Fosfatlar Genel özellikler
Fosforik asidin bir tuzu olan fosfat, doğada apatit minerali olarak bilinen fosfat kayalarında bulunur. En yaygın bulunan formları orto-fosfat, polifosfat ve organik fosfatlardır.
Fosfatlar yaygın olarak kimyasal gübre yapımının yanı sıra, özel cam, porselen, kabartma tozu ve deterjanların yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca polifosfatlar kazan taşı ve korozyon önleyici olarak kullanılabilmektedir.
Su kaynaklarında fosfatlar, minerallerle temas sonucu doğal kaynaklı olarak ya da gübre kullanımı, kanalizasyon ve endüstriyel deşarjlar sonucu insan faaliyetleri kaynaklı olarak bulunabilir. Yeraltı suları daha yüksek konsantrasyonlarda fosfat bulundurma olasılığı daha yüksektir.
Fosfatlar Sağlık üzerine etkileri
Fosfor kemik ve dişlerin inorganik bileşeni olması dolayısı ile insan vücudu için gerekli bir elementtir. Günlük fosfor ihtiyacı miktarı, kalsiyum ihtiyacıyla aynı olup, alınabilecek en yüksek miktar 800 mg/L olarak belirlenmiştir (De Zuane, 1997, s. 130).
Fosforun su kaynaklarında bulunan miktarlarının düşük olması sebebiyle WHO ve USEPA insan sağlığı için limit değer belirlememiştir.
Fosfatlar Arıtma yöntemleri
Fosfor, kimyasal çöktürme, biyolojik arıtma ve membran prosesleri ile giderilebilmektedir.
Yorum yap