Sağlık açısından hiç bir sorun teşkil etmeyen bir arıtma cihazı nasıl olmalı makalesi sizlere gerçek anlamda kaliteli bir arıtma cihazına nasıl sahip olacağınızı anlatıyor.
Öncelikle bir arıtma cihazının Türk malı su arıtma, Amerikan malı su arıtma, Kore malı su arıtma, ya da Çin, Tayvan malı su arıtma olmasının gerçekte hiç bir önemi yok, misal Amerikan malı bir arıtma cihazı üretim fabrikası Çin’de yada başka bir ülkede olabilir bir arıtma cihazının üretim yeri nere ise o ülkenin menşei yazılır.
Önemli olan su arıtma cihazı NSF ve FDA tarafından onaylımı en önemli unsur arıtma cihazı seçerken bu sertifikalardır. NSF yada FDA tarafından onay verilmiş su arıtma cihazlarından kesinlikle kolay kolay sorun yaşamazsınız ve ürün gerçekten kalitelidir. NSF ve FDA sertifikalarını mutlaka nsf.org sitesinden sorgulamanız gereklidir, arıtma cihazının bir parçası değil tamamı sertifikalı olmalı bazı su arıtma cihazı satan firmalar olmayan NSF belgesini varmış gibi gösterir bu tür tuzaklara girmeyin nsf.org sitesinden ürün parça, adı ve markası ile mutlaka sorgulayın.
NSF belgesi olması gereken parçalar; Su tankı, hortum, musluk, bağlantı parçaları en önemlisi de filtrelerin tamamı NSF sertifikalı olmalı.
NSF sertifikalı bir ürünün Türkiye’ye giriş maliyeti 100 $ civarındadır satış fiyatlarım ise satış tekniğine göre değişir 900 TL ile 7000 TL arasında satarlar evet 7000 TL’yi yanlış duymadınız öyle firmalar var ki 100 dolarlık bir arıtmayı 1000 dolara satabiliyor bu fiyat farklılıkları tamamen pazarlama tekniğidir. hele hele evlere tanıtıma gelen satıcılardan hiç ürün almayın sizi arayıp 30 gün deneyin vs gibi yapan firmalardan kesinlikle uzak durun bu tür firmaların sattığı ürünler tamamen kalitesiz ve en ucuza mal ettiği ürünleri satmaktadır.
iyi bir arıtma cihazı internet web sitelerinden sorgulama yaparak alınmalıdır bilinçli tüketici bunu yapar tabi ki her önünüze gelen sitelerden ürün almakta mantıklı değil öncelikle bir ürünün NSF sertifikasını araştırın satıcı firma NSF var derse markası ile nsf.org den sorgulayın şayet NSF sitesinde yer almıyorsa o firmayı bir daha aramanıza gerek yok.
2. bir bilgi ise şeffaf satıcılar vardır bu tür web sitelerinden satın alın örneğin bir üründe kullandığı parçaların ve filtrelerinin marklarını ayrı ayrı belirtmiş ise o firma genelde şeffaf olur ama ürünlerin NSF sertifikasını ne kadar şeffaf olsa da sorgulayacaksınız yoksa yanılırsınız.
Evlerde yada çeşitli yerlerde yapılan su analiz elektroliz test sistemlerine kesinlikle inanmayın yani 2 bardağa konulan su ve bu bardağın içine konulan elektroliz cihazı ile su renklenir bu sizin kullandığınız suyun kirli olduğunu göstermez unutmayın saf su elektrik iletmediği için su renklenmez bu yüzden bu tür test yapan firmaların tanıtımcıların yaptığı testlerde kendi getirdikleri suyun içine bir miktar tuz atıp deneyi tekrar yapmasını isteyin ve açıklama bekleyin :)..
Buraya kadar ne kalitede bir arıtma cihazı alacağınız az buçuk kafanızda canlanmıştır. Gelelim nasıl bir sistem tercih etmeliyim su arıtma cihazları şebeke suyu basıncına ve şebeke suyu TDS değerine göre düzenli ve iyi dizayn edilmiş bir ürün seçmelisiniz.
