Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri 2023

Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri 2023

Su arıtma cihazı arıza, Öncelikle su arıtma cihazının sorununu anlamak için, su arıtma cihazınızı iyi tanımanız gerekiyor. Sizlere motorlu, motorsuz su arıtma cihazı ve selenoid, shut-off valfli su arıtma cihazları olmak üzere çalışma şekillerini açıklayalım ve su arıtma cihazının arızasını bulma işlemini bu şekilde kolaylaştırmış olalım.

Arıza konusuna geçmeden önce pompalı, pompasız su arıtma nedir? Selenoid vafl, shut-off valf nedir? Nasıl anlarım bunların açıklamasına geçelim.

Su Arıtma Cihazı Arıza Motorsuz (Pompasız) ve Motorlu (Pompalı) Su Arıtma Cihazı Nedir?

Motorlu yani pompalı su arıtma cihazları elektrikle çalışmak zorunda olduğu için su arıtma cihazında bir elektrik fişi olması gerekiyor. Eğer elektrik fişi varsa su arıtma cihazınızda motorludur yani pompalıdır. Elektrik aksamı yoksa su arıtma cihazınızda motorsuz (pompasız) su arıtma CİHAZIDIR.

Pompa Nedir Su Arıtma Cihazı Neden Pompaya İhtiyaç Duyar?

Şebeke suyu basıncının düşük olduğu evlerde ters ozmos su arıtma cihazları ozmos olayını gerçekleştiremez yani düşük su basıncı olursa su arıtma cihazı arıtma yapmaz ve deposuna yeterli suyu depo edemez bu yüzden membran filtreye giren suyun basıncını yükseltmek için su arıtma cihazları pompaya ihtiyaç duyarlar. 3 barın altındaki sularda mutlaka pompa kullanılmalıdır.

Pompalı ve Pompasız su Arıtma Cihazı Görünümü

Resim 1: Pompalı pompasız su arıtma cihazı görünümü

Selenoid Valf ve Shut-Off Valf Nedir? Arıtma Cihazında Niçin Kullanılır?

Selenoid valf genelde pompalı su arıtma cihazlarında kullanıma uygundur. Nedeni ise selenoid valfin çalışabilmesi için elektriğe ve alçak, yüksek basınç switchine ihtiyaç duymasıdır. Bu yüzden pompasız su arıtma cihazlarında shot-off valf kullanılır.

Selenoid valf ve Shut-Off valf ayrımı

Pompalı su arıtma cihazı kullanıyorsanız selenid valfli olan modeller tercih etmenizi tavsiye ederiz. Selenoid valf shut-off valf gibi garip sesler çıkarmaz ve su basıncı yükseldiğinde arıtma cihazı kendi kendine boşa çalışmaz selenoidli modellerde.

Shut-Off Valf Nedir?

Shut-off otomatik kapama valfi arıtma cihazının devreye girmesini ve devreden çıkmasını sağlayan manuel otomatik kapama valfidir. Su arıtma tankı dolduğunda membran filtreye giden suyu kapatarak arıtma cihazının stop etmesini ve atık suyun kesilmesini sağlar.

Su Arıtma Cihazı Arıza Selenoid Valf Nedir?

Su arıtma cihazlarında selenoid valf pompalı modellerde kullanılır, selenoid valfin elektriğini alçak ve yüksek basınç switchi kontrol eder. Su tankı dolduğunda yüksek basınç switchi selenoid valfin elektriğini kapatır ve arıtma cihazına giren suyu bu sayede engellemiş oluruz. Arıtma cihazına su girmediği için atık suyumuzda otomatikman kesilmiş yani durmuş olacaktır.

Buraya kadar pompalı su arıtma cihazı, pompasız su arıtma cihazı nedir ve nasıl anlaşılır ve kendi aralarında selenoid valf ile shut-off valf nedir ve görevleri nelerdir öğrenmiş olduk. Şimdi su arıtma cihazı arıza tespit ve onarma konusuna geçiş yapabiliriz.

Pompasız Su Arıtma Cihazı Arızalarını Tespit Etme ve Arıza Çözme Yolları – Su Arıtma Cihazı Arıza

İlk olarak 5 filtreli ve pompasız su arıtma cihazının arıza çözme ve arızayı giderme prosedürlerine bakalım ve pompasız su arıtma cihazının bağlantı şemasını arıtma cihazına hakim olmak için inceleyelim.

