Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Sudaki Toplam Çözünmüş Katı Maddeler TDS Nedir?

Sudaki Toplam Çözünmüş Katı Maddeler TDS Nedir?

Toplam çözünmüş katı maddeler (ingilizce: total dissolved solids veya TDS), bir sıvıda bulunan moleküler, iyonize edilmiş veya mikro-granüler (kolloidal sol) süspansiyon halinde bulunan inorganik ve organik bileşiklerin kombine içeriğinin bir ölçüsüdür. Bunu TDS metre adında bir cihaz gösterir. İçme suyunda faydalı yada faydasız katı maddeler bulunur. Bunlar mineraller, tuzlar, metaller, katyonlar veya suda çözünmüş anyonlar gibi organik ve inorganik maddelerdir.

TDS (Total Dissolved Solids ) Nedir? “Toplam Çözünmüş Katı Madde” olarak ta anlaşılan TDS, suların mineral ve iyon zenginliğini gösteren önemli parametrelerden bir tanesidir.

Birimi; mg/litre veya ppm (Parts Per Million yani milyonda bir ) ile ifade edilir.

Suyun tadını etkileyen en önemli etken, sudaki çözünmüş maddelerdir. Örneğin tuz, kireç, demir, aliminyum vs suda çözünen maddelerdir. Sudaki çözünmüş maddeler ne kadar çok ise suyun kendi doğal tadı o kadar bozulur.

Sudaki Bulunabilecek Toplam Katı Maddeler

  • Alüminyum, Amonyum, Arsenik, Bikarbonat, Baryum, Kalsiyum, Klorür
  • Krom, Bakır, Siyanür, Bakır, Florür, Kurşun, Magnezyum
  • Manganez, Nitrat, Fosfat, Gümüş, Selenyum, Silikat ,Sülfat, Sodyum

TDS sağlığım için tehlikeli mi?

TDS’nin daha egzotik ve zararlı unsurları, yüzey akışından kaynaklanan pestisitlerdir. Doğal olarak oluşan bazı çözünmüş katılar, kayaların ve topraklarda görülen hava şartlarının ve çözünmesinin sonucu ortaya çıkar. Amerika Birleşik Devletleri, içme suyunun lezzetini sağlamak için 500 mg / l’lik bir ikinci su kalitesi standardı oluşturmuştur.

TDS’nin başlıca uygulaması, akarsular, nehirler ve göller için su kalitesinin incelenmesidir, ancak TDS genellikle birincil kirletici olarak düşünülmemektedir. Bu içme suyunun estetik özelliklerinin bir göstergesi olarak ve geniş bir dizi kimyasal kirleticilerin varlığının bir toplam göstergesi olarak kullanılır.

Su, TDS seviyesine göre Sınıflandırılması

  • Tatlı su: 500 mg / L’den az, TDS = 500 ppm
  • Acı su: 500 ila 30,000 mg / L, TDS = 500-30 000 ppm
  • Tuzlu su: 30.000 ila 40.000 mg / L, TDS = 30 000-40 000 ppm
  • Yüksek Tuzlu su: 40,000 mg / L’den fazla, TDS> = 40 000 ppm

İletkenlik Nedir?

Su kalitesinin belirlenmesinde araştırılan parametrelerden birisi de suyun iletkenlik değerinin belirlenmesidir. İletkenlik çözelti içinde iki elektrot arasındaki elektrik akımıdır. Elektrik akımı geçişi çözelti içindeki iyonlar tarafından yapılmaktadır. İletkenlik suyun saflığını belirleyen bir özelliktir. Suyun iletkenliği ne kadar az ise içerisindeki iyonlar da o kadar azdır. Su içindeki H+ ve OH- iyonlarından dolayı çok az bir iletkenlik vardır. Bu iletkenlik ölçeğinin başlangıcı olarak kabul edilir. İletkenlik “İletkenlik=1/direnç” eşitliği ile ifade edilir. Ölçü birimi olarak Siemens/cm kullanılmaktadır (S=Siemens=Ohm-1). Saf suyun iletkenliği 0.055 mS/cm civarındadır.

TDS Ölçümü: Sudaki iyonik maddelerin miktarı yani TDS arttıkça suyun elektrik iletkenliği artar. Suyun elektriksel iletkenliği cepte taşınabilen küçük bir cihazla ölçülebilir. TDS Metre diye adlandırılan cihazların ölçme tekniği iletkenlikle TDS arasındaki ilişkiye dayanmaktadır. Yani TDS Metre cihazları suyun iletkenliğini ölçerek buna karşılık gelen TDS değerini belirler. 1 μS/cm cinsinden iletkenlik değeri yaklaşık 0,5 mg/L cinsinden TDS’dir. Değeri olarak okunur. Dijital basit TDS metrelerle sıvıların tds’sini ölçebilirsiniz.

TDS Metre Nereden Satın Alabilirim?

TDS Metre İletkenlik Ölçer – Royal Green Su Arıtma Cihazı

Benzer Yazılar pH Metre Nedir?

pH Nedir? – Su Arıtma Cihazı Tavsiyesi (galiparduc.com)

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.