Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Silindrospermopsinler (Siyanobakteri Toksinleri)

Silindrospermopsin (CYN) ve dört çeşidi, esas olarak tatlı su ortamlarında olmak üzere çeşitli siyanobakteri türlerinin strainsleri tarafından doğal olarak üretilen alkaloidlerdir. Dünya çapında siyanobakterilerde bulunmuşlardır ve en sıklıkla Raphidiopsis (eski adı Cylindrospermopsis), Aphanizomenon ve Chrysosporum siyanobakteri cinslerinden bildirilmişlerdir (ayrıca bkz. bölüm 11.5). MC’lerin aksine, CYN’lerin önemli bir kısmı genellikle suda çözünmüş halde bulunur; özellikle daha düşük sıcaklıklarda, bu toksinler üreten siyanobakteriler artık mevcut olmasa bile kalıcı olabilirler. İnsanların CYN’ye maruz kalmasının en olası yolu, siyanobakteri çiçeklenmelerinin olduğu yüzey suyunun içme suyu kaynağı olduğu durumlarda içme suyudur. Siyanobakteri çiçeklenmelerinin olduğu göllerde rekreasyonel faaliyetler de, potansiyel olarak yüksek, genellikle aralıklı konsantrasyonlara maruz kalmaya yol açan önemli bir maruz kalma yolu olabilir (bkz. WHO 2021 Rekreasyonel Su Kalitesi Rehberleri). Sınırlı veriler, CYN’lerin bazı gıda maddelerinde de birikime uğrayabileceğini göstermektedir.

Geçici kılavuz değer (ömür boyu)Toplam CYN’ler (tüm türdeşlerin toplamı, serbest artı hücreye bağlı): 0,0007 mg/l (0,7 µg/l)

Kılavuz değeri, yüksek düzeyde belirsizlik nedeniyle geçicidir; yalnızca CYN verilerine dayanmaktadır ve 1000 bileşik belirsizlik faktöründe yansıtıldığı gibi veri tabanı sınırlıdır.
Geçici kısa vadeli kılavuz değerToplam CYN’ler (tüm türdeşlerin toplamı, serbest artı hücreye bağlı): 0,003 mg/l (3 µg/l)
OluşumBildirilen konsantrasyonlar genellikle 1 mg/l’nin oldukça altındadır; pislik alanları dışında nadiren birkaç µg/l’yi aşarlar. Ana fraksiyonlar (%90’a kadar) suda çözünmüş olarak oluşabilir
TDI0,03 µg/kg canlı ağırlık, farelerde 11 haftalık bir çalışmada gözlemlenen böbrek patolojisi için günlük 30 µg/kg canlı ağırlık NOAEL’ine dayanmaktadır ve 1000 belirsizlik faktörü uygulanmaktadır (türler arası ve tür içi değişkenlik için her biri 10 ve 10 veri tabanı eksiklikleri için* veri tabanındaki sınırlamalar (özellikle kronik toksisite, üreme toksisitesi ve kanserojenlik hakkındaki sınırlı veriler) dikkate alınarak)
Algılama limitiLC-MS/MS veya LC (HPLC dahil) ve ardından UV/PDA tespiti ile 0,065 µg/L. LC-MS/MS en yüksek özgüllüğe ve duyarlılığa sahiptir ancak numunedeki her CYN için niceliksel referans standartlarını gerektirir. UV/PDA tespiti için, birinden gelen sinyal her birinin konsantrasyonunu tahmin etmek için kullanılabilir.
Hücreye bağlı CYN’ler için hücrelerin donma-çözülme döngüleri ve su veya metanol/su ile önceden ekstraksiyonu gereklidir; hücrelerden ekstraksiyonun ihmal edilmesi, konsantrasyonların dramatik şekilde eksik tahmin edilmesine yol açacaktır.

