, yapıştırıcılar ve kaplamalar olarak kullanılabilir. Bir katkı maddesi olarak poliakrilamid, yağ geri kazanımını iyileştirebilir. Bir çeşit flokülant olarak atık su arıtımında kullanılabildiği gibi kağıt mukavemet arttırıcı olarak da kullanılabilir. Poliakrilamid ve ilgili ürünlerin üretimi için hammaddedir. Ayrıca asidin nispi moleküler ağırlığını belirlemek için de kullanılabilir.

Üretim yöntemleri

1. Akrilonitril sülfat hidrasyonu; Akrilonitril ve su, sülfürik asit mevcudiyetinde akrilamid sülfata hidrolize edilir ve daha sonra amonyum sülfat ve akrilamid verecek şekilde nötralize edilmiş sıvı amonyak ile işlenir: Reaksiyon ürünleri ayrıca filtrelemeye ve ayrılmaya tabi tutulur. Nihai ürünü elde etmek için süzüntüyü kristalize edin, kurutun. Bu yöntemin dezavantajı, çok sayıda düşük değerli, düşük gübreleme etkinliğine sahip amonyum sülfat üreterek ciddi sülfürik asit korozyonuna ve kirliliğine neden olmasıdır. Bu yöntemle akrilonitril ton başına 2280 kg amonyum sülfat yan ürünleri üretilebilir. Malzeme tüketim miktarı: Akrilonitril (%100) 980kg/t, sülfürik asit (%100) 200kg/t, amonyak (%100) 700kg/t.

2. Akrilonitrilin doğrudan hidrasyonu: akrilonitril, 85-125 °C ve 0.3-0.4MPa basınçta katalizör olan bakır ile su ile doğrudan hidratlanır. Akrilamidin (yalnızca az miktarda yan ürün içeren) elde edilen sulu çözeltisi, doğrudan bitmiş ürün olarak satılabilir. Bu yöntem, akrilamid tozu kirliliğini önler ve sulu çözelti kullanımı için işçi koruması açısından avantajlıdır. Referans Ürün Özellikleri: görünüm: beyaz pullar veya toz. ≥%95 içerik içeren birinci sınıf ürünle; İkinci derece içerik ≥90%; derece III içerik ≥%85.

3. Enzim katalizi; oda sıcaklığında akrilonitril çözeltisini bakteri katalizörü içeren sabit yataklı reaktöre aktarın; reaksiyondan sonra akrilonitrilin %100’ü akrilamide dönüştürülür. İzolasyondan sonra ve hatta arıtma ve konsantrasyon gerektirmeden akrilamid endüstriyel ürünleri elde edebiliyoruz.

4. Konsantre sülfürik asit hidrasyon yöntemi: sülfat, fenotiyazin (polimerizasyon inhibitörü) ve su içeren karışım reaktöre eklenir; akrilonitril damlatarak yavaşça karıştırın. Ekleme tamamlandıktan sonra, sıcaklığı 95~100 °C’ye yükseltin, sıcaklığı 50 dakika tutun. 20~25 °C’ye soğutun, uygun miktarda su ile seyreltin, sodyum karbonat ile nötralize edin, sulu akrilik asit solüsyonu elde etmek için süzün. Tamamlanmış ürünleri elde etmek için daha fazla soğutun ve kristalleştirin, ayırın, kurutun.

5. Katalitik hidrasyon yöntemi; akrilonitril ve su, bakır bazlı katalizör varlığında sıvı faz hidrasyonuna tabi tutulur; Reaksiyon sıcaklığı 85~120°C, reaksiyon basıncı 0.29~0.39 MPa, besleme konsantrasyonu %6.5, hava hızı 5 L/h, dönüşüm oranı %85 ve seçicilik yaklaşık olarak sürekli üretim için kullanılır. %95 ve reaksiyondaki akrilamid konsantrasyonu %7 ila %8 arasındadır. Bu yöntemle elde edilen sulu çözelti, satış için doğrudan ürün olarak kullanılabilir.

