Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

6.12 Seyahat Halinde Güvenli İçme Suyu

Seyahat edenler için hastalık yapan mikroorganizmalara maruz kalmanın en yaygın kaynakları, kirli içme suyu ve kirli su ile yıkanmış yiyeceklerdir. İshal, su kaynaklı enfeksiyonun en yaygın semptomudur ve tüm seyahat edenlerin %20-%50’sini veya yılda yaklaşık 10 milyon kişiyi etkiler. Vakalar, yüksek kaliteli tatil köylerinde ve otellerde kalanlar arasında bile görülebilir. Dünyanın bazı bölgelerinde, düzgün koşullar altında üretilmemiş musluk veya şişe suyu, berrak ve renksiz olsa bile güvenli olmayabilir. Birçok farklı patojen tarafından oluşturulan bulaşıcı ishale karşı genel koruma sağlayan bir aşı yoktur. Seyahat edenlerin hastalık olasılığından haberdar olması ve riskleri en aza indirmek için uygun önlemleri alması önemlidir. Şüpheli içme suyu kalitesi olan bölgelerde yaşarken veya seyahat ederken alınacak önleyici tedbirler şunlardır:

  • Yalnızca bilinen üreticiler tarafından (tercihen yetkili makamlar tarafından sertifikalandırılmış) mühürlü, kurcalamaya dayanıklı kaplarda ve şişelenmiş/kutulanmış şişe suyu veya diğer içecekleri (gazlı içecekler, pastörize edilmiş meyve suları ve süt) içmek. Otel personeli veya yerel ev sahipleri genellikle hangi yerel markaların güvenli olduğu hakkında iyi bilgi kaynaklarıdır.
  • Kullanım noktasında etkili bir şekilde arıtılmış (örneğin, kaynatılarak, filtrelenerek veya kimyasal dezenfekte edilerek) ve temiz kaplarda saklanan suyu içmek.
  • Kaynatılmış su ile yapılmış ve sıcak tutulup temiz kaplarda saklanan kahve ve çay gibi sıcak içecekler içmek.
  • Güvensiz suyla diş fırçalamaktan kaçınmak.
  • Güvenli sudan yapılmadıkça buz kullanmamak.
  • Güvensiz suyla yıkanmış veya hazırlanmış olabilecek salataları veya diğer çiğ gıdalardan kaçınmak.

Seyahat Halinde Güvenli İçme Suyu Arıtımı

Seyahat ederken, küçük miktarlarda suyu arıtmak, güvenliğini önemli ölçüde artırabilir. Seyahatçiler, tek kişi veya aile kullanımı için içme suyunu dezenfekte etmek için çok sayıda basit arıtma yöntemi ve ticari olarak hazırlanmış teknolojiye sahiptir. Seyahatçiler, tüm patojen sınıflarını ortadan kaldıran veya etkisiz hale getiren bir su arıtma yaklaşımı seçmelidir. Teknolojiler güvenilir bir kuruluş tarafından sertifikalandırılmalı ve üreticilerin talimatları dikkatle takip edilmelidir.

Suyu kaynar hale getirmek, tüm hastalık yapan mikroorganizmaları öldürmenin en basit ve en etkili yoludur, bulanık suda ve yüksek rakımlarda bile etkilidir. Sıcak suyun buz eklenmeden soğuması sağlanmalıdır. Su bulanıksa ve estetik açıdan temizlenmesi gerekiyorsa, bu kaynatmadan önce yapılmalıdır.

Suyu kaynatmak mümkün değilse, berrak, bulanık olmayan suyun kimyasal dezenfeksiyonu, bakteri, çoğu virüs ve bazı protozoaları öldürmek için etkilidir (ancak örneğin, Cryptosporidium oocystları hariç). Seyahatçiler tarafından içme suyunun dezenfeksiyonu için en yaygın olarak kullanılanlar belirli klor bazlı veya iyot bazlı bileşiklerdir. Klorlama veya iyotlama işleminin ardından, aktif karbon (kömür) filtresi, sudan fazla tat ve kokuyu gidermek için kullanılabilir. İyotun uzun süreli kullanımının, bebekler, hamile kadınlar, tiroid hastalığı geçmişi olanlar ve iyoda karşı bilinen aşırı duyarlılığı olanlar için, tedavi etkili bir dezenfeksiyon sonrası iyot giderme cihazı (örneğin aktif karbon) içermedikçe tavsiye edilmemesi önerilir. Seyahatçilerin günlük olarak tüketilen tüm su için iyot tedavisini 3-4 haftadan fazla kullanmayı planlıyorsa, önceden bir doktorla görüşmeleri ve aşırı miktarda kullanmamaları önemlidir. Gümüş bazen dezenfektan olarak tanıtılır, ancak etkinliği belirsiz olduğundan ve uzun temas süreleri gerektirdiğinden önerilmez.

