Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Manganez

Manganez1, Dünya’nın kabuğundaki en bol bulunan metallerden biridir ve genellikle demirle birlikte bulunur. Klorür, oksit ve sülfat gibi 11 oksidasyon halinde bulunabilir. Doğal sulardaki manganez için en yaygın oksidasyon halleri manganez(II) ve manganez(IV)’tür. Manganez, esas olarak demir-çelik alaşımlarının üretimi ve potasyum ve sodyum permanganat gibi manganez bileşikleri, temizlik, ağartma ve dezenfeksiyon için kullanılan çeşitli ürünlerin bileşenleridir. Ayrıca manganez bileşikleri bazı yerlerde içme suyu arıtımında kullanılır ve su arıtımı sırasında kullanılan pıhtılaştırıcı maddelerde bir arıtma olarak da bulunabilir. Manganez, birçok yerüstü ve yeraltı suyu kaynağında doğal olarak bulunur; doğal olarak oluşan manganez içme suyu için genellikle en önemli kaynak olsa da, antropojenik faaliyetler de suda yüksek manganez seviyelerine katkıda bulunabilir. Manganez ayrıca birçok gıda kaynağında doğal olarak bulunur ve manganeze en fazla maruz kalma genellikle gıdadan kaynaklanır.

Geçici kılavuz değeriToplam manganez: 0,08 mg/l (80 µg/l), en hassas alt popülasyonda (biberonla beslenen bebekler) ve dolayısıyla genel popülasyonda nörolojik etkilere karşı koruyucudur. Bu kılavuz değer, 1000 bileşik belirsizlik faktöründe de yansıtıldığı gibi, yüksek düzeydeki belirsizlik nedeniyle geçicidir.
OluşumTatlı sulardaki seviyeler büyük farklılıklar gösterir. Tipik olarak 1–200 µg/l aralığındadırlar. Daha yüksek seviyeler genellikle asidik veya indirgeyici koşullar altındaki yeraltı suyu, göller ve rezervuarlarla veya endüstriyel kirliliğe sahip aerobik sularla ilişkilidir. Asidik yeraltı suyunda çok yüksek konsantrasyonlar (10 mg/l’ye kadar) rapor edilmiştir. Arıtılmış içme suyundaki konsantrasyonlar tipik olarak 50 µg/l’den azdır.
TDI0,025 mg/kg canlı ağırlık, doğumdan doğum sonrası 21. güne kadar manganeze maruz kalan sıçanlarda nörolojik etkiler rapor eden çalışmalardan belirlenen günlük 25 mg/kg canlı ağırlık LOAEL’ine 1000 belirsizlik faktörü uygulanarak elde edilmiştir. Belirsizlik faktörü dikkate alır türler arası varyasyon (10), tür içi varyasyon (10) ve veritabanı belirsizlikleri (10, LOAEL kullanımı dahil).
Algılama limitiICP-MS’ye göre 0,002 µg/l; ICP-AES ve GFAA spektrometresi ile 0,005–50 µg/l; ve kolorimetrik yöntemlerle 10–70 µg/l. Bu yöntemlerin hiçbiri manganezin farklı oksidasyon durumları arasında ayrım yapmaz.
Arıtma performansıİçme suyundaki manganez konsantrasyonları, oksidasyon/filtrasyon, adsorpsiyon/oksidasyon, yumuşatma/iyon değişimi ve biyolojik filtreleme gibi çeşitli arıtma yöntemleri kullanılarak kolaylıkla 0,05 mg/l’nin altına düşürülebilir. Manganezin giderimi için uygun arıtma sisteminin seçimi, kaynak suyundaki manganezin formuna (çözünmüş veya partikül halinde) bağlıdır.
Kılavuz değer türetme
• suya tahsis
• ağırlık
• tüketim


TDI’nın %50’si
Biberonla beslenen bir bebek için 5 kg vücut ağırlığı
Biberonla beslenen bir bebek için günde 0,75 litre
Ek YorumlarGeçici kılavuz değerin aşılmasından doğan bebeklere yönelik riskler, WHO’nun yalnızca anne sütüyle beslenmeye yönelik tavsiyesine uyularak veya mama hazırlamak için alternatif güvenli bir içme suyu kaynağı (örneğin, sorumlu makamlar tarafından onaylanmış şişelenmiş su) kullanılarak azaltılabilir.

