Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

İklim dostu su yönetimi, sürdürülebilir kalkınma için temeldir.

İklim dostu su yönetimi, sürdürülebilir kalkınma için temeldir.

İklim değişikliğiyle ilgili acil eylem çağrısına yanıt olarak, 110’dan fazla ülke 2050’ye kadar karbon nötrlüğünü ve çok daha fazlasının taahhüdünü verdi, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP26 öncesinde ulusal iklim hedeflerini iyileştirmek için çalışıyor . 

Yine de, iklim değişikliği bizi yalnızca ortaklaşa ve acilen harekete geçmeye zorlamakla kalmıyor, aynı zamanda suyun iklim ve doğanın ikili krizlerinde ne kadar payı bulunabileceğini ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini karşılamaya nasıl katkıda bulunabileceğini dikkatlice değerlendirmemizi gerektiriyor .

Dünyanın her yerinde, iklim değişikliğinin su kaynaklarını nasıl etkilediğini, temel ihtiyaçları ve su ve sanitasyon insan haklarını tehdit ettiğini gözlemliyoruz. Dört milyar insan yılda en az bir ay şiddetli su kıtlığıyla karşı karşıya kalıyor.

Afetler baş gösterdiğinde bunların temeli genelde su kaynaklı olur. Günümüzde ise sel, toprak kaymaları, fırtınalar ve kuraklıklar daha sık ve daha yoğun hale geliyor, bu durum sadece insan hayatını değil, aynı zamanda hayati ekosistemleri ve ekonomik ve sosyal kalkınma konusundaki ilerlememizi de tehdit ediyor.

iklim

İklim Değişikliğine Karşı Su Kaynaklarını Korumak Gerekiyor!

Çoğu ülke, uyarlanabilir kapasite oluşturmanın risklerinin ve öneminin farkındadır: Paris Anlaşması (NDC) kapsamında 2015 ulusal iklim taahhütlerine adaptasyonu dahil eden 137 ülke arasında, uyum eylemi için en öncelikli alan su idi.

Bu söz kapsamında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) şu anda 115 ülkenin daha da güçlü taahhütleri gerçekleştirmesine yardımcı oluyor. Emisyonları azaltmaya veya etkilere uyum sağlamaya yardımcı olmak için su ile ilgili önlemleri güçlendirmeyi seçen düzinelerce ülkeyi destekliyoruz. Ek olarak, UNDP’nin suyla ilgili en büyük programlarından bazıları İklim Değişikliğine Uyum portföyü aracılığıyla destekleniyor.

Bununla birlikte, genellikle gözden kaçan bir husus, suyun ülkelerin önerilen emisyon azaltma önlemlerini destekleme rolüdür : yeşil altyapılar gibi doğa temelli çözümler, karbon tutmayı artırabilir ve su kaynaklarını yenileyebilir. Ancak su kaynakları, doğa eylemlerinden de olumsuz etkilenebilir. Örneğin, enerji karışımındaki hidroelektrik veya biyoyakıtlara doğru kaymalar, su mevcudiyeti ve rekabet eden kaynak taleplerinden kaynaklanan sınırlamalarla karşılaşabilir. UNDP ve ortakları, ülkelerin NDC’lerini geliştirirken suyun farklı rolleri arasındaki etkileşimleri dikkate almalarına yardımcı oluyor.

Çeşme suyu el yıkaması

El yıkama, hastalığın yayılmasına karşı en kritik savunma hatlarından biri olmaya devam ederken, üç milyar insanın evinde el yıkama olanağı yok.

Mevcut ekonomik, doğa ve halk sağlığı krizi, su kaynaklarımızın yönetimini iyileştirmek ve su ve sanitasyon hizmetlerinin erişimini genişletmek için bir fırsat sunmaktadır. Hükümetler, sivil toplum ve özel sektörün birlikte çalıştığı yerlerde, hizmetler 2017 yılında hala temel suya erişimi olmayan 785 milyon insana ve hâlâ temel temizlik olmadan yaşamak zorunda olan iki milyara kadar genişletilebilir. Ülkeler iyileştirme planları tasarladıkça ve iyileştirilmiş hijyene yönelik davranış değişikliğini mümkün kılmak için hazırlık yaptıkça – bilgiye, erişime ve genişletilmiş altyapıya yatırım yaparak – bu yatırımları yeşil, dayanıklı ve eşitlikçi bir kalkınma yolunu ilerletmeye çağırıyoruz.

Yeşil İklim Fonu ve Küresel Çevre Fonu – En Az Gelişmiş Ülkeler Fonu ile işbirliği içinde UNDP, yağmur suyu hasadı ve Solomon Adaları , Maldivler ve Marshall da dahil olmak üzere Gelişmekte Olan Küçük Ada Eyaletlerindeki dış atollere hizmetlerin genişletilmesini içeren iklim değişikliğine uyumunu destekliyor.

İlgili Makale: Paris Antlaşması Geçerli Olmazsa Ekonomiler Etkilenecek

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.