Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Suyla İlgili Siddet Son 10 Yılda Küresel Olarak Artıyor

Su kıtlığı ve aşırı hava koşulları Orta Doğu ve Hindistan’da gerilimi artırıyor.

Suriyeli bir çocuk 2014'te Halep'te içi su dolu bidonlarla bir arabayı itiyor.

Son on yılda Suriye iç savaşında sivil su sistemlerine yapılan saldırılar ve hayati kaynakla bağlantılı kapsamlı bir çatışmalar veri tabanına göre  Hindistan’daki su kaynakları konusundaki artan anlaşmazlıklar nedeniyle suyla ilgili şiddet arttı .

Kaliforniya merkezli Pacific Institute thinktank’ın gösterdiği istatistiklere göre kaydedilen suyla ilgili şiddet olayları son 10 yılda önceki on yıllara kıyasla iki katından fazla arttı .

Bu eğilim, nüfus artışı kaynakların yetersiz yönetimi ve iklim kriziyle bağlantılı aşırı hava olaylarının bir sonucu olarak dünyanın birçok yerinde azalan tatlı su arzından kaynaklanan gerilimi göstermektedir.

Pasifik Enstitüsü’nün kurucu başkanı ve su konularında önde gelen bir otorite olan Peter Gleick “Su çok kritik bir kaynak olduğu için daha kıtlaştıkça insanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden geleni yapacaklar” dedi.

Veri tabanı 1980’lerde oluşturuldu ve suyun savaşmak için tetikleyici olduğu silah olarak kullanıldığı veya çatışma nedeniyle bozulduğu vakaları belgeliyor.

Geçtiğimiz on yılın girişleri arasında, bu yıl Haziran ayında Ukrayna’nın Horlivka kentindeki bir su boru hattının yakınında, 3 milyon insanı güvenilir bir tedarikten yoksun bırakan bombalama vardı ; Hindistan’da Haziran 2017’de beş çiftçinin kuraklıktan etkilenen bir eyalette su ve diğer sorunlar nedeniyle vurulması; 2012’de Endonezya’nın huzur dolu Batı Papua eyaletinde bir su tankerleri konvoyuna silahlı saldırı .

Gleick, suyla ilgili şiddetteki genel artışın bir kısmının, bağlantıdaki gelişmelerin olayları bildirmeyi daha önce olduğundan daha kolay hale getirmiş olmasından kaynaklanabileceğini söyledi. Ancak veritabanı, 2000 ile 2010 yılları arasında bildirilen olaylarda küçük bir düşüş olduğunu ortaya çıkardı ve bu da iletişim teknolojisindeki gelişmelerin eğilimi tam olarak açıklamadığını gösteriyor.

Gleick, “Kanıtlar, tatlı su kaynaklarıyla ilişkili artan şiddetin, hem suya erişim konusunda çatışmalar hem de özellikle sivil su sistemlerine yönelik saldırılar olduğu açıktır” dedi.

Tatlı su kıtlığının yanı sıra onu daha da kötüleştiren güçlerin, özellikle son Ortadoğu çatışmalarında su kaynaklarını silahlandırmak için artan bir isteklilik olduğunu söyledi.

“Son yıllarda Yemen’de çok sayıda saldırı oldu, aynı zamanda Suriye ve Irak’ta da uluslararası hukuku doğrudan ihlal ederek sivil su altyapısının kasıtlı olarak acımasızca hedef alındığı açık.”

Bir Suriye şehri olan Halep’teki veri tabanı, 2012 yılında 3 milyonluk şehri şiddetli su kıtlığıyla terk eden bir boru hattına düzenlenen saldırı gibi girişleri içeriyor. İki yıl sonra, Suriye hükümeti muhaliflerin kontrolündeki bölgelerdeki pompa istasyonlarını ve su dağıtım ağlarını bombalamakla suçlandı.

2014’te IŞİD, şehre su kaynaklarını zehirlemekle suçlandı. Bir yıl sonra, aşırılık yanlısı milis Jabhat al-Nusra kilit bir su boru hattını bombalayarak Halep’te 100’den fazla sakininin zehirlenmesine yol açtı ve Rus pilotlar bir su arıtma tesisini vurdu ve 3 milyondan fazla insanın tedarikini kesti. Unicef’e. Suriye ordusu 2017’de Halep’in doğusunda hareket ederken, IŞİD militanlarının ilerlemelerini yavaşlatmak için köyleri sular altında bıraktığı bildirildi .

Irak, Yemen ve Afrika’nın Sahel bölgesinde on yıl boyunca suyla ilişkili önemli şiddet olayları da kaydedildi. Hindistan’da, önceki on yılda 11 vaka ile karşılaştırıldığında 2010’dan bu yana 31 olay rapor edilmiştir. Ülkenin bu yıl içinde yaşadığı en kötü kuraklıklardan birinin ortasında, veri tabanı çok sayıda kavga en az yedi bıçaklanma ve suyla bağlantılı anlaşmazlıklarda 33 yaşındaki bir adamın öldürülmesini içeriyor.

Sivil su kaynaklarının hedef alınması, uluslararası hukukun yerleşik bir ihlalidir, ancak liderleri özellikle bunu yaptıkları için kovuşturma girişimleri nadirdir. Birkaç örnekten biri, uluslararası ceza mahkemesinin , kuvvetlerinin saldırdığı bazı köylerin kuyu ve su pompalarını kirletmek de dahil olmak üzere suçlarla suçlanan Sudan’ın eski hükümdarı Ömer el Beşir’e yönelik iddianamesi .

Dünya Kaynakları Enstitüsü , Ağustos ayında dünya nüfusunun dörtte birine ev sahipliği yapan 17 ülkenin 12’si Orta Doğu’da olmak üzere “aşırı derecede yüksek” su stresi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Katar’ın en “stresli” olduğu görüldü bu da tarım, sanayi ve belediyelerin ortalama bir yılda mevcut yüzey ve yeraltı suyunun % 80’ini kullandığı ve bu da arzın kıtlığa karşı aşırı derecede savunmasız kaldığı anlamına geliyor. Onu İsrail, Lübnan, İran ve Ürdün izledi.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.