Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

8.2 Kimyasal Kılavuz Değerlerinin ve Sağlık Temelli Değerlerin Türetilmesi

Bir kimyasal bileşenin kılavuz değeri veya sağlık temelli değer türetilmesi gerekip gerekmediğine karar vermek için aşağıdaki kriterlerden biri karşılanmalıdır:

  • Kimyasalın içme suyunda bulunacağına dair güvenilir kanıtların yanında, fiili veya potansiyel toksisite kanıtlarının olması.
  • Kimyasalın uluslararası alanda önemli endişe kaynağı olması.
  • Kimyasalın, halk sağlığı için (hastalık vektörü böceklerin kontrolü için doğrudan içme suyuna uygulananlar dahil) pestisitlerin test edilmesini ve değerlendirilmesini koordine eden WHO Pestisit Değerlendirme Programı (WHOPES) kapsamına alınması veya halihazırda kapsamda olması.

İçme suyundaki birçok kimyasal bileşen için kılavuz değerleri türetilmiştir. Bir kılavuz değeri, normal olarak, bir ömür boyu tüketim boyunca herhangi bir önemli sağlık riskine yol açmayan bileşenin konsantrasyonunu temsil eder. Bazı geçici kılavuz değerleri, pratik arıtma yaklaşımları veya analitik laboratuvarlarda makul bir şekilde ulaşılabilir konsantrasyonlarda belirlenmiştir; bu durumlarda, kılavuz değeri, normal olarak hesaplanan sağlık temelli değeri temsil edecek konsantrasyonun üzerindedir.

Toksikolojik ve sağlık verilerinde yüksek derecede belirsizlik olduğunda (bkz. ayrıca bölüm 8.2.5) kılavuz değerleri de geçici olarak belirlenir. Bazı kimyasallar için, sağlık açısından endişe duyulacak seviyelerin çok altında konsantrasyonlarda bulunmaları nedeniyle resmi bir kılavuz değer önerilmemektedir.

Bu tür maddeler için resmi bir kılavuz değer belirlemek, bazı Üye Devletleri, gerekmediği ve uygun olmadığı durumlarda bu değeri ulusal standartlarına dahil etmeye teşvik edebilir. Ancak, kimyasalın WSP geliştirme sürecinin tehlike tanımlama aşamasında içme suyunda veya kaynak suyunda bulunması durumunda Üye Devletlere rehberlik etmek için sağlık temelli bir değer belirlenmiştir.

Ayrıca, genellikle yüzey suyu kaynaklarına yapılan bir dökülme sonucu acil durumlarda ortaya çıkabilecek az sayıda madde için kısa süreli maruziyetlere yönelik sağlık temelli değerler geliştirilmektedir. Bu akut sağlık temelli değerlerin türetimi 8.7.5 bölümünde açıklanmıştır. Veriler resmi bir kılavuz değer belirlemek için yetersiz olduğunda, geçici referans değeri önerilebilir.

Bu değerler sınırlı verilerden türetilmiştir ve düzenlemeler veya standartlar geliştirmek için kullanılmayacak kadar belirsizdir. Yine de bu “sınırlayıcı değerler” Üye Devletlerin ihtiyaç duymaları halinde eylemlerine rehberlik etmek için faydalı olabilir. Bu farklı değerlerin bir açıklaması ve uygulamaya yönelik değerlendirmeler Tablo 8.2’de özetlenmiştir.

Kılavuz değerlerin türetilmesinde kullanılabilecek, kimyasallara maruziyetin sağlık etkileri hakkındaki bilgi kaynakları iki ana kaynaktan gelir. Birinci ve tercih edilen kaynak, insan nüfusları üzerinde yapılan araştırmalardır. Ancak, çoğu madde için bu tür çalışmaların kullanılabilirliği, insan toksikolojik çalışmalarını yürütmenin etik sınırlamaları ve insanların maruz kaldığı konsantrasyon veya diğer ajanlara aynı anda maruz kalma hakkında nicel bilgilerin olmaması nedeniyle sınırlıdır.

Ancak, birkaç madde için bu tür çalışmalar, kılavuz değerlerin geliştirildiği temel kaynaktır. İkinci ve en sık kullanılan bilgi kaynağı ise laboratuvar hayvanları kullanılarak yapılan toksikolojik çalışmalardır. Toksikolojik çalışmaların sınırlamaları, kullanılan deney hayvanlarının nispeten az sayıda olması ve uygulanan nispeten yüksek dozlar dahil olmak üzere, belirli bulguların insan sağlığı ile ilgili olup olmadığı konusunda belirsizliğe yol açar.

Bu belirsizlik, sonuçları deney hayvanlarından insanlara ve insan nüfusunun genellikle maruz kaldığı düşük dozlara ekstrapole etme ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Çoğu durumda, kılavuz değeri türetmek için kullanılan çalışma, insan verileri dahil olmak üzere diğer bir dizi çalışma tarafından desteklenir ve bunlar da sağlık risk değerlendirmesi yapılırken dikkate alınır.

İnsan sağlığını korumak için bir kılavuz değer türetmek için, en uygun araştırma veya araştırmaları seçmek gerekir. Etkili bir doz-cevap ilişkisinin gösterildiği iyi yürütülmüş çalışmalardan gelen veriler tercih edilir. Uzman takibi, 8.2.4 bölümünde açıklanan kriterlere karşı uygulanarak, mevcut bilgi yelpazesinden en uygun çalışmaların seçilmesi sağlanır. Muhafaza edici kılavuz değerler sağlamak için standart risk değerlendirme ilkelerini kullanan güvenlik veya belirsizlik faktörleri dahil edilir.

