Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Akrilonitril

Akrilonitril

akrilonitril

CAS ID#:  107-13-1

Etkilenen Organ Sistemleri: Gelişimsel (organların geliştiği dönemlerdeki etkiler), Hematolojik (Kan Oluşturucu), Nörolojik (Sinir Sistemi), Üreme (Üreten Çocuklar)

Kanser Sınıflandırması:   Lütfen  kanser ve kanser sınıflandırması ile ilgili sorularınız için NTP , IARC veya EPA ile iletişime geçin .

Kimyasal Sınıflandırma: Yok

Akrilonitril Kimyasal Yapısı
Akrilonitril Kimyasal Yapısı

Özet: Akrilonitril, keskin, soğan veya sarımsak benzeri bir kokuya sahip renksiz, sıvı, insan yapımı bir kimyasaldır. Suda çözülebilir ve hızla buharlaşır. Akrilonitril, plastikler, sentetik kauçuk ve akrilik elyaflar gibi diğer kimyasalları yapmak için kullanılır. Geçmişte pestisit olarak bir akrilonitril ve karbon tetraklorür karışımı kullanıldı; ancak tüm pestisit kullanımları durmuştur.

Öne Çıkanlar

Akrilonitrile maruz kalma, çoğunlukla havada solunmasından kaynaklanır. Akrilonitril öncelikle sinir sistemini ve akciğerleri etkiler. Cilde dökülürse cilt kızarır ve kabarcıklar oluşabilir. Bu kimyasal, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirlenen 1.177 Ulusal Öncelik Listesi bölgesinden en az 3’ünde bulunmuştur.

akrilonitril nedir?

Akrilonitril, keskin, soğan veya sarımsak benzeri bir kokuya sahip renksiz, sıvı, insan yapımı bir kimyasaldır. Suda çözülebilir ve hızla buharlaşır.

Akrilonitril, plastikler, sentetik kauçuk ve akrilik elyaflar gibi diğer kimyasalları yapmak için kullanılır. Geçmişte pestisit olarak bir akrilonitril ve karbon tetraklorür karışımı kullanıldı; ancak tüm pestisit kullanımları durmuştur.

Akrilonitril çevreye girdiğinde ne olur?

  • Akrilonitril, yapıldığı endüstriyel alanların yakınında veya bertaraf edildiği tehlikeli atık sahalarında toprakta, suda veya havada bulunabilir.
  • Akrilonitril kolayca buharlaştığı için çoğu üretildiği ve kullanıldığı tesislerden havaya salınır.
  • Havada, akrilonitril diğer kimyasallar ve güneş ışığı ile reaksiyona girerek hızlı bir şekilde parçalanır (yaklaşık yarısı 5 ila 50 saat içinde kaybolur).
  • Akrilonitril, topraktan süzülerek yeraltı suyuna girebilir, ancak yeraltı sularında yaygın olarak bulunmaz.
  • Yüzey sularında bakteriler tarafından parçalanır.
  • Toprağa bırakıldığında, bir kısmı bakteriler tarafından parçalanacak, ancak çoğu havaya buharlaşacak veya süzülerek yeraltı suyuna gidecek.
  • Akrilonitril besin zincirinde birikmez.

Akrilonitrile nasıl maruz kalabilirim?

  • Akrilonitrilin üretildiği bir fabrikanın yakınında veya akrilonitril içeren tehlikeli bir atık sahasının yakınında yaşamıyorsanız, ona maruz kalmanız pek olası değildir.
  • Akrilonitril içeren tehlikeli atık alanlarının yakınında kirli hava solumak.
  • Üretildiği veya kullanıldığı endüstrilerde çalışmak veya bunların yakınında yaşamak.
  • Az miktarda akrilonitril içeren yiyecek ve suların yutulması.

Akrilonitril sağlığımı nasıl etkileyebilir?

Yüksek konsantrasyonlarda akrilonitril solumak burun ve boğazda tahrişe, göğüste sıkışmaya, nefes almada zorluk, mide bulantısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, muhakeme bozukluğu ve kasılmalara neden olur. Bu semptomlar genellikle maruz kalma durdurulduğunda kaybolur. Akrilonitril cilde dökülürse cildi yakacak ve kızarıklık ve kabarcıklar oluşturacaktır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, akrilonitril solumanın etkilerini göstermektedir. Bu etkiler burun boşluğunda ve akciğerlerde tahriş, solunum hızındaki değişiklikler, akciğerlerde sıvı birikmesi, halsizlik ve felçtir. Havada veya içme suyunda yüksek konsantrasyonlarda akrilonitrile maruz kalan bazı laboratuvar hayvanlarında azalan doğurganlık ve doğum kusurları gözlemlenmiştir.

Çocukların akrilonitrile yetişkinlerden çok daha duyarlı olduğuna dair kanıtlar vardır. Birkaç vakada, yetişkinlerde sadece küçük burun ve boğaz tahrişine neden olan akrilonitril buharlarına maruz kaldıktan sonra çocuklar öldü.

Akrilonitrilin kansere neden olma olasılığı ne kadardır?

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (DHHS), akrilonitrilin insanlarda kansere neden olmasının makul bir şekilde beklenebileceğini belirlemiştir. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonuçsuz kalırken, hayvan çalışmaları beyin ve meme bezlerinin kanserlerini göstermiştir.

Akrilonitrile maruz kalıp kalmadığımı gösteren tıbbi bir test var mı?

