Bir çok kullanıcı su arıtma cihazlarında çeşitli su arıtma cihazı arızaları ile karşılaşmaktadır bu makalemizde resimli ve videolu olarak su arıtma cihazlarında karşılaşılan arızalara çözüm olarak hazırlanmıştır.
Çözemediğiniz arıza durumları için 05302883945 Whatsapp hattından destek almanız yeterlidir arama yazma süreleri 09:00-23:00 arasıdır. arıtma arızaları ile arayacağınız zaman cihazın yanında olmanız daha iyi net sonuçlar verecektir.
Su arıtma arıza tipleri ve çözümleri madde madde:
En yaygın su arıtma cihazı arızası SU ARITMA CİHAZI 1 BARDAK KADAR SU VERİYOR VE SONRASINDA İNCE İP GİBİ SU AKIYOR.
ÇÖZÜM: Su Arıtma cihazınızdan 1 bardak su basınçlı geliyor ve sonrasında birden basınç düşüyor ise %90 ihtimal su arıtma tankınız arızalıdır su arıtma tankları bazı durumlar için tamiri mümkün değildir ve tank yenisi ile değişim yapılmalıdır.
1 bardak su aldınız ve su aniden kesildi yada azaldı su tankını kontrol edelim tank ağır mı tank ağır ise şunları yapalım Öncelikle tankın tamir olup olmadığını anlamak için su tankın hava kısmını kontrol edelim hava supap kapağını çevirerek açalım genelde el ile çevrilir ve alt resimde gösterilmektedir.
Kapağını açtığımızda supap iğnesine bastıralım buradan su geliyor ise su tankı değişmesi gereklidir tamiri mümkün değildir. Su gelmiyor ve havada çok az çıkıyor yada hiç hava çıkmıyor ise buradan tanka bir hava pompası ile tanka hava basalım ne kadar hava basmamız gerekiyor derseniz tank da su yok ise 7 psi hava basmalıyız su olduğu için tank boşalana kadar hava basmamız daha mantıklı tankta su kalmadığı zaman tankın havasını kontrol edin 7 psi havaya ayarlayınız.
Arıtma cihazlarındaki suyun beyaz, klorlu, kireçli, yağlı gibi akması
Su arıtma cihazı ilk kullanımlarda ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı yada bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır.
Su arıtma cihazı ilk kullanımda örneğin ilk 5 mikron sediment filtreden geçmektedir filtre içerisinde bir miktar hava vardır ve biz cihaza suyu verdiğimizde bu hava filtre gözeneklerine girer ve filtre suya tam doyuma ulaştığında bu hava kabarcık olayları tamamen kaybolmaktadır bu durum arıtma cihazının yanlış çalışması anlamına gelmez tamamen doğal normal bir durumdur.
Kireçli, beyaz, bulutlu, kabarcıklı su ne zaman geçer?
Arıtma cihazını ne sıklıkla kullandığınıza bağlı olarak 1-4 hafta kadar bu durum sürebilir ilerde her filtre değişiminde bu durumla karşılaşacağınızı da unutmayın veya şebeke suları kesildiğinde de bu durum karşınıza zaman zaman çıkmaktadır.
Arıtma cihazında basınç altında tutulan su bardağa doldurulduğunda serbest hale gelir ve su bardağında kireç, klor, bulut, yağlı gibi su görüntüsü oluşturur bardağı doldurduğunuzda ağzı açık şekilde bir miktar beklettiğinizde sıkışan hava sudan çıkar ve su berrak hale gelir. Bu mikro hava kabarcıkları zararlı bir durum değildir bildiğiniz havadaki soluduğumuz hava ile aynıdır.
Teknik olarak anlatım
Arada bir bardak su alırsınız ve bulutlu, yağlı, kireçli, klorlu görünür belki de sütlü daha iyi bir terimdir. Birkaç saniye sonra mucizevi bir şekilde temizlenir! Bulutluluk, borulardaki suyun bardak da ki sudan biraz daha fazla basınç altında olmasından kaynaklanır ve sudaki küçük hava kabarcıkları nedeniyle de kabarcık gibi, hava suyun üstüne yükselir ve yukarıdaki havaya girerek suyu temizler. Beyaz su olarak da bilinen bulutlu su, sudaki hava kabarcıklarından kaynaklanır. Tamamen zararsızdır.