8.2.1 Kılavuz Değerlerinin Türetimi Yaklaşımları

Kılavuz değerlerinin türetilmesinde iki yaklaşım kullanılır: biri “eşik değerli kimyasallar” için, diğeri ise “eşik değersiz kimyasallar” (çoğunlukla genotoksik karsinojenler) içindir.

Tablo 8.2 Kimyasal değerlerin kullanımı ve türleri

Değer türüYorumlarBaşvuru
Kılavuz değeriSağlık açısından önemli bir risk oluşturmayan bir bileşenin konsantrasyonunu temsil eder. Bu, belirtilmediği sürece ömür boyu tüketim içindir.Oluşum verileri de dahil olmak üzere yerel koşulların gerektirmesi durumunda, ulusal içme suyu standartlarına uyum sağlamak için.
Sağlığa dayalı değerTüketim ömrü boyunca sağlık açısından önemli bir risk oluşturmayan bir bileşenin konsantrasyonunu temsil eder belirtilmedikçe.Sağlığa dayalı değerle birlikte geçici bir kılavuz değerin sunulduğu durumlarda, ulusal içme suyu standartlarına uyum için geçici kılavuz değer önerilir çünkü geçici kılavuz değer, izleme, yönetim veya rekabet eden risklerle ilgili pratik konuları dikkate alır. Geçici kılavuz değerleri hakkında daha fazla bilgi için Tablo 8.4’e bakın.   Sağlığa dayalı değerler, geçici bir kılavuz değer olmadan da sunulabilir. Bu değerler, bir dökülme durumu sırasında geçici tavsiyeler veya sınırlamalar konusunda bilgi vermek veya sağlık temelli değerden daha düşük seviyelerde estetik sorunlara neden olabilecek kirleticiler durumunda sağlık risklerini iletmek gibi yerel bir endişe olduğunda yararlı olabilir.
Geçici referans değeriYukarıdaki gibi, ancak çok sınırlı bir süre için sınırlı verilerle türetilmiştir. madde sayısı.Yukarıdaki gibi geçici bir risk değerlendirmesine izin verir, ancak daha fazla belirsizlik içerir ve bu nedenle düzenleme veya standart geliştirmek için kullanılmaz.

Genotoksik kimyasal kanserojenliğin sürecindeki başlangıç olayının genellikle somatik hücrelerin (yani yumurta ve sperm dışında kalan hücrelerin) genetik materyali (deoksiribonükleik asit [DNA])’nda bir mutasyonun indüklenmesi olduğu ve herhangi bir maruziyet seviyesinde teorik bir risk olduğu (yani eşik yok) düşünülmektedir. Buna karşılık, bir genotoksik aktivite göstermeden deney hayvanlarında veya insanlarda tümör üretebilen, ancak dolaylı bir mekanizma ile çalışan karsinojenler vardır. Eşik değersiz karsinojenler için gösterilebilir bir eşik dozunun olduğu genelde kabul edilir. Karsinojenler için kılavuz değerleri türetirken, maddenin kansere neden olabileceği potansiyel mekanizmalar dikkate alınarak, eşikli veya eşiksiz yaklaşımın kullanılması gerektiğine karar verilir (bkz. bölümler 8.2.2 ve 8.2.3).

Kimyasal maddelerin potansiyel kanserojenliğinin değerlendirilmesi genellikle uzun süreli laboratuvar hayvanı çalışmaları temelinde yapılır. Bazen, çoğunlukla mesleki maruziyetten kaynaklanan insanlarda kanserojenlik üzerine veriler mevcuttur. Mevcut kanıtlara dayanarak, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), kimyasal maddeleri potansiyel karsinojenik risklerine göre aşağıdaki gruplara ayırır:

  • Grup 1: Ajan insanlarda karsinojeniktir
  • Grup 2A: Ajan muhtemelen insanlarda karsinojeniktir
  • Grup 2B: Ajan muhtemelen insanlarda karsinojeniktir
  • Grup 3: Ajan insanlarda karsinojenik olup olmadığı sınıflandırılamaz
  • Grup 4: Ajan muhtemelen insanlarda karsinojenik değildir

IARC’a göre, bu sınıflandırmalar, mümkün olduğunda ikinci bir basamak olan nicel risk değerlendirmesine yol açan kanserojenik risk değerlendirmesindeki ilk adımı temsil eder. İçme suyu için kılavuz değerleri belirlenirken, mevcut ise IARC tarafından yapılan karsinojenik bileşiklerin değerlendirilmesi dikkate alınır.

8.2.2 Eşik Değerli Kimyasallar

Çoğu toksisite türü için, hiçbir olumsuz etkinin ortaya çıkmayacağı bir dozun altında olduğuna inanılır. Bu tür toksik etkilere neden olan kimyasallar için, aşağıdaki gibi en ilgili çalışmadaki en hassas uç noktayı kullanarak, tercihen içme suyuna uygulamayı içeren bir tolere edilebilir günlük alım (TDI) türetilmelidir:

Nerede:

  • NOAEL = Gözlenen Olumsuz Etki Olmayan Seviye
  • LOAEL = En Düşük Gözlenen Olumsuz Etki Seviye
  • BMDL = Referans dozunun alt güven aralığı
  • UF = Belirsizlik faktörü
  • CSAF = Kimyasal spesifik ayar faktörü