Kandaki akrilonitrili tespit edebilen bir test var. İdrarda akrilonitrilin parçalanma ürünlerini (metabolitlerini) ölçmek için başka testler kullanılabilir. Metabolitlerden biri (siyanür) maruz kalmış olabileceğiniz diğer kimyasallardan gelebilir, bu nedenle akrilonitril maruziyetinin kesin bir göstergesi değildir. Bu testlerin sonuçları sigaradan da etkilenebilir. Bu testler için özel ekipman gereklidir ve rutin olarak bir doktor muayenehanesinde bulunmazlar.

Federal hükümet insan sağlığını korumak için önerilerde bulundu mu?

EPA, içme suyunun veya akrilonitril ile kontamine olmuş balıkları yemenin olası sağlık etkilerini önlemek için göllerdeki ve akarsulardaki seviyelerin milyar kısım su (0.058 ppb) başına 0.058 kısım akrilonitril ile sınırlandırılmasını tavsiye eder. 100 pound akrilonitrilin çevreye herhangi bir salınımı EPA’ya bildirilmelidir.

Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA), 8 saatlik iş günü, 40 saatlik çalışma haftası için 2 ppm’lik bir sınır belirlemiştir.

Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH), ortalama işyeri havasının, 10 saatlik bir süre boyunca ortalama milyonda 1 kısım (1 ppm) akrilonitril’i geçmemesi gerektiğini tavsiye eder.

Federal tavsiyeler Temmuz 1999 itibariyle güncellenmiştir.

Sözlük

CAS: Kimyasal Özetler Servisi.
Evaporate : Buhar veya gaza dönüşmek.
Ulusal Öncelikler Listesi: Ülkenin en kötü tehlikeli atık alanlarının listesi.
Pestisit: Zararlıları öldüren madde.
ppb: Milyar başına parça
ppm: Milyonda parça.

Akrilonitril kimyasal özellikleri, kullanımları, üretim yöntemleri

GÖRÜNÜM

KESKİN KOKULU RENKSİZ VEYA SOLUK SARI SIVI.

FİZİKSEL RİSKLER

Buharlar havadan ağırdır ve yere yayılabilir. Uzaktan ateşleme mümkündür.

KİMYASAL TEHLİKELER

Isıtıldığında veya ışık ve bazların etkisi altında polimerizasyon. Yangın ve patlama riski. Bu madde ısıtıldığında hidrojen siyanür ve nitrojen oksitler dahil zehirli dumanlar çıkararak ayrışır. Güçlü asitler ve güçlü oksitleyici maddelerle şiddetli reaksiyona girer. Plastik ve kauçuğa saldırır.

İSTİHDAM LİMİTLERİ

TLV: 2 ppm (TWA olarak); Cilt emilimi; Kanser kategorisi A3 (insanlarla ilgisi bilinmeyen hayvanlarda doğrulanmış kanserojen etki); (ACGIH 2005).
MAK: cilt emilimi; Cilt hassasiyeti; Kanserojen Kategori 2; (DFG 2005).

KABUL YOLLARI

Madde buharlarının solunması, deri yoluyla ve yutulması yoluyla vücuda emilebilir.

SOLUNUM TEHLİKESİ

20°C’de buharlaşırken çok hızlı bir şekilde havanın zararlı kirlenmesi meydana gelebilir.

KISA SÜRELİ MARUZ KALMA ETKİLERİ

KISA SÜRELİ MARUZ KALMA ETKİLERİ:
Sıvı ve buharı gözleri, cildi ve solunum sistemini tahriş eder. Merkezi sinir sistemi üzerindeki etkiler mümkündür. Mesleki maruziyet sınır değerlerinin çok üzerinde maruziyet ölüme yol açabilir. Etkileri gecikebilir. (notu gör). tıbbi gözlem gerekli.

TEKRARLAMALI VEYA UZUN SÜRELİ MARUZ KALMA ETKİLERİ

Tekrarlanan veya uzun süreli cilt teması cilt hassasiyetine neden olabilir. Merkezi sinir sistemi ve karaciğer üzerinde etkiler mümkündür. İnsanlar için muhtemelen kanserojen.

KAÇAK

Tehlike bölgesini terk edin! Bir uzmana danışın! Havalandırma. Dökülen sıvıyı kapalı kaplarda toplayın. Kalıntıyı kum veya inert emici ile alın ve güvenli bir yere taşıyın. Kanalizasyona YIKAMAYIN. Çevreye bırakılmamalıdır. Bağımsız solunum aparatlı kimyasal koruyucu giysi.

R cümleleri Çalıştırma talimatları:

R45: Kansere neden olabilir.
R11: Yüksek derecede yanıcı.
R23 / 24/25: Solunduğunda, cilt ile temasında ve yutulduğunda toksiktir.
R37 / 38: Solunum sistemini ve cildi tahriş eder.
R 41 Ciddi göz hasarı riski.
R43 Cilt ile temasında hassasiyete neden olabilir.
R51 / 53: Sudaki organizmalar için toksik, su ortamında uzun süreli olumsuz etkilere neden olabilir.
R39 / 23/24/25: Toksik: Solunduğunda, cilt ile temasında ve yutulduğunda tedavisi mümkün olmayan çok ciddi etki tehlikesi.

S-ifadeleri çalıştırma talimatları:

S53: Maruziyetten kaçının – kullanmadan önce özel talimatları alın.
S9: Kabı iyi havalandırılan bir yerde saklayın.
S16: Tutuşturucu kaynaklardan uzak tutun – Sigara içmeyin.
S45: Kaza durumunda veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız hemen bir doktora başvurun (mümkünse etiketi gösterin).
S 61 Çevreye verilmesinden kaçının. Özel talimatlar alın / güvenlik bilgi formuna bakın.
S36 / 37: Çalışırken uygun koruyucu eldiven ve koruyucu giysi giyin.

