Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Kurşun: Azalan Kullanımı, Kalıcı Endişeler

Kurşun, esas olarak kurşun-asit akülerin, lehimlerin ve alaşımların üretiminde kullanılır. Tetraetil ve tetrametil kurşun gibi organokurşun bileşikleri, benzinde vuruş önleyici ve yağlama maddesi olarak yaygın olarak kullanılmıştır, ancak birçok ülkede bu amaçlar için kullanımı büyük ölçüde aşamalı olarak kaldırılmıştır. Benzinde kurşun içeren katkıların ve gıda işleme endüstrisinde kurşun içeren lehimlerin kullanımının azalması nedeniyle, havadaki ve besindeki kurşun konsantrasyonları düşmektedir. Çoğu ülkede, kurşunlu boya tozundan veya kurşun içeren malzemelerin mesleki/evsel geri dönüşümü gibi özel kaynaklar olmadıkça, kan kurşun seviyeleri de düşmektedir. Kurşun, doğal kaynaklardan çözünmesi sonucu musluk suyunda nadiren bulunur; varlığı esas olarak, kurşun borular, lehim veya bağlantı parçaları (yüksek kurşun içeriğine sahip alaşımlı bağlantı parçaları dahil) içeren evsel tesisat sistemlerindeki korozif su etkilerinden veya evlere hizmet bağlantısından kaynaklanır. Tesisat sisteminden çözünen kurşun miktarı, pH, sıcaklık, alkalinite, borudaki kireç ve suyun bekleme süresi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır; en fazla kurşun çözücü özelliğe sahip olanlar yumuşak, asidik sulardır. İçme suyundaki serbest klor artıklar genellikle daha çözünmez kurşun içeren birikintiler oluştururken, kloramin artıkları kurşun borularda daha çözünür çökeltiler oluşturabilir. Buna göre, örneğin, arıtma yöntemlerindeki değişiklikler veya kaynak değişiklikleri gibi tedarik edilen suyun kalitesinde meydana gelen önemli değişiklikler, kurşun çözünürlüğünde veya kurşun birikintilerinin çözünmesinde veya her ikisinde birden değişikliklere yol açabilir.

Geçici kılavuz değeri0.01 mg/l (10 µg/l)

Kılavuz değer, arıtma performansı ve analitik ulaşılabilirlik esas alınarak geçici olarak belirlenmiştir. Bu artık sağlık temelli bir kılavuz değer olmadığından, konsantrasyonlar makul derecede pratik olabilecek kadar düşük tutulmalıdır. Servis bağlantıları ve kurşun lehim gibi yeni kurşun kaynakları hiçbir sisteme dahil edilmemeli, onarımlarda ve yeni kurulumlarda düşük kurşun alaşımlı bağlantı parçaları kullanılmalıdır.
Oluşumİçme suyundaki konsantrasyonlar genellikle 5 µg/l’nin altındadır, ancak ana servis bağlantılarının veya bağlantı parçalarının mevcut olduğu yerlerde çok daha yüksek konsantrasyonlar (100 µg/l’nin üzerinde) ölçülmüştür. Kurşunun ana kaynağı binalardaki servis bağlantıları ve su tesisatıdır; bu nedenle kurşun muslukta ölçülmelidir. Kurşun konsantrasyonları suyun kurşun içeren materyallerle temas ettiği süreye göre de değişebilmektedir.
Kılavuzun türetilmesinin temeliKılavuz değer daha önce JECFA PTWI’ye dayanıyordu; ancak o zamandan beri geri çekilmiştir ve kurşunun temel etkileri için bir eşik bulunmadığı gerekçesiyle yeni bir PTWI oluşturulmamıştır. Bununla birlikte, içme suyu da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan kurşun maruziyetini azaltmak için önemli çabalar sarf edilmiştir. Kılavuz değer 10 µg/l’de tutulur ancak arıtma performansı ve analitik başarı esas alınarak geçici olarak belirlenmiştir çünkü fosfat dozajı gibi merkezi koşullandırmayla bundan daha düşük bir konsantrasyona ulaşmak son derece zordur.
Tespit limitiAAS’ye göre 1 µg/l; 1–10 µg/l civarındaki pratik ölçüm sınırı
Arıtma performansıHam su kirletici değildir; arıtma uygulanamaz
Ek AçıklamalarBebekler ve çocuklar nüfusun en hassas alt grupları olarak kabul edilmektedir.

Kurşun diğer kimyasal tehlikelerle karşılaştırıldığında istisnai bir durumdur, çünkü içme suyundaki kurşunun çoğu binalardaki kurşun servis bağlantılarından ve tesisatlardan kaynaklanmaktadır ve çözüm esas olarak kurşun içeren servis bağlantılarının, tesisat ve bağlantı parçalarının kaldırılmasından ibarettir. Bu çok fazla zaman ve para gerektirir ve tüm suyun kılavuz değeri hemen karşılayamayacağı kabul edilmektedir. Bu arada, korozyon kontrolü de dahil olmak üzere toplam kurşun maruziyetini azaltmaya yönelik diğer tüm pratik önlemler uygulanmalıdır. Yeni kurulumlarda veya onarımlarda, kirlenmenin önlenmesi için kurşunsuz servis bağlantıları ve lehimli ve düşük kurşunlu alaşımlı bağlantı parçaları kullanılmalıdır.