Kılavuz değer (GV) daha sonra TDI’den aşağıdaki gibi türetilmiştir:

Nerede:

  • bw = Vücut ağırlığı (aşağıda bakınız)
  • P = TDI’nin içme suyuna tahsis edilen kısmı
  • C = Günlük içme suyu tüketimi (aşağıda bakınız)

Tolere Edilebilir Günlük Alım (TDI)

TDI, vücut ağırlığına göre (kilogram vücut ağırlığı başına miligram veya mikrogram) ifade edilen, ömür boyu içilebilecek ve önemli bir sağlık riski oluşturmayan, güvenlik payı da içeren bir madde miktarının tahminidir. Gerekli teknolojik amaçlar veya bitki koruma nedenleriyle gıdada bulunan gıda katkı maddeleri ve pestisit kalıntıları için Kabul Edilebilir Günlük Alım (ADI) değerleri belirlenir. Kimyasal kirleticiler için, genellikle içme suyunda herhangi bir işlevi olmaması nedeniyle, ” Kabul Edilebilir Günlük Alım ” teriminden ziyade ” Tolere Edilebilir Günlük Alım ” terimi daha uygundur, çünkü kabul edilebilirlikten ziyade izin verilebilirliği ifade eder. Birçok yıl boyunca, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)/Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi (JECFA) ve FAO/WHO Pestisit Kalıntıları Ortak Toplantısı (JMPR), bazı ilkeleri geliştirmiştir. ADI’lerin türetilmesinde (FAO/WHO, 2009). Bu ilkeler, uygun durumlarda, içme suyu kalitesi için kılavuz değerleri geliştirilmesinde kullanılan TDI’lerin türetilmesinde benimsenmiştir. TDI’ler ömür boyu tolere edilebilir bir alımı temsil ettiğinden, kısa süreler için aşılamayacak kadar hassas değildirler. Bireyin daha uzun süre boyunca ortalama alımı belirlenen seviyeyi önemli ölçüde aşmadığı sürece, TDI’yi aşan seviyelere kısa süreli maruziyet endişeye neden olmaz. Genellikle bir TDI belirlemede yer alan büyük belirsizlik faktörleri (aşağıda bakınız), TDI’yi aşan kısa süreli maruziyetin sağlığa zararlı olma olasılığının düşük olduğunu garanti eder. Bununla birlikte, TDI’nin kısa süreler için önemli ölçüde aşılması durumunda ortaya çıkabilecek herhangi bir potansiyel akut etki dikkate alınmalıdır.

Gözlenen Olumsuz Etki Olmayan Seviye (NOAEL) ve En Düşük Gözlenen Olumsuz Etki Seviye (LOAEL)

  • NOAEL: Deney veya gözlem yoluyla belirlenen, tek bir çalışmada kimyasalın hiçbir tespit edilebilir olumsuz sağlık etkisine neden olmayan en yüksek doz veya konsantrasyonudur. Mümkün olan her yerde, NOAEL uzun süreli çalışmalara, tercihen içme suyu yutulmasına dayanır. Ancak, kısa süreli çalışmalardan ve diğer maruziyet kaynaklarını (örneğin gıda, hava) kullanan çalışmalardan elde edilen NOAEL’ler de kullanılabilir.
  • LOAEL: Görünür bir olumsuz sağlık etkisinin olduğu en düşük gözlenen doz veya konsantrasyondur. NOAEL yerine LOAEL kullanıldığında, normalde ek bir belirsizlik faktörü uygulanır (aşağıda bakınız).

Referans Doz (BMD)

Kılavuz değerlerin türetilmesinde eşik değerli etkiler için giderek tercih edilen yaklaşımlar arasında referans doz (BMD) veya referans dozunun alt güven aralığı (BMDL) yer almaktadır (IPCS, 1994). Doz-cevap ilişkilerinin matematiksel modellemesi için uygun veriler mevcut olduğunda, BMDL’ler sağlık temelli kılavuz değerlerinin hesaplanmasında NOAEL’lere alternatif olarak kullanılır. Bu durumda, BMDL kullanımı LOAEL’e ek bir belirsizlik faktörü uygulanması ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

BMDL, advers etkilerin seviyesinde küçük bir artışa (örneğin %5 veya %10) neden olan dozun alt güven aralığıdır. BMDL, kritik etki için tüm doz-cevap eğrisinden elde edilen veriler kullanılarak nicel bir şekilde türetilmiş olup, NOAEL veya LOAEL’deki tek bir dozdan ziyade verilerin istatistiksel gücünü ve kalitesini hesaba katar (IPCS, 2009).

Belirsizlik Faktörleri

Belirsizlik veya güvenlik faktörlerinin uygulanması, geleneksel olarak ve başarılı bir şekilde, gıda katkı maddeleri, pestisitler ve çevresel kirleticiler için ADI ve TDI’lerin türetilmesinde kullanılmıştır. Bu faktörlerin türetilmesi, uzman değerlendirmesi ve mevcut bilimsel kanıtların dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir. Kılavuz değerlerin türetilmesinde, belirsizlik faktörleri, en biyolojik açıdan anlamlı olduğu düşünülen yanıt için NOAEL, LOAEL veya BMD/BMDL’ye uygulanır.