Görünüm özellikleri

C3H3N. Renksiz, hafif keskin (hardal yağı benzeri) kokulu, su ile sadece az karışabilen, oldukça yanıcı sıvı.

insanlar ve çevre için tehlikeler

Güçlü oksitleyici maddelerle (brom!) tehlikeli reaksiyonlar. Akrilonitril, ışıkta, daha yüksek sıcaklıklarda ve peroksitler ve güçlü bazlarla temas halinde patlayarak polimerize olabilir. yanıcı.
Solunması, yutulması ve cilt ile teması halinde toksiktir. Cildi tahriş eder. Kansere neden olabilir. Hidrosiyanik asit salınımı mümkün! Akrilonitrilin toksisitesi, deri veya akciğerler yoluyla emildiğinde, organizmadaki proteinlerin spontan, enzimatik olmayan alkilasyonuna dayanır. Yutulduğunda ise midede hidroliz ile açığa çıkan HCN’nin etkisi baskındır.
Akut zehirlenme, bulantı, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi gecikmiş semptomlar gösterir. Cilt teması kabarmaya neden olur.
Suyu şiddetle tehlikeye atan madde (WGK 3).

koruyucu önlemler ve davranış kuralları

Çeker ocaktaki tüm işleri yapın. Cilt temasından kaçının. Tutuşturucu kaynaklardan uzak tutun. Akrilonitrili plastik kaplarda saklamayın.
Neopren koruyucu eldivenler sadece sıçramalara karşı kısa süreli koruma olarak.

Tehlike durumunda davranış

Çeker ocakta küçük sıçramaların buharlaşmasına izin verin. Daha büyük miktarları emici malzeme ile alın (örn. Rench-Rapid). Gerekirse asistanınıza haber verin, salonu boşaltın! Solunum koruması: Kombine filtre ABEK.
Yeni başlayan yangınlarla CO 2 söndürücü ile mücadele edin .

İlk yardım

Cilt temasından sonra: Hemen sabun ve bol su ile, ardından polietilen glikol 400 ile yıkayınız.
Göz temasından sonra: En az 15 dakika bol su ile yıkayınız. Doktor!
Teneffüs ettikten sonra: temiz hava. Doktor!
Yuttuktan sonra: hastaya bol su içirin, kusturun. Daha sonra 1 bardak suda asılı kalan 3 yemek kaşığı tıbbi kömürü ekleyin. Derhal bir doktor çağırın!
Giysi temasından sonra: Kirlenmiş giysileri hemen çıkarın.
İlk yardım görevlileri: ayrı bildirime bakın

Uygun atık

Tehlikeli atık olarak bertaraf edin.

tanım

Akrilonitril çok toksik ve tahriş edicidir ancak aynı zamanda bir hassaslaştırıcıdır. Bir üretim imalatında hem tahriş edici hem de alerjik kontakt dermatite neden olmuştur.

Kimyasal özellikler

Akrilonitril renksiz, yanıcı bir sıvıdır. Açık aleve maruz kaldığında buharları patlayabilir. Akrilonitril doğal olarak oluşmaz. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok kimya endüstrisi tarafından çok büyük miktarlarda üretilmekte olup, son yıllarda ihtiyaç ve talebi artmıştır. Akrilonitrilin en büyük kullanıcıları, akrilik ve modakrilik elyaflar, yüksek etkili akrilonitril-bütadien-stiren (ABS) plastikleri yapan kimya endüstrileridir. Akrilonitril ayrıca iş makinelerinde, bavullarda ve inşaat malzemelerinde, otomotiv ve ev eşyaları için stiren-akrilonitril (SAN) plastiklerinin imalatında ve ambalaj malzemelerinde kullanılmaktadır. Adiponitril naylon, boyalar, ilaçlar ve böcek ilaçları yapmak için kullanılır.

Kimyasal özellikler

Akrilonitrilin siyanür grubunun elektronegatifliği, konjuge çift bağın yük polarizasyonuna ve elektron delokalizasyonuna neden olur.
a-Karbon’un elektron eksikliğinden dolayı, akrilonitril, siyanoetilasyon yoluyla nükleofillere (RXH) kolayca eklenir.
Bu Michael ekleme reaksiyonu, katalizörlü veya katalizörsüz alkoller, fenoller, sülfhidriller ve aminlerle neredeyse nicel olarak meydana gelir (Rails 1959). ?-Karbon üzerindeki kısmi pozitif yüke sahip çift bağ, oksidasyon reaksiyonlarına karşı hassastır. Üçlü nitril bağı, karboksilik asitler vermek üzere asit veya baz katalizli hidrolize karşı hassastır.

Fiziksel özellikler

Şeftali çekirdeği, soğan veya sarımsağı andıran tatlı, tahriş edici veya keskin bir kokuya sahip berrak, renksiz ila soluk sarı-kahverengi, sulu, uçucu sıvı. Döküldüğünde hızla buharlaşır. Havaya maruz kaldığında kararır. 1.6 ve 8.8 ppm arasında Koku eşik konsantrasyonu v Stalker (1973) ve Nagata ve sırasıyla Takeuchi (1990) tarafından rapor edilmiştir.