Kimyasal özellikler

Monomerik formdaki akrilamid, oda sıcaklığında yavaş süblimleşen kokusuz, pul benzeri kristallerdir. Yanıcı bir sıvı içinde çözülebilir.

Kullanım Alanları*

Akrilamidin %90’dan fazlası poliakrilamidleri (PAM’ler) yapmak için kullanılır ve kalan %10’u N-metilolakrilamid (NMA) ve diğer monomerleri yapmak için kullanılır. Su arıtma PAM’leri akrilamidin %60’ını tüketti; Kağıt hamuru ve kağıt üretimi için PAM’ler akrilamidin %20’sini tüketir; ve mineral işleme için PAM’ler akrilamidin %10’unu tüketir. Akrilamidin belirli kullanımlarından bazıları şunlardır:

Akrilamid polimerlerinin topaklaştırıcı olarak işlev gördüğü ve mineral işleme, atık işleme ve su işlemeye yardımcı olduğu sıvı-katı ayrımında. Ayrıca bu uygulamalarda çamur hacimlerini azaltmaya yardımcı olurlar.

Katkı maddesi olarak kağıt ve karton ürünlerinin imalatında, deri ve boya sanayinde. Kağıt endüstrisinde PAM’ler, ıslak uç işleme sırasında ve ıslak mukavemet katkı maddelerinde tutma yardımcıları olarak işlev görür.

Tekstil/deri endüstrileri için pigment bağlayıcılar için sentetik reçinelerin üretiminde ve Gelişmiş yağ geri kazanımında.
protein elektroforezinde (PAGE), kontakt lensler için boyaların ve kopolimerlerin sentezinde kullanılır. Makul bir şekilde bir hum ve kanserojen olduğu tahmin edilmektedir.

Kullanım Alanlar**

Elektroforez için kullanılan poliakrilamid jellerinde bulunan akrilamid, laboratuvar çalışanlarında kontakt dermatite neden olmuştur.

Kullanım Alanları***

Su ve atık arıtımında, kağıt ve kağıt hamuru işlemede, kozmetik katkı maddelerinde ve tekstil işlemede kullanılan poliakrilamidlerin üretiminde; yapıştırıcılarda ve harçlarda; vinil polimerlerde çapraz bağlama maddeleri olarak

Hazırlanışı

Akrilamid yapmanın başlıca sentetik yolu, akrilonitrilin (ACRN) hidrasyonunu içerir. Bu işlemde, sulu bir ACRN çözeltisi, yaklaşık 100°C’de bir bakır-oksit-krom oksit katalizörü üzerinde reaksiyona girer. Birkaç başka katalizör sistemi kullanılmıştır ve bunların çoğu bakır içerir – bir şekilde. Reaksiyon aşamasını, saflaştırma ve bir vakum buharlaştırıcı içinde %50’lik bir çözeltiye konsantre etme takip eder. ACRN’den akrilamid verimi %98’dir. Saflaştırma ve konsantrasyon adımları maliyetlidir ve ayrıca ACRN’nin reaksiyon adımına geri dönüştürülmesini içerir. Yeni yüzyılın başlarında, ACRN’nin neredeyse %100’ünü akrilamide dönüştüren ve akrilamidin yapıldığı aynı kolonda konsantrasyonun oluşmasını sağlayan bir katalitik damıtma işlemi geliştirilmiştir. Bu nedenle bu işlem daha az maliyetlidir.

Nitto Chemical (şimdi Dia-Nitrix), 1985 yılında Japonya’da ACRN’den akrilamide biyosentetik bir yol tanıttı. Bu işlem, ACRN çözeltisini %99,5 verimle akrilamide dönüştüren hareketsiz bir nitril hidrataz biyokatalizörü kullanır. Bu yüksek verim, ACRN geri dönüşümüne veya çözelti konsantrasyonuna ihtiyaç duymadan konsantre bir akrilamid çözeltisinin yapılmasına izin verir. Bu işlem dolayısıyla daha düşük enerji maliyetlerine sahiptir.

Tanım

ChEBI: Akrilik asidin amonyak ile resmi yoğunlaşmasından kaynaklanan akrilamidler sınıfının bir üyesi.

