Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Nitrat ve nitrit

Nitrat (NO3 ) çevrede doğal olarak bulunur ve bitkiler için önemli bir besin kaynağıdır. Tüm bitkilerde farklı konsantrasyonlarda bulunur ve nitrojen döngüsünün bir parçasıdır. Nitrit (NO2 ) ise indirgeyici bir ortam dışında genellikle önemli miktarlarda bulunmaz, çünkü nitrat daha kararlı oksidasyon halidir. Nitrit, nitratın mikrobiyal indirgenmesiyle ve alınan nitratın indirgenmesiyle vücutta oluşabilir. Nitrat ve nitrit içeren içme suyunun galvanizli çelik borularda durgunlaşması veya kloraminasyon kullanılması sırasında Nitrosomonas bakterileri tarafından dağıtım borularında kimyasal olarak da oluşabilir. Dağıtım sistemine aşırı miktarda serbest amonyak girmesi nitrifikasyona ve içme suyundaki nitrat ve nitrit artışına yol açabilir.

Nitrat, artan miktarda inorganik nitrojenli gübrelerin ve hayvan gübrelerinin kullanımı, atıksu bertarafı ve insan ve diğer hayvanların dışkılarındaki nitrojenli atık ürünlerinin oksidasyonu dahil olmak üzere tarım faaliyetlerinin bir sonucu olarak hem yüzey suyu hem de yeraltı suyuna ulaşabilir. Septik tanklar da nitratın yeraltı suyuna ulaşmasında rol oynayabilir. Yüzey suyu nitrat konsantrasyonları, gübrenin yüzey akışı, fitoplankton tarafından alım ve bakteriler tarafından denitrifikasyon nedeniyle hızla değişebilir, ancak yeraltı suyu konsantrasyonları genellikle nispeten yavaş değişiklikler gösterir. Nitrat ve nitrit, kaynak suyu veya dağıtım sistemlerindeki nitrifikasyonun bir sonucu olarak da üretilebilir.

Genel olarak, nitrat ve nitrite maruz kalmanın en önemli kaynağı, sebzelerden (nitrat ve nitrit) ve dietteki etten (nitrit birçok işlenmiş ette koruyucu olarak kullanılır) gelir. Bununla birlikte, bazı durumlarda içme suyu nitrat ve bazen de nitrit alımına önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Özellikle emzirilen bebeklerde, içme suyu nitrat ve nitrite maruz kalmanın ana dış kaynağı olabilir.

Kılavuz değerler2Nitrat: Nitrat iyonu olarak 50 mg/l, en hassas alt popülasyonda, biberonla beslenen bebeklerde ve dolayısıyla diğer popülasyon alt gruplarında methemoglobinemi ve tiroid etkilerine karşı koruyucudur.

Nitrit: Nitrit iyonu olarak 3 mg/l, en hassas alt popülasyon olan biberonla beslenen bebeklerde ve dolayısıyla genel popülasyonda hem endojen hem de eksojen kaynaklardan gelen nitritin neden olduğu methemoglobinemiye karşı koruyucudur.

Kombine nitrat artı nitrit: Nitrat ve nitritin her birinin konsantrasyonlarının kılavuz değerine oranlarının toplamı 1’i geçmemelidir.
OluşumNitrat seviyeleri önemli ölçüde farklılık gösterir, ancak kuyu suyundaki seviyeler genellikle yüzey suyundakilerden daha yüksektir ve yüzey suyundan yoğun bir şekilde etkilenmediği sürece dalgalanma olasılığı daha azdır. Önemli kirlenme kaynaklarının olduğu yerlerde konsantrasyonlar genellikle 50 mg/l’ye yaklaşır veya aşar. Nitrit seviyeleri normalde daha düşüktür, litre başına birkaç miligramdan azdır.
Kılavuz değer türetmenin temeliNitrat (biberonla beslenen bebekler): Epidemiyolojik çalışmalarda, içme suyunun sürekli olarak 50 mg/l’nin altındaki konsantrasyonlarda nitrat içerdiği bölgelerdeki bebeklerde herhangi bir olumsuz sağlık etkisi (methemoglobinemi veya tiroid etkileri) bildirilmemiştir.