Kullanmak

Akrilonitril, akrilik elyaf, reçine ve yüzey kaplama üretiminde kullanılır; ilaç ve boya üretiminde ara ürün olarak; bir polimer değiştirici olarak; ve bir fumigant olarak. Poliakrilonitril malzemelerin pirolizi nedeniyle yangından çıkan gazlarda oluşabilir. Akrilonitril – stiren kopolimeri ve akrilonitril – stiren – bütadien kopolimer şişeleri su, %4 asetik asit, %20 etanol ve heptan gibi gıda simüle edici çözücüler ile doldurulup 10 gün süreyle depolandığında akrilonitrilin salındığı tespit edilmiştir. 5 aya kadar (Nakazawa ve ark. 1984). Salım, artan sıcaklıkla daha büyüktü ve polimerik malzemelerdeki kalıntı akrilonitril monomerine atfedilebilirdi.

Kullanmak

Akrilonitril, Dralon ve akrilik elyaflar gibi birçok sentetik elyafın sentezinde kullanılan bir hammaddedir. Böcek ilacı olarak da kullanılır.

Kullanmak

Akrilik elyaf üretimi. Plastik, yüzey kaplama ve yapıştırıcı endüstrilerinde. Antioksidanların, farmasötiklerin, boyaların, yüzey aktif maddelerin vb. sentezinde kimyasal bir ara madde olarak. Organik sentezde bir siyanoetil grubunu tanıtmak için. Doğal polimerler için bir değiştirici olarak. Depolanmış tahıl için bir pestisit fumigantı olarak. Sıçanlarda adrenal hemorajik nekrozu indüklemek için deneysel olarak.

tanım

ChEBI: Hidrojenin bir etenil grubu ile değiştirildiği hidrojen siyanür olan bir nitril.

Hazırlık metodu

Akrilonitril çeşitli yöntemlerle hazırlanabilir (HSDB 1988). Etilen oksit, etilen siyanohidrin (a-Hidroksipropionitril) oluşturmak üzere hidrojen siyanür ile reaksiyona sokulur, bu daha sonra akrilonitril oluşturmak üzere bir katalizör varlığında kurutulur. Biraz benzer bir sentez, etilen siyanohidrin oluşturmak için etilen klorohidrinin sodyum siyanür ile işlenmesini içerir. Başka bir yöntem, doğal gazın asetilene kısmi oksidasyonunu içerir, bu daha sonra akrilonitril oluşturmak üzere hidrojen siyanür ile reaksiyona girer. Akrilonitril ayrıca propilen, oksijen ve amonyaktan bizmut fosfomolibdat veya katalizör olarak uranyum bazlı bir bileşik ile sentezlenebilir (Hawley 1987).

Akrilonitril, 1987’de ABD’de üretilen yüksek hacimli kimyasallar listesinde 39. sırada yer alan en yaygın olarak üretilen alifatik nitrildir. 1985’te ABD’nin akrilonitril üretimi 1.17 milyon tondu (HSDB 1989).

Teknik sınıf akrilonitril %99’dan daha fazla saftır ve başlıca safsızlıklar su (maksimum %0.5’e kadar bulunur), aseton, asetonitril, asetaldehit, demir, peroksitler ve hidrojen siyanürdür (USEPA 1983). Polimerizasyon dereceli akrilonitril aşağıdaki safsızlıkları veya katkı maddelerini içerebilir: dimetilformamid, hidrojen peroksit, hidroksianisol, metil aery late, fenil eter-bifenil karışımı, sodyum metabisülfit, kükürt dioksit, sülfürik asit ve titanyum dioksit (USEPA 1980).

Hazırlık metodu

Akrilonitril ticari miktarlarda neredeyse sadece Sohio tarafından geliştirilen buhar fazlı katalitik propilen amoksidasyon işlemi ile üretilir.

C3H6 + NH3 + 2 / 3O2 ??? → C3H3N +3 H2O

Akrilonitril, serin, kuru, iyi havalandırılan alanlarda, ısıdan, tutuşturucu kaynaklardan ve uyumsuz kimyasallardan uzakta sıkıca kapalı kaplarda saklanmalıdır. Çelik variller gibi depolama kapları fiziksel hasara karşı korunmalıdır, dıştan bağımsız depolama tercih edilmelidir. Akrilonitrili aktarmak için kullanılan depolama tankları ve ekipman, statik kıvılcımla başlatılan yangın veya patlama olasılığını azaltmak için elektriksel olarak topraklanmalıdır. Akrilonitril, işyerinde OSHA (29 CFR 1910) tarafından düzenlenir.

Tanım

1-siyanoeten (akrilonitril, vinil siyanür) ve etenil etanoat (vinil asetat) kopolimerinden oluşan sentetik bir elyaf.

Hava ve Su reaksiyonları

Son derece yanıcı. Suda çözünebilir.

Tepki göster

AKRİLONİTRİL, güçlü asitlerle temas ettiğinde veya bozunmaya kadar ısıtıldığında zehirli hidrojen siyanür gazı üretir. Güçlü oksitleyici maddelerle (dibenzoil peroksit, di-tert-bütil peroksit, brom) şiddetli reaksiyona girer [Sax, 9. baskı, P. 61]. Havada hızla tutuşur ve hava ile patlayıcı karışımlar oluşturur. Güçlü bazlar veya asitlerin varlığında şiddetle polimerleşir. Az miktarda brom veya katı gümüş nitrat ile temas halinde bir patlamayla sonuçlanan kaçak bir reaksiyona girdi [Bretherick, 5th ed., 1995, s. 404].