Genelde Tüm illerin merkezlerinde su basınçları ideal oluyor ters ozmoz su arıtma cihazları düzenli çalışması için en az 3 bar basınç istemektedir. 2,2 bardada ozmoz olayı gerçekleşir ama bu 2,2 bar basınç arıtmanın düzgün çalışması için yeterli değildir. Su basıncı düşük olduğunda atığa atılan su miktarı da yükselecektir. 3 bar basınç varsa motorsuz model kullanılabilir 3 bar ve altında ise motorlu yani pompalı model kullanılmalı.
Musluk suyunuz tazyikli ise motorsuz model tazyikli değil ise motorlu model bu en önemli kriterlerden biridir. Tds değeri demiştik örneğin İstanbul suyu ana dolu yakası şebeke suyu Tds değerleri ortalama 120-250 arasıdır ve su basınçları ise haddinden fazladır yani yeterlidir. İstanbul gibi bir ile motorsuz model kullanmak en doğru seçim olacaktır motorlu kullanıp maliyeti yükseltmenin bir anlamı yok.
TDS değeri 500 ve üzeri olan illerde mümkünse motorlu model tercih edilmeli maksimum sınır değer evsel ozmozlar için 900ppm’dir Tds değeri 900ppm’i geçiyorsa özel dizayn edilmesi gereken arıtma cihazı kullanmanız gereklidir normal evsel modeller kullanmayın.
Su Arıtma Cihazı Hangi Filtrelerden Oluşmalı
Bir arıtma cihazında şu filtreler bulunmalı 1. filtresi 1-5 micron tortu filtresi olmalı Türkiye şartlarında 2. filtresi Gac karbon filtre olmalı 3. filtre CTO karbon filtre olmalı bu 3 filtre membran öncesi filtrelerdir. Membran öncesi 3 filtre değil de 2 filtre kullanılacaksa 1-5 micron tortu filtresi ve CTO karbon kullanılmalı eğer membran öncesi tek filtre kullanılacaksa 1-10 micron CTO karbon filtre tercih edilmeli membran öncesi çok değişik modellerde yani çeşitlilikte filtre kullanılabilir. bu filtreler ne işe yarıyor niçin kullanılıyor derseniz.
Membran filtre tek başına çalışmadığı için membran gelmeden önce su bazı maddelerden arındırılması gerekli nedeni membran filtreye zarar vermemesi için örneğin 1-5 micron tortu filtresi sudaki gözle görünen yada görünmeyen 1-5 micron büyüklüğündeki partikülleri yani tortuları tutar. karbon filtreler ise sudaki kloru tutmaktadır 2 bir kaç etken klor ve tortu membrana zarar verdiği için membran öncesi kullanılır. tek CTO karbon kullanılması ise şu şekilde açıklanır CTO karbon normal GAC karbonun blok lanmış halidir yani sıkıştırılmıştır ve bu CTO karbon aynı zamanda 1-10 micron arası tortu görevi de görür bu yüzden bazen membran öncesinde tek başına kullanılır hiç bir olumsuz nedeni olmaz.
Membran kadar olan filtreleri oluşturduk sıra geldi membrana bir evsel model su arıtma cihazında 75-100 GPD membran fazlasıyla yeterli olacaktır membran filtrenin amacı suyu saflaştırmak X bir membran suyu saflaştırıyor ise membran çıkış TDS değeri 3-10ppm arasında ise bir sorun yoktur (3-10ppm çıkması için şebeke giriş suyununda maksimum 250ppm olması gerekli 250ppm ve üzeri ise membran çıkış tds değeri de yükselir genelde giriş suyu değerine göre ppm düşer şebeke suyunun 12 katı kadar membran tds değerini düşürür. 500 ppm olan şebeke suyuna takılan arıtmadan çıkan Tds değeri ortalama 20-50ppm arası olur bu değerler kafanızı çok karıştırmasın neden benimki yüksek düşük diye karmaşıklığa gitmeyin. TDS suyun içindeki maddelerin toplam elektriksel iletkenlik değeridir. suda ne kadar çeşitli madde iyonu varsa o kadarda yüksek çıkar örneğin deniz suyu TDS değeri 5000-15000 arasında değişir.
