Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Nikel

Nikel

Nikel parlak beyaz, sert ve ferromanyetik bir metaldir. Doğada genellikle saf metal halinde değil, sülfitler, arsenitler, antimonitler, oksitler ve silikatlar halinde bulunur. Oksidasyona olan dayanıklılığı sebebiyle paslanmaz çelik kaplamada ve nikel alaşımlarının üretiminde kullanılır.

Nehir ve göllerdeki nikel konsantrasyonları oldukça düşüktür ve genellikle ortalama olarak 10 µg/L’nin altındadır (ATSDR, 2005, s. 3). Nikel taşıyan kayaların çözünmesi sonucu bazı yer altı sularında da bulunabilir. Ancak içme suyunda birincil olarak tesisat ve boru kaynaklı olarak bulunur.

İçme sularındaki nikel miktarı genellikle 0,02 mg/L’nin altındadır. Nikel, musluk ve tesisattan suya geçen nikel ile 1 mg/L konsantrasyona ulaşmakla birlikte, doğal ya da endüstriyel kaynaklardan dolayı nikel birikiminin olduğu özel durumlarda daha yüksek konsantrasyonlar da görülebilir (WHO, 2011, s. 397).

Sağlık üzerine etkileri

Nikel hayvanlar için gerekli bir element olmakla birlikte, beslenme açısından eksikliği insanlar için bir sorun olarak nitelenmemiştir. Nikel; çinko, manganez ve krom gibi maddelerle kıyaslandığında düşük toksisiteye sahip bir elementtir ve dokularda birikimi gözlenmez.

Endüstride çalışan işçilerin yanlışlıkla 1,63 g/L nikel sülfat ve nikel klorür içeren suyu yanlışlıkla içmeleri neticesinde, işçilerde bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, nefes kesilmesi ve geçici körlük gibi semptomlar görülmüştür. Ancak ağız yoluyla alınan nikelin uzun süreli maruziyet ve kanserojenik etkisine ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Nikel için “gözlenebilen en düşük etki değeri (LOEL)”, boş mide durumu için hesaplanarak 12 µg/kg vücut ağırlığı ve bu değerden de içme suyu kılavuz değeri olan 0,07 mg/L belirlenmiştir (WHO, 2011, s. 397).

Arıtma Yöntemleri

Konvansiyonel arıtma yöntemlerinden kimyasal koagülasyon, çöktürme ve filtrasyon ile % 35-80 arasında giderim sağlamak mümkündür. Yüksek pH ve yüksek bulanıklık değerlerinde nikel giderim verimi artar (WHO, 2005, s. 15).

Yeraltı sularında hareketli olan doğal olarak oluşan nikelin giderimi ise iyon değişimi ya da adsorpsiyon ile gerçekleştirilebilir (WHO, 2011, s. 397). Bu yöntemlerin yanı sıra ters ozmos ve kireçle yumuşatma yöntemleri ile de nikel giderimi yapılabilir.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.