Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Anatoksinler (Siyano bakteriyel toksinler)

Anatoksin-a, homoanatoksin-a ve bunların dihidro türevleri (ATX’ler), esas olarak tatlı su ortamlarında bulunan çeşitli siyanobakteri türlerinin suşları tarafından doğal olarak üretilen alkaloidlerdir.2 ATX’ler birçok ülkede bulunmuştur ancak genel olarak MC’ler veya CYN’lerden daha az sıklıkla rapor edilmiştir. Anabaena, Dolichospermum, Aphanizomenon ve Cuspidothrix olmak üzere birçok siyanobakteri cinsinde rapor edilmiştir, bunların çoğu esas olarak bentiktir (yani sedimentler üzerinde veya diğer su altında kalan yüzeylerde büyür).

ATX’ler, MC’ler ve STX’ler gibi genellikle siyanobakteri hücrelerine bağlı olarak bulunur. Siyanobakteriyel çiçeklenmeleri olan yüzey sularının içme suyu kaynağı olduğu yerlerde, içme suyu yoluyla ATX’lere maruz kalmanın en olası yoludur. Siyanobakteriyel çiçeklenmeleri olan göllerde rekreasyonel aktiviteler de muhtemelen yüksek konsantrasyonlara maruz kalma gibi ilgili bir maruz kalma yolu olabilir (WHO’nun rekreasyonel su kalitesi hakkındaki Yönergeleri, 2021’e bakın).

Kılavuz değer oluşturulmamasının nedeniSağlığa dayalı kılavuz değerinin türetilmesi için yeterli olmayan mevcut veriler
Geçici referans değeri (kısa vadeli)*Toplam ATX’ler (tüm türdeşlerin toplamı, serbest artı hücreye bağlı): 0,03 mg/l Referans değeri yalnızca anatoksin-a verilerine dayanmaktadır
OluşumBildirilen konsantrasyonlar genellikle 1 mg/l’nin oldukça altındadır; pislik alanları dışında nadiren birkaç µg/l’yi aşarlar. ATX’ler, hücre hasarı salınmaya neden olmadığı sürece büyük ölçüde hücreye bağlı olarak meydana gelir
TDIVeritabanı sınırlamaları nedeniyle resmi bir TDI türetilemedi. Ancak farelerde yapılan 28 günlük bir çalışmaya göre günde 98 µg/kg canlı ağırlık NOAEL olarak seçilmiştir. 100’lük bir belirsizlik faktörü (türler arası ve tür içi değişkenlik için her biri 10) uygulandı. NOAEL’i seçmek için kullanılan ihtiyatlı varsayımlar nedeniyle veritabanı sınırlamaları için bir belirsizlik faktörü uygulanmadı (daha fazla ayrıntı için tabloyu takip eden metne bakın).
Algılama limitiLC-MS/MS ile 0,05 µg/L ve türetme sonrası floresans ile birlikte HPLC ile <30 µg/L. LC-MS/MS, anatoksin-a ve LC-MS/MS ile 0,05 µg/L ve türetme sonrası floresans ile birlikte HPLC ile <30 µg/L. LC-MS/MS, anatoksin-a ve dihidro-anatoksin-a için mevcut olan kantitatif referans standartlarını gerektirir. Ticari olarak temin edilebilen bir reseptör bağlanma tahlili bu sorunu ortadan kaldırır ve HPLC’den daha güvenilir sonuçlar sağlar. Hücreye bağlı ATX için hücrelerin donma-çözülme döngüleri ve asitlendirilmiş su veya asitleştirilmiş metanol/su karışımları ile önceden ekstraksiyonu gereklidir; hücrelerden ekstraksiyonun ihmal edilmesi, konsantrasyonların dramatik şekilde eksik tahmin edilmesine yol açacaktır. Ticari olarak temin edilebilen immünoanaliz kitleri (ELISA) ile anatoksin-a için 0,15 µg/L ve homoanatoksin-a için 10 µg/L; bunlar yukarıda belirtilen tespit yöntemleriyle LC’den daha az kesin olmasına rağmen, muhtemelen tüm anatoksin-a türdeşlerini yakalarlar ve dolayısıyla çoğu izleme amacı için faydalıdırlar.
İzlemeÇiçeklenme olasılığı, su kütlesi koşulları (özellikle besin konsantrasyonları, su kütlesi derinliği, su tutma süresi, karışım ve tabakalaşma modelleri; bkz. bölüm 11.5) anlaşılarak değerlendirilebilir. Koşulların çiçeklenmeyi muhtemel kıldığı durumlarda, artan siyanobakteriyel biyokütlenin (çiçeklenmelerin) kanıtı için kaynak suyunun görsel olarak izlenmesi (potansiyel olarak ATX içeren cinsler için mikroskopi dahil) önemlidir çünkü biyokütle hızla artabilir. Biyokütle göstergelerinin veya ATX konsantrasyonlarının uyarı değerlerinin aşılması, yüksek toksin konsantrasyonlarına maruz kalmayı önlemek için yönetim yanıtlarını tetiklemelidir (bölüm 11.5’teki uyarı düzeyi çerçevesine bakın). Siyanotoksinlerin analizi, nehir kıyısı filtrelemesi veya arıtması gibi kontrol önlemlerinin etkinliğini doğrulamak ve optimize etmek için özellikle faydalıdır.
Önleme ve arıtmaÇiçeklenme olasılığını azaltmaya yönelik eylemler arasında besin yükünün azaltılması veya rezervuar katmanlaşmasının ve karışımının değiştirilmesi gibi havza ve kaynak suyu yönetimi yer alır. Filtreleme, sağlam siyanobakteriyel hücrelerin çıkarılmasında etkilidir, ancak bir miktar çözünmüş ATX mevcut olabilir. Bu çözünmüş fraksiyon için yeterli konsantrasyonlarda ve temas sürelerinde ozonla oksidasyonun yanı sıra GAC ve bazı PAC uygulamaları etkilidir. Klorlama, ATX’lerin oksidasyonu için güvenilir bir şekilde etkili değildir (bkz. Sudaki toksik siyanobakterilerin 7-10. bölümleri; Ek 1).
Referans değeri türetme
•suya ekleme
•ağırlık
•tüketim