Beyaz akan suyun çözümü var mı?
Bu durumun bir çözümü yoktur tamamen doğaldır ve geçmektedir ve çoğu zaman bu mikro kabarcıklar büyük kabarcıklar haline de dönüşür gazoz soda görünümünü alır.
Su arıtma tankı çok geç doluyor yada az su alıyorum sonrasında damla damla akıyor?
12 litrelik su tankınız var ama aldığınız su 2-4 litre arası kadar su alıyorum sonrasında su kesiliyor yada damla damla akmaya başlıyor tankı kontrol ettim tankta su yok tank hafif, bu durumun bir kaç nedeni var aşağıda sıralayalım
- 1 Membran filtre arızalı olabilir?
- 2 ön filtrelerden bir tanesi tıkalı olabilir?
- 3 Şebeke suyu basıncınız yeterli olmayabilir?
Çözümleri
Ön Filtre Kontrolü
Öncelikle ön filtrelerde tıkanıklık var mı kontrol edelim ön filtreler tıkandığında membrana yeterli su gelmez ve su arıtma tankını tam dolduramaz. Tank vanasını kapatalım ve arıtma çeşmesinden akan suya bakalım akan su ince ip gibi kesintisiz akıyorsa hiç bir problem olmadığını gösterir ama su damla damla yada kesik kesik akıyorsa önce şu denmeyi yapalım şimdi su damla damla akıyor burada bir problem olduğu kesin cihazın giriş vanasını kapatalım ve ilk filtreye giren su hortumunu sökelim daha sonra bu hortumu direk membran filtrenin girişine takalım suyun akışı hızlanırsa ön filtreler tıkalı olduğu anlamı çıkıyor ön filtreleri değiştirdiğinizde problem düzelir ama suyu direk membrana verdiğimizde yine damla damla akıyorsa ya şebeke suyu basıncı düşük yada membran arızalıdır.
Şebeke Suyu basınç Kontrolü
Şebeke suyunuzu kontrol edin yeterli seviyede basınç var mı? arıtma cihazının (pompasız olanları) çalışma basıncı en az 3 yada 3,5 bar olması gerekli bar ölçme şansınız yoksa akan sudan suyun tazyikinin iyi olduğunu anlayabilirsiniz basıncınız düşük ise arıtma cihazınıza pompa ekleyin sorun düzelir.
Membran Filtre Kontrolü
Membran filtrenin çalışıp çalışmadığını TDS metre iletkenlik ölçer cihazlarla anlayabilirsiniz. şebeke suyu basıncınız iyi ön filtreler tıkalı değil ama yine de su damla damla arıtıyor yada hiç arıtmıyorsa membran filtre arızalı demektir yenisiyle değiştirin düzelir.
Su arıtma cihazı devamlı atık su atıyor hiç durmuyor?
Su arıtma cihazları neden atık su atıyor atılan atık su hiç durmuyor bunun sebepleri nelerdir? Ters ozmoz su arıtma cihazların tümü belli bir oranda atık su atmaktadır ortalama 12 litrelik su tankı dolana kadar yaklaşık 25-30 litre atık su atar 12 litrelik bir su tankını arıtma cihazları ortalama 1,5 saatte doldurur arıtma cihazınız tank boşaldığında tekrar dolmaya başladığında 2 saatten uzun süre atık su atıyorsa bir problemin olduğu aşikardır.
