Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Yeni Araştırma, Önümüzdeki On Yılda Ormanları Etkileyecek ‘Megatrendleri’ Ortaya Çıkarıyor

Amazon ormanlarında son 10 yılın en büyük kaybı: 7 bin 900 kilometrekarelik  alan tahrip edildi - Sputnik Türkiye

Akademik, hükümet ve uluslararası kuruluşlardan bir grup uzman, bugün Nature Plants’de yayınlanan, ormanları ve orman topluluklarını etkileyen beş büyük ölçekli ‘mega eğilim’ belirledi . Bunların önümüzdeki on yılda hem olumlu hem de olumsuz olarak büyük sonuçları olması muhtemeldir.

Dünya çapında 1,6 milyar insan bir ormanın 5 km yakınında yaşıyor ve milyonlarca insan, özellikle daha yoksul ülkelerde geçim kaynakları için onlara güveniyor. Aynı zamanda dünyanın biyolojik çeşitliliğinin çoğuna ev sahipliği yaparlar ve karbon döngüsünün temel yönlerini düzenlerler. Kısacası, ormanlar, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybıyla mücadele, açlık ve yoksulluğu ortadan kaldırmaya yönelik küresel ve ulusal çabalarda hayati önem taşıyor.

Önemlerine rağmen, ormanlar ve geçim kaynakları üzerine bugüne kadar yapılan araştırmalar esas olarak yerel hane halkı ve topluluk düzeyindeki dinamikleri anlamaya odaklanmıştır – bölgesel ve küresel ölçeklerde insan ve doğal sistemler arasındaki bağlantıların belirlenmesi, gelecekteki politika ve eylem için kritik öneme sahiptir.

Araştırmanın ortaya koyduğu beş trend:

1. Orman Rahatsızlıkları

Kuraklık ve aşırı yağış, ormanların hastalıklara ve insan kaynaklı orman yangınlarına ve sellere karşı duyarlılığını artırıyor – bu, yaprak dökülmesine, ağaç ölümlerine ve benzeri görülmemiş ölçeklerde orman verimliliğinde düşüşlere yol açıyor ve orman bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olabileceğine dair artan kanıtlar var. küresel olarak yayılma yeteneği olan hastalıkların

Bu rahatsızlıklara yönelik politika tepkileri, bir dizi hafifletme ve uyum çabasının dengelenmesini gerektirecektir – orman koruma ve restorasyonunu yoksulluğun azaltılması gibi diğer sürdürülebilirlik öncelikleriyle uyumlu hale getirme çabalarından kaynaklanması muhtemeldir.

2. Kırsal Demografinin Değiştirilmesi

Kentsel alanlara artan göç, ormana bağımlı topluluklar arasında eşi görülmemiş bir göçe neden oluyor. Ormanların yeniden canlanması da dahil olmak üzere bu demografik değişimlerin eski tarım arazileri ve karar alma sürecine katılım üzerindeki etkileri iyi anlaşılmamıştır.

Nüfus değişiklikleri, etkili orman koruma fırsatlarıyla sonuçlanabilirken, diğer yandan daha büyük kentsel talep ve büyük endüstriyel projeler yaratıldıkça ormansızlaşmaya yol açabilir.

3. Orta Sınıfın Yükselişi

2030’a kadar düşük ve orta gelirli ülkelerdeki orta sınıf, neredeyse 5 milyara ulaşacak – küresel nüfusun yaklaşık% 50’si. Bunun yarattığı talep artışı, arazi ve diğer kaynaklar üzerindeki baskıyı artıracaktır.

Artan tüketim ve emtia talebi, Latin Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya’da büyükbaş hayvan, soya ve palmiye yağının endüstriyel üretimi için büyük ölçekli şirketler tarafından yönetilen arazi edinimlerine tanık oldu. 2001-2015 yılları arasında, orman tahribatının% 27’si emtia kaynaklı ormansızlaşmaya bağlanmıştır. Talebin daha fazla artması ve devam eden bir tüketim kültürü, yerel ve küresel tüketim kalıplarını değiştirecek ve ormansızlaşma oranları, emisyonlar, vahşi yaşam popülasyonları, ekosistem hizmetleri ve kırsal topluluklar üzerinde potansiyel olarak ciddi etkiler yaratacaktır.