Pompasız 5 Aşamalı Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şekli Çizimi

Flow Arızası Nedir? Flow Arıza Yaparsa Nereden Anlaşılır.

su arıtma cihazı arıza, Flow su arıtma cihazlarında atık su kısıcı olarak kullanılmaktadır. Kireçli sularda sık sık flow tıkanarak arıza yapmaktadır. Flow tıkanırsa ne olur, flow tıkandığında atık suyu dışarı atamaz ve membran filtrenin 1-3 gün içerisinde bozulmasına neden olarak arıtma cihazı su vermemeye başlar ve arıtılmış suyun TDS değeri yükselir. Her filtre değişiminde muhakkak kontrol edilmesi gereken bir parçadır.

Flowun çalışıp çalışmadığı nasıl anlaşılır?

Arıtma giriş suyu vanası açık olmalı, tank vanasını kapatın ve arıtma musluğunu açın arıtma musluğundan ince ip gibi su akmaya başladığında atık su hortumunu yerinden çıkarıp kontrol edin atık su hortumundan arıtılan suyun en az iki katı kadar su geliyor flow sorunsuz çalışıyor demektir. Eğer bu şekilde arıtılmış sudan az ya da damla damla geliyorsa flow tıkanmaya başlamış demektir bu gibi durumlarda flow yenisiyle değiştirilmelidir. Flow değiştirilene kadar da arıtma cihazı kullanılmamalıdır ve giriş suyu vanası kapatılmalıdır.

Dediklerinizi yaptım ama hiçbir şekilde ne arıtma cihazı musluğundan ne de atık sudan su gelmiyor? O zaman membran girişi sökülmeli ve buraya su gelip gelmediği kontrol edilmelidir. Eğer membrana tazyikli yani yeterli su geliyor ama hiçbir şekilde atık su ya da arıtılmış su akmıyorsa membran ve flow tıkanmıştır ikisini de değiştirmeniz gereklidir.

Dediklerinizi yaptım atık su geliyor ama arıtılmış su gelmiyor? O zaman membran filtresi tıkanmıştır membran filtresini değiştirmeniz gereklidir. su arıtma arıza

50-75-100 GPD mmebranlarda hangi atık su flow kullanılmalıdır? 50 GPD membranlar için 200-300 cc flow, 75 GPD membranlar için 300-450 cc flow, 100 GPD membranlar için 450-500 cc flow tavsiye edilen değerlerdir. Çok kireçli sularda bu değerlerin altına inilmesi tavsiye edilmez. Flow da ki bu numaraların anlamı ise 4 bar giriş suyu altında dakikada attıkları mililitre cinsinden suyun litresidir. Yani 300’lük flow 4 bar ile çalışan bir arıtma cihazında dakikada 300 mililitre su atar.

Düşük Flow Kullanırsam Ne Olur?

Tavsiye edilen flowların dışına çıkarsanız yani daha düşük numaralı flow kullanırsanız membran filtreniz daha erken ömrünü tamamlar ve size devamlı membran filtre maliyeti çıkarır ve suyun kalitesinin ne zaman düştüğünü anlayamazsınız, arıtılmış suyun TDS değeri düşük flowlar da daha yüksek olabilir.

Flow Nedir? Atık Kısıcı Nedir?

Flow atık kısıcı bir nevi ayarlı yani sabit akışlı bir vanadır. Flowa giren suyun çıkışta belirli bir miktarda geçişine izin veren bir tür akış kısıtlayıcı, ayarlı vana diyebiliriz. su arıtma cihazı arıza

Flow Arıtma Cihazlarında Neden Kullanılır?

Flow atık su kısıcıları su arıtma cihazlarında membran filtresinde basınç oluşturmak için kullanılan ayarlı bir vanadır. Su membran filtresine girdikten sonra flowa gelir be flow suyun geçişini kıstığı için membran filtre içerisinde bir basınç oluşur bu basınç sayesinde de membran gözeneklerinden su geçerek arıtılmış olur.

Flow Arıtma Cihazlarında Neden Kullanılır?

Flow atık su kısıcıları su arıtma cihazlarında membran filtresinde basınç oluşturmak için kullanılan ayarlı bir vanadır. Su membran filtresine girdikten sonra flowa gelir be flow suyun geçişini kıstığı için membran filtre içerisinde bir basınç oluşur bu basınç sayesinde de membran gözeneklerinden su geçerek arıtılmış olur.