Sağlık tehlikesi

Akrilonitril oldukça toksik bir bileşiktir, gözleri ve cildi tahriş eder, mutajenik, teratojeniktir ve test hayvanlarında kansere neden olur.
Akrilonitril, inhalasyon, oral alım, dermal absorpsiyon ve cilt teması yoluyla orta ila şiddetli akut toksiktir. Bu bileşiğin solunması asfiksi ve baş ağrısına neden olabilir. Akrilonitrile maruz kalan itfaiyeciler göğüs ağrıları, baş ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, öksürük ve dudaklarından ve ellerinden deri soyulduğunu bildirmiştir (Donohue 1983). Bu semptomlar maruziyetten birkaç saat sonra ortaya çıktı ve birkaç gün devam etti. 4 saat boyunca 110 ppm solunması köpekler için öldürücüydü. İnsanlarda bir saat boyunca yaklaşık 500 ppm solunması tehlikeli olabilir. İnsanlarda yüksek konsantrasyonlarda akrilonitril solumaktan kaynaklanan toksisite semptomları uyuklama, ishal, mide bulantısı ve kusmaydı (ACGIH 1986).

Akrilonitrilin deri yoluyla yutulması ve emilmesi benzer toksik semptomlar sergilemiştir: baş ağrısı, sersemlik, hapşırma, halsizlik, mide bulantısı ve kusma. İnsanlarda semptomlar spesifik değildi ancak merkezi sinir sistemi, solunum yolu, gastrointestinal sistem ve deri ile ilgiliydi. Şiddetli zehirlenme bilinç kaybına, kasılmalara, solunum durmasına ve ölüme neden olabilir (Buchter ve Peter 1984).

Akrilonitrilin akut ve subakut toksisitesini araştıran Knobloch ve ark. (1971), bileşiğin her tür organda tıkanıklığa neden olduğunu ve merkezi sinir sistemi, akciğerler, karaciğer ve böbreklerde hasara neden olduğunu bildirmiştir. Erişkin sıçanlara 3 hafta süreyle intraperitoneal olarak verilen 50 mg/kg/gün doz, vücut ağırlığı kaybı, lökositoz, karaciğer ve böbreklerde fonksiyonel bozukluklar ve dejenerasyon ile sonuçlanmıştır. Ayrıca beyin sapı ve korteksin nöron hücrelerinde hafif hasar vardı.

LD50 değeri, oral (fare): 27 mg/kg
LD50 değeri, deri altı (fare): 34 mg/kg

Akrilonitrilin öldürücü etkisi, organik çözücülerle birlikte uygulandığında sıçanlarda arttı (Gut ve ark. 1981), ancak ikincisi siyanür oluşumunu azalttı. Akrilonitrilin soluma toksisitesinde metabolik siyanür oluşumunun sadece küçük bir rol oynadığı bulunmuştur (Peter ve Bolt 1985). Bu, gözlemlenen klinik semptomların metabolik olarak oluşturulmuş bir siyanürü önerdiği metilakrilonitrilin toksisitesine zıttı.

Stiren ve akrilonitril kombinasyonu, erkek sıçanlarda akrilonitrilin renal toksisitesini arttırdı (Normandeau ve ark. 1984). Akrilonitrilin öldürücü etkisi, hipoksi veya dokulara yetersiz oksijen verilmesi durumu ile arttı (Jaeger ve Cote 1982).

Akrilonitril hafif bir cilt tahriş edicidir. Tavşanların gözlerinde ciddi tahrişe neden oldu. İnhalasyon ve oral ve intraperitoneal dozajlar, sıçanlarda ve hamsterlarda doğum kusurları sergilemiştir. Merkezi sinir sisteminde anormallikler, sitolojik değişiklikler ve implantasyon sonrası ölüm gözlenen semptomlardı. Akrilonitril bir mutajendir. TRP reversiyonu ve histidin reversiyonu – Ames testlerinde pozitif çıktı. Bu bileşik, test türlerinde kansere neden oldu. Bu bileşiğin solunması ve yutulması, sıçanlarda beyin, gastrointestinal sistem ve deride kanserler üretti. Sıçanlara kanserojen olan bir oral dozun 52 hafta boyunca verilen 18.000 mg/kg olduğu belirlendi (NIOSH 1986).
Akrilonitril iki rakip yolla metabolize edilir: (1) detoksikasyonuna yol açan glutatyon konjugasyonu ve (2) genotoksik bir epoksit olan siyanoetilen oksit oluşturan oksidatif yollar. Thier et al. (2000), akrilonitrilin oksidatif metabolizmasının insanlarda kemirgenlere göre çok daha yüksek etkisinin olduğunu öne sürmüşlerdir. Yazarlar, akut zehirlenmelere karşı panzehir tedavisi için Nasetilsistein ile sodyum tiyosülfat kombinasyonunu önermektedir.

Yakın zamanda, içme suyu yoluyla oral dozlama yoluyla sıçanlarda akrilonitrilin onkojenisitesi üzerine iki bağımsız çalışma yapılmıştır (Quast 2002; Johannsen ve Levinska 2002). Quast (2002) tümörlü olmayan ve tümörlü lezyonlar bildirmiştir.

