Klor nedir?
Klor, onu sıvı hale getirmek için sıkıştırılmış bir gazdan başka bir şey değildir. Oda sıcaklığında klor bir gazdır.
Suda Neden Klor Kullanılır?
Klorlama, suyu bakteriler, virüsler ve protozoa gibi zararlı mikroorganizmalardan dezenfekte etmenin en yaygın kullanılan yoludur. Klor çok ucuz ve çok etkili bir dezenfektandır ve bu nedenle dünya çapında belediyeler tarafından kullanılmaktadır.
Klorlu Suyun Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Evinizde musluk suyu veya belediye şirket suyu temin ediyorsanız, o zaman güçlü kokuyu ve kötü tadı fark etmiş olmalısınız. Bunun nedeni klordur.
Klorun etkinliğine rağmen, güçlü koku ve kötü tadı dışında birçok olumsuz etkisi olduğu düşünülmektedir.
Sizi korkutmaya çalışmıyoruz ama Klor’un 1. Dünya Savaşı’nda kimyasal bir silah olarak kullanıldığını bilmek sizi şaşırtacak. Yüksek konsantrasyonda kullanıldığında klor sizi dakikalar içinde öldürebilir.
Klor kullanmanın en büyük endişelerinden biri, suyumuzda doğal olarak oluşan organik ve inorganik maddelerle Trihalometanlar (THM’ler) ve Haloasetik Asitler (HAA’lar) gibi sağlık riski oluşturabilecek zararlı dezenfeksiyon yan ürünleri oluşturabilmesidir.
- Klorlu su berbat kokuyor ve tadı berbat.
- İçme suyundaki klor sadece zararlı bakterileri öldürmekle kalmaz, aynı zamanda bağırsaklarımızda bulunan ve yiyeceklerin sindirimine yardımcı olan dost bakterileri de öldürür. Klorlu su içmek sindirimle ilgili sorunlara neden olabilir.
- Sudaki THM’ler kansere neden olabilir.
- Klorlu su içmeseniz bile, klorlu su ile duş almak içmek kadar zararlıdır. Cildimiz içtiğimize göre muhtemelen daha fazla klor emebilir.
- Akvaryum ve havuz balıkları için uygun değildir.
Kloramin nedir?
Klorlamanın olumsuz etkilerine dair artan endişeler nedeniyle, artan sayıda belediye şirketi suyu dezenfekte etmek için klordan kloramine geçiyor.
Kloramin, serbest klor ve amonyak kombinasyonudur. Bu yüzden klorlu suya amonyak eklemek size kloraminli su verecektir.
Havaya maruz kaldığında hızla buharlaşan serbest klorun aksine, kloraminler suda kalır. Bu özelliğinden dolayı kloraminler dağıtım sırasında suda daha uzun süre dayanır ve klora göre daha etkilidir.
Kloraminler, klora kıyasla daha az zararlıdır. Kloraminler, THM oluşumunu kontrol eder, ancak kloraminlerin aşağıdakiler gibi kendi yan etkileri vardır:
- Kloraminler, su besleme borularından kurşun sızmasına ve metal korozyona neden olabilir.
- Kloraminler kuru, kaşıntılı cilde neden olabilir ve hassas cilde sahip kişiler için uygun olmayabilir.
- Kloramin ayrıca kötü koku ve kötü tat ile sonuçlanır.
- Kloraminlerin sudan çıkarılması biraz daha zordur.
Klor veya Kloraminler Nasıl Bulunur?
Evinize verilen musluk suyunun klor veya kloramin ile dezenfekte edilip edilmediğini belirlemenin en kolay yolu, su tedarik sağlayıcınızı aramak ve belediye su kaynağını arıtmak için ne kullandıklarını sormaktır.
Suyunuzda klor veya kloramin olup olmadığını belirlemenin bir başka kolay yolu, musluk suyunuzu amonyak açısından test etmektir. Bunun için kullanımı kolay bir Amonyak test kiti kullanabilirsiniz . Test amonyak varlığını doğrularsa, suyunuz kesinlikle kloraminlerle dezenfekte edilir.
İçtiğiniz Sudan Klor Nasıl Çıkarılır?
Aktif karbon filtresi
Bir kömür filtresi olarak da bilinen bir aktif karbon filtresi, kimyasal adsorpsiyon kullanarak kirleticileri ve safsızlıkları gidermek için küçük karbon parçaları kullanır. Bu filtrelerde kullanılan aktif karbon genellikle hindistan cevizi kabukları, odun veya kömürden yapılır.
Aktif karbon filtre, sudaki klor ve kloraminler gibi kötü tadı ve kokuya neden olan organik bileşikleri etkili bir şekilde giderir. Günümüzde çoğu su arıtıcı, aktif karbon filtresiyle birlikte gelir.
Su arıtma cihazı kullanmıyorsanız , doğrudan musluğunuza takabileceğiniz aktif karbon filtreler de satın alabilir veya aktif karbon filtre kullanan bir su filtreli sürahi satın alabilirsiniz .
Aktif karbon filtreleri, hem klorin hem de kloraminlerin hızlı ve tam olarak uzaklaştırılmasında çok etkilidir. Tek dezavantajı, bunları periyodik aralıklarla değiştirmeniz gerekecek olmasıdır.
RO (Ters Ozmoz)
Ters ozmoz , sudan tüm iyonları ve parçacıkları filtrelemek için çok yüksek kaliteli yarı geçirgen bir membran kullanır. RO membranı yalnızca suyun geçmesine izin verir ve tüm kimyasal safsızlıkları ve çözünmüş katıları engeller . RO ayrıca tüm klor ve kloraminleri sudan filtreler. Tüm RO su arıtıcıları, su RO membranından geçmeden önce ön filtreleme gerektirir. Ve önceden aktive edilmiş karbon filtre, en yaygın olarak, RO membranından önce suyun ön filtrelenmesi için kullanılır.
Kaynatma
Kaynatma, ısı ve havalandırma (kabarcıklar yoluyla) oluşturur, bu da 20 dakika sonra uçucu klorun buharlaşmasına neden olur. Ancak, bu yöntem büyük miktarda suyun klorunu gidermek için uygun değildir.
Kaynatma, kloraminleri çıkarmaz.
Bu yöntem, çok fazla ısı enerjisi gerektirdiğinden ve büyük miktarda su için uygun olmadığından o kadar pratik değildir.
Buharlaştırma
Bu, kloru doğal buharlaştırma yoluyla sudan çıkarmak için en basit tekniktir. Klor, onu sıvı hale getirmek için sıkıştırılmış bir gazdan başka bir şey değildir. Oda sıcaklığında klor bir gazdır.
Yani klorlu suyu geniş bir kapta bırakırsanız klor doğal olarak buharlaşacaktır. Ancak klorun buharlaşması 24 saate kadar sürebilir.
Bu en basit yöntemdir ancak uzun zaman alır ve su kloraminlerle işlenirse işe yaramaz.
Temiz Hava ile Soyma
Gazdan arındırma ve kaynatma gibi bu yöntem de buharlaşma prensibine göre çalışır. İhtiyacınız olan tek şey bir boş kap ve klorlu suyla dolu bir kap. Klorlu suyu bir kaptan diğerine aktarın. Ve tüm kloru sudan çıkarmak için en az 10 kez tekrarlayın.
Bu yöntemin avantajı, kolay ve ücretsiz olmasıdır, ancak yalnızca az miktarda su için kullanılabilir.
Yorum yap