Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Cam Şişelerdeki Sular Daha mı Güvenli?

Cam Şişelerdeki Sular Daha mı Güvenli?

Plastik su şişelere alternatif olarak piyasada cam şişelerde su satılıyor. Cam şişe plastiğe göre daha sağlıklı gibi görünse de kesin çözüm bu değil.

Cam şişenin plastiğe oranla daha sağlıklı gibi görünse de cam şişe üretiminde de ciddi anlamda enerji tüketildiğini ve su doldurulma, taşınma işlemlerinin de tıpkı pet şişede olduğu gibi aynı süreçlerden geçtiğini yani o süreçler ne kadar çevre ve sağlık dostuysa cam şişedeki suların da o kadar çevre ve sağlık dostu olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Yapılması gereken en doğru işlemin kendi suluk, matara ya da benzeri şişemizi sürekli olarak yanımızda taşımaktır, Evden çıkarken mümkünse su şişemizi sıcak dönemlerde yararlı musluktan (örnek; arıtma cihazı) doldurup yanımıza almamız birçok açıdan bizi çevre dostu yapacaktır.

Bir kere pet şişe çöpü üretmemiş olacağız, sonra pet şişeden kaynaklı kanserojen ve hormon bozucu kimyasallar ile mikro nanoplastiklerden kaçınmış olacağız. Üçüncüsü de pet şişe içerisindeki suyun kendisinden kaynaklı risklerden uzaklaşmış olacağız. Burada çeşmeden içilebilir su talebini yükseltmek oldukça önemli. Suya zaten para ödüyoruz bir de onu içemiyorsak o zaman ona su değil, sıvı denir.

Cam şişedeki su da aynı plastik şişedeki su gibi uzak mesafelerden taşınırken iklim değişikliğine ve hava kirliliğine neden olan karbon salınımı yaratır.

Üstelik bunlara şebeke suyundan daha temiz olmamasına rağmen 500 kat daha fazla para ödüyoruz. Evinizdeki musluktan akan yarım litrelik şebeke suyunun maliyeti ile plastik veya cam şişede satılan yarım litrelik suyun fiyatını bir karşılaştırırsanız verdiğim rakamın az bile olduğunu göreceksiniz. Düşünün bir kere, 1,5 lira yerine 750 liraya satılan bir ekmeği satın alır mıydınız? İşte bu da öyle bir şey ama farkında olmadan her gün yapıyoruz.

Peki çeşmelerden akan sularımız çok mu kirli?

çeşme suyu

Bu konuda çeşmeden akan suyun kaynaktan çeşmeye gelene kadar ki yolculuğunun nasıl olduğunun bilinmesi gerekiyor. “Kaynaktan alınan su çeşitli fiziksel ve kimyasal arıtma işlemlerinden geçtikten sonra çeşitli hatlar aracılığıyla bireysel kullanıcılara kadar ulaşıyor“.

Bu hatların sağlık durumu, çeşmeden akan suyun da kalitesini belirliyor. Eğer ki çeşitli parametreler (pH, koliform bakteriler, nitrit, nitrat, fosfat, ağır metaller, hormon bozucular, kanserojen kimyasallar vb.) açısından dünya genelindeki kabul edilebilir değerler içerisindeyse bir çeşme suyu, işte o zaman çeşme suyunu içmek her zaman sağlık açısından ve çevre açısından daha faydalı.

Türkiye’nin birçok ilinde musluktan akan su damacana sudan daha sağlıklı ve kaliteli… Tabii burada çeşme suyunu sağlayan belediyelerin bu konuda sürekli ve doğru bilgilendirmeleri şeffaflıkla yapması gerekiyor.

Evlerdeki Su Arıtma Cihazları Suyu Gerçekten Temizliyor Mu?

Son yıllarda ev tipi arıtma üniteleri oldukça popüler hale gelmiş durumda. Direkt musluğa takılan ya da tezgah altına monte edilen, hatta sürahi şeklinde olanlar bile var. Özellikle sürahi şeklinde olanlar günlük su tüketiminde sıklıkla kullanılıyor.

