Klorür Genel Özellikleri
Klorürler, klorun bileşikleridir. Sodyum klorür; kostik soda, klor, sodyum klorit ve hipoklorit gibi endüstriyel kimyasalların üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Potasyum klorür ise gübre üretiminde kullanılmaktadır.
İçme sularında klorür doğal kaynaklardan, kanalizasyondan, endüstriyel deşarjlardan (galvaniz tesisleri, su yumuşatma üniteleri, petrol kuyuları, rafineriler ve kağıt üretimi) ve buz çözücü tuzlar ile tuz girişiminin de dahil olduğu kentsel yüzeysel akıştan kaynaklı olarak görülebilir.
Yüzey sularında klorür konsantrasyonu genellikle 100 mg/L’nin altında olup; özellikle tuzlu su girişimi mevcut ise, yeraltı sularında daha yüksek konsantrasyonlarda görülebilir (NHMRC, 2014, s. 504).
Klorür konsantrasyonlarının 250 mg/L’yi aşması halinde suya tuzlu bir tat verebilir. Ancak tüketiciler zamanla bu konsantrasyon üzerindeki değerlere de alışabilir (WHO, 2003a, s. 3).
Klorür Sağlık Üzerinde Etkileri
Klorür, vücut sıvılarının ozmotik aktivitesine katkı sağlayan, hem insanlar hem de hayvanlar için gerekli bir maddedir (NHMRC, 2014, s. 505).
Sağlıklı bireyler, tatlı su kaynaklarından gelmesi kaydıyla yüksek miktarlarda alınan klorüre tolerans gösterebilir. Klorürün yüksek miktarlarda uzun vadeli alımına ilişkin yeterli bilgi bulunmamakla birlikte, hayvanlarda yapılan çalışmalarda, klorür iyonundan ziyade sodyum klorürle bağlantılı olarak yüksek tansiyona sebep olabileceği tespit edilmiştir (WHO, 2003a, s. 3).
İnsan sağlığına olumsuz etkisine dair henüz yeterli bir bilgi olmadığından, WHO tarafından sağlık açısından bir limit değer belirlenmemiştir.
Klorür Arıtma Yöntemleri
Klorür, suyun elektriksel iletkenliğini arttırması sebebiyle korozivitesini de arttırır ve alkaliniteye bağlı olarak dağıtım sisteminde metal boruların korozyonuna sebep olabilir.
Klorür konvansiyonel arıtma yöntemleriyle giderilememektedir. Ters ozmos (> % 90) ve elektrodiyaliz yöntemleriyle giderimi sağlanabilir.
Yorum yap