Nitrit (biberonla beslenen bebekler): Şuna dayanmaktadır: 1) 6 aydan küçük biberonla beslenen bebekler için içme suyunda 50 mg/l’nin altındaki nitrat konsantrasyonlarında (nitrat iyonu olarak) methemoglobinemi vakası görülmemesi (vücut ağırlığının 2kg); 2) nitrat olarak 50 mg/l’nin nitrit için karşılık gelen molar konsantrasyona dönüştürülmesi; 3) nitritin endojen olarak %5-10 oranında nitrattan oluştuğu bebeklerde nitratın nitrite tahmini dönüşüm oranını hesaba katmak için 0,1 faktörüyle çarpılması; ve 4) biberonla beslenen bir bebeğin nitrite birincil maruziyeti, nitrat veya nitrit içeren içme suyuyla sulandırılmış mamanın tüketimi yoluyla olduğundan, içme suyu için %100 veya 1’lik bir kaynak tahsis faktörü ile çarpılması. Kılavuz değer popülasyonun en hassas alt grubunu (biberonla beslenen 6 aylıktan küçük bebekler) temel aldığından belirsizlik faktörünün uygulanması gerekli görülmemektedir.

Kombine nitrat artı nitrit: İçme suyunda nitrat ve nitritin aynı anda oluşma olasılığını hesaba katmak için
Algılama limitiIC ile nitrat iyonu olarak 0,009 mg/l ve nitrit iyonu olarak 0,013 mg/l MDL’ler; Kolorimetri ile otomatik kadmiyum indirgemesiyle nitrat iyonu olarak 0,04–4,4 mg/l MDL (0,4 mg/l’nin altındaki konsantrasyonlarda nitrat analizi için önerilir)
Arıtma performansıNitrat: Etkili merkezi arıtma teknolojileri, nitratın fiziksel/kimyasal ve biyolojik olarak uzaklaştırılmasını içerir ve atık sudaki nitrat konsantrasyonlarını 13’e kadar düşürmek için sudan nitratın %80’inden fazlasını uzaklaştırabilen iyon değişimi, ters ozmoz, biyolojik denitrifikasyon ve elektrodiyalizi içerir. mg/1; geleneksel arıtma işlemleri (pıhtılaşma, çökeltme, filtreleme ve klorlama) etkili değildir

Nitrit: Tedavi genellikle nitrata odaklanır çünkü nitrit birçok dezenfektan tarafından kolaylıkla nitrata dönüştürülür.
Ek YorumlarHem nitrat hem de nitrit için kılavuz değerler kısa vadeli etkilere dayanmaktadır; ancak aynı zamanda olası uzun vadeli etkilere karşı da koruyucu kabul edilirler.

Methemoglobinemi, mikrobiyal kontaminasyonun varlığı ve ardından gelen gastrointestinal enfeksiyon nedeniyle karmaşık hale gelir ve biberonla beslenen bebeklerde riski önemli ölçüde artırabilir. Bu nedenle yetkililer, nitratın kılavuz değere yakın veya üzerinde konsantrasyonlarda mevcut olması durumunda, biberonla beslenen bebekler için kullanılacak suyun mikrobiyolojik açıdan güvenli olduğu konusunda daha dikkatli olmalıdır. Bu bebeklerin halihazırda gastrointestinal enfeksiyon (ishal) semptomları göstermediğinden emin olmak özellikle önemlidir. Ayrıca mikrobiyolojik güvenliği sağlamak için suyun aşırı kaynatılması, sudaki nitrat seviyelerinin yoğunlaşmasına neden olabileceğinden, suyun yalnızca kaynayan bir kaynama noktasına gelene kadar ısıtılmasına dikkat edilmelidir. Aşırı durumlarda alternatif su kaynakları (örn. şişelenmiş su) kullanılabilir.