İçme suyu sistemlerinde partikül halindeki manganezin varlığı kabul edilebilirlik sorunlarına neden olabilir; 0,02 mg/l’nin üzerindeki konsantrasyonlar suyun renginin değişmesi ve sıhhi tesisat armatürlerinin ve çamaşırların lekelenmesi konusunda şikayetlere neden olmuştur. Bu nedenle, içme suyundaki manganez yönetiminde ve içme suyu kalitesine ilişkin düzenleme ve standartlar belirlenirken sağlık kadar estetik hususlar da dikkate alınmalıdır.
Değerlendirme tarihi2020
Başlıca referansDSÖ (2021) İçme suyunda manganez
1İçme suyunda doğal olarak bulunan manganez birçok alanda kaygı uyandıran bir kimyasal olduğundan, kimyasal bilgi formu genişletilmiştir.

Manganez, gerekli bir eser elementtir. Bir dizi enzimin gerekli bir bileşenidir ve birkaç başka enzimi de aktive eder. Merkezi sinir sistemi, insanlar da dahil olmak üzere memelilerde manganez toksisitesi için birincil endişe kaynağıdır. Manganeze maruz kalan genç sıçanlar üzerinde yapılan nörogelişimsel toksisite çalışmalarında davranışsal ve sensörömotor etkiler ve buna karşılık gelen nörostruktürel ve nörokimyasal değişiklikler ortaya konmuştur. Bazı epidemiyolojik çalışmalar, manganez kirli suyunun alınması sonrası yetişkin popülasyonlarda ve çocuklarda nörolojik etkiler (azalmış bilişsel yetenek dahil) bildirmiştir. Manganez maruz kalma seviyelerinin belirsizliği, etkilerin belirsiz zamanlaması ve diğer potansiyel karıştırıcı faktörler nedeniyle epidemiyolojik çalışmalar risk değerlendirmesinde sınırlı faydaya sahiptir. Ancak, toplu olarak, hayvan çalışmalarında bildirilen nörolojik etkilerin insanlarda da geçerli olabileceğine dair nitel destek sağlarlar. Mevcut çalışmalar ve raporlar, insanlarda oral manganez maruziyetinden kanser riski olup olmadığını değerlendirmek için yeterli kanıt sağlamamaktadır.

Manganezin gastrointestinal (GI) sistemden emiliminin hem aktif bir taşıma mekanizması hem de pasif difüzyon yoluyla gerçekleştiği öne sürülmüştür. GI emilimi çeşitli faktörlerden etkilenir, bunlara diyet faktörleri de dahildir: emilim, diyet lifi, oksalik asitler ve fitik asit alımı ile ters orantılıdır. Bazı çalışmalar ve raporlar, manganezin sudan emiliminin ve biyoyararlanabilirliğinin gıdadan daha fazla olduğunu ileri sürmüş olsa da, diğer çalışmalar hiçbir farklılık bildirmemiştir. Bununla birlikte, sudan emilim, açlık koşullarından ve manganezin kimyasal formunundan etkilenebilir.

GI sistemi emiliminin ardından manganez, sistemik dolaşım yoluyla tüm dokulara dağıtılır. Manganez seviyeleri, oral maruziyet sonrasında bebeklerde ve yetişkinlerde beynin bazı bölgeleri dahil olmak üzere çeşitli dokularda artabilir. Manganezin vücuttan elimine edilmesinin ana yolu, hepatobilier ekskresyon yoluyla fekal eliminasyondur.

Manganezin GI sistemden emilimi, bebeklerde yetişkinlerden daha yüksek olabilir. Bebekler ayrıca erken yenidoğan döneminde yetişkinlerden daha yüksek manganez seviyelerini tutarlar, ki bunun nedeni muhtemelen safra ekskresyon sisteminin eksik gelişmişliğinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, yenidoğanlarda meydana gelen önemli nörogelişimsel süreçlerle birlikte, onları manganez maruziyetine karşı özellikle hassas hale getirebilir. Ayrıca, biberonla beslenen bebeklerde emzirilen bebeklere kıyasla manganeze maruziyetin artması potansiyeli vardır; bu, konsantre veya toz formundaki mama içeriklerinden ve mamanın hazırlanmasında kullanılan şebeke suyundan kaynaklanabilir.