Shut-Off (Şatof) Valf Arızası Nedir? Shut-Off Valf Arıza Yaparsa Nereden Anlaşılır?

Shut-Off valf nedir yukarıda deyinmiştik. Shut-Off valf, Su arıtma tankı dolduğunda membran filtreye giden suyu kapatarak arıtma cihazının stop etmesini ve atık suyun kesilmesini sağlayan parçaydı. Shut-Off valf arıza yaptığında genelde atık suyu kesmez ve arıtma cihazı devamlı devrede kalır. Devamlı devrede kalan arıtma cihazı çok fazla atık su atacağı için aşırı derecede su faturanızı şişirecektir ve membran filtrenin de 1-3 ay gibi kısa sürede bozulmasına neden olur. Shut-Off valf kireçlenmeden kaynaklı hareketli parçaları işlem görmez suyu kesmez.

Shut-Off valfin bozuk olup olmadığını nasıl anlarız?

Shut-Off valf testini şu şekilde yapmamız gerekiyor, (Not* çek valfin sağlam çalışıyor olduğunu varsayıyoruz, eğer çek valf de bozuksa shut-off valf testini yapamayız, çek valf sağlam diyelim) ayrıca çek valf konusuna aşağıdaki başlıklarda değineceğiz. Teste geçelim, öncelikle tank vanası kapatalım, arıtmaya giriş suyu vanası açık olmalı ve arıtma çeşmesini (musluğunu) açalım, arıtma musluğundan tank vanası kapalıyken ince ip gibi su akması gerekiyor. su arıtma cihazı arıza

İnce ip gibi arıtma musluğundan su akıyorsa, arıtma musluğunu kapatalım ve 1-3 dakika kadar bekleyelim atık suyun bu sürede kapanması gerekiyor. 3 dakika içinde kapanmadı ise en fazla 5 dakika bekleyin hala atık su aynı hızda atmaya devam ediyorsa shut-off valf arızalıdır. Yenisiyle değiştirmeniz gereklidir. Eğer bu yaptığımız teste atık kesiliyor ise shut-off valf ve çek valf sağlam demektir. Bu yaptığımız test çek valf kontrolü içinde geçerlidir.

Çek Valf Arızası Nedir? Çek valf Arızası Nasıl Anlaşılır?

Çek valf su arıtma cihazlarında membran filtrenin arıtılmış su çıkışına takılan dirsek veya boru tipinde olmak üzere birkaç çeşidi vardır. Dirsekli ve 1/8 inç dişli olanlar genelde membran housingine takılırlar, boru tipi o0lanlar ise membran temiz su çıkış dirseğinden sonraki hortuma takılırlar. Yukarıdaki resimde çek valf çeşitleri mevuttur. su arıtma cihazı arıza

Çek Valf Arızaları

Çek valf arıza yaptığı zaman su arıtma cihazı hiç stop etmez ve devamlı atık suya su atacağı için yüksek sevide su israfına neden olmaktadır, aynı zamanda çek valf bozukluğu membran filtrenin de hızlı bozulmasına neden olarak su arıtma cihazını kullanılmaz hale çevirebilmektedir.

Çek valf kontrolü nasıl yapılır?

Çek valf kontrolü aynı shut-off valfteki gibi yapılmalıdır. Öncelikle tank vanası kapatalım, arıtmaya giriş suyu vanası açık olmalı ve arıtma çeşmesini (musluğunu) açalım, arıtma musluğundan tank vanası kapalıyken ince ip gibi su akması gerekiyor.

İnce ip gibi arıtma musluğundan su akıyorsa, arıtma musluğunu kapatalım ve 1-3 dakika kadar bekleyelim atık suyun bu sürede kapanması gerekiyor. 3 dakika içinde kapanmadı ise en fazla 5 dakika bekleyin hala atık su aynı hızda atmaya devam ediyorsa çek valf arızalıdır. Çek valf tamiri olmadığı için arızalı çek valfler yenisiyle değişim yapılmalıdır. su arıtma cihazı arıza

Arıtma cihazlarındaki suyun beyaz, klorlu, kireçli, yağlı gibi akması

Klorlu, beyaz, yağlı, kireçli, kabarcıklı su akması

Su arıtma cihazı ilk kullanımlarda ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı yada bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır.