Nitrit nispeten kararsızdır ve hızla nitrata oksitlenebilir. Nitrit, kloraminleme kullanıldığında dağıtım sisteminde daha yüksek konsantrasyonlarda meydana gelebilir, ancak meydana gelme neredeyse her zaman aralıklıdır. Bu nedenle methemoglobinemi en önemli husustur ve methemoglobinemiye karşı koruma için türetilen kılavuz değer, mevcut olabilecek nitratları da hesaba katarak bu koşullar altında en uygun değer olacaktır.

Kloraminasyon uygulayan tüm su sistemleri, dezenfektan seviyelerini, mikrobiyolojik kaliteyi ve nitrit seviyelerini doğrulamak için sistemlerini yakından ve düzenli olarak izlemelidir. Nitrifikasyon tespit edilirse (örneğin, dezenfektan kalıntılarının azalması ve nitrit seviyelerinin artması), nitrit oluşumunu en aza indirmek amacıyla arıtma zincirini veya su kimyasını değiştirmek için adımlar atılabilir. Etkili dezenfeksiyondan asla taviz verilmemelidir. Küçük kaynaklarda aşırı yüksek seviyeler oluşabilir; Risk değerlendirmesinde bundan şüpheleniliyorsa test yapılması uygun olabilir.
Değerlendirme tarihi2016
Başlıca referanslarSağlık Kanada (2013). Kanada İçme Suyu Kalitesi Yönergeleri:

Kılavuz Teknik Doküman – Nitrat ve nitrit

DSÖ (2016). İçme suyundaki nitrat ve nitrit
1Nitrat ve nitrit, bazı doğal sularda önemli derecede endişe yaratan kimyasallar olduğundan, nitrat ve nitrite ilişkin kimyasal bilgi formu genişletilmiştir.
2Dönüşüm faktörleri: Nitrat olarak 1 mg/l = Nitrat-azot olarak 0,226 mg/l; Nitrit olarak 1 mg/l = nitrit-azot olarak 0,304 mg/l.

Sebzelerden, etten veya sudan alınan nitratın emilimi hızlıdır ve %90’ın üzerindedir; son atılım idrar yoluyla gerçekleşir. İnsanlarda alınan nitratın yaklaşık %25’i ağızdaki bakterilerin etkisiyle nitrite dönüştürülür. Aynı zamanda nitrik oksit ve protein yıkımı yoluyla normal metabolizmanın bir parçası olarak vücutta nitrat oluşumu da gerçekleşir. Sağlıklı yetişkinlerde bu içsel sentez günlük idrarda yaklaşık 62 mg nitrat iyonu atılımına yol açar. Enfeksiyonların, özellikle gastrointestinal enfeksiyonların varlığında içsel nitrat veya nitrite oluşumu önemli ölçüde artabilir. Nitrat alımı düşük olduğunda, içsel oluşum vücuttaki nitratın ana kaynağı olabilir. Nitrat metabolizması insanlarda ve sıçanlarda farklıdır, çünkü sıçanlar nitratı tükürüklerinde aktif olarak salgılamıyor olabilir.

Nitrat muhtemelen, nitröz oksit ve asitleştirilmiş nitritin antibakteriyel özellikleri nedeniyle gastrointestinal sistemi çeşitli gastrointestinal patojenlere karşı korumada rol oynar. Diğer yararlı fizyolojik rolleri de olabilir. Bu nedenle, ekzojen nitrat alımından fayda gelebilir ve potansiyel riskleri potansiyel faydalarla karşılaştırma ihtiyacı devam etmektedir.