Yangın tehlikesi

Malzemeler, itfaiyecilerin maruz kalması için sağlık açısından çok tehlikelidir. Birkaç buhar kokusu ölüme neden olabilir veya itfaiyecinin normal tam koruyucu giysisine nüfuz ettiğinde buhar veya sıvı ölümcül olabilir. Ortalama bir itfaiye teşkilatında bulunan normal tam koruyucu giysi ve solunum cihazı, bu malzemelerin solunmasına veya cilt temasına karşı yeterli koruma sağlamayacaktır. Patlama tehlikesi orta düzeydedir. Akrilonitril normal oda sıcaklıklarında yanıcı ve patlayıcıdır. Güçlü asitler, aminler, güçlü alkaliler ile şiddetli reaksiyona girebilir. Buharlar, ateşleme kaynağına önemli mesafeler kat edebilir ve geri tepebilir. Seyreltik çözeltiler de tehlikelidir (suda yüzde 2’lik bir çözeltinin parlama noktası 70F’dir). Isıtıldığında veya yakıldığında toksik hidrojen siyanür gazı ve nitrojen oksitleri oluşur. Güçlü asitlerden, aminlerden, alkalilerden kaçının. Güçlü oksitleyiciler (özellikle brom) bakır ve bakır alaşımları ile uyumlu değildir. Akrilonitril alevlere, güçlü asitlere, aminlere ve alkalilere maruz kaldığında kararsız, orta derecede tehlike mümkündür. Özellikle oksijen yokluğunda veya görünür ışığa maruz kaldığında kap içinde kendiliğinden polimerize olabilir. Kaplarda polimerizasyon meydana gelirse, şiddetli yırtılma olasılığı vardır.

Yanıcılık ve Patlayıcılık

Yüksek derecede yanıcı sıvı (NFPA derecesi = 3). Buhar, %3 ila 17 (hacimce) konsantrasyonlarda hava ile patlayıcı karışımlar oluşturur. Yangında üretilen tehlikeli gazlar arasında hidrojen siyanür, karbon monoksit ve azot oksitleri bulunur. Akrilonitril yangınlarıyla mücadelede karbondioksit veya kuru kimyasal söndürücüler kullanılmalıdır.

kimyasal reaktivite

Su ile reaksiyon reaksiyon yok; Ortak Malzemelerle Reaktivite: Bakır ve bakır alaşımlarına saldırır; bu metaller kullanılmamalıdır. Deriye nüfuz eden, kirlenen deri ayakkabı ve eldivenler imha edilmelidir. Yüksek konsantrasyonlarda alüminyuma saldırır; Taşıma Sırasında Stabilite: Stabil; Asitler ve Kostikler için Nötralize Edici Maddeler: Uygun değil; Polimerizasyon: Oksijen yokluğunda veya görünür ışığa veya aşırı ısıya maruz kaldığında, alkali varlığında şiddetli bir şekilde kendiliğinden oluşabilir. Saf ACN, hızlı basınç gelişimi ile polimerizasyona tabidir. Ticari ürün inhibe edilir ve bu reaksiyona tabi değildir; Polimerizasyon İnhibitörü: Metilhidrokinon (35-45 ppm).

Endüstriyel kullanım

Akrilik elyaf üretiminde akrilonitril kullanılır; plastik, yüzey kaplama ve yapıştırıcı endüstrilerinde; antioksidanların, farmasötiklerin, boyaların, yüzey aktif maddelerin vb. sentezinde kimyasal bir ara madde olarak; ve bir siyanoetil grubunu tanıtmak için organik sentezde. Doğal polimerler için bir değiştirici olarak ve depolanmış tahıl için bir pestisit fumigantı olarak kullanılır (Hawley 1987; Windholz ve diğerleri 1983; HSDB 1989).

Akrilonitril için diğer kullanımlar, pamuk, selüloz ve polisakaritler gibi doğal liflerin siyanoetilasyonunu ve akrilonitril içeren plastiklerin, özellikle stiren-akrilonitril (SAN) ve akrilonitrilbutadien stiren (ABS) kopolimerlerinin üretimini içerir. Akrilonitril ayrıca çeşitli reçinelerin, elastomerlerin ve latekslerin imalatında kullanılır ve fumigant olarak sınırlı bir kullanımı vardır.

Akrilonitril monomerine insan maruziyetinin ana kaynağı ve çevreye salınımı, üretimi, polimerizasyonu veya akrilonitril bazlı polimerlere kalıplanması sırasındadır. Akrilonitril polimerlerinin yakılarak bertaraf edilmesi, ilave akrilonitril monomerinin salınmasına neden olur. Poliakrilonitril liflerden yapılmış iç çamaşırları ve mobilyalardaki akrilonitril polimer plastikler gibi kumaşlardan da artık miktarlarda akrilonitril monomer salınır. Halk ayrıca, ‘Saran Wrap’ (Anon. 1977a, b) gibi ambalaj malzemelerinden süzülmüş kalıntı akrilonitril monomeri içeren gıda ürünlerinin yutulmasıyla da akrilonitrile maruz kalabilir. Sigara dumanının gaz kromatografisi analizi ile akrilonitril, propionitril ve metakrilonitril dahil alifatik nitriller içerdiği gösterilmiştir (Izard ve Testa 1968).

Temas alerjisi

Akrilonitril, başlıca akrilik ve modakrilik lifler, akrilonitril-bütadien-stiren ve stiren-akrilonitril reçineleri, naylon sentezinde kullanılan adiponitril, nitril kauçuk ve plastikler için endüstride yaygın olarak kullanılan bir hammaddedir. Böcek ilacı olarak da kullanılır. Bu çok toksik ve tahriş edici madde aynı zamanda bir hassaslaştırıcıdır ve bir üretim üreticisinde hem tahriş edici hem de alerjik kontakt dermatite neden olmuştur.

olası maruz kalma

Akrilonitril, sentetik elyafların, polimerlerin, akrilostiren plastiklerin, akrilonitril bütadien stiren plastiklerin, nitril kauçukların, kimyasalların ve yapıştırıcıların imalatında kullanılır. Ayrıca pestisit olarak da kullanılır. Geçmişte, bu kimyasal bir oda fumigantı ve pedikülisit (bitleri yok etmek için kullanılan bir madde) olarak kullanılıyordu.

kanserojenlik

Deney hayvanlarında yapılan çalışmalardan elde edilen yeterli kanserojenlik kanıtına dayanarak, akrilonitrilin insan kanserojeni olduğu makul bir şekilde tahmin edilmektedir.

