Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

7.4 Mikrobiyal Gözlem

Mikrobiyal gözlem, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için gerçekleştirilebilir:

  • Doğrulama (ayrıca bkz. Bölüm 4.1.7): Suyun güvenli olup olmadığını doğrulamak için, arıtma tesisinin mikroorganizmaları uzaklaştırmada ne kadar etkili olduğunu test etmek.
  • İşletimsel Gözlem (ayrıca bkz. Bölümler 2.2.2 ve 4.2): Arıtma tesisinin normal çalışma koşulları altında mikrobiyal kalitesini izlemek.
  • Doğrulama (ayrıca bkz. Bölümler 2.4.1 ve 4.3): Arıtma tesisinin veya başka bir sürecin, belirli bir kriteri karşılayıp karşılamadığını doğrulamak.
  • Gözetim (ayrıca bkz. Bölüm 5): Suyun uzun vadede mikrobiyal kalitesini izlemek.
  • Kaynak suyu Gözleme ve Performans Hedeflerinin Belirlenmesi (ayrıca bkz. Bölümler 7.2 ve 7.3.1): Arıtma tesisinin performans hedeflerini belirlemek için ham suyun mikrobiyal kalitesini değerlendirmek.
  • Kantitatif Mikrobiyal Risk Değerlendirmesi için Veri Toplama (ayrıca bkz. Bölüm 7.2.3 ve Destekleyici Doküman “Kantitatif Mikrobiyal Risk Değerlendirmesi: Su Güvenliği Yönetimi Uygulaması”, Ek 1): Su güvenliği risklerini anlamak ve yönetmek için veri toplamak.

Karmaşıklık, tespit hassasiyeti, maliyet ve sonuçların alınmasının zamanlaması gibi sorunlar nedeniyle, belirli patojenler için testler genellikle ham su kalitesini değerlendirmekle sınırlıdır. Bu değerlendirme, performans hedeflerinin belirlenmesi ve arıtma veya başka bir sürecin hedef organizmaları uzaklaştırmada etkili olup olmadığını belirlemek için kullanılan doğrulama işlemlerinde kullanılır. Çok nadir durumlarda, belirli bir arıtma veya sürecin etkili olduğunu doğrulamak için patojen testi gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte, doğrulama, işletimsel ve gözetim gözlemine dahil edilen mikrobiyal testler genellikle indikatif organizmalar için teste dayanır.

Sudaki bakteri, virüs, protozoan parazit ve helmintlerin tespiti için farklı yöntemler kullanılabilir. Bazı yöntemlerin kullanımı, mikroskopi gibi, tüm parçacığın veya organizmanın tespitine dayanır. Diğer yöntemler, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanan moleküler amplifikasyon gibi, genomik materyal, deoksiribonükleik asit (DNA) veya ribonükleik asit (RNA) ‘yı hedef alır. Yine diğer yöntemler, enzim bağlı immunosorbent deneme (ELISA) gibi immünolojik tespit yöntemleri, proteinleri hedef alır. Broth kültürleri, agar bazlı bakteriyel ortamlar ve virüsler ve fajlar için hücre kültürleri gibi kültür tabanlı yöntemler, organizmaları enfeksiyon veya büyüme yoluyla tespit eder.

Suyun canlı bakteri sayısını belirlemek için genellikle broth (sıvı besiyer) veya katı besiyerde kültür yöntemi kullanılır. E. coli gibi indikator bakteriler için kültür temelli yöntemler en bilinen örneklerdir.

Virüslerin tespiti için çeşitli yöntemler mevcuttur. Hücre kültürü kullanılarak suyun bulaşıcı virüs sayısı belirlenebilir. Alternatif olarak, PCR yardımıyla viral genomlar tespit edilebilir.

Protozoan parazitler genellikle immunomagnetik ayırma ile birlikte immunofloresan mikroskopisi ile tespit edilir. PCR de kullanılabilir.

Helmintler genellikle mikroskopi ile tespit edilir. Su kaynaklı enfeksiyon salgınlarıyla ilgili kaynak araştırmalarında, mikrobiyal tehlikeler genellikle PCR kullanılarak tip belirlenir. Daha hassas tanımlama için PCR’ın ardından dizi analizi de yapılabilir.

Yenilikçi yaklaşımlardan biri de metagenom analizi (yani, doğrudan çevresel örneklerden elde edilen nükleik asitlerin dizilendirilmesi). Bu yöntem, su örneğindeki çok sayıda mikrobiyal tehlikeyi tespit edebilir.

