Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Plastik kirliliği en yoksul ülkeleri yaralıyor – Resimlerle

Plastik kirliliği en yoksul ülkeleri yaralıyor – Resimlerle

STK Tearfund tarafından hazırlanan yeni bir rapor, en büyük tek kullanımlık plastik kirleticilerden dördü Coca-Cola, Nestlé, Pepsi-Co ve Unilever’i ortaya koyuyor. Tanzanya’dan gelen fotoğraflar sorunun boyutunu gösteriyor.

Tanzanya Dar es Salaam’da bir çöp toplayıcısı yanan bir çöplükte plastik şişeler topluyor. Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé ve Unilever gibi çok uluslu şirketler, geri dönüşüm tesislerinin az olduğu ülkelerde çok miktarda tek kullanımlık plastik üretiyor, bu yüzden yakılıyor ve milyonlarca ton karbondioksit üretiyor.
Üç çocuk annesi olan 32 yaşındaki Royda Joseph, Darüsselam’daki en büyük çöp yığınının yanındaki sineklerin istila ettiği bir bölgede ailesiyle birlikte yaşıyor. “Duman o kadar karanlık ve büyük ki önünüzdeki kişiyi veya yanınızdaki evi göremezsiniz” diyor.
Darüsselam’daki üniversite çöplüğü. Tearfund, çok uluslu şirketleri yeniden kullanılabilir ambalajlara geçmeye çağırıyor. Altı gelişmekte olan ülkeden bir örnek alan STK, plastik ambalajların yakılmasının 4,6 milyon ton karbondioksit oluşturduğunu tahmin ediyor – 2 milyon arabadan kaynaklanan emisyonlara eşdeğer.
Darüsselam’da günde 24 saat yanan bir çöplükte çalışan Kelvin Swai*, “Duman yüzünden bazı öksürük ve nefes alma sorunları yaşamanız normal” diyor.*Kimliği korumak için isim değiştirildi
47 yaşındaki Agness Zakayo*, gazyağı alamadığı için kömür yakmak için boş bir Unilever sabun poşeti kullanıyor. Ailesi ‘boğazınızda boğulan bir şey gibi biraz öksürüyor’. *Kimliği korumak için isim değiştirildi
Dar es Salaam dükkanı önü. Coca-Cola, diğer üçünün toplamından daha fazla emisyonla Tearfund’un isimlendirdiği dört şirket arasında açık ara en kötü kirleticidir. Tearfund’dan Dr Ruth Valerio, “Bu şirketlerin, gelişmekte olan ülkelere pompalamaya devam ettikleri ürünlerin elden çıkarılması konusunda ahlaki bir sorumluluğu var” diyor.
Tearfund, Coca-Cola, Nestlé, Pepsi-Co ve Unilever’in sadece altı ülkede, Çin, Hindistan, Filipinler, Brezilya, Meksika ve Nijerya’da her yıl yarım milyon tondan fazla plastik kirliliğinden sorumlu olduğunu hesaplıyor.
Bir çöp toplayıcısı olan Ramadhan Mohamed, nehir kıyısında plastik şişeler topluyor. ‘Şişeler suyun geçişini engelliyor, bu yüzden sele neden olabilirler’ diyor. Bazen nehir taştığında koleksiyoncular boğulur.
Gloria Mafole, Tearfund’un ortağı Tanzanya Kilise Konseyi için savunuculuk ve politika analisti olarak çalışıyor. Dört çok uluslu şirkete, plastik yakmanın kendilerine ve çevreye zarar vereceğini bilmeleri için tüketicileri bilgilendirmeleri için meydan okuyor.
47 yaşındaki Johnson Pita, Darüsselam’ın Kigogo bölgesinde her gün nehirden 700-1.000 plastik şişe toplayarak geçimini sağlıyor. Çocukken su berrak ve balıklarla doluydu, ama şimdi ‘her geçen gün artan atık çok büyük’ ve mide ağrıları çekiyor.
Darüsselam’ın Tabata bölgesinde, çok fazla çöpün atıldığı bir nehrin yanında beş çocuğuyla birlikte yaşayan 38 yaşındaki Miriam Abdalah*, “Bazı insanlar plastik şişelere idrar yapıyor” diyor. ‘Çocuklar şişeye ve renge bakar ve bunun içecek bir şey olduğunu düşünürler.’*Kimliği korumak için isim değiştirilmiştir.
Ebe 28 yaşındaki Irene Kanyugwa, “Şirketler atıklarının toplanmasını daha güvenli hale getirecek bir yol bulmalı” diyor. Kliniği Darüsselam’ın en büyük çöplük alanı olan Kinyamwezi’nin yanında. “Çöplük yandığında, solunum problemleri, zatürree ve astımı olan daha fazla insan var.”
62 yaşındaki ictoria Mpoyola, Kinyamwezi’nin arkasında yaşıyor ve kullanılmış plastik şişeler alıp satıyor. Atık hacminde bir artış fark etti ve şöyle dedi: “Duman çok kötü gazların, bazen de zehirli şeylerin bir karışımıdır.”

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.