Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Austin – Texas Üniversitesi ve Penn Eyalet Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıları, bilim insanlarına onlarca yıldır ket vuran kompleks bir soruna çözüm getirdi! Bunun sayesinde artık daha düşük maliyetle temiz su üretmek artık mümkün olabilir gibi gözüküyor.
Desalinasyon yani tuzdan arındırma nedir?
Desalinasyon kısaca tuzsuzlaştırmaktır. Sudaki safsızlıkları giderip kullanma amaçlı su elde edilmesini hedefleyen sürece desalinasyon prosesleri adı verilir.
Desalinasyon (tuzdan arındırma) membranları (zar), sudaki tuzu ve diğer kimyasalları ayırmada kullanılan bir teknolojidir. Toplumun sağlığı için çok önemli olan bu proses birlikte milyarlarca litre su çeşitli amaçlarla temizleniyor.
Fikir bir hayli basitmiş gibi görünüyor olsa da bilim insanlarının hâlâ çözmeye uğraş gösterdiği karmaşık süreçlere sahip.
DuPont Su Çözümleri ile ortaklaşa çalışan bir grup bilim insanı, bu karmaşık olayın önemli bir kısmına ışık tutmuş ve temiz enerji üretiminde maliyetin düşürülmesine olanak vermiştir.
Ekip, desalinasyon membranlarının bazı yönlerden tutarsızlık sergilediğine ve bu durumun, prosesteki verimini azaltabildiğini açıklamış.
Austin – Teksas Üniversitesi İnşaat, Tarım ve Çevre Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı profesör olan ve çalışmaya liderlik eden Maniş Kumar şöyle ifade ediyor:
“Ters osmoz membranları, su arıtımında yaygın şekilde kullanılıyor fakat bunlar hakkında hâlâ bilmediğimiz birçok şey var. Suyun bunların içinden nasıl geçtiğini gerçek manada söyleyemiyoruz. Bu yüzden son 40 yılda kaydedilen tüm ilerlemeler, esasında karanlıkta meydana geldi.”
Maniş Kumar
Bulgular bir süre önce Science mecrasında yayınlandı
Makalede, test edilen membranlarda %30-40’lık bir verimlilik artışından bahsediliyor. Bu membranlar bir hayli sevindirici oranda daha düşük enerji kullanırken, daha fazla suyu arıtabilme kapasitesine sahip.
Bu haber, temiz ve sağlıklı suya erişimin artmasına ve ayrıca su faturasının azalmasına yol açabilecek nitelikte.
Yorum yap