Kalitesiz su arıtma cihazı ve kaliteli su arıtma cihazı farklarını burada inceleme altına alacağız, İnternet alışveriş sitelerine baktığımızda birçok değişkenli su arıtma cihazı fiyatları ile karşılaşıyorsunuz ve bunların hangisinin kaliteli su arıtma cihazı ve kalitesiz su arıtma cihazı olduğunu anlamanızda arıtma cihazından anlamayan kullanıcılar için hayli zor olmaktadır. Su arıtma cihazı satın almak isteyen kullanıcılar neye göre karar vereceklerini bilmediği gibi kafalarında oluşan bilgi kirliliği ile bulanmakta ve çoğu kullanıcı arıtma cihazı almaktan vaz geçmektedir.
21-08-2022 su artma cihazlarının günümüz fiyatları 800₺-10.000₺ gibi bir rakamlara satılmaktadır. Kalitesiz yani uygun fiyatlı su arıtma cihazı alırsam pişman olur muyum? Sağlığımı nasıl etkiler gibi sorulara cevap arayacağız. Öncelikle kaliteli kalitesiz su arıtma cihazı farklarını incelememiz için arıtma cihazının her parçasına ayrı ayrı değinmek zorunda olduğumuzu unutmayalım.
Ev tipi su arıtma cihazları genelde 4 ila 8 aşama arasında değişmektedir. Arıtma cihazı birçok filtreden oluşsa da esasında tüm filtre ve ekipmanlar membran filtrenin düzgün çalışması için yardımcı olduklarını bilmemiz gerekiyor. Normalde membran filtre (saflaştırma filtresi) tek başına çalışmadığı için yardımcı filtreler ve ekipmanlara ihtiyaç duyar, bu yüzden arıtma cihazları çok filtrelidirler.
Ev tipi su arıtma cihazlarında ön filtrelerin kaliteli mi? kalitesiz mi tercih etmeliyim?
Su arıtma cihazlarında ön filtreler şebeke suyunun tortu, klor ve inorganik maddelerini üzerinde tutan filtrelerdir, genelde ön aşama filtre 2 ya da 3 adet olmaktadır. Bir numaralı filtre sediment (spunn) filtre dediğimiz tortu filtresidir. Bu filtre %100 polipropilen dediğimiz hammaddeden üretilirse kaliteli anlamına gelmektedir ama sizler bunun %100 polipropilen olup olmadığını çok net anlayamazsınız. Anlamanın en basit yolu filtrenin kar gibi beyazlığından ve çok sert olmayışından anlayabilirsiniz.
Tortu filtremiz ne kadar kaliteli olursa ve tortuyu karşıya iletmezse karbon ve membran filtremizin de işleyişinde bir sorun olmayacaktır. Eğer uygun fiyatlı sertifikasız bir tortu filtresi tercih edecekseniz bunu satıcının verdiği sürelere bakmadan her 3 ayda bir yenisiyle değişim yapmak zorundasınız. Çünkü hiçbir test kuruluşundan onay almamış filtreler üzerinde yazdığı değerleri asla karşılayamazlar, bu yüzden kısa sürede değişim yapmanız sağlığınız açısından önemlidir. Filtreyi Zamanında değişim yapmazsam ne olur? Önce karbon filtrelerinizin üzeri çamurla, tortuyla kaplanır ve karbon filtrelerinizi çalışmaz hale getirir, akabinde bu durum suyunuzu arıtan membran filtreyede zarar vererek arıtma cihazınızı kullanılmaz hale getirir ve kalitesiz su içmenize olanak sağlamış olursunuz.
Sertifikalı ve kaliteli tortu filtresi kullananlar ise maksimum 12 ayda bir yenileme yapmak zorundalar, bu değişim süreleri şebeke suyundaki tortu durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Ev tipi su arıtma cihazlarında kaliteli ve kalitesiz ön karbon filtre kullanımının farkları nelerdir?