Membran fitresinde ki GPD değeri ise 75gpd 100gpd dedikleri o membranın 24 saate üretebileceği galon cinsinden su miktarıdır yani 75gpd membran 24 saate 75 galon su üretir litreye çevirmek için 3,78 ile çarpılmalıdır 75×3,78=283,5 litre çıkar GPD olayını da çözdük. şimdi gelelim membran sonrası filtrelere
Membran dan geçtikten sonra suyumuz saf haldedir suyun içinde zararlı ve faydalı maddeler yok denecek kadar azdır bu yüzden suyun pH değeri de çok düşüştür membran sonu çıkış su pH değeri 5 yada 6,5pH seviyesindedir yani su asidiktir ve içinde mineral yoktur bu yüzden cihazımıza bir adet kaliteli gerçekten NSF ve FDA onayı olan bir alkali mineral filtre kullanılmalı bu işi en iyi yapan Kore firması Biocera var mutlaka bu filtreyi de cihaza ekletmeyi ihmal etmeyin ortalama satış fiyatı bu filtrenin 40-80$ arasında değişmektedir mümkünse bu filtreyi sağlıklı su içmek için tercih ediniz.
en son çıkış filtresi olarak da bir adet Hindistan cevizi kabuğundan imal edilmiş bir post karbon yani tat filtresi ekleyin.
sanırım bu makalemizde en iyi su arıtma cihazı nasıl tercih etmeliyim yol göstermiştir herkese sağlıklı ve mutlu yaşamlar dilerim.. Galip ARDUÇ
Omnipure bosuna pahalı değilmiş, dolar yüksek olmasa uygundu, 50 liraya alınıyordu.
Çok Faydalı bilgiler, senden baskada bu bilgileri paylaşan yok gibi. Teşekkürler
Galip Bey mehaba
Dediğiniz gibi almak istediğim ürünün nsf.org ‘da arattim ama bulamadım daha doğrusu site çok anlaşılır değil. Doğru arama yapabilmek için yardımcı olur musunuz?
Bahsettiğiniz markalar nedir hocam yazarsanız buradan yardımcı olabiliirm birde nsf sitesinde markanın modelleri farklı olabilir satıcı firmalardan da sorabilirsiniz kullandıkları marka ve modeli
100 dolara ülkemize nsf onaylı cihaz geliyor dediniz Galip bey, bu kadar ucuza nasıl oluyor ki, benim hesabıma göre 150 dolardan az olmuyor 4 tane omnipure, 1 filmtec gibi markalı malzemelerle tabiki. tabiki 5 liraya filtre var toptan olunca noldugu belli olmayan 🙂
Türk malı arıtıcıların çin malından beter oldugunu söylediniz. Nsf onaylı kaliteli filtre ve yedek parçalardan bir sistem toplanamaz mı? İlla fabrikada mı yapılması lazım. Birde marka yapıştır üstüne, devlettende izinleri vs al ve sat. Sen yapsan senden alınır valla galip bey. Dürüstlük, iş ahlakı eşittir SEN
hocam 100 dolar ortalama maliyet bunu yurt dışından toptan alanlar alıyor sen ben almıyoruz. yedek parçalardan bir sistem toplayabilirsiniz elbetteki arıtma cihazı alıp satanların hangisinin izni var %60’ının iş yeri bile yok. kaliteli arıtma parçaları bulup kendinizde elbet oluşturabilirsiniz ben arıtma satmayı şimdilik düşünmüyorum hocam
İstesen piyasadakilerden daha iyi arıtma yapabilirsin sanırım, toplama parçalardan. Gördüğüm kadarıyla işin pirisin. Bazı teknik servisin yaptıgından su sızıyor, patlıyor bi yerleri diye okuyoruz şikayetlerde. Okadarda basit değil gibi titiz beceri istiyor iş.
Galip bey birkaç sorum olcak umarım sıkmam sizi…Örneğin omnipure filtrelerden örnek vereyim, k2533 yazısının yanında jj, kk, ss harfleri oluyor. Bunlar çok önemli fark yaratıyor mu su sızdırma, montaj vs gibi. Sanki jj olanlar daha ucuz oluyor sebebi var mı hepsi quick connect denilen şey varmı. Siz hangini tavsiye edersiniz hem teknik uzman olarak hem müşteri gözüyle.
