Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Florür WHO

Flor, Dünya’nın kabuğunda yaygın olarak bulunan ve florspar, kriolit ve florapatit gibi birçok mineralde florür formunda var olan bir elementtir. Pek çok suda iz miktarda florür bulunur, yüksek konsantrasyonlar genellikle yer altı sularıyla ilişkilendirilir. Florür içeren mineraller bakımından zengin bazı bölgelerde kuyu suyu litre başına yaklaşık 10 mg florür içerebilir, ancak çok daha yüksek konsantrasyonlar da bulunabilir. Dünyanın birçok yerinde, özellikle Hindistan, Çin, Orta Afrika ve Güney Amerika’nın bazı kısımlarında yüksek florür konsantrasyonları bulunur, ancak yüksek konsantrasyonlar dünyanın hemen hemen her yerinde yerel olarak görülebilir. Neredeyse tüm gıdalar en azından iz miktarda florür içerir. Tüm bitkiler, toprak ve sudan emilen bir miktar florür içerir. Özellikle çay yüksek florür konsantrasyonları içerebilir ve kuru çaydaki seviyeler ortalama olarak 100 mg/kg’dır.

Kılavuz değeri1.5 mg/l (1500 µg/l)
OluşumYeraltı suyundaki konsantrasyonlar, suyun içinden aktığı kayanın türüne göre değişir ancak genellikle 10 mg/l’yi aşmaz; bildirilen en yüksek doğal seviye 2800 mg/l’dir
Kılavuz değer türetmenin temeliBu değerin üzerindeki konsantrasyonların artan dental florozis riski taşıdığına ve giderek artan konsantrasyonların artan iskelet florozisi risklerine yol açtığına dair epidemiyolojik kanıtlar. Bu değer, genellikle 0,5-1,0 mg/l olan su kaynaklarının yapay florlanması için önerilen değerden daha yüksektir.
Tespit limitiİyon kromatografisiyle 0,01 mg/1; İyon seçici elektrotlar veya sülfo fenil azo dihidroksi naftalin disülfonik asit kolorimetrik yöntemiyle 0,1 mg/l
Arıtma performansıAktifleştirilmiş alümina kullanılarak 1 mg/l değerine ulaşılabilir olmalıdır (“geleneksel” bir arıtma işlemi değildir, ancak filtrelerin kurulumu nispeten basittir)
Ek AçıklamalarFlorür hakkında bir yönetim kılavuzu belgesi mevcuttur.

Florür için ulusal standartlar belirlerken veya florüre maruz kalmanın olası sağlık sonuçlarını değerlendirirken, ilgili nüfusun su alımını ve florürün diğer kaynaklardan (örneğin gıda, hava ve diş preparatlarından) alımını dikkate almak önemlidir. . Diğer kaynaklardan alınan alımların 6 mg/gün’e yaklaşacağı veya daha fazla olacağı durumlarda, standartların kılavuz değerden daha düşük konsantrasyonlarda ayarlanmasının dikkate alınması uygun olacaktır.

İçme suyunda doğal florür seviyesinin yüksek olduğu bölgelerde, bazı durumlarda mevcut arıtma teknolojisiyle kılavuz değere ulaşmak zor olabilir.
Değerlendirme tarihi2003
Başlıca referanslarFawell ve ark. (2006) İçme suyundaki florür
IPCS (2002) Florürler
USNRC (2006) İçme suyundaki florür
WHO (2004) İçme suyundaki florür

Florür, özellikle şeker tüketiminin yüksek olduğu bölgelerde diş çürüğünü önlemek için diş bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Bunlar tablet, gargara, diş macunu, vernik veya lokal uygulama için jel formunda olabilir. Bazı ülkelerde diş çürüğüne karşı koruma sağlamak için sofra tuzuna veya içme suyuna da florür eklenebilir. İçme suyuna eklenen miktarlar, nihai konsantrasyonların genellikle 0,5 ile 1 mg/l arasında olmasını sağlar. Nihai sudaki florür, daima florür iyonları olarak bulunur, ister doğal kaynaklardan isterse yapayımsal florlanmadan gelen olsun.

Toplam günlük florür maruziyeti bir bölgeden diğerine büyük ölçüde değişebilir. Bu, içme suyundaki florür konsantrasyonuna ve içilen miktara, gıdalardaki seviyelere ve florürlü diş bakım ürünlerinin kullanımına bağlı olacaktır. Ek olarak, bazı bölgelerde florür maruziyeti, çöp çayın tüketimi ve yüksek florürlü kömürle yiyeceklerin pişirilmesi ve kurutulması dahil olmak üzere bir dizi uygulamanın sonucu olarak önemli ölçüde daha yüksektir.

Ağızdan alındıktan sonra, suda çözünen florürler gastrointestinal sistemden hızla ve neredeyse tamamen emilir, ancak bu alüminyum, fosfor, magnezyum veya kalsiyum ile kompleks oluşturma ile azaltılabilir. İçme suyuna eklenen veya doğal florür arasında emilimde hiçbir fark yoktur. Yüksek florürlü kömürden gelen inhalasyon partiküllerindeki florürde de, partikül boyutu ve mevcut florür bileşiklerinin çözünürlüğüne bağlı olarak emilim gerçekleşir. Emilen florür, yumuşak dokularda neredeyse hiç depolanmadan vücuda hızla dağılır ve dişlere ve kemiklere dahil olur. Diş ve kemiklerdeki florür, dış maruziyet durduktan veya azaldıktan sonra mobilize edilebilir. Florür, idrar, dışkı ve ter yoluyla atılır.

Florür, insanlar için gerekli bir element olabilir; ancak, gereklilik kesin olarak kanıtlanmamıştır. Bu arada, florürün diş çürüğünün önlenmesi açısından faydalı bir element olduğuna dair kanıtlar mevcuttur.

