Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Toplam askıda katı madde (AKM)

Toplam askıda katı madde (AKM)

Askıda katı madde, askıda (süspansiyonda) bulunan ve durgun şartlarda kendi ağırlıkları nedeni ile çökebilecek durumda olan katı maddeler için kullanılır.

Yerçekimi etkisiyle sudan daha ağır olan katı maddeler çökelir. Boyutları 10 nm ile 0,1 µm aralığında değişen katı maddelerin, 0,45 µm gözenek çapındaki filtreden geçemeyen kısmı askıda katı maddeleri oluşturmaktadır.

Filtreden geçebilen 1 µm’den küçük maddeler ise kolloidal madde dediğimiz katıları oluşturmaktadır. Katı maddelerin sınıflandırılması

Katı madelerin sınıflandırılması

Sağlık Üzerinde Etkileri

Yüksek miktardaki askıda katı madde, mikroorganizmaların askıda katılara tutunarak yaşamaları için uygun bir ortam oluşturması nedeniyle, virüs, parazit ve bazı bakteriler gibi hastalık yapıcı mikroorganizmaların varlığına işaret ettiğinden dolayı, sağlık açısından içme suyunda olması istenmez. Bu organizmalar bulantı, kramplar, ishal gibi kısa dönemli belirtilere sebep olabilir.

Askıda katı maddelere, ağır metaller ve hidrofobik kimyasallar (pek çok pestisit vb.) adsorbe olabildiğinden dolayı da sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir parametredir.

Arıtma Yöntemleri

Askıda katı madde gideriminde; durultma, koagülasyon, flokülasyon, filtrasyon, aktif karbon, MF ve UF yöntemleri kullanılabilir.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.