Tanım

akrilamid: Orta elektroforez olarak kullanılan etkisiz bir jel (poliakrilamid). Özellikle nükleik asitler ve proteinler gibi makromoleküllerin ayrıştırılmasında kullanılır.

Genel açıklama

Renksiz kristal katı bir çözelti. Parlama noktası solvente bağlıdır ancak 141°F’nin altındadır. Sudan daha az yoğun. Buharlar havadan ağırdır. Yanma sırasında üretilen zehirli nitrojen oksitleri. Kanalizasyon ve atık arıtımında, boya ve yapıştırıcı yapımında kullanılır.

Hava ve Su Reaksiyonları

Akrilamid suda çok çözünür. Çözücü mutlaka suda çözünür değildir.

Reaktivite Profili

AKRİLAMİT ÇÖZELTİSİ, zehirli gazlar üretmek için azo ve diazo bileşikleri ile reaksiyona girer. Güçlü indirgeyici maddelerle yanıcı gazlar oluşur. Yanma, karışık nitrojen oksitleri (NOx) üretir. Kendiliğinden, şiddetli polimerizasyon erime noktasında meydana gelir (çözünmemiş katının 86°C’si [Bretherick, 5. baskı, 1995, s. 428].

Sağlık tehlikesi

Akrilamidin akut toksisitesi, yutma veya cilt teması ile orta düzeydedir. Deriye maruz kalma, avuç içi derisinde kızarıklığa ve soyulmaya yol açar. Sulu akrilamid solüsyonları göz tahrişine neden olur; %50’lik bir akrilamid çözeltisine maruz kalma, hafif kornea yaralanmasına ve hafif konjonktival tahrişe neden oldu ve bu 8 gün içinde iyileşti. Akrilamidin kronik toksisitesi yüksektir. Günde ~2 mg/kg’a tekrar tekrar maruz kalmak, dengesizlik, kas zayıflığı ve ayaklarda uyuşma (bacaklarda felce yol açar), ellerde uyuşma, geveleyerek konuşma, baş dönmesi ve yorgunluk gibi nörotoksik etkilere neden olabilir. Hayvan çalışmalarında biraz daha yüksek tekrarlanan dozlara maruz kalma, çok bölgeli kanserlere ve düşük, doğurganlığın azalması ve mutajenite dahil olmak üzere üreme etkilerine neden olmuştur. Akrilamid, IARC Grup 2B’de listelenmiştir (“

Yanıcılık ve Patlayıcılık

Akrilamidin uçuculuğu düşüktür (40 °C’de 0,03 mmHg) ve önemli bir yanıcılık tehlikesi oluşturmaz.

Kimyasal Reaktivite

Su ile Reaktivite Reaksiyon yok; Ortak Malzemelerle Reaktivite: Veri mevcut değil; Taşıma Sırasında Stabilite: Stabil; Asitler ve Kostikler için Nötralize Edici Maddeler: Uygun değil; Polimerizasyon: 50°C’nin (120°F) üzerindeki sıcaklıklarda oluşabilir; Polimerizasyon İnhibitörü: Oksijen (hava) artı bakır sülfat olarak 50 ppm bakır.

Alerjenlerle temas

Akrilamid, plastik polimer endüstrisinde su arıtma ve toprak stabilizasyonu için ve elektroforez için poliakrilamid jelleri hazırlamak için kullanılır. Bu nörotoksik, kanserojen ve genotoksik maddenin endüstriyel ve laboratuvar çalışanlarında kontakt dermatite neden olduğu bilinmektedir.

