Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

6.10 Binalar

Binalardaki içme suyu tesisatları önemli bir kirlenme kaynağı olabilir ve bu sistemlerin kötü yönetimi, hastalık ve rahatsızlık salgınlarına katkıda bulunmuştur. İçme suyu güvenliğini sağlamada karşılaşılan zorluklardan biri, binalardaki içme suyu kalitesinin kontrolü için gerekli birçok eylemin sorumluluğunun genellikle içme suyu tedarikçisinin yetki alanı dışında olmasıdır. Farklı paydaşların içme suyu sistemlerinin güvenli yönetimi ile ilgili rolleri ve sorumlulukları, varlıkların mülkiyeti ve erişim hakları gibi bir dizi faktörden etkilenebilir. Kamu su teminlerinin yönetimi için oluşturulan SSP’ler tipik olarak binalara kadar uzatılmaz, ancak su tedarikçisinin SSP’si, ters akış önleme önlemlerinin alınması veya tüketicilere kendi su kalitelerini koruma konusunda bilgi verme gibi bir dizi girişim içerebilir.

Birçok durumda, bina su kaynaklarının yönetiminden bina sahipleri, yöneticileri veya bakım personeli sorumludur, ancak içme suyu yönergeleri hakkında farkındalık ve uygulama genellikle sınırlıdır, bu nedenle eğitimsel destek programları gerekebilir. Bina türlerinin çeşitliliği (örneğin okullar, kreş tesisleri, konut binaları, oteller, spor tesisleri, fabrikalar, ofis blokları, müzeler, ulaşım terminalleri), tasarımlar ve su kullanımları gibi faktörlerden etkilenen binalardaki su şebekelerinin tasarımı değişkendir. Binalardaki içme suyu sistemleri genellikle sıcak ve soğuk su şebekelerine ayrılır ve su tabanlı cihazlara (örneğin soğutma kuleleri, kazanlar, yüzme havuzları) veya kullanma noktasındaki ekipmana (örneğin çamaşır makineleri) bağlanabilir. İyi yönetim uygulamaları, sağlam tasarım, rutin bakım protokolleri, düzenli temizlik, sıcaklık yönetimi ve akış yönetimi (durgunluktan kaçınma) dahil olmak üzere genel içme suyu güvenliğini sağlar. Bu uygulamalar, bina sahipleri veya yöneticileri tarafından geliştirilen SSP’lere dahil edilmelidir. Binalar için SSP’ler, soğuk ve sıcak içme suyu şebekelerini ele almalı ve su tabanlı cihazları ve kullanma noktasındaki ekipmanları dikkate almalıdır.

Düzenleyici veya diğer uygun makamlar, binalardaki içme suyu sistemleri için SSP’lerin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda rehberlik sağlayabilir. Düzenleyici, risk seviyesine göre genel olarak veya belirli bina türleri için uyumluluk gerekliliklerini belirleyebilir. Okullar, oteller ve diğer bazı büyük binalar, içme suyu sistemlerinin karmaşıklığı ve bazı kullanıcıların, sakinlerin ve ziyaretçilerin hassasiyeti nedeniyle yüksek riskli ortamlar oluşturur ve operasyonel izleme, kontrol önlemlerinin doğrulanması ve doğrulama açısından artan dikkatlilik genellikle haklıdır. Uyumluluk, bakım ve izleme programlarının bina özel SSP aracılığıyla gerçekleştirilmesini gerektirebilir. Bakım ve izleme programlarını ve uyumluluk sertifikasını binanın göze çarpan bir yerinde göstermek uygun olabilir. Uyumluluk, bağımsız bir denetçi tarafından doğrulanabilir ve sertifikalandırılabilir.

Binalarda İçme Suyu Sistemlerinin Potansiyel Tehlikeleri

Binalardaki içme suyu sistemleri, çeşitli kaynaklardan kaynaklanan kontaminasyon tehlikesi altındadır. Önemli tehlikeleri aşağıdakileri içerir:

  • Harici su kaynaklarından gelen kirlenme: Su kaçağı, boru kırılması veya depolama tanklarındaki kusurlar gibi durumlar, dışarıdan sisteme kirlenme girişine neden olabilir.
  • Malzemelerden kaynaklanan kimyasal kirlenme: Onaysız veya uygunsuz bağlantı parçaları ve malzemeler, tanklardan, borulardan, bağlantılardan ve tesisat malzemelerinden kimyasal maddelerin salınmasına yol açabilir. Bu salınım, malzemenin yaşı ve temas süresiyle değişebilir.
  • Ters akış ve çapraz bağlantılar: Kimyasal depolama kaplarıyla çapraz bağlantılar, kullanma noktasındaki ekipmandan ters akış ve içilebilir olmayan kaynaklarla çapraz bağlantılar, içme suyuna çeşitli kirleticilerin girmesine yol açabilir.
  • Mikroorganizma büyümesi: Legionella gibi mikroorganizmaların, yüzeylerde ve su tabanlı cihazlarda büyümesi, sprey damlacıklarından solunum yoluyla bulaşmaya neden olabilir. Bu bakterilerin büyümesi, temel önlemlerle kontrol edilebilir (örneğin, Legionella’nın çoğaldığı sıcaklık aralığının dışında suyun tutulması, yani sıcak su için > 50 °C ve soğuk su için < 25 °C veya uygun bir dezenfektan kalıntısının sürdürülmesi).
  • Sıcaklık kontrolü sorunları: Soğuk su sistemlerinde yetersiz yalıtım ve sıcak su sistemlerinden ayrı tutulması, sıcak su sistemlerinde ise ısıtma cihazlarında ve depolama kaplarında, uygunsuz temperleme cihazlarının konumu, uzun dal borular ve çıkmazlar (yani su geçmeyen tek uçlu boru parçaları) nedeniyle sıcaklık kontrolü sorunları yaşanabilir. Büyük binalarda, uzun su dağıtım sistemlerinde Legionella büyümesi riski daha yüksektir ve bu sistemlerin bakımına özel dikkat gösterilmelidir.
  • Sistem dokümantasyonu eksikliği: Etkili tehlike değerlendirmesi, binalardaki su sistemlerinin fiziksel yapısının belgelendirilmesini gerektirir. Bu dokümanteasyon güncel tutulmalı ve sıcak ve soğuk su şebekeleri, kullanılan malzemeler, giriş noktası arıtımı, kullanma noktası arıtımı, içme suyu sistemine bağlı ekipman ve sistemler (örneğin yangın söndürme için) ve içme suyu sistemi tarafından beslenen su bazlı cihazlar gibi bilgileri içermelidir.