Kabul edilen numune alma protokolü – ör. ilk çekme, rastgele gündüz numunesi alma veya yıkama – numune alma amacına bağlı olacaktır. Yeni veya onarılmış sistemlere kurşun lehim ve/veya yüksek kurşunlu bağlantı parçalarının takılmadığını doğrulamaya ihtiyaç duyulduğunda, şansı en üst düzeye çıkarmak için kullanılan yaklaşım, uzun süreli durgunluk dönemini yansıtan en kötü durum örneğini almaktır. Kurşun varlığının belirlenmesi.
Değerlendirme tarihi2011, revize edilmiş 2016
Başlıca referansFAO/WHO (2011) Bazı gıda katkı maddeleri ve kirletici maddelerin değerlendirilmesi

DSÖ (2016) İçme suyunda kurşun

Kurşun maruziyeti, çeşitli nörogelişimsel etkiler, mortalite (esas olarak kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle), böbrek fonksiyon bozukluğu, hipertansiyon, kısırlık ve olumsuz gebelik sonuçları dahil olmak üzere çok çeşitli etkilerle ilişkilidir. Çocuklarda nörogelişimsel bozukluk genellikle diğer etkilerden daha düşük kan kurşun konsantrasyonları ile ilişkilidir, nörogelişimsel etkiler için kanıt ağırlığı diğer sağlık etkilerinden daha fazladır ve çalışmaların sonuçları diğer etkilerin sonuçlarından daha tutarlıdır. Yetişkinler için, kan kurşun konsantrasyonları için kanıt ağırlığı en büyük ve en tutarlı olan olumsuz etki, kurşun ile ilişkili sistoljik kan basıncı artışıdır. JECFA, nörogelişim ve sistoljik kan basıncı üzerindeki etkilerin doz-cevap analizleri için uygun temelleri sağladığı sonucuna varmıştır.

JECFA, doz-cevap analizlerine dayanarak, daha önce belirlenen 25 µg/kg vücut ağırlığı TPI’sinin çocuklarda en az 3 zeka katsayısı (IQ) puanlık bir düşüş ve yetişkinlerde yaklaşık 3 mmHg (0,4 kPa) sistol kan basıncı artışı ile ilişkili olduğunu tahmin etmiştir. Bu değişiklikler, bir nüfus içindeki IQ veya kan basıncı dağılımındaki bir kayma olarak düşünüldüğünde önemlidir. Bu nedenle JECFA, TPI’nin artık sağlık koruyucu olarak kabul edilemeyeceği sonucuna varmış ve geri çekilmiştir.

Doz-cevap analizleri kurşunun kilit etkileri için herhangi bir eşik değeri göstermediğinden dolayı JECFA, sağlık koruyucu olarak kabul edilecek yeni bir TPI belirlemenin mümkün olmadığı sonucuna varmıştır. JECFA, nörogelişimsel etkiler nedeniyle fetüslerin, bebeklerin ve çocukların kurşuna en duyarlı alt gruplar olduğunu bir kez daha vurgulamıştır.

Kurşunun içme suyundaki varlığının çoğunlukla binalardaki kurşun servis bağlantıları ve tesisatlardan kaynaklanması ve çözümün esas olarak kurşun içeren boru ve bağlantı parçalarını çıkarmaktan oluşması, klorla karşılaştırıldığında kurşunun olağan dışı bir kimyasal tehlike olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle, korozyon kontrolü de dahil olmak üzere kurşuna toplam maruziyeti azaltmak için diğer tüm pratik önlemlerin uygulanması gerektiği vurgulanır. Yeni kurşun kaynakları, örneğin kurşun servis bağlantıları ve lehimler, hiçbir sisteme dahil edilmemeli ve onarımlarda ve yeni tesisatlarda düşük kurşun alaşımlı bağlantı parçaları kullanılmalıdır.

İzleme açısından, izleme amacı bir binanın iç tesisatındaki kurşunun varlığını tespit etmekse, numune musluktan alınmalıdır. Örnek alma protokolleri de numune alma amacına bağlıdır. İlk çekim numuneleri tipik olarak en yüksek kurşun konsantrasyonlarına sahip olacaktır, ancak aynı sistem tuvalet sifonu için su sağlıyorsa normal kullanımda bu konsantrasyonlar görülmeyebilir. Öte yandan, yıkama numuneleri tutarlı değerler verir, ancak su ile kurşun içeren malzeme arasındaki minimum temas süresini yansıtır. Rastgele gündüz numuneleri, tüketicinin içtiği suyu en doğru şekilde yansıtsa da en değişken seviyeleri verir; bu nedenle, ortalama maruziyet seviyesini belirlemek için daha fazla numune toplamak gerekir. Yeni veya onarılan sistemlere kurşun servis bağlantıları, kurşun lehimi ve/veya yüksek kurşunlu bağlantı parçaların takılmadığını doğrulamak için gerekli durumlarda, uzun bir durgunluk süresini yansıtan ve kurşunun varlığını tespit etme şansını en üst düzeye çıkaran en kötü senaryo numunesi alınması yöntemi kullanılır. Uzun süreli durgunluk ve ardışık hacim ile de araştırma faaliyeti olarak kurşun kaynaklarını veya yerlerini belirlemek için kullanılabilir.

Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.