Güvenlik profili

Deneysel kanserojen ve neoplastik verilerle doğrulanmış kanserojen. Yutma, cilt teması ve intraperitoneal yollarla zehir. Deneysel üreme etkileri. Mutasyon verileri rapor edildi. Deri ve göz tahriş ediciBundan kaynaklanan zehirlenme, periferik nöropati, eritem ve avuç içlerinde soyulmaya neden olmuştur. Endüstride zehirlenme esas olarak deri yoluyla, ardından soluma yoluyla ve son olarak da yutma yoluyla olmaktadır. Başlangıç ​​süresi 1-24 ay ile 8 yıl arasında değişmektedir. Semptomlar, deri yoluyla, uyuşma, karıncalanma ve dokunma hassasiyetiydi. Birkaç hafta içinde ekstremitelerde soğukluk; daha sonra aşırı terleme, mavimsi kırmızı ve soyulan avuç içi, belirgin yorgunluk ve uzuv zayıflığı. Zarar görmemiş deriden emilebildiği için tehlikelidir. Hayvan deneylerinden merkezi sinir sistemi toksini gibi görünüyor. 14 gün boyunca ortalama 30 mg/kg ile beslenen yetişkin sıçanların tümü kısmen felç oldu ve yiyecek tüketimini yüzde 50 azalttı. Erime noktasında şiddetli bir şekilde polimerleşir. Ayrışmak için ısıtıldığında keskin dumanlar ve NOX yayar.

Potansiyel maruziyet

Kanalizasyon/atık su arıtımı sırasında suya eklenir. Plastik, reçine, kauçuk, sentetik tekstillerin imalatında kullanılır; boya, pigment olarak. Monomerik akrilamid için önemli bir uygulama, poliakrilamidler olarak polimerlerin üretimidir. Poliakrilamidler, toprak stabilizasyonu, jel kromatografisi, elektroforez, kağıt yapımı güçlendiriciler, arıtma ve içme suyu ve gıdaların işlenmesi için kullanılır.

Kanserojenlik

Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalardan elde edilen yeterli kanserojenlik kanıtına dayanarak, akrilamidin insan kanserojen olduğu makul bir şekilde tahmin edilmektedir.

Çevresel Akıbeti

Biyolojik. Bridie et al. (1979), biyolojik bir sıhhi atık arıtma tesisinden filtrelenmiş atık su kullanarak 0.05 ve 1.33 g/g BOİ ve KOİ değerleri bildirmiştir. Bu değerler, 5 günlük bir süre için 20 °C’de standart bir seyreltme yöntemi kullanılarak belirlendi. Ayrı bir tarama testinde bir kanalizasyon tohumu kullanıldığında, 0.92 g/g’lık bir BOİ değeri elde edilmiştir. Bir arıtma tesisinde 10 gün sonra 0.40 g/g BOİ değeri rapor edilmiştir (Mills ve diğerleri, 1953). Akrilamid için ThOD 1.35 g/g’dır.

Toprak. Aerobik koşullar altında, akrilamid, nitrit iyonlarına ve nitrat iyonlarına oksitlenen amonyum iyonlarına bozunur. Toprakta üretilen amonyum iyonları, amonyak olarak uçucu hale gelebilir veya kumlu veya kireçli topraklarda nitrit iyonları olarak birikebilir (Abdelmagid ve Tabatabai, 1982).
Kimyasal/Fiziksel.Erime noktasında veya UV ışığı altında kolayca polimerleşir. Alkali varlığında polimerizasyon şiddetli bir reaksiyondur. Ayakta sarımsı bir renge dönüşebilir (Windholz ve ark., 1983).

Depolama

Özellikle, bu madde yalnızca ciltle teması önlemek için uygun geçirimsiz eldivenler giyildiğinde kullanılmalıdır ve akrilamid tozları veya çözeltilerin aerosollerini üretme potansiyeline sahip tüm işlemler, soluma yoluyla maruziyeti önlemek için çeker ocak içinde yapılmalıdır.