Önemli bakteriyal indirgeme sonucu nitratın nitrite dönüşümü normalde midede, düşük mide asidi veya gastrointestinal enfeksiyonu olan bireylerde hariç, gerçekleşmez. Bunlar özellikle asit salgısını engelleyen antasit kullanan kişileri içerebilir. İnsanlarda metahemoglobinemi, nitrite’nin kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin ile reaksiyona girerek oksijeni sıkıca bağlayan ve onu serbest bırakmayan, böylece oksijen transportunu engelleyen methemoglobin oluşturmasının bir sonucudur. Emisilen nitritin çoğu kanda nitrata oksitlenmesine rağmen, kalan nitrit hemoglobine ile reaksiyona girebilir. Yüksek metahemoglobin (> %10) oluşumu bebeklere siyanoza neden olabilir, mavi bebek sendromu olarak adlandırılır. Kliniksel olarak önemli metahemoglobinemi yetişkinlerde ve çocuklarda aşırı yüksek nitrat alımı sonucu oluşabilirken, en bilinen durum emzirilen bebeklerde görülmesidir. Bu durum esas olarak suda yüksek nitrat seviyelerinin bir sonucu olarak düşünülüyordu, ancak yüksek nitrat alımından kaynaklanan ve biberonla sütten kesilmiş bebeklerde metahemoglobinemi vakaları da vardı. Emzirilen bebeklerin daha büyük risk altında olduğu düşünülür, çünkü vücut ağırlığına göre su alımı yüksektir ve bebeklerde onarım enzimlerinin gelişimi sınırlıdır. Kliniksel epidemiyolojik çalışmalar, içme suyu nitratı ile ilişkili metahemoglobinemi ve subklinikal metahemoglobin seviye artışlarında vakaların %97’si 44.3 mg/l’yi aşan konsantrasyonlarda meydana gelmiş, klinik semptomlar daha yüksek konsantrasyonlarla ilişkilendirilmiştir. Etkilenen bireyler neredeyse istisnasız 3 aylın altındaydı.

Methemoglobinemi riskini artırmada içme suyundaki nitratın önemli bir faktör olmasına rağmen, riskin esas olarak eşzamanlı gastrointestinal enfeksiyonların varlığında arttığına dair güçlü kanıtlar vardır. Bu enfeksiyonlar içsel nitrit oluşumunu artırabilir, nitratın nitrite indirgenmesini hızlandırabilir ve dehidrasyonla mücadelede su alımını artırabilir. Literatüre bildirilen vakaların çoğu, yüksek mikrobiyal kontaminasyon olasılığı da taşıyan kirli özel kuyularla (özellikle içme suyu anaerobik olduğunda) ilişkilidir. Bu durum, su düzgün şekilde dezenfekte edilmişse olmamalıdır.

Çok sayıda epidemiyolojik çalışma, içme suyundaki nitrat veya nitrite maruziyeti ile kanser oluşumu arasındaki ilişkiyi araştırmış olsa da, kanıtların büyük çoğunluğu, kanser ile nitrat veya nitrite maruziyeti arasında doğrudan bir ilişki olduğunu desteklememektedir. Nitrit, vücutta nitrozatlanabilir bileşikler, özellikle sekonder aminler ile reaksiyona girerek N-nitrozo bileşikleri oluşturur. Bunlardan bazıları insanlar için kanserojen olarak kabul edilirken, N-nitroso-prolin gibi diğerleri değildir. İnsanlarda nitrat alımı ile N-nitroso bileşiklerinin oluşumu ile ilgili olarak birkaç çalışma yapılmıştır, ancak nitrozatlanabilir bileşiklerin alımında ve mide fizyolojisinde büyük farklılıklar vardır. Achlorhidrik (yani midede çok düşük düzeyde hidroklorik asit bulunan) kişilerin mide suyunda, yüksek nitrat seviyelerinin yanı sıra daha yüksek ortalama N-nitroso bileşikleri seviyeleri bulunmuştur. Ancak, diğer çalışmalar büyük ölçüde belirsiz sonuçlar vermiştir ve N-nitroso bileşiklerinin oluşumu ile ilgili olarak içme suyu nitratı ile toplam nitrat alımı arasında net bir ilişki görülmemektedir. Askorbik asit ve yeşil çay gibi bir dizi diyetsel antioksidan bileşenin orta derecede tüketimi, içsel N-nitrosamin oluşumunu azaltıyor gibi görünmektedir.