100%
60 kg yetişkin
2 litre/gün
Ek YorumlarGravimetrik veya molar eşdeğerler olarak toplam ATX’ler, bu toksinlerin karışım halinde oluşabilmesi nedeniyle referans değerine göre değerlendirilmelidir. Referans değeri anatoksin-a’ya dayansa da sınırlı kanıtlar tüm ATX’lerin benzer şekilde toksik olduğunu göstermektedir.
ATX akut derecede toksik olduğundan referans değerin üzerindeki maruziyetlerden kaçınılması önerilir.
Konsantrasyonların 6 μg/L’den yüksek olması halinde, ihtiyati tedbir olarak, biberonla beslenen bebeklere ve küçük çocuklara alternatif bir güvenli içme suyu kaynağı (örn. sorumlu makamlar tarafından onaylanmış şişelenmiş su) sağlanması önerilir. kısa süreler.
Değerlendirme tarihi2020
Başlıca referanslarWHO (2020) Siyanobakteriyel toksinler: anatoksin-a ve analogları Chorus & Welker (2021) Sudaki toksik siyanobakteriler
* Resmi bir kılavuz değer belirlenemese de, geçici referans değeri, ihtiyaç halinde Üye Devletlere rehberlik sağlamak amacıyla bir "sınırlayıcı değerin" yararlı olabileceği kabul edilerek, mevcut sınırlı çalışmalara dayanarak türetilmiştir. Referans değerleri düzenlemelerin veya standartların geliştirilmesinde kullanılamayacak kadar belirsizdir.

ATX’ler, özellikle önemli miktarda tüketen köpeklerin, kıyıdaki köpük materyalinde veya sökülmüş bentik paspaslarda siyanobakteri hücrelerinin yutulması üzerine gözlenen hızlı hayvan ölümleri nedeniyle kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Buna karşılık, içme suyu tahliye yerlerinin yakınında çözünmüş ATX’lerin yüksek konsantrasyonları bildirilmemiştir, muhtemelen bentik paspaslardaki veya köpüklerdeki hücrelerden salınan ATX genellikle hızla seyreldiği için. (+) anatoksin-a enantiomeri, sinir hücrelerinin nikotinik asetilkolin reseptörlerine yüksek afinitesi ile bağlanarak kronik aşırı uyarıma neden olur. Bu, kalp hızı ve kan basıncında artışlara, yorgunluğa ve nihayetinde kasların felcine yol açabilir, solunum kaslarında meydana geldiğinde ölüme neden olabilir.