Bunlar musluktan akan kirli suyu temizliyor mu?

Belediye şebekesinden gelen musluk sularının içilebilir su kalitesine gelmesini sağlayan çeşit çeşit arıtma üniteleri vardır, İçme suyumuzu tezgâh altı ya da üstü arıtma üniteleriyle sağladığımızda dışarıdan pet şişelerde içme suyu satın almayı bırakabilir ve böylelikle plastik atık oluşumunun azalmasına da neden olabiliriz. Bu plastik atık oluşumunu azaltırken aynı zamanda suyun uzun süre beklediği ve plastiğin sağlığa olan zararının yanı sıra plastik şişeler de uzun süre bekleyen suların gözle görülemeyen ve sağlığa zararlı oluşumlara maruz kalmaktan da kurtulabiliriz.

Fakat bu durum tezgâh altı ya da üstü arıtma ünitelerinin sağlığımıza tehdit etmediği anlamına da gelmesin” alınacak olan ünitenin çok iyi seçilmesi gerekiyor.

Kirlenmiş Su Arıtma Cihazı Filtreleri

Bu tip arıtmalar, içlerinde türlerine göre ayrılıyor. Tezgah altı arıtma sistemlerinin yeni kullanılmaya başlandığı zamanlarda, bu arıtma üniteleriyle arıtılmış olan suların kalitesi halk tarafından suyun tadındaki değişim ile karşılaştırılıyordu. Arıtmadan sonra içimi rahat olan, eskisine göre daha yumuşak içimli olan sular arıtılmış ve kaliteli su olarak görülüyordu.

Fakat işin rengi farklıydı. Bunun nedeni arıtma ünitesinde iyon değişimi ile sudaki kirecin azalmasına neden olan reçine kullanılarak suyun daha yumuşak içimli olması sağlanıyordu. Fakat bu sistemler suyun içerisindeki koliform (zararlı) yapıdaki bakterilerin giderilmesine yani asıl arıtma amacına uygun olmayan sistemlerdi.

Günümüzde de hâlâ bu şekilde tezgah altı arıtma sistemleri satılıyor olabilir. Fakat zaman ilerledikçe arıtma teknolojileri de gelişti… Şimdi günlük kullanım için sürahi şeklinde filtreleri de olan arıtma cihazları var. Özellikle membran arıtma sistemleri evsel arıtma ünitelerinde kullanılmaya başladıktan sonra suyun arıtılma kaliteleri de artış gösterdi.

Su Arıtma Cihazı

Özellikle ters osmoz membran arıtma sistemlerinin (istenmeyen molekülleri ve içme suyundan daha büyük parçacıkları gidermek için kullanan bir su arıtma işlemi) suyun içerisindeki çözünmüş olan tuzu dahi tutabildikleri için, suyun içindeki tüm zararlı bakterileri arıtırken aynı zamanda mineralleri de arıttığını unutmayalım.

Suyun içerisindeki insan sağlığına ve gelişimine yararlı minerallerin arıtılması da kimsenin istemediğimiz bir durumdur. Tabii günümüzdeki yeni nesil membran arıtma sistemleri suyu size membrandan geçirdikten sonra direkt olarak vermiyor. Membran arıtımı sağlandıktan sonra bir sonraki üniteye geçerek suyun özel filtreler ile mineralle zenginleşmesini yeniden sağlıyor ve suyu size bu şekilde veriyor.

Su Arıtma Filtresi olan Biocera suya mineral ve pH ekler

Onun için alacak olduğunuz arıtma ünitesinde arıtma sonrası suyun içme suyu kalite parametreleri ile karşılaştırmasını, alacak olduğunuz markadan mutlaka isteyiniz ve karşılaştırmasını yapınız. En önemlisi ise bu arıtma sistemlerinin filtre ve membranlarını sıklıkla kontrol etmeniz şart. Yoksa sağlık riski yüksek su içebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.