Nitrat alımı ile özellikle mide kanserleri arasındaki ilişki üzerine çok sayıda epidemiyolojik çalışma yapılmıştır. Epidemiyolojik verilerin tüm kanserler için kesin sonuçlar çıkarılmasına izin vermeyecek kadar yetersiz olduğu düşünülse de, herhangi bir kanser bölgesi ile nedensel bir ilişkiye dair ikna edici bir kanıt yoktur. Kanıtların büyük çoğunluğu, içme suyundaki nitrat ile mide kanseri arasında nedensel bir ilişkinin olmamasının muhtemel olduğunu göstermektedir. Bu, IARC’nin sindirilmiş nitrat veya nitritin içsel nitrozasyona yol açan koşullar altında muhtemelen insanlar için kanserojen (Grup 2A) olduğu, ancak tek başına nitratın kanserojen olmadığı sonucuyla tutarlıdır.

İçme suyundaki nitratın konjenital malformasyonlarla ilişkili olabileceğine dair öneriler var ancak kanıtların genel ağırlığı bunu desteklemiyor.

Nitratın, tiroid üzerinde olumsuz etki potansiyeli ile iyot alımını rekabetçi bir şekilde engellediği görülmektedir. Mevcut kanıtlar aynı zamanda içme suyundaki nitrata maruz kalmanın, tiroidal iyodür alımını rekabetçi bir şekilde engelleyerek insan tiroid bezi fonksiyonunu değiştirebileceğini ve tiroid hormon konsantrasyonlarının ve fonksiyonlarının değişmesine yol açabileceğini göstermektedir. Çalışmalar 50 mg/l’nin üzerindeki nitrat konsantrasyonlarına maruz kalmanın değişen tiroid fonksiyonuyla zayıf bir şekilde ilişkili olduğunu bulmasına rağmen, kanıtlar sınırlıdır, çelişkilidir ve önemli metodolojik kısıtlamaları olan çalışmalara dayanmaktadır. Etki şekli verileri, öncelikle fetüs ve bebekte normal nörogelişim için yeterli tiroid hormonlarının önemi nedeniyle, aynı zamanda fetal ve erken yaşamda artan tiroid hormonu döngüsü ve düşük intratiroidal depolar nedeniyle hamile kadınların ve bebeklerin en hassas popülasyon olduğunu göstermektedir. .

İçme suyundaki nitrat ile çocukluk çağında diyabet görülme sıklığı arasında bir ilişki olduğuna dair öneriler vardır. Ancak daha sonraki çalışmalar anlamlı bir ilişki bulamadı ve herhangi bir mekanizma tanımlanmadı.

Yüksek dozda nitrit ile tedavi edilen sıçanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda, adrenalin zona glomerulozasında doza bağlı hipertrofi görülmüştür; bir fare türünün diğerlerinden daha duyarlı olduğu ortaya çıktı. Ancak bu minimal hiperplazinin, yüksek nitrit dozlarına yanıt olarak kan basıncındaki küçük dalgalanmalara karşı fizyolojik adaptasyondan kaynaklandığı düşünüldü.

Nitrat laboratuvar hayvanlarında kanserojen değildir. Nitrit sıklıkla araştırılmış ve kanserojen aktiviteye dair önerilerde bulunulmuştur, ancak yalnızca çok yüksek dozlarda. En son uzun vadeli çalışmalar, dişi farelerin ön midesinde yalnızca şüpheli kanserojenlik kanıtları göstermiştir, ancak sıçanlarda veya erkek farelerde bu durum söz konusu değildir. Genotoksisiteye ilişkin kanıt eksikliği göz önüne alındığında, bu durum, sodyum nitritin farelerde ve sıçanlarda kanserojen olmadığı sonucuna varılmasına yol açmıştır. Ayrıca insanlarda ön mide bulunmadığından ve dozlar yüksek olduğundan bu verilerin insanlar için önemi oldukça şüphelidir.