Ticari olarak temin edilebilen immünoanaliz kitleri (ELISA) ile 0,05 µg/l; bunlar yukarıda bahsedilen tespit yöntemleriyle LC’den daha az kesin olmasına rağmen, tüm CYN’leri yakalarlar ve dolayısıyla çoğu izleme amacı için faydalıdırlar.
İzlemeÇiçeklenme olasılığı, su kütlesi koşulları (özellikle besin konsantrasyonları, su kütlesi derinliği, su tutma süresi, karışım ve tabakalaşma modelleri; bkz. bölüm 11.5) anlaşılarak değerlendirilebilir. Koşulların çiçeklenmeyi muhtemel kıldığı durumlarda, artan siyanobakteriyel biyokütlenin (çiçeklenmelerin) kanıtı için kaynak suyunun görsel olarak izlenmesi (potansiyel olarak CYN içeren cinsler için mikroskopi dahil) önemlidir çünkü biyokütle hızla artabilir. Biyokütle göstergeleri veya CYN konsantrasyonları için uyarı değerlerinin aşılması, yüksek toksin konsantrasyonlarına maruz kalmayı önlemek için tepkileri tetiklemelidir (bölüm 11.5’teki uyarı düzeyi çerçevesine bakın). CYN’nin büyük bir kısmı suda çözünmüş halde bulunabileceğinden ve kalıcı olabileceğinden, potansiyel olarak CYN üreten cinslerin çoğalması gözlemlenirse, izleme mümkünse CYN’ler için toksin analizini de içermelidir. Siyanotoksinlerin analizi, nehir kıyısı filtrelemesi veya arıtması gibi kontrol önlemlerinin etkinliğini doğrulamak ve optimize etmek için özellikle faydalıdır.
Önleme ve arıtmaÇiçeklenme olasılığını azaltmaya yönelik eylemler arasında besin yükünün azaltılması veya rezervuar katmanlaşmasının ve karışımının değiştirilmesi gibi havza ve kaynak suyu yönetimi yer alır. Filtrasyon, sağlam siyanobakteriyel hücrelerin uzaklaştırılmasında etkilidir. CYN’lerin genellikle büyük çözünmüş fraksiyonları için, yeterli konsantrasyonlarda ve temas sürelerinde klor veya ozonla oksidasyonun yanı sıra GAC ve bazı PAC uygulamaları etkilidir (bkz. Sudaki toksik siyanobakteriler bölümü 7-10; Ek 1).
Kılavuz değer türetme
• suya tahsis
• ağırlı
• tüketim


TDI’nın %80’i; kısa vadeli maruz kalma için, TDI’nın %100’ü
60 kg yetişkin
2 litre/gün
Ek AçıklamalarCYN’ler genellikle karışımlar halinde oluştuğundan, gravimetrik veya molar eşdeğerler olarak toplam CYN’ler kılavuz değerlere göre değerlendirilmelidir. Kılavuz değerleri CYN’yi temel alsa da, sınırlı kanıtlar diğer CYN türdeşlerinin CYN ile benzer toksisiteye sahip olduğunu göstermektedir.

Geçici kısa vadeli içme suyu kılavuz değerinin, CYN konsantrasyonunu tekrar kontrol altına almak için su arıtması artırılıncaya kadar yaklaşık 2 haftaya kadar olan süreler boyunca ömür boyu değerin ne ölçüde aşılabileceğini göstermesi amaçlanmaktadır. Yaşam boyu değerin tekrar tekrar mevsimsel olarak aşılmasına izin verilmesi amaçlanmamıştır.

Konsantrasyonlar 0,7 μg/L’den yüksek olsa bile, önlem olarak biberonla beslenen bebeklere ve küçük çocuklara alternatif bir güvenli içme suyu kaynağı (örn. sorumlu makamlar tarafından onaylanmış şişelenmiş su) sağlanması önerilir. kısa süreler için.
Değerlendirme tarihi2020
Başlıca referanslarWHO (2020) Siyanobakteriyel toksinler: silindirindrospermopsinler Chorus & Welker (2021) Sudaki toksik siyanobakteriler

* Kısa vadeli kılavuz değeri için, oral maruziyet sonrası üreme etkilerine ilişkin veri eksikliği ve CYN’lerin potansiyel in vivo genotoksisitesine ilişkin kanıtlar da dahil olmak üzere sınırlı veri tabanı nedeniyle bir veri tabanı belirsizlik faktörü uygulanmıştır. Kronik toksisite verilerinin eksikliği, kısa süreli maruz kalmalar için bir kılavuz değerin türetilmesini etkilemediğinden 3’lük bir belirsizlik faktörü uygulandı.

CYN güçlü bir protein sentezi inhibitörüdür ve ayrıca sitokrom P450 bağımlı olarak diğer süreçler üzerinde de etkilere sahiptir, örneğin DNA hasarı ve hücresel stres tepkilerinin indüklenmesi. CYN, 1979’da Avustralya’da meydana gelen toplu insan zehirlenme olayının muhtemel nedenidir. CYN için geçici rehber değerler, CYN kullanan erkek fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya dayanmaktadır ve farklı fare suşlarının her iki cinsiyetinde yapılan iki başka çalışmayla doğrulanmıştır. Çalışmalar, bir dizi organın olumsuz etkilendiğini göstermiştir. Bu çalışmalarda böbrekler en hassas organlar olarak tanımlanmış ve bir çalışmada karaciğer ve böbreklerin hassasiyetinde cinsiyete dayalı farklılıklar bulunmuştur. Fareler üzerinde yapılan diğer çalışmalar, CYN kaynaklı DNA hasarının çeşitli organlarda meydana geldiğini göstermiştir.