Öncelikle bir kaç test yapalım atık su ile ilgili tank vanasını kapatın ve arıtma musluğunu açalım akan su ince ip gibi akıyorsa arıtma sistemi normal çalıyor filtrelerde sıkıntı yok anlamına geliyor şimdi ince ip gibi akarken arıtma musluğunu kapatalım ve yaklaşık 1 dakikaya kadar bekleyelim atık su kesiliyor mu 1 dakika sonunda atık durmuyor yada azalmaya başlamadı ise 2 parça arızalı olabilir 1 çek valf arızalıdır yada şatof valf arızalıdır bu iki parçayı değiştirdiğinizde sorun düzelecektir. Atık suyun kesmemesi ile ilgili başka bir parça etken neden değildir. atık suyun durmasını sağlayan şatof valf ve çek valf parçalarıdır. Bu iki parça arıtma cihazının en ucuz parçalarıdır ortalama 20-30 TL gibi bir ücretleri vardır ve çok basit değişimini yapabilirsiniz.
Çek Valf ve Şatof Valf Nedir?
Şatof valf ürününü detaylı incelemek için bakınız linke
Çek valf ürününü detaylı incelemek için bakınız linke
Arıtma cihazının musluğu damlatıyor?
Su arıtma cihazlarında belirli bir zaman sonra damlatma yada sızdırma yapabiliyor bu durumlarda arıtma cihazı musluğu genelde yenisiyle değişim sağlanır ama isterseniz de arıtma musluğu salmastrasını değişim yapmak koşuluyla su sızdırma arızaları giderilebilir.
Genelde arıtma musluklarında 3/8 aç-kapa musluk salmastrası kullanılır. örnek bir arıtma musluğu salmastrası nasıl değiştirilir resimlerle anlatmaya çalıştım ama bir çok arıtma musluğu salmastra sökme şekilleri farklı olabilir.
Biz resimlerde plastik bir musluğun salmastrasını açtık ama çoğu cihazda bu salmastra metal olur aşağıdaki resimde metal olanlara bir örnek resim ekliyoruz.
Videolu anlatım yok mu başlıkta yazıyorda.
bu sayfa yeni yapılıyor ekleme yapılacak parça parça yani devamlı güncelleme gelecek sayfaya
Atık su çok fazla neredeyse 1e bir oranında israfı engellemenin yolu nedir arıza neden kaynaklanıyor
atık suyu biraz daha engellemenin yolu su tankının havasının yükseltilmesinden geçer yani tankın havası su yokken 7 psi ise 15-20 psi ye ayarlayın yanlız bu şekilde de tank da 4/1 oranında su kapasitesini azaltacaktır, ama atık suyunda erken kesilmesine sebep olur basınç yüksek olduğu için şebeke suyunuz 3 bar ve altında ise tankın havası ile oynamayın en az 3,5-4 bar olmalı
bunların dışında kullandığınız flow değerini 200 cc kullanabilirsiniz buda atık suyun bir miktar kısılmasında fayda sağlar ama bu defada membran filtrenin ömründen 1/2 oranında kısalma yapacaktır membran filtre maliyetlerini göz önünde bulundurun.
diğer sistem ise permeate pompa dediğimiz elektriksiz pompalar vardır bu permeate pump %80 e yakın atık suyun azalmasını sağlar permeate pump şuan Türkiye’de satışı yok yurt dışı kaynaklı sitelerden alınabilir permeate pump için bakınız detay
tüm bunların dışında cihazınız pompasız ise bir pompa taktırarak atık sudan %50 ye yakın tasarruf sağlarsınız 1-e 1 atık oranını su tanklı cihazlarda unutun pompasız arıtma cihazlarında yukarıdaki işlemleri yapmazsanız attığı su miktarı en düşük 1-3 veya 1-7 oranında atık atar bu tüm markalar için geçerlidir.
Aritma cihazının tüm filtreleri değiştirildi membran da dahil. Bir kaç gün suyun tadı iyi geliyor sonradan koku yapmaya başlıyor (naylon kokusu gibi) ikinciye post karbon değişikliği yapıldı yine bir kaç gün sonra aynı koku gelmeye başladı sorun ne olabilir
Merhaba, Sebil tipi su arıtma cihazımız var. Su deposu 1 -1.5 lt kadar alıyor. Harici olarak standart su tankı + ilave musluk alıp sisteme eklemek istiyorum. Nasıl yapabilirim? Bağlantı şeması nasıl olması gerekiyor. Teşekkürler