Su arıtma cihazı ilk kullanımda örneğin ilk 5 mikron sediment filtreden geçmektedir filtre içerisinde bir miktar hava vardır ve biz cihaza suyu verdiğimizde bu hava filtre gözeneklerine girer ve filtre suya tam doyuma ulaştığında bu hava kabarcık olayları tamamen kaybolmaktadır bu durum arıtma cihazının yanlış çalışması anlamına gelmez tamamen doğal normal bir durumdur.

Kireçli, beyaz, bulutlu, kabarcıklı su ne zaman geçer?

Arıtma cihazını ne sıklıkla kullandığınıza bağlı olarak 1-4 hafta kadar bu durum sürebilir ilerde her filtre değişiminde bu durumla karşılaşacağınızı da unutmayın veya şebeke suları kesildiğinde de bu durum karşınıza zaman zaman çıkmaktadır.

Arıtma cihazında basınç altında tutulan su bardağa doldurulduğunda serbest hale gelir ve su bardağında kireç, klor, bulut, yağlı gibi su görüntüsü oluşturur bardağı doldurduğunuzda ağzı açık şekilde bir miktar beklettiğinizde sıkışan hava sudan çıkar ve su berrak hale gelir. Bu mikro hava kabarcıkları zararlı bir durum değildir bildiğiniz havadaki soluduğumuz hava ile aynıdır.

Teknik olarak anlatım

Arada bir bardak su alırsınız ve bulutlu, yağlı, kireçli, klorlu görünür belki de sütlü daha iyi bir terimdir. Birkaç saniye sonra mucizevi bir şekilde temizlenir! Bulutluluk, borulardaki suyun bardak da ki sudan biraz daha fazla basınç altında olmasından kaynaklanır ve sudaki küçük hava kabarcıkları nedeniyle de kabarcık gibi, hava suyun üstüne yükselir ve yukarıdaki havaya girerek suyu temizler. Beyaz su olarak da bilinen bulutlu su, sudaki hava kabarcıklarından kaynaklanır. Tamamen zararsızdır. su arıtma cihazı arıza

Beyaz akan suyun çözümü var mı? – Su Arıtma Cihazı Arızaları

Bu durumun bir çözümü yoktur tamamen doğaldır ve geçmektedir ve çoğu zaman bu mikro kabarcıklar büyük kabarcıklar haline de dönüşür gazoz soda görünümünü alır. su arıtma cihazı arıza

Su arıtma tankı çok geç doluyor yada az su alıyorum sonrasında damla damla akıyor? Membran Arızası

12 litrelik su tankınız var ama aldığınız su 2-4 litre arası kadar su alıyorum sonrasında su kesiliyor yada damla damla akmaya başlıyor tankı kontrol ettim tankta su yok tank hafif, bu durumun bir kaç nedeni var aşağıda sıralayalım… su arıtma cihazı arıza

  • 1 Membran filtre arızalı olabilir?
  • 2 ön filtrelerden bir tanesi tıkalı olabilir?
  • 3 Şebeke suyu basıncınız yeterli olmayabilir?

Çözümleri

Ön Filtre Kontrolü

Öncelikle ön filtrelerde tıkanıklık var mı kontrol edelim ön filtreler tıkandığında membrana yeterli su gelmez ve su arıtma tankını tam dolduramaz. Tank vanasını kapatalım ve arıtma çeşmesinden akan suya bakalım akan su ince ip gibi kesintisiz akıyorsa hiç bir problem olmadığını gösterir. Ama su damla damla yada kesik kesik akıyorsa önce şu denmeyi yapalım.

Şimdi su damla damla akıyor burada bir problem olduğu kesin cihazın giriş vanasını kapatalım ve ilk filtreye giren su hortumunu sökelimdaha sonra bu hortumu direk membran filtrenin girişine takalım suyun akışı hızlanırsa ön filtreler tıkalı olduğu anlamı çıkıyor ön filtreleri değiştirdiğinizde problem düzelir ama suyu direk membrana verdiğimizde yine damla damla akıyorsa ya şebeke suyu basıncı düşük yada membran arızalıdır. su arıtma cihazı arıza

Şebeke Suyu basınç Kontrolü

Şebeke suyunuzu kontrol edin yeterli seviyede basınç var mı? arıtma cihazının (pompasız olanları) çalışma basıncı en az 3 yada 3,5 bar olması gerekli bar ölçme şansınız yoksa akan sudan suyun tazyikinin iyi olduğunu anlayabilirsiniz basıncınız düşük ise arıtma cihazınıza pompa ekleyin sorun düzelir. su arıtma cihazı arıza

Membran Filtre Kontrolü

Membran filtrenin çalışıp çalışmadığını TDS metre iletkenlik ölçer cihazlarla anlayabilirsiniz. şebeke suyu basıncınız iyi ön filtreler tıkalı değil ama yine de su damla damla arıtıyor yada hiç arıtmıyorsa membran filtre arızalı demektir yenisiyle değiştirin düzelir. su arıtma cihazı arıza

Su arıtma cihazı devamlı atık su atıyor hiç durmuyor?