Akut florür zehirlenmesinin semptomlarını üretmek için, kilogram vücut ağırlığı başına yaklaşık 1 mg florür gereken minimum oral dozlar bulunmaktadır. Florürün içme suyu yoluyla uzun süreli alımının olası olumsuz etkileri üzerine birçok epidemiyolojik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar, yüksek florür alımının öncelikle iskelet dokularında (kemikler ve dişler) etkiler oluşturduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Düşük konsantrasyonlar hem çocuklarda hem de yetişkinlerde diş çürüğüne karşı koruma sağlar. Florürün koruyucu etkileri, litre başına yaklaşık 2 mg florür konsantrasyonuna kadar artar; içme suyunda bunu oluşturmak için gereken minimum florür konsantrasyonu yaklaşık 0,5 mg/l’dir. Ancak, florür aynı zamanda diş minesi üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilir ve içme suyu konsantrasyonları 0,9 ile 1,2 mg/l arasında olduğunda hafif diş florozisine (prevalans: %12-33) neden olabilir (diğer kaynaklardan florüre maruz kalma ve içme suyu alımına bağlı olarak). Hafif diş florozisi, uzman muayenesi dışında tespit edilemeyebilir. Diş florozisi riski, yalnızca içme suyundaki konsantrasyona değil, tüm kaynaklardan gelen toplam florür alımına bağlı olacaktır.

Yüksek florür alımı iskelet dokularında daha ciddi etkilere yol açabilir. Litre başına 3-6 mg florür içeren içme suyu tüketildiğinde, özellikle su tüketimi yüksek olduğunda iskelet florozisi (kemik yapısında olumsuz değişiklikler) gözlemlenebilir. Aşamalı iskelet florozisi genellikle içme suyu litre başına 10 mg’dan fazla florür içerdiğinde gelişir. Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı (IPCS), Hindistan ve Çin’den gelen net kanıtların, toplam günlük 14 mg florür alımında iskelet florozisinin ve kemik kırığı riskinin arttığını ortaya koyduğunu belirtmiştir. Bu sonuç, 2006 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Araştırma Konseyi tarafından yapılan bir inceleme ile desteklenmiştir. İskeletdeki olumsuz etkiler için maruz kalma ve yanıt arasındaki ilişki, çoğu epidemiyolojik çalışmada yetersizlikler nedeniyle sıklıkla tespit etmek zordur. IPCS, Çin ve Hindistan’daki çalışmalara dayanan tahminlerden, toplam 14 mg/günlük alım için iskelet üzerinde olumsuz etkilere dair net bir risk fazlalığı olduğunu ve toplam florür alımının 6 mg/gün’ün üzerindeki etkilerde iskelet üzerinde artan bir risk olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu belirtmiştir.

Birçok epidemiyolojik çalışma, içme suyundaki florür ile kanser arasında olası bir bağlantıyı incelemiştir. IPCS, bu çalışmaları değerlendirmiş ve sonuç olarak, laboratuvar hayvanlarında kanserojenliğe dair kanıtların belirsiz olduğunu ve mevcut kanıtların florürün insanlarda kansere neden olduğu hipotezini desteklemediğini ortaya koymuştur. Ancak, kemik kanseriyle ilgili veriler sınırlıdır.

İçme suyundaki florürün gebelik sonucu üzerindeki olası olumsuz etkileri üzerine yapılan birkaç epidemiyolojik çalışmanın sonuçları, Down sendromu veya doğuştan malformasyon oranları ile florürlü içme suyu tüketimi arasında hiçbir ilişki olmadığını göstermektedir.

1984’te belirlenen ve 1993’te yeniden teyit edilen 1,5 mg/l kılavuz değerinin gözden geçirilmesi gerektiğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Bu değerin üzerindeki konsantrasyonlar dental floroz riskini artırır ve çok daha yüksek konsantrasyonlar iskelet fluorosisine yol açar. Bu değer, genellikle 0,5-1,0 mg/l olan su kaynaklarının yapayı florlanması için önerilen değerden daha yüksektir.

Florür için ulusal standartlar veya yerel kılavuzlar belirlerken veya florüre maruz kalmanın olası sağlık sonuçlarını değerlendirirken, söz konusu nüfusun ortalama günlük su tüketimini ve diğer kaynaklardan (örneğin gıda ve hava) alınan florür miktarını dikkate almak çok önemlidir. Alınan miktarın 6 mg/gün’e yaklaşması veya aşması durumunda, 1,5 mg/l’den daha düşük bir konsantrasyonda standart veya yerel kılavuz belirlemek uygun olacaktır.

Pratik Hususlar

Florür genellikle iyon seçici elektrot kullanılarak ölçülür. Bu yöntem, suda çözünmüş haldeki hem serbest hem de kompleks bağlı florürün toplam miktarını ölçmeyi mümkün kılar. Yöntem, kılavuz değerinin çok altında kalan florür konsantrasyonlarını bile tespit edebilir. Ancak, özellikle sadece serbest florür iyonu ölçülüyorsa, doğru florür tayini için uygun numune hazırlama kritik bir adımdır.

Hem büyük hem de küçük su kaynakları için çeşitli arıtma teknolojileri mevcuttur. Küçük kaynaklar için farklı ülkelerde farklı yöntemler tercih edilir; bunlar kemik kömürü, temas çöktürme, aktif alümina ve kil esaslıdır. Ancak, bazı bölgelerde içme suyundaki doğal florür seviyesi yüksek olduğunda, mevcut arıtma teknolojisi ile bazı durumlarda kılavuz değerine ulaşmak zor olabilir. Büyük kaynaklar ise genellikle aktif alümina veya ters ozmoz gibi ileri arıtma işlemlerine güvenir.

Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.