Buz küplerinin genellikle bir kısmı bembeyaz, geri kalanı şeffaflaşan bir desende oluyor. Normalde şeffaf olan su, donduğunda nasıl renk kazanmaktadır? Buza beyaz rengi veren şey, buzun içerisine hapsolmuş havadır. Atmosferimizin %21 civarı oksijendir ve dolayısıyla suda da oksijen bulunur. Oksijen gazı, suyla temasa geçtiğinde difüzyon ile suyu oksijenlendirir. Bu oksijenlendirme aslında çok önemlidir zira balıklar su içerisinde bu sayede nefes alabilir. Yani sağlık göstergesidir.
Buzun oluşum evresi
Su donarken, kristalizasyon süreci sırasında suyun içerisine hapsolmuş gazlar, halen daha sıvı olan bölgelere doğru itilmeye başlar. Aslında bu süreç dıştan içe doğru işler. Buz dışarıdan donmaya başlar. Göl gibi yerler de bu prensiple donuyorlar. Gölün üstünde buz tabakası olsa dahi içinde hala canlıların yaşayabiliyor oluşu bundan kaynaklıdır. Aksi takdirde, yani suyun içten dışa doğru donması durumunda sucul canlıların ölümü söz konusu olurdu. Bu prensipten yola çıkarak buzların genellikle alt köşelerinin beyazımsı olmasını açıklayabiliriz. Gaz en son oraya itiliyor ve dolasıyıyla oraya hapsoluyor. Donma işlemi bittiğinde ise beyaz bir görüntü bizi karşılıyor.
Bu beyazlıktan kurtulmak da mümkündür. Bunu yalnızca suyu deoksijenize ederek gerçekleştirebiliriz. Yani içindeki oksijen arındırıldığında buzdaki beyazlık da ortadan kaldırılacaktır. Mesela suyu dondurmadan önce kaynatırsanız, oksijenin büyük bir kısmı gideceğinden buzun görünümü değişecektir. Bu durumda tamamen şeffaf bir buz elde etmiş olunur.
Yorum yap