Tablo 8.3 Kılavuz değerlerin türetilmesindeki belirsizliğin kaynağı

Belirsizliğin kaynağıBelirsizlik faktörü
Türler arası varyasyon (deney hayvanlarından insanlara yapılan tahminler)1-10
Tür içi çeşitlilik (insanlardaki bireysel farklılıkları hesaba katar)1-10
Çalışmaların veya veri tabanının yeterliliği1-10
Etkinin niteliği ve şiddeti1-10

Genel nüfusun maruziyeti ile ilgili olarak, deney hayvanlarında kritik etki için NOAEL veya BMD/BMDL, normalde 100’lük bir belirsizlik faktörü ile bölünür. Bu, iki 10 katlı faktör içerir: biri türler arası farklılıklar için, diğeri insanlar arasındaki bireysel varyasyon için (Tablo 8.3). Veritabanı eksikliklerine ve etkilerin şiddeti veya geri döndürülemezliği için ek belirsizlik faktörleri dahil edilebilir. 10’dan düşük faktörler, örneğin, insanlar çalışılan deney hayvanı türlerinden daha az hassas oldukları bilinen durumlarda, türler arası varyasyon için kullanılır.

Yetersiz çalışmalar veya veritabanları, bir NOAEL yerine bir LOAEL’in kullanıldığı ve arzu edilen süreden daha kısa olduğu düşünülen çalışmaları içerir. Etkinin niteliği veya şiddeti ek bir belirsizlik faktörünü haklı çıkarabilecek durumlar arasında, son noktanın bir fetüsün malformasyonu olduğu veya NOAEL’i belirleyen son noktanun doğrudan olası kanserojenite ile ilişkili olduğu çalışmalardır. Son durumda, teorik risk ekstrapolasyon yaklaşımı yerine bir TDI yaklaşımı kullanılarak kılavuz değeri türetilen kanserojen bileşikler için genellikle ek bir belirsizlik faktörü uygulanır.

Belirsizlik faktörlerinin 1000’e eşit veya daha büyük olduğu maddeler için, bu değerlerde bulunan daha yüksek belirsizlik seviyesini vurgulamak için kılavuz değerler geçici olarak belirlenir. Yüksek bir belirsizlik faktörü, kılavuz değerinin gerçek bir insan nüfusunda sağlık etkilerinin gerçekten ortaya çıkacağı konsantrasyondan çok daha düşük olabileceğini gösterir. Yüksek belirsizliğe sahip kılavuz değerlerin, yeni bilgiler kullanıma girdikçe değiştirilmesi daha olasıdır.

Belirsizlik faktörlerinin seçilmesi ve uygulanması, kimyasallar için kılavuz değerlerin türetilmesinde önemlidir, çünkü değerlerde önemli bir farklılık yaratabilirler. Veritabanına yeterli güvenin olduğu kirleticiler için, kılavuz değer küçük bir belirsizlik faktörü kullanılarak türetilir. Bununla birlikte, çoğu kirletici için, daha büyük bilimsel belirsizlik vardır ve nispeten büyük bir belirsizlik faktörü kullanılır. Belirsizlik faktörlerinin kullanılması, kimyasalın kendine özgü özelliklerinin ve mevcut verilerin, kılavuz değerlerin türetilmesinde dikkate alınmasını sağlar.

Kılavuz Değerlerinin türetilmesinde TDI hesaplamalarında varsayılan belirsizlik faktörlerine (türler arası farklılık için 10 ve bireyler arası farklılık için 10 gibi) güvenmeyi azaltmak amacıyla, bir kimyasalın etki mekanizmasının anlaşılması giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu yaklaşım, CSAFLarın (Kimyasal Spesifik Ayar Faktörleri) türler arası ve bireyler arası ekstrapolasyonlarda kullanılmasını sağlamak için nicel toksikokinetik ve toksikodinamik verilere dayanır (IPCS, 2005; Bhat et al., 2017). Daha önce CSAFLar’a “veriye dayalı belirsizlik faktörleri” deniyordu. CSAF yaklaşımının şu anda en iyi geliştirilmiş kısmı, türler arasında ve farklı maruziyet yolları arasında (örneğin inhalasyon ile oral) ekstrapolasyon için varsayılan değerleri değiştirmek için fizyolojik temelli farmakokinetik modellerin kullanılmasıdır.

İlişkisel Kaynak Tahsisi

İçme suyu, kılavuz değerlerinin türetildiği kimyasallara maruz kalmanın tek kaynağı değildir. Pek çok durumda, içme suyundan alınan kimyasal kirleticilere maruz kalma veya alım, gıda, hava ve tüketici ürünleri gibi diğer kaynaklardan çok daha düşüktür. Bu nedenle, kılavuz değerlerin ve risk yönetim stratejilerinin geliştirilmesinde, ADI veya TDI’nin farklı kaynaklara atfedilebilecek oranının bazı yönlerinin dikkate alınması gerekir. Bu yaklaşım, tüm kaynaklardan (kimyasalın kılavuz değerinde veya ona yakın konsantrasyonlarda içme suyu dahil) günlük toplam alımın ADI veya TDI’yi aşmayacağını garanti eder.

Mümkün olan her yerde veya ideal bir durumda, kılavuz değerlerinin türetilmesinde, normalde içme suyunda alınan toplam günlük alımın oranına ilişkin veriler (gıda, içme suyu, tüketici ürünleri, toprak ve havadaki ortalama seviyelere dayanarak) veya ilgili maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerine dayanılarak tahmin edilen alım verileri kullanılır. Kimyasallara maruz kalmanın temel kaynakları genellikle gıda (örneğin pestisit kalıntıları) ve su olduğundan, mümkün olduğunda her iki kaynaktan gelen maruz kalmayı nicelleştirmek önemlidir. Bu süreci bilgilendirmek için, dünyanın farklı yerlerinde gıda alımı hakkında mümkün olduğunca yüksek kaliteli veri toplanması arzu edilir. Toplanan veriler daha sonra alımın ne kadarının gıdadan ne kadarının içme suyundan geldiğini tahmin etmek için kullanılabilir. Ancak, çoğu kirletici için, çeşitli maruz kalma kaynaklarından, özellikle gıda ve içme suyundan gelen veriler yalnızca gelişmiş ülkelerden mevcuttur.