Silindrospermopsinler ve Su Arıtmasında Pratik Gözlemler
Yüksek Besin Maddesi Konsantrasyonları ve Siyanobakteri Ölümleri:
  • Göllerde, rezervuarlarda veya yavaş akan nehirlerde besin maddesi (fosfor ve azot) konsantrasyonları yüksekse, siyanobakteriler yaygın olarak görülür. Aşırı büyümeleri yüksek biyokütkeye, bazen de “patlama” olaylarına yol açtığında, CYN’ler ham suda insan sağlığı için potansiyel olarak tehlikeli olabilecek konsantrasyonlara ulaşabilir. Bu tür patlamalar aynı su kütlelerinde tekrarlama eğilimindedir ve mevsimseldir, bazıları ise yıl boyunca devam eder.
  • CYN üreten bazı siyanobakteriler termal olarak tabakalı rezervuarların termoklininde yüzey köpüğü oluşturur veya birikir ancak bu köpükler ve birikimler MC üreten siyanobakterilerinki kadar belirgin değildir.
Yönetim ve Önleme Stratejileri:
  • Siyanobakterilerin kontrolü, bir Su Güvenlik Planı (SGP) geliştirilmesi bağlamında en etkili şekilde gerçekleştirilir (bkz. 4. bölüm). Siyanobakterilerden ve özellikle de toksinlerinden kaynaklanan potansiyel riskleri içme suyunda yönetmek için alınacak önlemler, yalnızca yeterli arıtma değil, aynı zamanda siyanobakteri patlaması gelişimini kontrol etmek için önlemleri de içermelidir. Siyanobakteriler hakkında daha fazla bilgi, siyanobakteri patlamalarının izlenmesi, uyarı seviyesi çerçevesi ve kaynak sularındaki siyanobakterilerin önlenmesi ve yönetimi dahil olmak üzere ek ayrıntılar için bkz. 11.5 bölümü.
  • Patlamaların oluşumunu etkili bir şekilde en aza indirmek ve ham su girişini patlamalardan uzakta konumlandırmak, siyanobakteri toksinlerinin giderilmesi için gerekli arıtma adımlarını azaltır.
Siyanobakteri Toksinlerinin Giderilmesi için Arıtma Yöntemleri:
  • Parçacıkları gideren içme suyu arıtması (yani, toprak, yavaş kum veya nehir kıyısı filtrasyonu, geleneksel su arıtması (koagülasyon, flokülasyon ve filtrasyon veya çözünmüş hava flotasyonu) veya çözünmüş hava flotasyonu) hücrelere bağlı CYN’leri etkili bir şekilde giderebilir. Toprak, yavaş kum ve nehir kıyısı filtrasyonu ayrıca çözünmüş siyanobakteri toksinlerini de giderebilir. Tüm bu süreçler için hücrelerin ve çözünmüş toksinlerin giderilmesini hedeflemek üzere optimize edilmeleri önemlidir. Hem ön klorlama hem de geleneksel arıtma için hücre yırtılması ve toksin salınması önlenmeli olsa da, arıtma, tipik olarak büyük bir çözünmüş CYN oranını da hedeflemelidir.
  • Yeterince yüksek dozlar ve temas sürelerinde klorlama ve ozonlama, çözünmüş CYN’leri parçalamak için etkilidir; ancak patlama durumlarında yüksek organik karbon, dezenfektan ihtiyacını önemli ölçüde artıracaktır. Klor dioksit ve kloramin, CYN’leri parçalamada etkisizdir.
  • GAC ve PAC, çözünmüş CYN’leri gidermek için etkili olabilir, etkinlik birkaç faktöre bağlıdır, bunlar arasında aktif karbon tipi, temas süreleri (PAC), akış hızları (GAC) ve su kalitesi. Patlamaların arıtma için sunduğu zorluklar karmaşık olduğundan, özellikle patlama durumlarında ve yerel koşullar altında periyodik etkinlik doğrulaması önemlidir. Bu nedenle, patlama oluşumunu ve su girişini önlemek tercih edilen seçenektir.
Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.