Ev tipi su arıtma cihazlarında karbon filtrelerin suyun tat ve koku olaylarında en büyük öneme sahip filtrelerdir. Piyasada uygun fiyata satılan karbon filtrelerin çoğu antrasit karbon tabir ettiğimiz ucuz karbonlarla karıştırılır ve fiyatı çok ucuza getirilmektedir. Karbon filtrenin kalitesi Hindistan ceviz kabuğundan imal edilen ve tane boyutları çok küçük olan karbonlardır. Ucuz satılan karbon filtrelerin tanesi daha büyüktür örneğin 1mm ile 2 mm arasında değişmektedir. Kaliteli olanlar ise 0,2 ila 0,8 mm arasında değişir.
Bu karbon tanesindeki mm ne anlama geliyor? Aynı gram olan mm’leri farklı olan iki karbon filtre düşünün. Örneğin birisi 100 gram, 1mm tane çapı olsun, diğeri 100 gr 0,2 mm olsun. Aynı ağırlıkta oldukları halde yüzey alanları aynı değildir 0,2mm olan karbonun yüzey alanı 1mm olana göre 5 kat daha büyüktür. Bu büyüklük ise filtrenizin daha fazla klor, kötü tat tutacağı anlamına geldiği gibi dayanıklılık ömrü de 5 kat fazla olacaktır. İşte kaliteli ve kalitesiz karbon arasındaki farklar bunlardır. Kalitesiz karbonu 3-6 ay %70 düşük kalitede düzenli kullanabilirsiniz ama bu süreleri geçtiğinizde kalitesi çok aşağılara düşerek sıfırlanmaktadır buda suyunuzun kokmasına ve kötü tat almanıza neden olur. Bu yüzden kalitesiz ucuz karbon tercih edecekseniz maksimum 3-6 ayda bir yenilemeniz gerekmektedir. Kaliteli karbon filtreleri ise her cihazda 1 adet kullanılıyorsa maksimum 1 yıl iki adet kullanılıyorsa maksimum 2 yılda bir yenilenmelidir.
Ev tipi su arıtma cihazlarında membran filtrenin kaliteli mi? Kalitesiz mi kullanımı ve aralarındaki farkları?
Ev tipi su arıtma cihazlarında genellikle 75 GPD dediğimiz 1812 boyutlarında membran filtre kullanılmaktadır. Buradaki GPD birimi membran filtrenin 24 saatte üretebildiği su miktarının galon cinsidir. (1 galon 3,78 litreye karşılık gelmektedir) Membran filtrenin Üretim kapasitesi kaliteyi etkileyen bir unsur değildir. Çok daha fazla su ihtiyacı olan iş yerleri yüksek GPD’li membran tercih edebilir. Ama ev tipi su arıtma cihazlarında 75 GPD membran 10 kişilik bir aileye dahi fazlasıyla yeterlidir. Membran filtrenin kalitesi ömrü ve reddettiği tuzla (sudaki tüm maddelerle) belirlenmektedir. Kaliteli bir membran %98 ve üzeri reddetme kalitesine sahip olup dayanıklılık ömrü ise en az 2 yıldır.
Kalitesiz membran filtre tercih ettiyseniz maksimum yılda bir defa membran filtrenizi değiştirmenizi tavsiye ederiz. Zaten kalitesiz membranlar 12 ay sonunda %96 olan reddetme oranı %93-90lara kadar düşmektedir. Buda filtrenin değişim zamanının geldiğini göstermektedir. Membran filtrenin amacı suyu saflaştırmaktır, suyunuz ne kadar saf olursa arıtma kalitesi de o kadar artar ve güvenli su kullanabilirsiniz.
Suyunuz artık ön aşama ve membran filtresinden geçti bu ne anlama geliyor? Şebeke suyunuz saflaştırıldı ve bundan sonraki aşama hijyen, tat, koku olarak çok büyük öneme sahiptir.
Ev tipi su arıtma cihazlarında kaliteli post karbon ile kalitesiz post karbon arasındaki farklar?