Yeterli maruz kalma verisinin olmadığı veya diğer ortamlardan birinde veya birden fazlasında yaygın olarak bulunması hakkında belgeli kanıtların olduğu durumlarda (yani hava, gıda, toprak veya tüketici ürünleri), toplam günlük alımın içme suyuna normal tahsisi, kapsamlı deneyime dayanarak makul bir maruz kalma seviyesini yansıtan ve yine de koruyucu olan %20’dir (taban değeri) (Krishnan & Carrier, 2013). Bu değer, aşırı muhafazakâr olduğu tespit edilen önceki %10 tahsisinden bir değişikliği yansıtır. Kimyasallar kademeli olarak yeniden değerlendirilirken, genel maruz kalma yeniden gözden geçirilecek ve uygunsa varsayılan tahsis faktörü %10’dan %20’ye çıkarılacaktır. Bu nedenle, daha eski kılavuz değerlerin tümü bu değişikliği yansıtmaz. Bazı durumlarda, bazı DBP’ler gibi klorlama yan ürünlerinin ana (ve muhtemelen tek) maruz kalma kaynağı olduğuna dair açık kanıtlar vardır; bu tür durumlarda tahsis, diğer kaynaklardan bazı maruz kalmalara hala izin veren %80’e kadar yüksek olabilir (tavan değeri) (Krishnan & Carrier, 2013). Kimyasal ve bağlama özgü tahsis faktörleri maruz kalma verileri veya modelleri kullanılarak geliştirilebildiğinde, uygulanan tahsis faktörü yine de taban ve tavan değerleri (yani %20-80) ile sınırlandırılmalıdır.

Pestisitler: Mevcut gıda maruz kalma verileri bu yolla ki maruz kalmanın minimal olduğunu gösterse bile, varsayılan %20 tahsis faktörü kullanılır. Bunun nedeni, mevcut gıda maruz kalma verilerinin genellikle bu yoldaki maruz kalmanın daha yüksek olabileceği gelişmekte olan ülkelerden bilgi içermemesi. Tahsis faktörü seçiminin ardındaki gerekçenin ayrıntılı bir açıklaması, değerlendirmenin temel bir bileşenidir. Bu, Üye Devletlerin, yerel koşulların dikkate alınması gereken durumlarda, kılavuz değerleri ulusal standartlara dahil etme veya uyarlama konusunda uygun kararlar vermelerine yardımcı olur. Ayrıca, kılavuz değer aşılırsa potansiyel riskler hakkında karar vermede de yardımcı olur. Genel bir prensip olarak, kirletici konsantrasyonlarını mümkün olduğunca düşük tutmak ve kılavuz değerine kadar artmasına izin vermemek için çaba gösterilmelidir. Seçilen değerler, çoğu durumda, sudaki kirleticilerin ek alım yollarını (yani inhalasyon ve dermal emilim) hesaba katmak için yeterli olsa da belirli koşullar altında (örneğin sınırlı havalandırma), yetkililer kılavuz değerlerini yerel koşullara uyarlarken inhalasyon ve dermal maruz kalmayı dikkate almayı tercih edebilirler (bkz. bölüm 8.2.9).

Esansiyel Elementler: Bazı elementler insan beslenmesi için gereklidir. Kılavuz değerleri geliştirirken ve tahsis faktörlerini göz önünde bulundururken, önerilen minimum günlük alımı ve gıdadan kaynaklanan maruz kalmayı dikkate almak ve tahsisin, gereklilik ile görünür bir çatışmaya yol açmamasını sağlamak gerekir.

Varsayılan Varsayımlar

Varsayılan su miktarı kişiden kişiye, aynı şekilde tüketicilerin vücut ağırlıkları da birbirinden farklıdır. Bu nedenle, rehber değer belirlemek için bazı varsayımlar uygulamak gereklidir. Erişkin bir birey için varsayılan su tüketimi günde 2 litre iken, varsayılan vücut ağırlığı 60 kg’dır. Bazı durumlarda, rehber değer çocuklar esas alınarak hesaplanır, çünkü belirli bir maddeye karşı daha hassas oldukları düşünülür. Bu durumda, 10 kg vücut ağırlığı için varsayılan su tüketimi 1 litre olarak kabul edilir; en hassas grubun biberonla beslenen bebekler olduğu durumlarda ise 5 kg vücut ağırlığı için 0,75 litre su tüketimi varsayılır.