Su arıtma cihazları neden atık su atıyor atılan atık su hiç durmuyor bunun sebepleri nelerdir? Ters ozmoz su arıtma cihazların tümü belli bir oranda atık su atmaktadır ortalama 12 litrelik su tankı dolana kadar yaklaşık 25-30 litre atık su atar 12 litrelik bir su tankını arıtma cihazları ortalama 1,5 saatte doldurur arıtma cihazınız tank boşaldığında tekrar dolmaya başladığında 2 saatten uzun süre atık su atıyorsa bir problemin olduğu aşikardır. su arıtma cihazı arıza

Öncelikle bir kaç test yapalım atık su ile ilgili tank vanasını kapatın ve arıtma musluğunu açalım akan su ince ip gibi akıyorsa arıtma sistemi normal çalıyor, filtrelerde sıkıntı yok anlamına geliyor. Şimdi ince ip gibi akarken arıtma musluğunu kapatalım ve yaklaşık 1 dakikaya kadar bekleyelim, atık su kesiliyor mu 1 dakika sonunda atık durmuyor ya da azalmaya başlamadı ise 2 parça arızalı olabilir…

1 çek valf arızalıdır yada şatof valf arızalıdır bu iki parçayı değiştirdiğinizde sorun düzelecektir. Atık suyun kesmemesi ile ilgili başka bir parça etken neden değildir. atık suyun durmasını sağlayan şatof valf ve çek valf parçalarıdır. Bu iki parça arıtma cihazının en ucuz parçalarıdır ortalama 20-30 TL gibi bir ücretleri vardır ve çok basit değişimini yapabilirsiniz. su arıtma cihazı arıza

Çek Valf ve Şatof Valf Nedir?

Şatof valf ürününü detaylı incelemek için bakınız linke
Çek valf ürününü detaylı incelemek için bakınız linke

Arıtma cihazının musluğu damlatıyor?

Su arıtma cihazlarında belirli bir zaman sonra damlatma yada sızdırma yapabiliyor bu durumlarda arıtma cihazı musluğu genelde yenisiyle değişim sağlanır ama isterseniz de arıtma musluğu salmastrasını değişim yapmak koşuluyla su sızdırma arızaları giderilebilir. su arıtma cihazı arıza

Genelde arıtma musluklarında 3/8 aç-kapa musluk salmastrası kullanılır. örnek bir arıtma musluğu salmastrası nasıl değiştirilir resimlerle anlatmaya çalıştım ama bir çok arıtma musluğu salmastra sökme şekilleri farklı olabilir. su arıtma cihazı arıza

arıtma musluğu tamiri
arıtma musluğu tamiri
arıtma musluğu tamiri
arıtma musluğu tamiri

Biz resimlerde plastik bir musluğun salmastrasını açtık ama çoğu cihazda bu salmastra metal olur aşağıdaki resimde metal olanlara bir örnek resim ekliyoruz. su arıtma cihazı arıza

arıtma musluğu tamiri
arıtma musluğu tamiri

En yaygın su arıtma cihazı arızası SU ARITMA CİHAZI 1 BARDAK KADAR SU VERİYOR VE SONRASINDA İNCE İP GİBİ SU AKIYOR.