Anatoksin-a en iyi çalışılmış analog olmasına rağmen, sınırlı kanıtlar, homoanatoksin-a ve bu bileşiklerin dihidro türevlerinin aynı reseptöre bağlandığını ve oral olarak uygulandığında anatoksin-a ile benzer potansiyele sahip olabileceğini göstermektedir. ATX’ler üzerindeki toksikolojik veri tabanı, mevcut tekrarlanan doz çalışmaları anlamlı advers etkiler yaratan ölümcül olmayan bir doz tespit edilmediğinden resmi bir rehber değerinin türetilmesini desteklemek için yeterli değildir. Bununla birlikte, risk değerlendiriciler için “sınırlayıcı bir değer” faydalı olabilir. Akut ve subkronik anatoksin-a toksisitesine ilişkin sınırlı sayıda mevcut çalışmaya dayanarak, maruz kalan yetişkinlerde advers etkilere neden olması muhtemel olmayan bir sağlık temelli referans değeri verilmektedir. Referans değeri, test edilen hiçbir dozda açıkça ATX ile ilgili bir etki bulunmayan 28 günlük bir fare çalışmasına dayanmaktadır. Ancak, açıklanamayan nedenlerle iki alt dozda her birinde bir farenin ölmesi nedeniyle, bu iki dozun altındaki doz NOAEL olarak seçilmiştir. Diğer iki çalışma, bu seçimin çok muhafazakâr olduğunu göstermektedir.

Pratik Hususlar

Göl, rezervuar veya yavaş akan nehirlerde besin (fosfor ve nitrojen) konsantrasyonları yükseldiğinde siyanobakteriler yaygın olarak görülür. Aşırı büyümelerinin yüksek biyomasa, bazen “çiçeklenme” olayları olarak adlandırılan durumlara yol açtığı yerlerde, ATX’ler ham suda insan sağlığı için potansiyel olarak tehlikeli olabilecek konsantrasyonlara ulaşabilir. Bu tür çiçeklenmeler aynı su kütlelerinde tekrarlama eğilimindedir. Bazı siyanobakteri türlerinin (örneğin Anabaena, Cuspidothrix, Dolichspermum) hücreleri yüzeyde köpük olarak birikim gösterebilir. Bu tür birikimler hızla gelişebilir ve süresi çok değişkendir (saatler ila haftalar). Çoğu durumda, çiçeklenmeler mevsimseldir, ancak bazıları ise kalıcı olarak gerçekleşir. Siyanobakterilerin kontrolü en etkili şekilde bir KSS (bkz. 4. bölüm) geliştirilmesi bağlamında gerçekleştirilir. Siyanobakterilerden ve özellikle onların toksinlerinden kaynaklanan potansiyel riskleri içme suyunda yönetmek için alınacak önlemler, sadece yeterli arıtma değil, aynı zamanda siyanobakteri çiçeklenme gelişimini kontrol etmeye yönelik önlemleri de içermelidir. Siyanobakteriler hakkında daha fazla bilgi, siyanobakteri çiçeklenmelerinin izlenmesi, uyarı seviyesi çerçevesi ve kaynak sularında siyanobakterilerin önlenmesi ve yönetimi hakkında daha fazla ayrıntı dahil olmak üzere 11.5 bölümüne bakın.

Çiçeklenme oluşumunu etkin bir şekilde en aza indirmek ve ham su girişini çiçeklenmelerden uzakta konumlandırmak, siyanotoksinleri gidermek için gerekli arıtma adımlarını azaltır. Parçacıkları gideren içme suyu arıtması -yani toprak, yavaş kum veya nehir kıyısı filtratasyonu, geleneksel su arıtma (pıhtılaştırma, flokülasyon ve filtrasyon) veya çözünmüş hava flotasyonu- hücreye bağlı ATX’leri etkili bir şekilde giderebilir. Toprak, yavaş kum ve nehir kıyısı filtrasyonu ayrıca çözünmüş siyanotoksinleri de giderebilir. Tüm bu prosesler için, hücrelerin ve çözünmüş toksinlerin giderilmesini hedeflemek üzere optimize edilmeleri önemlidir. Klorlama güvenilir bir şekilde etkili değildir, oysa yeterince yüksek dozlarda ve temas sürelerinde ozonlama, çözünmüş ATX’leri parçalamak için etkilidir; ancak çiçeklenme durumlarında yüksek organik karbon, dezenfektan ihtiyacını önemli ölçüde artıracaktır.

Klor dioksit ve kloramin, ATX’leri parçalamada etkisizdir. Hem ön oksidasyon hem de geleneksel arıtma için hücre yırtılması ve toksin salınması önlenmelidir. GAC ve PAC, birkaç faktöre bağlı olarak çözünmüş ATX’leri gidermek için etkili olabilir: bunlar arasında aktif karbon türü, temas süreleri (PAC), akış hızları (GAC) ve su kalitesi bulunur. Çiçeklenmelerin arıtma için sunduğu zorluklar karmaşık olduğundan, özellikle çiçeklenme durumlarında ve yerel koşullar altında etkinliğin periyodik olarak doğrulanması önemlidir. Bu nedenle, çiçeklenme oluşumunu ve girişini önlemek tercih edilen seçenektir.

Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.