Önemli Rakamlar

Hesaplanan ADI veya TDI değeri, genellikle tek önemli rakama yuvarlatılarak rehber değer türetmek için kullanılır. Rehber değer hesaplanırken, yuvarlatılmamış ADI veya TDI değeri kullanılmalıdır. Rehber değer, çoğunlukla tek önemli rakama yuvarlatılır, çünkü bu yuvarlatma, örneğin deney hayvanı toksisite verileri, yapılan maruz kalma varsayımları ve seçilen belirsizlik faktörlerindeki belirsizlikleri yansıtır. Bazı durumlarda, yuvarlamayı iki önemli rakama kadar yapmak uygun olabilir, çünkü yuvarlatmanın pratik etkisi birimlere bağlıdır. Örneğin, 1.5’den 2.0 μg/l’ye yuvarlatmanın arıtma gereklilikleri üzerinde 1.5’den 2.0 mg/l’ye yuvarlatmaya kıyasla daha az etkisi vardır. Bu durumlar vakaya göre değerlendirilir. Orta değerler (x.5) için genel yuvarlama kuralı, yaygın kurala uygun olarak yukarı yuvarlamaktır. Tek önemli rakama yuvarlatmaya örnekler: 1.25 = 1, 0.73 = 0.7 ve 1.5 = 2.

8.2.3 Eşik Değersiz Kimyasallar

Genotoksik kanserojenler olarak kabul edilen bileşikler için rehber değerler genellikle matematiksel bir model kullanılarak belirlenir. Birçok model olsa da genellikle doğrusallaştırılmış aşamalı model kullanılır. Diğer modeller belirli durumlarda daha uygun kabul edilir. Bu modeller, belirli bir maruz kalma seviyesindeki risk tahmini ile hesaplama üzerindeki güven aralığının üst ve alt sınırlarını hesaplar. Alt sınır sıfır dahil olabilir.

Rehber değerler, içme suyundaki konsantrasyonlar olarak muhafazakâr bir şekilde sunulur ve bu değerler, içme suyunda rehber değer seviyesinde bulunan maddeyi 70 yıl boyunca tüketen nüfusun her 100.000’inde tahmini bir ömür boyu aşırı kanser riski 10-5’e (yani bir ek kanser vakası) ile ilişkilidir. Bu değer, maddenin bu seviyede maruz kalma sonucu oluşacak kanser vakası sayısıyla aynı değildir. Büyük belirsizlikleri hesaba katarak, maksimim potansiyel risktir.

Gerçek risk seviyesinin bunun çok altında, hatta sıfıra yaklaşma olasılığı yüksektir, ancak düşük maruz kalma seviyelerindeki riskler deneysel olarak doğrulanamaz. Kanser riskinin sıfıra yaklaşabileceğinin veya sıfırdan ayırt edilemeyeceğinin kabulü, kanserojen mekanizmalarıyla ilgili belirsizliklerden kaynaklanmaktadır. Bu belirsizlikler, kimyasalın kanser sürecindeki rolünü ve detoksifikasyon ve onarım mekanizmalarının olasılığını içerir.

Üye devletler, farklı bir hipotetik risk seviyesinin koşullarına daha uygun olduğunu düşünebilir ve ömür boyu maruz kalma boyunca 10-4 veya 10-6 ek kanser vakası riskiyle ilgili değerler, rehber değeri sırasıyla 10 ile çarpıp veya bölerek belirlenebilir. Eşik değersiz kimyasallar için rehber değerlerin türetilmesinde kullanılan matematiksel modeller deneysel olarak doğrulanamaz ve genellikle bir dizi biyolojik olarak önemli faktörü hesaba katmaz. Bu faktörler; farmakokinetik, sistem öncesi ve metabolik detoksifikasyon, DNA onarımı veya bağışıklık sistemi tarafından korumayı içerir.

Ayrıca, test hayvanlarındaki çok yüksek doz maruz kalmalarının, insanlardaki çok düşük doz maruz kalmalarına doğrusal olarak ekstrapolasyonunun geçerliliğini varsayarlar. Sonuç olarak, kullanılan modeller muhafazakardır (yani, tedbirli davranma yönünde hata payı bırakır). Bu modeller kullanılarak türetilen rehber değerler, modellerin hassasiyetinin eksikliği nedeniyle TDI türetilmiş değerlerden farklı yorumlanmalıdır. Rehber değerleri aşan seviyede, eşik değersiz kimyasallara kısa süreli orta derecede maruz kalma, riski önemli ölçüde etkilemez.

8.2.4 Veri Kalitesi

Mevcut bilgilerin kalitesini ve güvenilirliğini değerlendirme sürecinde aşağıdaki faktörler dikkate alınmıştır:

  • Oral çalışmalar tercih edilir: Özellikle içme suyu yoluyla yapılan deneyler, saf madde kullanılarak, uygun dozaj rejimi ve kaliteli klinik biyokimya ve histopatoloji ile gerçekleştirilmiş olmalıdır.
  • Veri tabanı, potansiyel tüm toksikolojik etkileri tespit edecek kadar geniş olmalıdır.
  • Çalışmaların kalitesi güvenilir kabul edilmelidir: Örneğin, epidemiyolojik çalışmalarda kafa karıştırıcı faktörler yeterince hesaba katılmış olmalıdır.
  • Çalışmalar arasında makul bir tutarlılık olmalıdır: Rehber değeri türetmek için kullanılan sonuç noktası ve çalışma, kanıtların genel ağırlığıyla çelişmemelidir.
  • İnorganik maddeler için, içme suyundaki kimyasal türlerin dağılımı bir ölçüde dikkate alınmalıdır.
  • Epidemiyolojik çalışmalarda, çoklu ortam maruziyetinin uygun şekilde ele alınması gerekir.