2.sorum: 3 lü filtrede pentek ile omnipure arasında çok fark oluyor mu, pentek daha uygun fiyatlı da ondan merak ediyorum. Post carbonda omnipure tercih edilebilir de pahalıda olsa.
3: Biocera varken post carbona gerek olur mu tat olarak yoksa ikisi birden olsa daha mı iyidir
4: filtreler nsf onaylıda olsa suyun içinden geçtiği swith,basınç düşürücü,shut off valf, boruları nasıl nsf oldugunu anlarız, yada piyasada satılanlar sağlıklımıdır,
Teşekkürler
1-omnipure jj serisi düz girişli quick ss serisi ise yandan quickli giriş kk serisi ise dişli sistem burada bunların önemi yok ama ss serisinin sahtesini yapamadıkları için ss serisi modeli tavsiye ediyoruz diğer serilerin Türkiye’de pek satışı yok ama sahtesi çok kalite olarak aralarında fark yok içerik aynı orjinallerinde
2. arada fark yok hocam pentair daha yaygın bir firmadır üstelik teknolojisi pentairin daha büyük bir firmadır.
3-Biocera varken esasen post karbona gerek yok ama kullanırsanız bioceradan önce daha fazla klor tutulur faydası vardır zararı yoktur tat olarak size fayda sağlar
4-nsf.org den diğer parçaları da marka olarak sorgulamak gerekiyor. genelde Türkiye’de swun marka olan bağlantı parçaları nsf onaylı
Merhaba Galip bey
Evim için su arıtıcı almaya karar verdim ve internetten araştırmalara başladım. Öncelikle bu konuda yapmış olduğunuz tüm bilgi paylaşımları ve tavsiyelerr için teşekkürler. Ancak bu araştırma ayrıntılara girdikçe içinden çıkılamaz bir durum alıyor. Size durumu şöyle bir örnekle ifade edeyim. Ben bir çok sitede ürünleri inceledim sizin bahsetmiş olduğunuz şekilde sistemlerinde kullandıkları filtreleri açık ve net olarak ortaya koyabilen 1-2 firma var. Sonuç olarak 2 seçeneğe indirmeyi başarabildim. Bu noktadan sonra yardımlarınızı bekliyorum. Royal Green Soft ve Puretron X-Master. Bir yazınızda açık kasa sistemlerin avantajlarından bahsetmiştiniz. Bu nedenle 6 aşamalı açık kasa bu iki sistem arasında kararsız kaldım. Siz bu iki sistemden hangisini önerirsiniz. Tüm yazılarınızı dikkatle okudum ama yinede işin içinden çıkamadım. Örneğin Royal Green pompasız bir ürün X-Master ise pompalı ve pompasız olarak 2 seçeneğe sahip. İlk üçlü giriş ve biocera+post karbon takımı neredeyse aynı. Royal Green Pentek Pentair mebran ile X-master ise Dow Filmtech veya Pentak Pentair ile temin edilebiliyor. Royal Green 12L su tankına sahip iken X-Master 8 L
İlginiz için çok teşekkürler, iyi çalışmalar
ikisi de kaliteli ürün hocam arada pek bir fark yok bundan sonrası iki firma arasında müşteri temsilcileri ile görüşün öyle karar verin
Galip bey merhaba. Ev için direk akışlı sistemler nasıl önerirmisiniz.
Galip bey merhaba,
İçme suyu için yerli bir firmada üretilen cihazın NSF belgelerini istedim. Sistemde kullanılan valf, membran, tankın ve alkali filtre NSF belgelerini gönderdi. Ancak bana önerdiği sistemde belgelerini gönderdiği ekipmanları kullandığından nasıl emin olabilirim?
Orjinal sitesinde ürünlerin görüntüleri vardır hocam onlarla karşılaştırabilirsin orjinal sitesinde yoksa başka bir sıkıntı vardır yani orjinal değildir. isteğiniz belgeler nsf.org den link mi yoksa kağıt üzerinde resim belgemi şayet kağıt üzerinde ise olmaz nsf.org den link olmalı hocam