Koku, klor, kötü tat ön aşama karbon ve membran filtresin de tutulduğuna göre neden membran sonrası post tatlandırıcı karbon kullanıyoruz diye bir soru sorabilirsiniz. Bunun önemi şudur; Her ne kadar karbon ve membran klor, tat, kötü kokuyu alsa da uçucu klor gazları ve diğer gazlar membran filtresinden geçebilmektedir ve bu su arıtma cihazının tankında biriktirildiği için tank içinde kötü koku yayabilecek gazlar hapsedilir. Bunu yok etmek içinde arıtma cihazlarında post tatlandırıcı karbon dediğimiz bir karbon filtresi tercih edilir. Bu yüzden burada ben asla kalitesiz karbon kullanımını tavsiye etmiyorum, suyumuzu arıttık bundan sonra kirlenmesine sebep vermemek için NSF standartlarında bir post karbon kullanmanız önemlidir. Türkiye’de tedarik edebileceğiniz bu onaya sahip birkaç tane post karbon vardır bunlar Pentair GS10-RO, Omnipure K2533SS, K5633SS ve Swun Chyan FT-33-10-GAC-Q post karbon filtreleridir.
Eğer kalitesiz uygun fiyata su arıtma cihazı aldıysanız post karbon filtrenizi bu filtrelerden birisiyle mutlaka değiştirin hem kaliteli su, kokusuz su elde etmenize olanak sağlar. Kaliteli Post karbon filtrelerin ömürleri maksimum 1 yıldır ve her yıl yenisiyle değişim yapmak zorundasınız. (Not** kaliteli karbon değişikliği size 10-15 dolara mal olabilir)
Su arıtma cihazlarında alkali pH filtresi veya mineral filtresi kullanmak gerekli midir?
Su arıtma cihazlarında alkali pH filtresini alkali suyun faydaları için değil de asidik suyun zararları için suyumuzu alkali hale yani 7.0pH üzerine çıkarmak daha sağlıklı olanıdır. Asidik suyun ne gibi zararı olur? Asidik su, su arıtma cihazı musluğunuzda bulunan kurşun, bakır gibi ağır metallerin suya karışmasına neden olur. Kurşun ve bakır gibi zararlı ağır metaller 6,8pH ve altında çözünmeye başlar. Kurşun içermez, bakır içermez su arıtma muslukları var diyebilirsiniz, peki bu musluğun bunu içermediğine dair güvenli bir kuruluşun onayı var mı! yok!. Alkali filtre tercih etmeyecekseniz en azından kullanılan arıtma musluğunuzu NSF onaylı yani suyun temas ettiği yerlerin plastik kaplı olan nsf onaylı arıtma musluğu kullanmanızdır.
Dikkat ettiyseniz su arıtma cihazlarının suya temas eden kısımlarının neredeyse %98’i plastiktir çünkü ters ozmoz sistemleri asidik su üretirler bu yüzden plastik olarak dizayn edilir. Bu başlıkta pH filtresi kullanılıp kullanılmaması önemli mi öğrendiğime göre mineral filtresine geçebiliriz. Eğer NSF onaylı bir mineral filtresi bulur ve kullanırsanız mineral filtre kullanımını tavsiye ederim. Kesinlikle NSF sertifikası ya da FDA sertifikası bulunmayan mineral alkali filtreleri kullanmayın. Burada alkali ve mineral katkısını tek başına yapan ve onaylara sahip dünyanın tek filtresi olan Bİocera filtreyi tavsiye ederim (Tahmini fiyatı 30-35 dolar civarıdır ve maksimum 2 yıl kullanım yapabilirsiniz Biocera filtreyi)
Su arıtma cihazını ucuz kılan diğer bir husus ise montaj, garanti gibi durumlardır. Su arıtma cihazı satın aldığınız firma ücretsiz montaj ve 2 yıl garanti veriyorsa bunlar için firma cihaz üzerine en az 30 dolar gibi bir fark ekleme yapacaktır. montaj hariç ve garantisiz olarak satılan ürünler daha çok internet üzerinden dip fiyata yani 40-60 dolara satılan arıtma cihazlarıdır. Eğer arıtma cihazının montajını ve filtre değişimlerini kendim yapabilir ve takip ederim diyorsanız alıp kullanım yapabilirsiniz.