Farklı yöntemlerin mikroorganizmaların farklı özelliklerini ölçtüğünü anlamak önemlidir. Kültür tabanlı yöntemler canlı organizmaları tespit ederken, mikroskopi, nükleik asit tespiti ve immünolojik testler mikroorganizmaların veya bileşenlerinin fiziksel varlığını ölçer ve tespit edilenlerin canlı veya bulaşıcı olup olmadığını mutlaka belirlemez. Bu durum, kültür tabanlı yöntemlerle tespite kıyasla insan sağlığı riskinin önemi hakkında daha fazla belirsizlik yaratır. Kültürebilirlik veya enfektife yeteneği gösteren birimlerde ölçüm yapmayan kültür dışı yöntemler kullanıldığında, tespit edilen patojenlerin veya bileşenlerin ne kadarının canlı ve bulaşıcı organizmalar olduğunu temsil ettiği hakkında genellikle varsayımlar yapılır.

E. coli gibi organizmaların fekal kirliliğin göstergesi olarak kullanılması, içme suyu kalitesinin değerlendirilmesinde köklü bir uygulamadır. Bu tür fekal indikatörler için belirlenen kriterler şunlardır:

  • Kendileri patojen olmamaları.
  • İnsan ve hayvan dışkısında çok sayıda bulunmaları.
  • Doğal sularda çoğalmamaları.
  • Suda fekal patojenlere benzer şekilde kalıcı olmaları.
  • Fekal patojenlerden daha yüksek sayıda bulunmaları.
  • Arıtma süreçlerine fekal patojenlerle benzer şekilde yanıt vermeleri.
  • Basit ve ucuz kültür yöntemleri ile kolayca tespit edilebilmeleri.

Bu kriterler, aynı organizmanın hem fekal kirliliğin hem de arıtma/süreç etkinliğinin göstergesi olarak kullanılabileceği varsayımına dayanmaktadır. Ancak, tek bir indikatörün bu iki rolü de yerine getiremeyeceği ve farklı amaçlar için bir dizi organizmanın düşünülebileceği ortaya çıkmıştır (Tablo 7.9). Örneğin, heterotrofik bakteriler, dezenfeksiyon etkinliğinin ve dağıtım sistemi temizliğinin operasyonel göstergeleri olarak kullanılabilir; Clostridium perfringens ve kolifarj, arıtma sistemlerinin etkinliğini doğrulamak için kullanılabilir.

Tablo 7.9 İzlemede indikatör organizmaların kullanımı

İzleme türü
Mikroorganizma(lar)Sürecin doğrulanmasıOperasyonelDoğrulama ve gözetim
E. coli (veya sıcaklığa dayanıklı koliformlar)UygulanamazUygulanamazDışkı göstergesi
Toplam koliformlarUygulanamazDağıtım sistemlerinin temizliği ve bütünlüğü göstergesiUygulanamaz
Heterotrofik plaka sayılarıBakterilerin dezenfeksiyonunun etkinliğine ilişkin göstergeDezenfeksiyon süreçlerinin etkinliği ve dağıtım sistemlerinin temizliği ve bütünlüğüne ilişkin göstergeUygulanamaz
Clostridium perfringensVirüsler ve protozoalar için dezenfeksiyon ve fiziksel uzaklaştırma işlemlerinin etkinliğine ilişkin göstergeUygulanamazUygulanamaz b
Kolifajlar Bacteroides fragilis fajlar Enterik virüslerVirüslere yönelik dezenfeksiyon ve fiziksel uzaklaştırma işlemlerinin etkinliğine ilişkin göstergeUygulanamazUygulanamaz b
a Doğrulama için Clostridium perfringens'in kullanımı, değerlendirilen tedavi sürecine bağlı olacaktır.
b Kaynak sularının enterik virüsler ve protozoalarla kontamine olduğunun bilindiği veya insan dışkısı atıklarının etkilerinin bir sonucu olarak bu tür bir kontaminasyondan şüphelenilen durumlarda doğrulama için kullanılabilir.

Escherichia coli geleneksel olarak içme suyu kalitesini izlemek için kullanılmıştır ve doğrulama veya gözetim kapsamında gerçekleştirilen izlemede önemli bir parametre olmaya devam etmektedir. Termotolerant koliformlar birçok durumda E. coli testi yerine kullanılabilir. İnsan tüketimi için uygun olan su fekal indikatör organizma içermemelidir. Kirli sulara çok sayıda karışmaları nedeniyle, çoğu durumda E. coli veya termotolerant koliform bakteriler için yapılan izleme, yüksek düzeyde güvence sağlar.