Nitrat iyonu olarak 50 mg/l’lik nitrat için belirlenen rehber değer, epidemiyolojik çalışmalarda herhangi bir sağlık riski (methemoglobinemi ve tiroid etkileri) gözlemlenmemesiyle belirlenmiştir ve biberonla beslenen bebekler ile dolayısıyla nüfusun geri kalanı için koruyucu niteliktedir. Ancak bu süreçte mikrobiyal kontaminasyonun ve ardından gastrointestinal enfeksiyonun varlığı da methemoglobinemi riskini özellikle bu grup için önemli ölçüde artırabilir. Bu nedenle yetkililer, nitratın rehber değere yakın konsantrasyonlarda bulunduğu durumlarda, biberonla beslenen bebekler için kullanılacak suyun mikrobiyolojik açıdan güvenli olmasına ekstra özen göstermelidir. Bebeklerin önemli bir gastrointestinal enfeksiyon semptomu (ishal) göstermediğinden emin olmak özellikle önemlidir. Ayrıca, mikrobiyolojik güvenliği sağlamak için suyu aşırı kaynatmanın nitrat seviyelerini konsantre edebileceği göz önünde bulundurularak, sadece kaynayan noktaya ulaşana kadar ısıtmak gerekmektedir. Acil durumlarda alternatif su kaynakları (örneğin şişe su) kullanılabilir.

Nitrit iyonu olarak 3 mg/l nitrite ilişkin kılavuz aşağıdakilere dayanmaktadır: 1) 6 aydan küçük biberonla beslenen bebekler için içme suyunda 50 mg/l’nin altındaki nitrat konsantrasyonlarında methemoglobinemi vakasının görülmemesi (vücut ağırlığı varsayılarak) ağırlık 2 kg), 2) 50 mg/l nitratın nitrite karşılık gelen molar konsantrasyona dönüştürülmesi, 3) nitritin endojen olarak nitrattan oluştuğu bebeklerde nitratın nitrite tahmini dönüşüm oranının hesaba katılması için 0,1 faktörü ile çarpılması %5-10 oranında ve 4) biberonla beslenen bir bebeğin nitrite birincil maruziyeti, nitrat veya nitrit içeren içme suyuyla sulandırılmış mamanın tüketimi yoluyla olduğundan, içme suyu için %100 veya 1’lik bir kaynak tahsis faktörü ile çarpılır -su. Sağlık temelli değer nüfusun en hassas alt grubunu (biberonla beslenen 6 aydan küçük bebekler) temel aldığından belirsizlik faktörünün uygulanması gerekli görülmemektedir.

İçme suyunda nitrat ve nitritin aynı anda ortaya çıkma olasılığı nedeniyle, her birinin konsantrasyonunun (C) kılavuz değerine (GV) oranlarının toplamı 1’i geçmemelidir:

Cnitrat/GVnitrat + Cnitrit/GVnitrit ≤1

Kılavuz değerler kısa vadeli etkilere dayanmaktadır; ancak aynı zamanda uzun vadeli etkiler açısından koruyucu olarak kabul edilirler.

Pratik hususlar

Özellikle yeraltı sularında nitrat konsantrasyonlarını kontrol etmenin en uygun yolu kirlenmenin önlenmesidir. Bu, tarımsal uygulamaların (örn. gübre ve gübre uygulamasının yönetimi ve hayvan gübrelerinin depolanması) ve sanitasyon uygulamalarının (örn. çukur tuvaletlerin ve septik tankların dikkatli yerleştirilmesi, kanalizasyon sızıntısının kontrolü) uygun şekilde yönetilmesi şeklini alabilir.