Sonuçlar
- Konu başlığımızda kaliteli su arıtma cihazı ile kalitesiz su arıtma cihazı başlığını olduğunu gördünüz. Kaliteli su arıtma cihazları yani NSF onaylı olanlar belirli bir test ve üretim kriterlerine tabii tutulurlar. Kullanılan tüm plastik ve diğer materyaller NSF onay kriterlerini karşılayacak şekilde üretilir ve bu yüzden uygun yani ucuz kalitesiz su arıtma cihazlarına göre 3-4 kat daha pahalı olurlar. Aradaki fark malzeme kalitesi ve uzun ömürlüğüdür.
- Ayrıca bu makaleden yola çıktığımızda membran sonrası suyun temas ettiği yani arıtılmış suyun temas ettiği filtre, musluk, tank gibi malzemelerin kaliteli olacağına karar kıldık. Kalitesiz su arıtma cihazlarını uzun yıllar kullandığımızda size çeşitli rahatsızlıklar verebilir. Kısa vadeli hiçbir arıtma kolay kolay zarar vermez.
- Filtre bakım ve değişimlerini zamanında aksatmadan yapmamız gerekiyor.
- Alkali filtreyi üretilen suyun asidik değerlerini yok etmek için tercih etmeliyiz.
- Sadece mineral filtre olarak NSF, FDA onayları olan filtre olmadığı için tavsiye etmedik.
- Ucuz su arıtma ile pahalı su arıtma arasında en büyük farkın dayanıklılık farkı olduğunu gördük.
- Ucuz fiyata satın aldığımız su arıtma cihazının membran sonu filtrelerini kaliteli olanlarla değişim yapmamız gerektiğini öğrendik.
Arıtma çıkış suyunun düşük TDS değeri sistemin düzgün çalıştığını gösterirmi?
Düşük TDS değeri yani arıtma oranı %96 ise arıtma işleminin düzgün yapıldığını gösterir ama arıtmadan sonraki yani membrandan sonraki post karbon veya değer mineral, pH türü filtreleriniz varsa bunlar için düzgün çalıştığını göstermez. TDS sadece membran filtrenin saflaştırma (arıtma) işlemini sağlıklı yaptığı anlamına gelir düşük TDS değeri, üretilen suyun miktarının sağlıklı olduğu konusunda da bilgi vermez bu arada. Ters ozmoz membranları normalde şebeke suyunu %96 ve üstünde saflaştırma yaptığında membran filtrenin sağlığının iyi olduğu anlamına gelir. buna karar vermeniz için hesaplama yapmanız gereklidir. membran verim hesabını aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.
v tipi bir membran filtrenin verimli çalıştığını anlamak için şu hesaplamayı kullanabilirsiniz.
Arıtma cihazına giren su Tds değeri – Ro Tds değeri/ giriş suyu tds değeri ×100 = membranın % verimlilik değerini verir. şebeke suyu tds değerine Z arıtma suyu tds değerine Y diyelim formül şu şekilde olacak Z-Y÷Zx100=?
Örnek şebeke suyu 500 – 80 ro suyu 500-80= 420
Çıkan sonucu şebeke suyu değerine bölüyoruz 420/500=0.84 bölme işleminden sonra 100 ile çarpıyoruz 0.84×100= 84 % çıkar yani membran filtremiz %84 verimle çalışıyor anlamına gelir. Kısaca şebeke suyu içindeki tüm faydaki zararlı maddeleri %84 arıtıyor anlamı çıkar. hangi değerde değişim yapılması gerekiyor sorusunu sormak istiyorsanız buna siz karar vermelisiniz suyunuzun %kaç arıtmak istiyorsanız o değerde membranı yenileyin %90 bir değer çıkıyorsa değiştirmenizde fayda vardır.