E. coli gibi geleneksel göstergelerin, bağırsak virüsleri ve protozoalar için yetersiz olduğu giderek daha fazla anlaşılmaktadır. Virüsler ve protozoalar, filtrasyon ve dezenfeksiyon gibi geleneksel çevre koşullarına veya arıtma teknolojilerine daha dayanıklı olabilirler ve E. coli bulunmasa bile arıtılmış içme suyunda var olabilirler. Geçmişe dönük su kaynaklı hastalık salgını incelemeleri, E. coli varlığı veya yokluğuna ilişkin varsayımlara tamamen güvenmenin güvenliği garanti altına almayabileceğini göstermiştir.

Bazı durumlarda, kalıcı mikrobiyal tehlikelerin göstergeleri olarak E. coli’den daha dayanıklı mikroorganizmalar, örneğin bakteriyofajlar ve/veya bakteri sporları, izleme programlarına dahil edilmesi düşünülebilir. Bu tür mikroorganizmaların kontrol ve gözetim programları dahil olmak üzere izleme programlarına dahil edilmeleri, yerel koşullar ve bilimsel anlayışla ilişkili olarak değerlendirilmelidir. Bu koşullar arasında, bağırsak virüsleri ve parazitleri ile bilinen kaynak suların kullanılması veya insan ve hayvan atıklarının etkisi nedeniyle bu tür kirliliğin şüphelendirildiği durumlar yer alabilir. Gösterge organizmalar hakkında daha fazla bilgi, Destekleyici Doküman “İçme Suyunun Mikrobiyal Güvenliğinin Değerlendirilmesi” (Ek 1) ‘de yer almaktadır.

Tablo 7.10 Mikrobiyal kalitenina doğrulanması için kılavuz değerler (ayrıca bkz. Tablo 5.2)

OrganizmalarKılavuz değeri
Doğrudan içme amaçlı olan tüm sular E. coli veya sıcaklığa dayanıklı koliform bakteriler b,cHiçbir 100 ml numunede tespit edilmemelidir
Arıtılmış suyun dağıtım sistemine girişi E. coli veya sıcaklığa dayanıklı koliform bakteriler bHiçbir 100 ml numunede tespit edilmemelidir
Dağıtım sisteminde arıtılmış su E. coli veya sıcaklığa dayanıklı koliform bakteriler bHiçbir 100 ml numunede tespit edilmemelidir
a E. coli tespit edilirse derhal soruşturma başlatılmalıdır.
b Her ne kadar E. coli dışkı kirliliğinin daha kesin göstergesi olsa da, ısıya dayanıklı koliform bakterilerin sayımı kabul edilebilir bir alternatiftir. Gerekirse uygun doğrulama testleri yapılmalıdır. Toplam koliform bakteriler, özellikle tropik bölgelerde, neredeyse tüm arıtılmamış kaynaklarda sıhhi önemi olmayan birçok bakterinin bulunduğu tropikal bölgelerde, su kaynaklarının sıhhi kalitesinin bir göstergesi olarak kabul edilemez.
c Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kırsal su kaynaklarının büyük çoğunluğunda dışkı kirliliğinin yaygın olduğu kabul edilmektedir. Özellikle bu koşullar altında su kaynaklarının aşamalı olarak iyileştirilmesine yönelik orta vadeli hedeflerin belirlenmesi gerekmektedir.

Tablo 7.10, içme suyunun mikrobiyal kalitesinin doğrulanması için rehber değerlerini sunmaktadır. Tablodaki bireysel değerler doğrudan kullanılmamalıdır. Rehber değerleri, bu Rehberler ve diğer destekleyici belgelerde yer alan bilgilerle birlikte yorumlanarak kullanılmalıdır. Patojenlere karşı değişken duyarlılığın bir sonucu olarak, belirli bir kalitedeki içme suyuna maruz kalmak, farklı popülasyonlarda farklı sağlık etkilerine yol açabilir. Ulusal standartların türetilmesi için referans popülasyonların tanımlanması veya bazı durumlarda belirli hassas alt popülasyonlara odaklanılması gerekmektedir. Ulusal veya yerel yetkililer, ulusal standartları türeterken kendi popülasyonlarının özel özelliklerini uygulamak isteyebilirler.

Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.