Rehber değerlerin geliştirilmesinde, mevcut uluslararası yaklaşımlar dikkatle değerlendirilir. Özellikle, Kimyasal Güvenlik Uluslararası Programı (IPCS) tarafından Environmental Health Criteria monografileri ve Concise International Chemical Assessment Documents, IARC, JMPR ve JECFA’da geliştirilen önceki risk değerlendirmeleri gözden geçirilir. Bu değerlendirmelere, yeni bilgiler yeniden değerlendirmeyi haklı kılmadıkça güvenilirdir, ancak yeni verilerin kalitesi herhangi bir risk değerlendirmesinde kullanılmadan önce kritik bir şekilde değerlendirilir. Uluslararası incelemeler mevcut olmadığında, rehber değerlerin türetilmesinde diğer veri kaynakları kullanılır. Bunlar, hakemli açık literatürde yayınlanan raporlar, yüksek kaliteli olduğu kabul edilen ulusal incelemeler, hükümetler ve diğer ilgili taraflar tarafından sunulan bilgiler ve sınırlı bir ölçüde yayınlanmamış tescilli veriler (esas olarak böcek ilaçlarının değerlendirilmesi için) içerir.

8.2.5 Geçici Rehber Değerleri

Tablo 8.4’te geçici rehber değerlerinin kullanımı ve belirlenmesi özetlenmiştir. Eşik değersiz maddeler için, yetersiz analitik veya arıtma teknolojisi nedeniyle 10-5’lik bir ömür boyu aşırı kanser riski üst sınırına karşılık gelen konsantrasyon uygulanabilir olmadığında, uygulanabilir bir seviyede geçici bir rehber değeri (sırasıyla A veya T olarak belirtilmiştir) önerilir.

8.2.6 Kabul Edilebilirliği Etkileyen Kimyasallar

Sağlık açısından endişe duyulan bazı maddeler, içme suyunun tadı, kokusu veya görünümü üzerinde etkileri olup, bu etkiler genellikle kimyasalın sağlık açısından endişe düzeyinden çok daha düşük konsantrasyonlarda suyun reddedilmesine yol açabilir. Bu tür maddeler genellikle rutin izleme için uygun değildir.

Tablo 8.4 Geçici kılavuz değerlerin kullanımı ve belirlenmesi

Geçici bir kılavuzun geçerli olduğu durumlarTanım
Sağlığa dayalı kılavuz değerinin türetilmesiyle ilgili önemli bilimsel belirsizliklerP 
Hesaplanan sağlık temelli değer, ulaşılabilir analitik ölçüm seviyesinin altındadırA(Kılavuz değer, ulaşılabilir nicelik düzeyinde ayarlanır)
Hesaplanan sağlık bazlı değer, pratik tedavi yöntemleriyle elde edilebilecek seviyenin altındadırT(Kılavuz değer pratik tedavi düzeyinde belirlenir)
Dezenfeksiyon işlemleri sonucunda hesaplanan sağlık bazlı değer aşılabilirD(Kılavuz değer, olası sağlık etkileri ve yeterli dezenfeksiyonun sürdürülmesi ihtiyacı dikkate alınarak belirlenmiştir. İçme suyunun yeterli dezenfeksiyonu en önemli konu olmaya devam etmektedir)

Ancak, içme suyunda çok daha düşük konsantrasyonlarda tat veya kokuya neden olabilen bazı maddeler için rehber değerler belirlenmiştir. Bunun nedeni, tüketicilerin bu maddeleri tat veya koku yoluyla algılama yeteneklerinde geniş bir farklılık olmasıdır. Bu tür maddeler için, her zamanki gibi bilgi sayfası ve sağlık temelli rehber değer (bkz. Bölüm 12) sunulmuştur. Bilgi sayfasında, sağlıkla ilgili konsantrasyonlar ile içme suyunun kabul edilebilirliği ile ilgili konsantrasyonlar arasındaki ilişki açıklanmıştır. Rehber değerleri tablolarında, sağlık temelli rehber değerler bir “C” ile belirtilmiştir.

Diğer maddeler için, örneğin sorunlar ortaya çıktığında gereken müdahaleyi değerlendirmeye yardımcı olmak ve bazı durumlarda sağlık yetkililerini ve tüketicileri olası sağlık riskleri konusunda güvende hissettirmek için sağlık temelli rehber değerler gerekebilir.

8.2.7 Rehberlerde yer almayan Kimyasallar

Bu Rehberlerde yer almayan birçok kimyasal hakkında ek bilgi, WHO Çevresel Sağlık Kriterleri monografları ve Kısa Uluslararası Kimyasal Değerlendirme Belgeleri (https://www.who.int/teams/environment-climate-change-and-health/chemical-safety-and-health/health-impacts), JMPR, JECFA ve IARC’tan kimyasal risk değerlendirme raporları ve Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı gibi bir dizi ulusal kaynaktan yayınlanan belgeler de dahil olmak üzere birkaç güvenilir kaynaktan temin edilebilir. Bu bilgi kaynakları, bu Rehberler için gözden geçirilmemiş olabilir, ancak bunlar hakem tarafından gözden geçirilmiş olup birçok ek kimyasalın toksikolojisi hakkında kolayca erişilebilir bilgi sağlar. Bu kaynaklar, içme suyu tedarikçileri ve sağlık yetkililerinin tespit edilen bir kimyasalın önemine (varsa) ve uygun olan yanıt üzerine karar vermelerine yardımcı olabilir.