Özet:

Binalardaki içme suyu sistemlerinin güvenliği, çeşitli tehditlere karşı dikkatli bir yönetim gerektirir. Önemli riskler arasında dışarıdan kirlenme girişi, uygunsuz malzemelerden kaynaklanan kimyasal kontaminasyon, ters akış, çapraz bağlantılar, mikroorganizma büyümesi ve sıcaklık kontrolü sorunları yer alır. Sistemin fiziksel yapısının eksiksiz dokümanteasyonu da tehlike değerlendirmesi için önemlidir.

Ek Bilgiler:

  • Bölüm 11.1 ve Ek 1’deki Legionella ve legionellozisin önlenmesi destekleyici belgesi, Legionella hakkında daha fazla bilgi sağlar.

Binalarda İçme Suyu Dağıtım Sistemlerinin Güvenliği

Bir binanın dağıtım sisteminin değerlendirilmesi sırasında, kirleticilerin girişine, sisteme dahil edilmesine ve çoğalmasına ilişkin bir dizi özel konu dikkate alınmalıdır:

Kirletici Giriş:

  • Dışarıdan gelen su kaynaklarının kalitesi ve yönetimi
  • Bağımsız su kaynaklarının kullanımı
  • Kesintiye uğrayan su kaynakları
  • Sistemdeki su basıncı
  • Su sıcaklığı (hem soğuk hem sıcak su sistemlerinde)
  • Depolama tanklarının bütünlüğü
  • Düzensiz veya mevsimsel olarak kullanılan alanlar (örneğin, mevsimlik doluluk oranına sahip oteller, okullar)
  • Özellikle karışık sistemlerdeki çapraz bağlantılar
  • Ters akış önleme
  • Sistem tasarımı, durgunluk riski olan ölü/kör noktaları ve diğer alanları en aza indirmek
  • İçme suyu ile temas için onaylı malzemelerin kullanımı

Dağıtım Sisteminin Yönetimi:

  • Sistemin amacı, yeterli basınç ve akışta güvenli içme suyu sağlamaktır.
  • Bina su kaynaklarına giren suyun kalitesi, bir su şirketi veya bina sahibi veya operatörü tarafından yönetilen giriş noktası cihazlarının montajı ile sağlanacaktır.
  • İçme suyu kalitesini korumak için, transit sürelerini, düşük akışları ve düşük basınçları en aza indirmek önemlidir.
  • Su güvenliğinin muhafaza edilmesini sağlamak için, sistemlerin onarım, yenileme veya uzatma işlemleri için prosedürler oluşturulmalı ve tüm çalışmalar, su sistemlerindeki değişiklikler dahil olmak üzere belgelendirilmelidir.
  • Sistem üzerinde çalışıldıktan sonra, dezenfekte edilmesi ve yıkanması uygundur.

İzleme ve Denetim:

  • İzleme, kontrol önlemlerinin etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaya odaklanmalıdır.
  • Mümkün olduğunda, bu, bakım personeli tarafından saha kitleri kullanılarak sıcaklık, pH ve dezenfektan kalıntıları gibi parametreler için izlemeyi içermelidir.
  • Sıklık, binanın büyüklüğüne ve kullanımına göre değişmekle birlikte, büyük binalarda haftalık olmalıdır.
  • Bina yeni veya yakın zamanda hizmete girdiğinde, içme suyu kalitesi izleme daha sık olacaktır.
  • Binalarda sürekli su güvenliğinin sağlanmasında bağımsız gözetim, ilgili sağlık kurumu veya diğer bağımsız otorite tarafından arzu edilen bir unsurdur.

Destekleyici Faaliyetler:

  • Ulusal düzenleyici kurumların içme suyu güvenliğini destekleyen faaliyetleri şunları içerir:
    • İyi uygulama kodlarının uygulanmasına özel dikkat (örneğin, devreye alma sırasında ve inşaat ve rehabilitasyon sözleşmelerinde)
    • Bina sahipleri ve yöneticileri, mühendisler, tesisatçılar ve su bazlı cihaz operatörleri için (örneğin soğutma kuleleri ve evaporatif kondenserler) uygun eğitim ve öğretim programları
    • Tesisat topluluğunun düzenlenmesi ve sertifikalı profesyonellerin kullanılması
    • Pazardaki malzemelerin ve cihazların etkili sertifikalandırılması ve kullanımı
    • Su bazlı cihazların tasarımı ve çalışması için uygulama kodları

Ek Notlar:

  • Daha fazla bilgi için, destekleyici belge Su Güvenlik Planları (Ek 1) bölümüne bakabilirsiniz.
Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.