Yeni keşfedilen üç küçük su kütlesi, kızıl gezegenin güney kutbundaki buzun altına gömülü daha önce keşfedilmiş bir göle birleşiyor.
Mars’ta büyük bir yeraltı gölünü keşfettikten iki yıl sonra, bir grup bilim insanı, orijinal keşiflerini yeniden doğruladı ve gezegenin yörüngesinde dönen bir uzay aracından gelen yansıma verilerini kullanarak üç adet daha su kütlesi belirledi. 28 Eylül’de Nature Astronomy’de yayınlanan sonuçlar, kırmızı gezegenin yüksek tuz içeriği nedeniyle donmaktan korunan birkaç sıvı su kütlesine ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Daha fazla araştırmayla doğrulanırsa, Mars’ın güney kutbu, dünya dışı yaşam arayışında güçlü bir hedef haline gelebilir.
“2018 çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçların konumunu, kapsamını ve gücünü doğrulamakla kalmadık, aynı zamanda göletlerin ürettiği üç yeni parlak alan bulduk”, İtalya’daki Roma Tre Üniversitesi’nde jeofizikçi ve yeni çalışmanın ortak yazarı Elena Pettinelli çalışma, BBC News’e anlatıyor.
Ekip, Associated Press’e göre, gezegenin donmuş yüzeyinin bir milden fazla altına gizlenmiş gölü ve üç göleti görselleştirmek için Dünya’nın kutuplarında buzun altına gömülü gölleri incelemek için kullanılan teknolojiye güvendi. Gözlemler, Avrupa Uzay Ajansı’nın Mars Ekspres yörünge aracında yer altı ve İyonosfer Sondajı için Mars Gelişmiş Radarı (MARSIS) adlı bir radar sondası kullanılarak yapıldı. MARSIS, radyo dalgalarını Mars’ın yüzeyinden ve yeraltından yansıtıyor. Uyduya geri dönen sinyallerin yansıması gibi özellikleri, bilim insanlarına aşağıdaki arazinin doğası hakkında bir şeyler söylüyor.
MARSIS verilerinin çözünürlüğü kesin olarak teyit etmek için yeterince iyi olmasa da, üç havuzun gölden ayrıldığı düşünülmektedir. Öyle olsa bile, Istituto Nazionale di Astrofisica’da bir radyoastronom olan ve çalışmanın baş bilim adamı olan Roberto Orosei, BBC News’e şöyle diyor: “Bütün bir göl sisteminin keşfi, onların oluşum sürecinin nispeten basit ve yaygın olduğunu ve bu göllerin muhtemelen Mars tarihinin büyük bir bölümünde var olduğunu gösteriyor, bu da demek oluyor ki Mars bir zamanlar Dünya gibi sıcak ve ıslaktı. ”
Orosei ve meslektaşları, göllerin donma noktasını düşüren yüksek tuz içeriği sayesinde sıvı halde tutulabileceğini bildirdi. Yeni kanıtlar gökbilimciler arasında tartışmalara yol açmış olsa da, bu açıklama herkese satılmıyor. Mars, Dünya gibi bozulmamış bir atmosfere sahip olmadığı için, yüzeyindeki basınç çok daha düşük ve bu sebepten dolayı herhangi bir suyu buz gibi kilitli tutar. Purdue Üniversitesi’nde mevcut araştırmaya dahil olmayan gezegensel jeofizikçi Mike Sori, Nature’a şunları söylüyor: “Parlak malzeme gerçekten sıvı su ise, bir tür sulu çamur veya çamuru temsil etme olasılığı daha yüksektir” diyor.
Asıl soru, bu tür göllerin veya göletlerin yaşamı destekleyip destekleyemeyeceğidir. Mikroplar daha önce Antarktika buzullarının altındaki buzul altı göllerinde bulundu, ancak tuz olası bir sorun teşkil ediyor. Montana Eyalet Üniversitesi’nde çevre bilimcisi John Priscu, ”Bildiğimiz haliyle hayat, Dünya okyanuslarının tuzluluğunun beş katına kadar suda kalabiliyor, ancak deniz suyunda bulunan tuz seviyesinin 20 katının ötesinde hayatta kalmak çok zor.” dedi.
Buzlu ortamlarda mikrobiyoloji okuyan ve bu çalışmaya dahil olmayan Priscu, “Antarktika’daki bu tuzlu havuzlarda fazla aktif yaşam yok” diyor. ”Sadece salamura edilmişler. Ve Mars’ta durum bu olabilir. “
Yorum yap