Seyahat Halinde Su Arıtma Yöntemleri ve Önerileri

Seyahat ederken, güvenli içme suyu temini önemlidir. Suyu arıtmak için çeşitli yöntemler mevcuttur, ancak bazı önemli faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir:

Su Bulanıklığı:

  • Bulanık suda dezenfektanların etkinliği azalabilir.
  • Bulanık su, klorlama veya iyotlama öncesinde temizlenmeli veya filtrelenmelidir.
  • Karbon klorlama gibi hem temizlik hem de dezenfeksiyon sağlayan kimyasallar kullanılabilir.

Filtreleme:

  • Protozoa ve bazı bakterileri filtreleyen taşınabilir filtreler mevcuttur.
  • Cryptosporidium oocystlarını gidermek için 1 µm veya daha küçük gözenek boyutlu filtreler önerilir.
  • Tıkanmayı önlemek için bazı filtreler ön filtreye ihtiyaç duyabilir.

Dezenfeksiyon:

  • Su kaynatılmadığı sürece, birden fazla arıtma tekniği tercih edilmelidir (örneğin, temizleme/filtreleme ve ardından kimyasal dezenfeksiyon).
  • Bu kombinasyon, bakteri ve virüsleri öldürmenin yanı sıra protozoaları da önemli ölçüde gidererek çoklu bariyerli arıtma sağlar.

Özel Durumlar:

  • Zayıf bağışıklık sistemi olanlar, hamile kadınlar ve bebekler için Cryptosporidium ile kirlenmiş sudan kaynaklanan enfeksiyon riskini azaltmak için ek önlemler önerilir.
  • Bu kişiler için kaynatma ve kapalı kapta saklama en güvenli yöntemdir.
  • Uluslararası veya ulusal olarak sertifikalı şişe suları da kabul edilebilir.

Kimyasal Kirleticiler:

  • Karbon filtreleme ve ters osmoz dışında bahsedilen arıtma yöntemleri genellikle içme suyundaki çoğu kimyasal kirleticinin seviyesini azaltmaz.
  • Ancak, bunlar genellikle kısa vadede sağlık açısından endişe verici değildir.