Methemoglobinemi en sık özel kuyularla ilişkilendirilmiştir. Fosseptik tanklarının ve çukur tuvaletlerin kuyu yakınına veya kuyu kazılacak yere yerleştirilmemesini sağlamak ve hayvan gübresinin, akıntının kuyuya veya yakındaki zemine girmemesini sağlamak için yeterli mesafede tutulmasını sağlamak özellikle önemlidir. kuyu. Potansiyel kirlenmeyi önlemek için kuyu yakınındaki küçük arazilerde gübre ve gübrelerin evsel kullanımının dikkatle yönetilmesi özellikle önemlidir. Suyun kuyuya girmesini önlemek için kuyu yeterince korunmalıdır. Nitrat konsantrasyonlarının yüksek olduğu veya kuyunun incelenmesinin, yakınlarda kontaminasyona neden olabilecek nitrat kaynaklarının bulunduğunu gösterdiği durumlarda, özellikle de mikrobiyolojik kalitenin de zayıf olabileceğine dair göstergelerin bulunduğu durumlarda, bir dizi önlem alınabilir. Yukarıda belirtildiği gibi, su yalnızca su kaynayana kadar ısıtılmalı veya tüketilmeden önce uygun bir yöntemle dezenfekte edilmelidir. Biberonla beslenen bebekler için alternatif malzemelerin mevcut olduğu durumlarda, mikrobiyolojik açıdan güvenli olmalarına dikkat edilerek bunlar kullanılabilir. Daha sonra kuyuyu korumak ve hem nitrat hem de mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarının kuyu çevresinden uzaklaştırılmasını sağlamak için adımlar atılmalıdır.

Ev kuyularının yaygın olduğu bölgelerde sağlık otoriteleri, nitrat kirliliğinin sorun teşkil etmemesini veya sorun haline gelmemesini sağlamak için bir dizi adım atmak isteyebilir. Bu tür adımlar, anneleri, özellikle de hamile anneleri, su güvenliği konusunda uygun bilgilerle hedef almayı, bir sorunun var olup olmadığını belirlemek için kuyuların görsel incelemesine yardımcı olmayı, bir sorundan şüphelenilen durumlarda test olanakları sağlamayı, suyun dezenfekte edilmesi konusunda rehberlik sağlamayı veya nitratın olduğu durumlarda seviyelerin özellikle yüksek olması, güvenli kaynaklardan şişelenmiş su sağlanması veya bu suyun nereden elde edilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunulması.

Nitrat bulunan borulu kaynaklarla ilgili olarak, kaynak ikamesi mümkün değilse, içme suyu kaynaklarının arıtılmasına yönelik ilk potansiyel yaklaşım, kirlenmiş suyun düşük nitratlı bir kaynakla seyreltilmesidir. Harmanlamanın mümkün olmadığı durumlarda içme suyu için çeşitli arıtma teknikleri mevcuttur. Bunlardan ilki, nitriti daha az toksik olan nitrata oksitlemenin yanı sıra sudaki patojenik ve patojen olmayan azaltıcı bakteri popülasyonunu en aza indirmeye hizmet edebilen dezenfeksiyondur. Nitrat giderme yöntemleri arasında iyon değişimi, biyolojik denitrifikasyon, ters ozmoz ve elektrodiyaliz yer alır. Ancak tüm bu yaklaşımlarla ilgili olarak maliyet, operasyonel karmaşıklıklar ve reçine, tuzlu su veya atık suyun bertaraf edilmesi ihtiyacı gibi dezavantajlar mevcuttur. Geleneksel belediye su arıtma işlemleri (pıhtılaşma, çökeltme, filtreleme ve klorlama), nitratın birlikte çökeltme ve adsorpsiyon potansiyeli düşük olan kararlı ve yüksek oranda çözünür bir iyon olması nedeniyle nitratın giderilmesinde etkili değildir.

Doğal olarak oluşan amonyak içeren veya kloraminasyon için amonyak ekleyen su kaynağına sahip sistemlerde, dağıtım sistemine giren serbest amonyak, nitrifikasyonun ve dağıtım sistemindeki potansiyel nitrat ve nitrit artışının nedensel faktörlerinden biri olabilir. Dağıtım sisteminde artık dezenfektan sağlamak için kloraminasyon kullanımına dikkat edilmelidir. Gerek ana dağıtım sisteminde gerekse binaların dağıtım sistemlerinde nitrit oluşumunu en aza indirecek şekilde bunu yönetmek önemlidir.

Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.