ÇÖZÜM: Su Arıtma cihazınızdan 1 bardak su basınçlı geliyor ve sonrasında birden basınç düşüyor ise %90 ihtimal su arıtma tankınız arızalıdır su arıtma tankları bazı durumlar için tamiri mümkün değildir ve tank yenisi ile değişim yapılmalıdır. su arıtma cihazı arıza

1 bardak su aldınız ve su aniden kesildi yada azaldı su tankını kontrol edelim tank ağır mı tank ağır ise şunları yapalım Öncelikle tankın tamir olup olmadığını anlamak için su tankın hava kısmını kontrol edelim hava supap kapağını çevirerek açalım genelde el ile çevrilir ve alt resimde gösterilmektedir. su arıtma cihazı arıza

Kapağını açtığımızda supap iğnesine bastıralım buradan su geliyor ise su tankı değişmesi gereklidir tamiri mümkün değildir. Su gelmiyor ve havada çok az çıkıyor yada hiç hava çıkmıyor ise buradan tanka bir hava pompası ile tanka hava basalım ne kadar hava basmamız gerekiyor derseniz tank da su yok ise 7 psi hava basmalıyız su olduğu için tank boşalana kadar hava basmamız daha mantıklı tankta su kalmadığı zaman tankın havasını kontrol edin 7 psi havaya ayarlayınız. su arıtma cihazı arıza

Su Arıtma tankı sibop yeri

Arıtma Cihazı Bağlantı Çizim Resimleri

Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)

Pompasız su arıtma cihazı bağlantı şeması

Motorlu Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)

Pompalı su arıtma cihazı bağlantı şeması

Permeta Pump Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)

Permeta pump Bağlantı Şeması
Permeta pump Bağlantı Şeması

Su arıtma arıza ve çözümleri ile ilgili hazırlanmış harika bir makale her türlü su arıtma cihazı arızalarını ele aldık ve çözümlerini sıraladık aradığınız arıza tipi yada çözümü burada yoksa lütfen bir soru sor bölümünden sorarsanız daha iyi çözüm yolu bulabiliriz.

Su arıtma cihazına tankına nasıl hava basılır?Su arıtma cihazı tankında ne kadar hava basıncı olmalı?Filtrelerimin tıkalı olduğunu nasıl anlarım?, Eski filtreler su sızıntısı yapar mı ?, Tıkanmış Filtreler Su Kaçağına Neden Olur mu ?, Fazla Basınçtan Çatlayan Filtrede Su Sızdırma Sorunu, Su Arıtma Cihazımın Filtrelerinden Su Kaçırıyor, Tank Vanasından Kaynaklanan Su Kaçakları ve Çözümleri, Arıtma Cihazımın Haznesinde Su Birikintisi Var ?, Su Arıtma Cihazı Su Damlatıyor Ne Yapmalıyım?

Su Arıtma Cihazından Su Az Akıyor Ne Yapmalıyım?, Atık Su Durmuyor, Sürekli atık su veriyor ne yapmalıyım?, Arıtma suyu kireçli, bulanık veya beyaz baloncuklar var?, Arıtma Suyu Neden Bulanık Olur?, Su Arıtma Cihazından Su Gelmiyor Ne Yapmalıyım?, Su Arıtma Cihazı Ne Kadar Atık Su Atar?, Su Arıtma Cihazı İlk Kullanımı Nelere Dikkat Edilmelidir?, Su Arıtma Cihazı Suyun Tadı Acı, Koku Geliyor, Ekşi veya Kötü mü?, Su Arıtma Cihazı Tankına Su Dolmuyor, Su Arıtma Cihazından Ses Geliyor Ne Yapmalıyım?

Su arıtma cihazı neden öter?

Su arıtma cihazlarının iki çalışma prensibi vardır. Elektriksiz (pompasız) su arıtma cihazları; Gelen sudan gelen basınçla çalışan ürünlerdir. Mekanik çalışma özellikleri ile elektriğe ihtiyaç duymazlar. Elektrikli (pompalı) su arıtma cihazları; bu ürünler, gelen basıncı bir pompa yardımıyla filtrelerden geçirerek verimliliği artırmak ve atık tüketimini azaltmak için kullanılmaktadır.

Peki, su arıtma cihazı sesli mi çalışır? Su arıtma ekipmanlarında gürültü genellikle yüksek basınçlı alanlarda oluşur. Aslında çoğu cihaz gün içinde ses çıkarmazken özellikle geceleri gürültü yapmaya başlayabilir. Geceleri ana su kullanımı azaldığından, geceleri basınç daha fazla artar. Bu, ünitenin su kanallarında gürültüye neden olabilir.