Çevresel kader

Biyolojik. Mikroorganizma tarafından bozunma Nocardia rhodochrous, amonyum iyonu ve propiyonik asit verdi, ikincisi karbondioksit ve suya oksitlendi (DiGeronimo ve Antoine, 1976). 5 ve 10 mg/L akrilonitril, karanlıkta, maya ekstraktı ve çökeltilmiş evsel atıksu inokulumu ile 25°C’de statik olarak inkübe edildiğinde, 7 gün sonra tam bozunma gözlenmiştir (Tabak ve ark., 1981)

Photolytic. 50 ° C’de sulu bir çözeltide, UV ışığıyla fotooksitlenmiş akrilonitril karbon dioksite. 24 saat sonra, akrilonitril konsantrasyonu %24.2 azaldı (Knoevenagel ve Himmelreich, 1976)

Kimyasal/Fiziksel.Akrilonitrilin sıvı fazda ozonolizi, formaldehit ve geçici olarak tanımlanan glioksal bileşikleri, bir akrilonitril ve asetamid epoksidi verdi (Munshi ve diğerleri, 1989). Gaz fazında, siyanoetilen oksit pH 2.87 ve 68 °C’de akrilonitril için hidroliz hızı sabiti 6.4 x 10-3/saat olarak belirlendi, bu da 4.5 günlük bir yarı ömür ile sonuçlandı. 68.0 °C ve pH 7.19’da 2 gün sonra hidroliz/kaybolma gözlenmedi. Bununla birlikte, pH 10.76’ya yükseltildiğinde, hidroliz yarı ömrü 1.7 saat olarak hesaplanmıştır (Ellington ve diğerleri, 1986).

metabolizma

Akrilonitrilin biyoaktivasyonunu ve bozunmasını kısmen açıklayan kapsamlı metabolik çalışmalar rapor edilmiştir. Akrilonitril uygulamasından sonra hayvanlarda artan kan ve idrar tiyosiyanat konsantrasyonları bildirilmiştir (Giacosa 1883). Brieger ve diğerleri (1952), akut akrilonitril maruziyetinin ayrıca artan kan siyanomethemoglobin konsantrasyonları ürettiğini buldu. Köpeklerde (özellikle akrilonitril toksisitesine duyarlı), siyanomethemoglobin konsantrasyonu maruz kalma süresiyle birlikte arttı, böylece ölümcül maruz kalma süresinin sonunda mevcut methemoglobinin çoğu siyanomethemoglobine dönüştürüldü.

Akrilonitril, açıkça, biyolojik koşullar altında siyanürü serbest bırakma yeteneğine sahiptir. Bununla birlikte, akrilonitril uygulamasından sonra tiyosiyanatın toplam idrar atılımının yüzdesi, uygulanan dozun %4 ila %25’i arasında değişmektedir (Ahmed ve Patel 1981; Brieger ve diğerleri 1952; Benes ve Cerna 1959; Farooqui ve Ahmed 1981; Paulet ve diğerleri 1966). .

Gut ve diğerleri (1975), akrilonitrilin siyanüre dönüşümünün uygulama yoluna bağlı olduğunu ve şu sırayla azaldığını bulmuşlardır: oral> intraperitoneal> subkutan> intravenöz. Böylece, akrilonitril sisteme ne kadar yavaş girerse (oral uygulama), o kadar yoğun olarak siyanüre dönüştürülür. Bu, akrilonitrilin siyanüre dönüşümünün doyurulabilir metabolik süreçleri içerdiğini gösterir.

Ahmed ve Patel (1981), hem sıçanlarda hem de farelerde akrilonitrilin siyanüre metabolizmasını inceledi. Sıçanlarda, potasyum siyanür verildikten sonra gözlenen merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarından farklı olarak, akrilonitril toksisitesinin erken belirtileri kolinomimetikti. Ancak farelerde akrilonitril toksisitesinin tek belirtisi merkezi sinir sistemi etkileriydi; bunlar potasyum siyanür verdikten sonra görülenlerle aynıydı. Sıçanların ve farelerin fenobarbital, Aroclor 1254 veya açlıkla tedavi edilmesi kan siyanür konsantrasyonlarını artırırken, kobaltöz klorür veya SKF 525A ile tedavi kan siyanür konsantrasyonlarının azalmasına neden oldu. Daha önce belirtilen veriler, akrilonitril toksisitesi ve metabolizmasındaki tür farklılıklarını gösterir; bu, akrilonitrilin karma işlevli bir oksidaz (mfo) enzim sistemi tarafından siyanüre metabolize olduğunu gösterir.