8.2.8 Karışımlar

İçme suyu kaynaklarının kimyasal kirleticileri, çok sayıda diğer inorganik ve organik bileşenle birlikte bulunur. Kılavuz değerleri, her bir madde için ayrı ayrı hesaplanır, diğer bileşiklerle olası etkileşim potansiyeli özel olarak dikkate alınmadan yapılır. Maddeler arasındaki sinerjik etkileşimler genellikle seçici ve çok sınırlıdır, özellikle içme suyunda genellikle karşılaşılan çok düşük seviyelerde. Kılavuz değerlerinin çoğuna dahil edilen geniş belirsizlik payının, potansiyel etkileşimleri hesaba katmak için yeterli olduğu düşünülmektedir. Ek olarak, kirleticilerin çoğunun sürekli olarak kılavuz değerlerine yakın ya da eşit konsantrasyonlarda bulunmayacağı belirtilmelidir.

Birçok kimyasal kirletici için, toksisite mekanizmaları farklıdır; bu nedenle, etkileşimlerin meydana geldiğini varsaymak için hiçbir sebep yoktur. Ancak, benzer toksikolojik mekanizmalara sahip bir dizi kirleticinin, sırasıyla kılavuz değerlerine yakın seviyelerde mevcut olduğu durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda, uygun eylem konusunda kararlar yerel koşullar dikkate alınarak verilmelidir.

Aksine bir kanıt olmadığı sürece, bu bileşiklerin toksik etkilerinin eklemeli (additive) olduğunu varsaymak uygundur. Eklemeli yaklaşımın göz önünde bulundurulmasında pragmatik bir yaklaşım, herhangi bir düzenleme veya rehberliğin, her bir bileşenin konsantrasyonunun standardına veya kılavuz değerine (tehlike paydası) bölünmesinin toplamının (tehlike indeksi) 1’i geçmemesi temelinde gerçekleştirilmesidir. Bu yaklaşım, Kılavuz Düzenlemelerinde örneğin nitrat/nitrit ve trihalometanlar için uygulanması tavsiye edilir.

Kimyasallar aynı hedef organ üzerinde farklı bir toksisite mekanizması ile hareket ederse, eklemeli bir yaklaşım da genellikle varsayılır ve değiştirilmiş bir tehlike indeksi yaklaşımı uygun olduğu düşünülür. Bu yaklaşımın uygulanması için şu anda Kılavuz Düzenlemelerinde herhangi bir örnek yer almamaktadır. Kimyasal karışımlar hakkında daha fazla bilgi, destekleyici belge olan “Kaynak suyu ve içme suyundaki kimyasal karışımlar” (Ek 1) başlıklı bölümde bulunabilir.

8.2.9 Kılavuz Değerlerinin Yerel Koşullara Uyarlanması

Dünyanın farklı bölgelerindeki farklı kaynaklardan kaynaklanan maruz kalma çeşitliliğini hesaba katmak için, birçok kimyasal için kılavuz değerleri belirlerken, TDI’nin %20 ile %80 arasında değişen varsayılan değerleri kullanılarak içme suyuna tahsisatı yapılır. İlgili maruz kalma verileri mevcut olduğunda, yetkililer yerel koşullara ve duruma özel olarak uyarlanmış bağlam açısından özel kılavuz değerleri geliştirmeye teşvik edilir. Örneğin, belirli bir kirleticinin içme suyundaki alımının diğer kaynaklardan (örneğin, hava ve gıda) çok daha fazla olduğu bilinen bölgelerde, yerel koşullara daha uygun bir kılavuz değer elde etmek için TDI’nin daha büyük bir kısmını içme suyuna tahsis etmek doğru olabilir.

Günlük su tüketimi, dünyanın farklı bölgelerinde, mevsimsel olarak ve özellikle tüketicilerin sıcak iklimlerde el emeğiyle çalıştığı durumlarda önemli ölçüde değişebilir. Örneğin, florür durumunda olduğu gibi, yerel standartlar belirlenirken günlük su tüketim değerinde yerel ayarlamalar gerekebilir. Diğer çoğu madde için, içme suyu alımı aralığı, toksikolojik belirsizlik faktörlerindeki çok daha geniş aralığa kıyasla çok küçük (belki de 2-4 kat) olduğundan, böyle bir düzeltme gerekli değildir.

Sudaki uçucu maddeler, duşta ve diğer çeşitli ev işleri yoluyla atmosfere salınabilir. Bu gibi durumlarda, solunum önemli bir maruz kalma yolu haline gelebilir. Bazı maddeler ayrıca banyo sırasında cilt yoluyla da emilebilir, ancak bu genellikle önemli bir alım kaynağı değildir. Kloroform gibi özellikle uçucu maddeler için düzeltme faktörü, kılavuz değerlerinin türetilmesinde bulunan belirsizliklerle ilişkili olarak küçük olan, maruz kalmanın yaklaşık olarak iki katına eşit olacaktır.

Bununla birlikte, dünyanın bazı bölgelerinde evlerin havalandırma oranı çok düşüktür ve yetkililer, nitelendirme değerlendirmelerinde kullanılan diğer belirsizlik faktörleri bunu gereksiz hale getirse de, kılavuz değerlerini yerel koşullara uyarlarken solunum yoluyla maruz kalmayı dikkate almak isteyebilirler. Bu tür maruz kalmanın belirli bir madde için önemli olduğu gösterildiğinde (yani yüksek uçuculuk, düşük havalandırma oranları ve yüksek duş/banyo oranları), kılavuz değerinin buna göre ayarlanması uygun olabilir. Kimyasal kılavuz değerlerinin uyarlanması konusundaki diğer hususlar, “İçme suyu kaliteli yönetmelikleri ve standartlarının geliştirilmesi” başlıklı destekleyici belgede (Ek 1) yer almaktadır.

Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.