Azot ve azotlu bileşiklerin içme ve kullanma sularında olması gerekiyor mu?
Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.
Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.
Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Azot ve azotlu maddeler su kirliliğinin en önemli nedenlerindendir. Sulardaki kirliliğin belirlenmesinde amonyak tayini ilk yapılması gereken tayindir.
Amonyak doğal sularda genellikle amonyum azotu (NH4+) hâlinde bulunur ki buna serbest veya tuz hâlindeki amonyak denir. Sularda amonyak, kimyasal ve fiziksel olaylar veya mikroorganizma faaliyetleri sonucunda oluşur. Kimyasal ve fiziksel olaylar sonucunda oluşan amonyağın sağlığa zararı yoktur. Ancak mikroorganizma faaliyetleri sonucunda oluşan amonyak organik madde kaynaklı olma ihtimali bakımından tehlikelidir. 0.5 ppm’den büyük değerde amonyak kirliliğin belirtisidir. İçme suyunda bulunan NH3 konsantrasyonu muhtemel taze bir fekal (dışkı) kirlenmeye işaret eder. Kirlenmenin yaşı mikrobiyolojik su kalitesi ile ilgilidir.
Maden sularında havanın oksijeniyle temas ettiği anda mevcut NH3 oksitlenerek nitrite (NO2–) dönüşür, bu da insanlarda kanda mavi hastalığa (özellikle bebeklerde) yol açtığı için istenilmez. Bunun için bu gibi sular şişelemeden önce bir oksitleme ile (havalandırma, ozonlama gibi) nitrata kadar oksitlenmelidir.
Bu sebeplerle azot ve azotlu bileşiklerin içme ve kullanma sularında bulunmaması gerekir.
Sularda tespit edilen amonyak miktarı suyun kullanım amacının belirlenebilmesi ve amonyağın giderilmesi için kantitatif olarak tayin edilmelidir.
Merhaba
Satın aldığımız damacanalardaki suyun kalitesini nasıl anlarız?
Tekstilbilgi.net olarak merak ediyoruz.