Tablo 6.1 Yolcuların kullanımına yönelik içme suyu dezenfeksiyon yöntemleri

YöntemÖneriNe yaparNe yapmaz
KaynatmakSuyu kaynatın ve soğumaya bırakınTüm patojenleri öldürürBulanıklığı gidermez. Kontaminasyona karşı koruma sağlamak için klor gibi kalıntı kimyasal dezenfektan sağlamaz.
Klor bileşenleri: 1. Kokusuz ev tipi çamaşır suyu (sodyum hipoklorit) 2. Sodyum dikloroisosiyanür tablet 3. Kalsiyum hipokloritTipik oda sıcaklığı ve su sıcaklığı olan 25 °C için minimum temas süresi 30 dakika olmalıdır; daha soğuk su için temas süresini artırın – örneğin, 25 °C’nin altındaki her 10 °C için süreyi iki katına çıkarın. Talimatlara göre hazırlanmalıdır. En etkili olması için berrak suya eklenmeli veya çökeltme/temizleme işleminden sonra eklenmelidir. Tür ve tipik dozaj: 1. Ev tipi çamaşır suyu (5%) – Litre başına 4 damla 2. Sodyum dikloroisosiyanür – 1 tablet (ambalaj talimatlarına göre) 3. Kalsiyum hipoklorit (1% stok çözeltisi)a – Litre başına 4 damlaÇoğu bakteri ve virüsü öldürmek için etkilidir. Özellikle su soğuk olduğunda, Giardia kistlerini öldürmek için daha uzun temas süresi gereklidir.Cryptosporidium’a karşı etkili değildir; bulanık su kullanıldığında iyot kadar etkili değildir.
Flokülant-klor tablet veya paketDozaj, paket talimatlarına göre belirlenir.Çoğu su kaynaklı patojeni öldürmek veya uzaklaştırmak için etkilidir (koagülan-flokulanlar Cryptosporidium’u kısmen uzaklaştırır).Floküle edilmiş su temiz bir kaba, tercihen temiz bir kumaş filtre aracılığıyla boşaltılmalıdır.
İyot: 1. İyot tentürü (2% çözelti) 2. İyot (10% çözelti) 3. İyot tablet 4. İyotlu (triiodid veya pentaiodid) reçine25 °C’de minimum temas süresi 30 dakikadır; daha soğuk su için temas süresini artırın. Paket talimatlarına göre hazırlayın. Tür ve tipik dozaj: 1. İyot tentürü (2% çözelti) – Litre başına 5 damla 2. İyot (10% çözelti) – Litre başına 8 damla 3. İyot tablet – Litre başına 1 veya 2 tablet 4. İyotlu (triiodid veya pentaiodid) reçine – Talimatlara göre oda sıcaklığında ve belirtilen kapasite sınırları içinde kullanın. Dikkat: Hamile kadınlar, tiroid sorunu olan kişiler ve birkaç aydan daha uzun süreli kullanım için önerilmez. İyot tedavisinden sonra fazla iyot, karbon filtre veya diğer etkili bir yöntemle uzaklaştırılabilir.Çoğu patojeni öldürür. Giardia kistlerini öldürmek için özellikle su soğuk olduğunda daha uzun bir temas süresi gereklidir. İyot reçinesinden sonra karbon filtrasyonu, sudaki fazla iyotu uzaklaştırır; karbon filtresini düzenli olarak değiştirin.Cryptosporidium’a karşı etkili değildir.
Taşınabilir filtreleme cihazları: 1. Seramik filtreler 2. Karbon filtreler; bazı karbon blok filtreler Cryptosporidium’u çıkartabilir – ancak sadece oosit uzaklaştırma için test edilip sertifikalandırıldıysa 3. Membran filtre (mikrofiltre, ultrafiltre, nanofiltre ve ters ozmoz) tipi cihazÜretici tarafından sağlanan ve ulusal veya uluslararası bir sertifikasyon kuruluşu tarafından onaylanan farklı patojenler (virüsler, bakteriler ve protozoa) için gözenek boyutu derecelendirmesini ve bildirilen uzaklaştırma verimliliklerini kontrol edin. Filtre medya gözenek boyutu mutlak 1 µm veya daha az olmalıdır. Gözeneklerin tıkanmasını önlemek için suyun berrak olması gerektiğini unutmayın.   Su kaynatılmıyorsa, klor veya iyot ile dezenfeksiyondan önce, suyun bulanık olması durumunda filtreleme veya çökeltme ile suyun berraklaştırılması önerilir.1 µm veya daha küçük gözenek boyutuna sahip filtre, Giardia, Cryptosporidium ve diğer protozoa gibi patojenleri uzaklaştırabilir. Onaylı bir ters ozmoz cihazı neredeyse tüm patojenleri uzaklaştırabilir. Bazı filtreler, mikropları öldürmek için iyot veya klor gibi bir kimyasal dezenfektan içerebilir; üreticinin iddiasını ve bağımsız bir ulusal veya uluslararası sertifikasyon kuruluşundan gelen belgeleri kontrol edin.1 µm’den daha büyük gözenek boyutuna sahip filtrelerle çoğu bakteri ve virüs uzaklaştırılamaz. Mikrofiltreler özellikle berrak suların virüslerini uzaklaştırmayabilir; virüsleri azaltmak için kimyasal dezenfeksiyon veya kaynatma/pasteörizasyon gibi ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Karbon blok filtrelerinin çoğu, gözenek boyutu çok büyük olduğu için (<1 µm) gümüş ile emprenye edilmiş olsa bile, patojenleri (muhtemelen protozoalar dışında) uzaklaştırmaz.
a 1% kalsiyum hipoklorit stok çözeltisi yapmak için, klor içeriği %35 ise 28 g, %65 ise 15.4 g, %70 ise 14.3 g ekleyin (1 litre suya).
Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.