Pratik Hususlar

İçme suyundaki manganez seviyeleri, hem yüksek hem de düşük gelirli ülkelerde sorun teşkil edebilir ve ulusal standartlar ve yerel rehberlik oluşturulurken dikkate alınmalıdır. Özellikle kaynak sınırlı tedarikçiler, geçici kılavuz değerine ulaşmakta zorluk yaşayabilirler; bu gibi durumlarda, geçici kılavuz değerine yaklaşmak için kademeli iyileştirmeler teşvik edilir. Bu, arıtma işleminin asgari düzeyde ve aşırı pahalı olabileceği yeraltı suyu için özellikle sorunludur. Bu gibi durumlarda, güvenilir, mikrobiyolojik olarak güvenli bir yeraltı suyu kaynağından elde edilen faydalar, fekal kontaminasyona maruz kalabilecek alternatif bir kaynağın oluşturduğu risklerle karşılaştırılmalıdır. İçme suyunun kabul edilebilirliği sorunları (farklı nüfuslar arasında değişebilir) da dikkate alınmalıdır, çünkü düşük kabul edilebilirlik tüketicileri daha estetik açıdan kabul edilebilir ancak daha az mikrobiyolojik olarak güvenli su kaynaklarına yöneltebilir. Mangan gibi kimyasallar için bazı kılavuzların veya standartların hemen karşılanamaması durumunda bile, her zaman yeterli miktarda kabul edilebilir, mikrobiyolojik olarak güvenli suyun mevcut olması hayati önem taşır.

Manganez, bir WSP geliştirilmesi bağlamında değerlendirilmeli ve yönetilmelidir (bkz. Bölüm 4). Manganın yüksek ve değişken konsantrasyonlarına eğilimli yüzey suları, yeraltı suyundan daha sık ve hedefli izleme gerektirebilir. Manganın geçici kılavuz değerine yakın konsantrasyonlarda bulunduğu veya manganezi uzaklaştırmak için suyun arıtıldığı durumlarda, arıtma sonrası rutin izleme yapılmalıdır. Eğer manganez toplama veya kullanım noktasında tespit edilirse veya tüketiciler tarafından manganez ile ilgili estetik sorunlar bildirilirse, bu, manganez giderimi için arıtmanın optimize edilmediğini veya dağıtım sisteminin uygun şekilde yönetilmediğini gösterir.

Yeraltı suyundaki seviyeleri kontrol etme seçenekleri arasında yeni bir kuyu açmak veya farklı kuyulardan suyu karıştırmak yer alır. Termoklinin olduğu ve aşağı su seviyelerinin anoşik hale geldiği göl ve rezervuar kaynakları için, manganezin sedimentten salınımını önlemek için kaynakların yönetimi önemlidir.

Uygun manganez giderme sisteminin seçimi, kaynak suyunun manganiz formuna (çözünmüş veya partikül) bağlıdır. Çözünmüş manganiz(II), anosik ve asidik yeraltı suyunda veya göllerde en sık bulunan formdur. Ancak, suyun pH’ına ve çözünmüş oksijen içeriğine bağlı olarak, çözünmüş ve partikül manganizin bir kombinasyonu mevcut olabilir. Genel olarak, manganez için kullanılan arıtma yöntemleri, hem çözünmüş hem de partikül formları yok etmek için bir dizi işlemin (örneğin oksidasyon, adsorpsiyon, filtrasyon) bir kombinasyonuna dayanır. Kullanım noktasında, ters ozmoz en etkili ve güvenilir arıtma teknolojisidir; ancak, iyon değiştirme ortamı kullanan nokta kullanım üniteleri de orta derecede etkilidir. Suyun renklenmesini ve çamaşırların ve armatürlerin lekelenmesini azaltmak için, iyon değişimi ve yeşilakum filtresi, dikkatli çalıştırma ve bakımla giriş noktasında kullanılabilir.

Kaynak veya arıtılmış sudaki düşük manganez seviyeleri dağıtım sisteminde biriktirebilir. Bu durumda manganez periyodik olarak salınabilir ve çeşmede yüksek seviyelere yol açabilir. Salıverimler, sistemde fiziksel veya hidrolik bozulmalar (örneğin şebeke kırılmaları, hidrant yıkama) veya su kimyasındaki değişiklikler (örneğin pH, sıcaklık, klor kalıntısı, kaynak suyu tipi/karıştırma) sonucu meydana gelebilir. Fiziksel ve hidrolik bozulmalar çoğunlukla partikül manganez salıverir ve renklenmiş su ve tüketici şikayetlerine neden olabilir. Manganez baskın olarak çözünmüş formda meydana gelirse, kimyasal salıverimler fark edilmeyebilir. Mangan oksitlerde dağıtım sisteminde biriken diğer kirleticiler (örneğin arsenik, baryum, krom, kurşun, uranyum) da suya salıverilebilir ve tüketicilerin musluklarına ulaşabilir. Manganez salıverme olaylarını en aza indirmek için kontrol önlemleri, kararlı su kimyası sürdürmeyi ve dağıtım sistemine giren manganez seviyelerini, dağıtım sistemindeki manganez oksit birikim miktarını (su şebekesi temizliği için en iyi uygulamalar yoluyla) ve fiziksel veya hidrolik bozulmaları en aza indirmeyi içerir.

Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.