Normal zamanlarda su arıtma cihazı sesli mi çalışır? Normal çalışma sürecinde aslında rahatsız edici bir ses çıkarmazlar. Ancak ses çıkartan cihazınız varsa bunun diğer bir sebep ise ünitedeki pompa uzun süre çalıştıktan sonra rulman dediğimiz parçaların kırılmasıdır. Bu, ünite çalışırken farklı seslerin çıkmasına neden olabilir. Bazen cihaz ilk başladığında kısa bir ses çıkardıktan sonra düzelebilir. Bu tür olaylar göz korkutucu hale gelmeden veya kullanıcı için sıkıntılı bir durum yaratmadan hemen çözümler aranmalıdır.

Periyodik bakımlar özellikle su arıtma ekipmanlarında çok önemlidir. Çünkü cihaz ne kadar rahat ve verimli çalışırsa sorun o kadar az olur. Bu nedenle su arıtma cihazlarının bakımını yaptırmayı unutmayınız. En küçük su arıtma cihazının neden ses çıkardığı sorusuyla çokça araştırılan bu sorun, genellikle su basıncı düşük olduğunda ortaya çıkar. Eğer suyunuzun basıncında bir sorun tespit edemediyseniz membran filtrenin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Suda bir damla varsa, filtre değiştirilmelidir.

Su arıtma cihazı neden Arıtmaz?

Arıtmadan su az akıyor ise yapmanız gerekenler şunlardır:

Ana filtre olan Ters osmos Membran filtre değişim zamanı gelmiş olabilir. Artık gözenekleri dolduğu için az su arıtmaya başlamıştır. Ana filtre tanka arıtılmış suyu aktaramadığı için tank içinde çok az su birikir veya hiç birikmez.  Su Arıtma Cihazı Arıza

Membran filtre çok kireçli veya çok kil, kum olan sularda gözenekleri çok kücük olduğundan çabuk dolabilir. Bu sebeplerden ömrü kısalır ve su arıtımı yapamaz. Arıtmadan su az akıyor ise ilk öncelik membran filtrenin temiz olup olmadığına bakmaktır.

Membran filtrenin yerini bilmiyorsanız hemen söyleyelim. Tırtıklı membran filtre kutusu içindedir. Kapağını açın ve filtreyi kontrol edin. Eğer sarım içleri kireç ve tortu ile dolu ve filtre rengi sarımsı bir hal almışsa ömrü dolmuş demektir. Görevini yapamaz ve arıtılmış su veremez. Yeni bir Membran filtre satın almalısınız.

Su arıtma membran arızası nasıl anlaşılır?

EV Su Arıtma cihazlarında kullanılan standart membran tw-1812 boyutlarındaki membrandır. Bu membranlar zamanla su arıtma cihazının kullanım şekline, yerine, bölgesine ve suyun kirlilik derecesine göre 6 ay ile 4 yıl arasında değişik süre zarflarında membran arıza vermektedir. Membran filtrenin bozuk olduğunu nasıl anlarız.

Çeşitli membran hataları şunlardır; Su Arıtma Cihazı Arıza

1. Su arıtma cihazı her zamanki arıttığı sudan daha az su vermeye başlarsa?
Cevap: Cihazın su tankı vardır ve bunun üstünde bir adet genelde mavi renklidir 1 adet vana vardır bu vanayı kapatınız. ve tezgah üstündeki arıtmanın musluğunu açarak suyun akışına bakın su ince iplik gibi daimi kesintisiz akması gerekmektedir. Eğer kesik kesik, damla damla akıyorsa membran arızalıdır. (Not!!! Şebeke suyu basıncı çok düşük olduğunda da aynı arızayı verebilir.) Böyle bir durumda membran değişmesi gerekmektedir. Su Arıtma Cihazı Arıza

2. Su arıtma cihazı artık kireçli su veriyor?
Cevap: Su arıtma cihazları ilk kurulduğunda su da kesinlikle kireç olmaz membran arıza yaptığında su artık kireçli olmaya başlar kullandığınız çaydanlık ve vb. maddelerin içlerine bakarak anlayabilirsiniz. Su kireçli ise bozuk membran değiştirilmelidir. Su Arıtma Cihazı Arıza

3. Membrandan çıkan suyu TDS metre ile ölçerek anlayabilir miyiz? Cevap: Cihazın depo musluğunu kapatın ve yukarıdaki tezgah üstündeki temiz su musluğunu açınız 5 dkika bu şelilde aktıkdan sonra 1 su bardağı suyu alıp TDS metre ile ölçüm yapınız TDS metre suyun PPM değerini 80 den yüksek gösteriyor ise membran ömrünün çok az kaldığını ve yakında değişmesi gerektiğini gösterir. Eğer su değeri 120 ve üzeri ise hemen değiştirmeniz gerekmektedir.