Nakliye

UN2074 Akrilamid, Tehlike Sınıfı: 6.1; Etiketler: 6.1-Zehirli maddeler

Arıtma Yöntemleri

Aseton, kloroform, etil asetat, metanol veya *benzen/kloroform karışımından akrilamidi kristalleştirin, ardından vakumla kurutun ve vakum altında karanlıkta saklayın. 200 g’ı 1 L’de çözerek, kaynama noktasına kadar ısıtarak ve ısıtılmış bir huni içinde Whatman 541 filtre kağıdı ile emmeden süzerek CHCl3’ten yeniden kristalleştirin; oda sıcaklığına soğumaya bırakılır ve gece boyunca -15°’de tutulur. Kristaller, soğutulmuş bir huni içinde emilerek toplanır ve 300 mL soğuk MeOH ile yıkanır. Kristaller sıcak bir fırında havayla kurutulur. [Dawson et al. Biyokimyasal Araştırma için Veriler, Oxford Press 1986 s. 449, Beilstein 2 IV 1471.] DİKKAT: Akrilamid son derece ZEHİRLİ (nörotoksik) olup, ciltle temasını veya solunmasını önlemek için önlemler alınmalıdır. Eldiven kullanın ve iyi havalandırılan bir çeker ocakta tutun.

Akrilamid ve İçme Suyu Arasındaki İlişki

Akrilamid, genellikle poliakrilamid üretiminde kullanılan bir kimyasal bileşiktir. Poliakrilamid, içme suyu ve atık su arıtma tesislerinde suyun temizlenmesi sürecinde bir çökelme ajanı olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Bu proses sırasında, akrilamidin suya bulaşma olasılığı bulunmaktadır.

İçme suyuna karışan akrilamidin potansiyel sağlık riskleri vardır. Bu nedenle, dünya genelinde birçok ülkede, akrilamidin içme suyundaki maksimum seviyeleri üzerine düzenlemeler yapılmıştır. Uzun süre yüksek seviyede akrilamid içeren su tüketiminin, sinir sistemi ve kanla ilgili problemlere yol açabileceği ve kanser riskini artırabileceği belirtilmektedir.

Peki içme suyundan akrilamidi nasıl temizleyebiliriz? Maalesef, günümüzde içme suyundan akrilamidi tamamen temizlemek için genel kabul görmüş bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak, aktif karbon bazı durumlarda akrilamidi filtrelemekte etkili olabilir. Ancak bu yöntem her zaman başarılı değildir ve bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Sonuç olarak, akrilamidin içme suyuna bulaşmasını önlemek, hem tesislerin doğru arıtma yöntemlerini kullanmasını gerektirir hem de hükümetlerin ve düzenleyici kurumların bu konuda katı standartlar ve düzenlemeler oluşturmasını gerektirir.

Günümüzde, akrilamidin potansiyel risklerine karşı bilinçlenmek ve bu kimyasala maruz kalma olasılığını en aza indirmek için alabileceğimiz önlemler hakkında daha fazla bilgi edinmek önemlidir. Bu, bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine katkıda bulunabilir.

uyumsuzluklar

Akrilamid, ısı ile ayrışabilir ve 84 C’nin üzerindeki sıcaklıklarda veya ışığa maruz kaldığında polimerleşerek amonyak gazı açığa çıkarabilir. Güçlü oksitleyicilerle (kloratlar, nitratlar, peroksitler, permanganatlar, perkloratlar, klor, brom, flor, vb.) şiddetli reaksiyona girer; temas yangına veya patlamaya neden olabilir. Alkali maddelerden, kuvvetli bazlardan, kuvvetli asitlerden, oksoasitlerden, epoksitlerden uzak tutunuz. İndirgeyici maddelerle reaksiyona girer; peroksitler, asitler, bazlar ve vinil polimerizasyon başlatıcıları. İnce toz parçacıkları hava ile patlayıcı bir karışım oluşturur.

Atık Bertarafı

Kabul edilebilir imha uygulamaları hakkında rehberlik için çevre düzenleyici kurumlara danışın. Bu kirleticiyi (≥100 kg/ay) içeren atık üreticileri, depolama, nakliye, arıtma ve atık bertarafını düzenleyen EPA yönetmeliklerine uygun olmalıdır. Akrilamid kalıntısı ve emici malzeme, epoksi astarlı variller içinde paketlenebilir ve EPA onaylı bir atık alanına götürülebilir. Baca gazlarından nitrojen oksitlerin temizlenmesi için hükümlerle yakma. Derin kuyu enjeksiyonu.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.