İn vitro olarak, siyanüre akrilonitril metabolizması sıçan karaciğer mikrosomal fraksiyonunda yer alan ve NADPH ve O gerekmiştir 2 (Abreu ve Ahmed 1979, 1980; Ahmed ve Abreu 1982). Fenobarbital, Aroclor 1254 ve 3-metilkolantren ile tedavi edilen sıçanlardan elde edilen mikrozomlarda akrilonitril metabolizması artmış ve kobaltöz klorür tedavisi sonrasında azalmıştır. İnkübasyon karışımına SKF 525A veya karbon monoksit ilavesi, akrilonitril metabolizmasını inhibe etti. Epoksit hidrolaz inhibitörü 1,1,1-trikloropropan 2,3-oksitin eklenmesi, akrilonitrilden siyanür oluşumunu azaltmıştır. Glutatyon (GSH), sistein, D-penisilamin veya 2-merkaptoetanol eklenmesi, sitokrom P-450’ye bağlı bir mfo sistemi tarafından siyanür salınımını arttırdı.

Daha önceki araştırmacılar, akrilonitril de dahil olmak üzere alifatik nitrillerin, sitokrom c oksidazın doğrudan inhibitörleri olabileceğine inanıyorlardı. Laboratuvarımızdaki in vitro çalışmalar (Ahmed ve diğerleri 1980; Ahmed ve Farooqui 1982) ve Willhite ve Smith (1981) ve Nerudova ve diğerleri (1981) tarafından yapılan çalışmalar, nitriller tarafından sitokrom c oksidazın inhibisyonu göstermedi. Nerudova ve arkadaşları (1981) öldürücü uygulanması (100 mg / kg) veya öldürücü dozları (40 mg / kg = LD bildirmiştir 50 fareye akrilonitril), karaciğer ve beyin sitokrom c oksidazı inhibe etmiştir. Sıçanlarda, Ld verildikten sonra 50 akrilonitril dozları, karaciğer, böbrek ve beyin sitokrom C oksidaz% 50’lik bir inhibisyon Ahmed ve Farooqui (1982) tarafından gözlemlenmiştir. Nerudova ve diğerleri (1981), ölümcül bir uygulamadan sonra LD’nin yanı sıra50 , akrilonitril dozu, siyanür organizmada prod bir konsantrasyonda bulunur.

depo

Akrilonitril ile çalışma, soluma yoluyla maruziyeti önlemek için çeker ocak içinde yapılmalı, göz ve cilt temasını önlemek için her zaman sıçrama gözlüğü ve su geçirmez eldiven giyilmelidir. Akrilonitril sadece tutuşturma kaynaklarının bulunmadığı alanlarda kullanılmalıdır. Akrilonitril kapları, oksitleyicilerden ve bazlardan ayrı alanlarda karanlıkta ikincil kaplarda saklanmalıdır.

Sevk / Nakliye

UN1093 Akrilonitril, stabilize, Tehlike Sınıfı 3; Etiketler: 3 Alevlenir sıvılar, 6.1-Zehirli maddeler

arıtma yöntemi

Akrilonitrili seyreltik H2SO4 veya seyreltik H3PO4 ile, ardından seyreltik Na2CO3 ve su ile yıkayın. Moleküler eleklerle çalkalayarak Na2SO4, CaCl2 veya (daha iyisi) ile kurutun. N2 altında fraksiyonel olarak damıtın. 10ppm tert-bütil katekol eklenerek stabilize edilebilir. Kullanımdan hemen önce, stabilizatör, aktifleştirilmiş alümina kolonundan geçirilerek (veya nihai malzemede eser miktarda suya izin veriliyorsa %1 NaOH solüsyonu ile yıkanarak) ve ardından damıtılarak çıkarılabilir. Alternatif olarak, inhibitörü çıkarmak için %10 (w/v) NaOH ile çalkalayın ve ardından %10 H2SO4, %20 Na2CO3 ve damıtılmış su ile yıkayın. CaCl2 üzerinde 24 saat kurutun ve 75.0-75.5oC’de (734 mm’de) fraksiyon kaynatma alarak N2 altında fraksiyonel olarak damıtın. 10ppm tert-bütil katekol ile saklayın. Akrilonitril gerektiğinde damıtılır. [Burton et al.

uyumsuzluklar

Hava ile patlayıcı karışım oluşturabilir. Güçlü asitlerle şiddetli reaksiyona girer; güçlü alkaliler; brom ve tetrahidrokarbazol. Bakır, bakır alaşımları, amonyak ve aminler zehirli ürünlerin bozulmasına neden olabilir. Engellenmedikçe (genellikle metilhidrokinon ile), akrilonitril kendiliğinden polimerize olabilir. Oksijen, ısı, güçlü ışık, peroksitler ve konsantre veya ısıtılmış alkalilerle temas halinde de polimerleşebilir. Oksitleyiciler, asitler, brom, aminlerle reaksiyona girer. Bakır ve bakır alaşımlarına saldırır. Yüksek konsantrasyonlarda alüminyuma saldırır. Isı ve alev, zehirli siyanür gazı ve nitrojen oksitlerin salınmasına neden olabilir.

Atık bertarafı

Kabul edilebilir imha uygulamaları hakkında rehberlik için çevre düzenleyici kurumlara danışın. Bu kirleticiyi (≥100 kg/ay) içeren atık üreticileri, depolama, nakliye, arıtma ve atık bertarafını düzenleyen EPA yönetmeliklerine uygun olmalıdır. Gaz yıkayıcılar veya art yakıcılar tarafından atık gazlardan nitrojen oksitlerin uzaklaştırılması için sağlanan yakma. Alkollü NaOH ile muameleyi içeren bir kimyasal bertaraf yöntemi de önerilmiştir; alkol buharlaştırılır ve kalsiyum hipoklorit eklenir; 24 saat sonra ürün büyük miktarlarda su ile kanalizasyona akıtılır. Akrilonitrilin akrilonitril proses atıklarından geri kazanılması, bertarafa bir alternatiftir.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.