4. Arıtma Cihazı suyu çok fazla veriyor?
Cevap: Bunun iki nedeni olabilir birincisi membran zarları yırtılmış dır ve membran artık görevini yapmamaktadır. ikincisi ise şatof valf arızalı ise de bunu ypabilir. Aynı şekilde membran kabı iç bölümlerde çatlama yaptı ise de aynı sonuçları doğurabilir. Bütün bu üç unsura bakarak membranın arızalı olduğunu anlayabilirsiniz. Su Arıtma Cihazı Arıza

Arıtma suyu neden Kireçlenir?

Su arıtma cihazı ilk takıldığı zaman ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı yada bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır. Su Arıtma Cihazı Arıza

Su arıtma cihazı ilk kullanıldığında ilk olarak 5 mikro tortu filtreden geçmektedir filtre içerisinde bir miktar hava vardır ve biz arıtma cihazına suyu verdiğimizde bu hava filtre gözeneklerine girer ve filtre suyu tam doyuma ulaştığında bu hava kabarcık tamamen ortadan kaybolacaktır. Bu durum arıtma cihazının arızalı olduğu anlamına gelmez normal bir durumdur.Bu durum 1 hafta en geç 1 ay içerisinde kendiliğinden geçecektir.

Su arıtma cihazı artık kireçli su veriyor?

Su arıtma cihazları ilk kurulduğunda su da kesinlikle kireç olmaz.Eğer filtre değişimini zamanında yapmadıysanız sorun filtrelerinizden kaynaklı olabilir ancak filtre değişimlerini zamanında yapmanıza rağmen su da kireçlenme varsa çaydanlığınızda kireçlenme oluyorsa bu sorunun bunun iki sebebi mevcuttur. Su Arıtma Cihazı Arıza

  1. Shut of Valf -shatof dediğimiz ara parça arızalandığı zaman kaba tortulardan arındırılmış su ile saf su birbirine karışır ve bu da kireçlenme yapabilir.Bunun arızalı olup olmadığını anlamak için youtube videomuzu izleyebilirsiniz.Eğer shatof arızalı ise değiştirdiğinizde sorun çözülecektir.
  2. Membran filtre değişimi.Ancak shatof arızalı değil ise sorunun sebebi membran filtrenizden kaynaklı olabilir. Membran filtre arıza yaptığında su artık kireçli olmaya başlar kullandığınız çaydanlık ve vb. maddelerin içlerine bakarak anlayabilirsiniz. Su kireçli ise bozuk membran değiştirilmelidir. Su Arıtma Cihazı Arıza

Kireçli, beyaz bulutlu, baloncuklu su ne zaman geçer?

Arıtma cihazını ne sıklıkla kullandığınıza bağlı olarak 1-4 hafta kadar bu durum sürebilir ilerde her filtre değişiminde bu durumla karşılaşacağınızı da unutmayın

Arıtma cihazında basınç altında tutulan su bardağa doldurulduğunda serbest hale gelir ve su bardağında kireç, klor, bulut, yağlı gibi su görüntüsü oluşturur bardağı doldurduğunuzda ağzı açık şekilde bir miktar beklettiğinizde sıkışan hava sudan çıkar ve su berrak hale gelir. Bu mikro hava kabarcıkları zararlı bir durum değildir bildiğiniz havadaki soluduğumuz hava ile aynıdır. Su Arıtma Cihazı Arıza

Beyaz akan suyun çözümü var mı?

Bu durumun bir çözümü yoktur tamamen doğaldır ve geçmektedir ve çoğu zaman bu mikro kabarcıklar büyük kabarcıklar haline de dönüşür gazoz soda görünümünü alır. Su Arıtma Cihazı Arıza

Suyun Kokmasının Nedenleri ?

Suyun kokması filtrelerle alakalıdır membran filtreniz arıtmıyor olabilir veya tatlandırıcı filtrenizde sorun olabilir. Arıtma suyunun Tds değerini ölçtüğünüzde suyunuzun tds değeri fazla ise membran filtrenin değişmesi gerekmektedir.Eğer tds değeri normal ise o zaman koku tatlandırıcıdan kaynaklıdır ve değişmesi gerekmektedir. Su Arıtma Cihazı Arıza

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.