Ultrafiltrasyon,Nanofiltrasyon ve Ters Ozmoz gibi su arıtma teknolojileri hepsi içeceğimiz suyu bakterilerden arındırmak ve olası enfeksiyonları önlemek amacıyla suyu arıtırken kullanılan işlemlerdir.
Filtrasyon Nedir?
Filtrasyon, suyu gözenekli bir ortamdan geçirerek sudan partikül maddeyi uzaklaştırma işlemidir. Bazen büyük partiküller filtrasyondan önce çökelir; buna sedimantasyon denir. Filtreleme sırasında çıkan malzemenin boyutu filtrenin gözenek büyüklüğüne bağlıdır.
Ultrafiltrasyon Nedir?
Bir ultrafiltrasyon filtresinin gözenek boyutu yaklaşık 0.01 mikrondur. Bir mikrofiltrasyon filtresinin yaklaşık 0.1 mikron gözenek boyutu vardır, bu nedenle su mikrofiltrasyona girdiğinde birçok mikroorganizma uzaklaştırılır, ancak virüsler suda kalır. Ultrafiltrasyon, bu daha büyük parçacıkları uzaklaştırır ve bazı virüsleri ortadan kaldırabilir. Ne mikrofiltrasyon ne de ultrafiltrasyon, ilk önce adsorbe edilmedikçe (aktif karbonla) veya koagüle edilmedikçe (alum veya demir tuzları ile) çözülmüş maddeleri çıkaramaz.
Nanofiltrasyon Nedir?
Nanofiltrasyon filtresinin gözenek boyutu yaklaşık 0,001 mikrondur. Nanofiltrasyon çoğu organik molekülü, hemen hemen tüm virüsleri, doğal organik maddelerin çoğunu ve çeşitli tuzları kaldırarak suyu arındırır. Nanofiltrasyon, suyu sertleştiren iki değerli iyonları ortadan kaldırır, bu yüzden nanofiltrasyon genellikle sert bir suyu yumuşatmak için kullanılır.
Ters Ozmoz Nedir?
Ters ozmoz filtreleri yaklaşık 0.0001 mikron gözenek boyutuna sahiptir. Su, ters ozmoz filtresinden geçtikten sonra, önünüze gelen saf sudur. Ters ozmoz, tüm organik molekülleri ve virüsleri ortadan kaldırmanın yanı sıra, suda bulunan minerallerin çoğunu da ortadan kaldırır. Ters ozmoz, tek değerlikli iyonları giderir, bu da suyun tuzdan arındırılması anlamına gelir.
Bu Filtrasyon Adımları Ne İşe Yarar?
Ultrafiltrasyon, sudaki bakterileri, protozoaları ve bazı virüsleri temizler.
Nanofiltrasyon, bu mikropların yanı sıra çoğu doğal organik maddeyi ve bazı doğal mineralleri, özellikle sert suya neden olan divalent iyonları ortadan kaldırır. Bununla birlikte, nanofiltrasyon çözünmüş bileşikleri ortadan kaldırmaz.
Ters ozmoz, mikroplar ve neredeyse tüm çözünmüş maddeler dahil olmak üzere bulanıklığı giderir. Ancak ters ozmoz tuz ve kurşun gibi birçok zararlı minerali yok ederken, aynı zamanda kalsiyum ve magnezyum gibi bazı sağlıklı mineralleri de yok eder.
Bu nedenle ters ozmoz ile arıtılmış su, magnezyum ve kalsiyum mineral yatağından geçerek fayda sağlar. Bu, suya kalsiyum ve magnezyum ekler, aynı zamanda pH’ı yükseltir ve suyun aşındırıcı potansiyelini azaltır. Aşındırıcı su, dağıtım sistemlerinden ve ev tipi su borularından kurşun ve bakır sızmasına neden olabilir.
Su Arıtma Teknolojileri Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Bu membran filtrasyon işlemlerinin üçü de, geleneksel arıtma yöntemleri kullanılarak arıtılamayan suyu arıtmanın etkili yöntemleridir. Ters ozmoz insanların sularınız az miktarda kimyasal kullanara suyu arıtmasına olanak sağlamakta.
Aşağıdaki resim, arıtılmamış suyun rengini ters osmoz ile işlemden geçirildikten sonra suyun rengiyle karşılaştırmaktadır.
Su Arıtma Teknolojileri Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?
Suyu arıtmak için membran filtrasyon kullanmanın faydaları ile karşılaştırıldığında, su arıtma teknolojileri içim çok az dezavantaj vardır. Geleneksel su arıtma süreçleri suyu etkin bir şekilde arıtabilirse, ters ozmoz su arıtma tesisi inşa etmek gereksiz bir maliyet olacaktır.
Ters ozmoz, zararlı mineral ve partiküllerin yanı sıra sudan bir dizi sağlıklı minerali de uzaklaştırır. Kalsiyum ve magnezyum dahil olmak üzere bu minerallerin uzaklaştırılması, özellikle yetersiz beslenen insanlar ve sıcak iklimlerde yaşayan insanlar için suyu bu gerekli mineralleri sağlayabildiğinden aslında sağlıksız hale getirebilir.
Bu gibi su arıtma teknolojileri cihazlarına güvenilir ve sağlıklı şekilde ulaşmak için Royal Green Su Arıtma Firmasını tercih edebilirsiniz.
Güvenli İçme Suyu Vakfı’nın su arıtma teknolojileri ile ilgili daha kapsamlı eğitim programlarına ulaşmak için http://www.safewater.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Yorum yap