4. Dijital Teknolojilerin Kullanımı

Dijital iletişim teknolojisine erişim, 2000’den bu yana internet ve mobil hücresel kullanımdaki yedi kat artışla son yıllarda katlanarak artmıştır. Bu büyümenin büyük bir kısmı sanayileşmiş ülkelerin dışına çıkmıştır ve orman sektörü üzerinde dönüşümsel bir etkiye sahip olması muhtemeldir. Veri toplayan ve yayan teknolojiler, arazi haritalama araçları, gerçek zamanlı uydu verileri ve kitle kaynaklı veriler dahil olmak üzere giderek daha doğru ve kullanımı kolay hale geliyor.

Tomrukçuluk ve madencilik gibi yasadışı faaliyetlere karışanlar tarafından erişilebilir olsa da, bu teknolojiler aynı zamanda fırsatlar da sağlar. Giderek artan veriler, politika yapıcılar, gözetim organları, sivil toplum aktörleri, yöneticiler ve yerel topluluklar dahil olmak üzere çok çeşitli orman sektörü paydaşlarına fayda sağlayabilir. Yeni teknolojiler, orman temelli ürünlerin ve ormanları tehdit eden insanların düzenleyici kontrolüne yardımcı olan küresel üretim ağlarının gözetim ve sertifikasyonunu zaten destekliyor.

5. Altyapı geliştirme

Çin’in Kuşak ve Yol girişimi gibi büyük ölçekli altyapı projelerinin ormanlar ve kırsal topluluklar üzerinde dönüşümsel etkileri olması muhtemeldir. Enerji, doğal kaynaklar ve ulaşım talebini karşılamak için, birçok ülke iddialı altyapı büyümesi planladı.

2050’ye kadar, ulaşım merkezleri arasındaki emtia akışını kolaylaştırmaya yardımcı olmak için küresel olarak en az 25 milyon km yeni yol olması beklenmektedir; yalnızca Amazon havzasındaki hükümetler 246 yeni hidroelektrik barajı geliştiriyor; ve yasadışı madencilik faaliyetleri dünya çapında hızla yayılıyor. Bunlar, toplulukların toprağa ve kaynaklara erişimini kaybetmesi nedeniyle orman kaybına yol açabilir, insanları yerinden edebilir, geçim kaynaklarını kesintiye uğratabilir ve sosyal çatışmalara neden olabilir.

Bu beş mega eğilim, yeni tarımsal ve kentsel sınırlar yaratıyor, manzaraları değiştiriyor, koruma alanları açıyor ve yerel topluluklar, sivil toplum kuruluşları, hükümetler ve uluslararası bağışçılar tarafından kullanılabilecek izleme platformlarının benzeri görülmemiş bir gelişimini kolaylaştırıyor. Bu daha büyük ölçekli dinamikleri anlamak, yalnızca ormanların yerel olarak geçim kaynaklarının beklentilerini karşılamadaki kritik rolünü desteklemek için değil, aynı zamanda küresel olarak bir dizi başka sürdürülebilirlik zorluklarını desteklemek için anahtardır.

“Çalışmamız, ormanları ve kırsal toplulukları etkileyen temel sosyoekonomik, politik ve çevresel sorunları değerlendirmemize ve önümüzdeki on yıl içinde ormanlar ve orman geçim kaynakları üzerinde orantısız etkileri olması muhtemel eğilimleri belirlememize olanak tanıyor,” diyor profesör Johan Oldekop. Manchester Üniversitesi’ndeki Küresel Gelişim Enstitüsü ve raporun baş yazarı.

Oldekop, “Belirlediğimiz eğilimler önemlidir, çünkü bunlar coğrafi kapsam ve büyüklük bakımından son derece büyük olan ve geri döndürülmesi zor olan insani ve çevresel süreçleri temsil ediyorlar” diyor. “Bu eğilimleri daha iyi anlayabilen ve değişimin kaldıraçlarını belirleyebilen yeni bir araştırma gündemi geliştirmek, yeni ve mevcut veri kaynaklarını birleştirmenin yeni yollarını, araştırmacılar, yerel topluluklar ve politika yapıcılar arasındaki mevcut işbirliklerinin güçlendirilmesini ve ayrıca kamu ve özel sektör paydaşları ile yeni ortaklıklar. “

“Birleştirilmiş uzman paneli, uluslararası bağış kuruluşları da dahil olmak üzere akademik, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra bir dizi konu uzmanlığını, bölgeye özgü bilgileri bir araya getirdiği için benzersizdir,” diye ekliyor. Kopenhag Üniversitesi Yerbilimleri ve Doğal Kaynak Yönetimi Bölümü ve raporun baş yazarlarından biri.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.