Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından yayınlanan bir rapora göre, yaklaşık 2,1 milyar insan temiz suya erişemiyor. 2015 yılında yaklaşık 100 ülke için ulusal verilere göre en kötü su desteği bulunan ülkeleri sizler için listeledik.
10. Meksika
Meksika’daki insanların yaklaşık dörtte üçü ambalajlı su içiyor ve ülke kişi başına şişelenmiş su tüketiminde dünya lideri. Bu da demek oluyor ki ne arıtma sistemi kullanımı ne de doğal kaynak suyu kullanımı bu ülkede bulunmuyor.
9. Kongo
Kongo’nun kırsal kesimlerinde, insanların yalnızca yüzde 21’inin yakınlardaki suya erişimi var, bu da beş yıl öncesine kıyasla neredeyse iki katına yükseldiğini gösteriyor.
8. Pakistan
Pakistan, sosyal sınıf farklılığı arasında temel hijyen açısından en büyük boşluğa sahip ülkedir. Bu da zenginler suya rahatça erişebilirken – ki suya erişim insanların en doğal hakkıdır – fakirler rahatça suya erişim sağlayamıyor. Hatta içmek haricinde herhangi bir alanda kullanamıyorlar.
7. Butan
Butan’da içme suyunun yalnızca üçte biri enfeksiyondan arınmış durumda. Denize kıyısının olmaması da suyun başka işlerde kullanılamamasına neden oluyor.
6. Gana
Gana’daki insanların yarısından fazlasının hem su desteği hem sağlık hizmetleri sınırlı. Bu durumdan dolayı Gana’da her yıl oldukça fazla insan hayatını kaybediyor.
5. Nepal
Nepal’de su yokluğundan dolayı uygun temizlik tesislerinin olmayışı, açık dışkılama yapan nüfusu ile büyük bir tehdit altında.
4. Kamboçya
Kamboçya, nüfusun en az yüzde 5’inin tedarik edilen suyu kullandığı 18 ülkeden biridir. Bu da hem ekonomik hem dış bağımlılık olarak ülkeyi etkilemekte.
3. Nijerya
Nijerya, su kalitesi söz konusu olduğunda en hızlı gelişen ülkelerden biri, ancak insanların yüzde 15’i hala enfeksiyonlu ve iyileştirilmemiş su kaynaklarından içmektedir.
2. Etiyopya
Etiyopya’da kırsal ve kentsel alanlarda güvenli bir şekilde yönetilen su desteği arasında önemli derecede bir fark var.
1. Uganda
Uganda’daki insanların yaklaşık yüzde 40’ının güvenli içme suyuna erişmek için 30 dakikadan fazla yolculuk yapması gerekiyor.
Uzmanların su kıtlığına ve güvenli su ulaştırmaya yönelik çalışmalarıyla ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum yap