Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Mars Yüzeyindeki Su

Mars Yüzeyindeki Su

Kızıl gezegen Mars, bilim insanlarının ilgisini çeken bir destinasyon. Günümüzde Mars yüzeyi çorak olsa da eskiden sıcak ve daha nemli olduğu düşünülüyor. Bu durumun nasıl bu hale geldiği ise hala bir muallak.

Bir araştırma Mars yüzeyindeki suyun, kayalarda kalmış olabileceğini iddia ediyor.

Araştırmacılar; Mars yüzeyinin su ile reaksiyona girip sıvıyı emdiğini ve bu süreçte de kayaların oksitlenerek gezegeni yaşanmaz hale getirdiğini açıklıyor.

Eski çalışmalar, yüzeydeki suyun, Güneş rüzgarları sebebiyle uzayda kaybolduğunu ya da yüzey altı buzlarının altında kaldığını iddia etmekteydi.

Yine de bu iki teori bütün suyun nasıl yok olduğunu tam anlamıyla açıklayamıyordu.

Ekip mineralojik gerçeklere bakmak istedi ve modelleme yöntemleriyle kayalarla etkileşim sonucu Mars yüzeyinden ne kadar suyun kaybolmuş olabileceğini hesap etti. Araştırmacılar, her anlamda kayaların gezegen yüzeyindeki rolünü değerlendirdiler.

Mars’taki bazalt kayalar, Dünya’dakilere kıyasla %25 daha fazla su barındırabiliyor, dolayısıyla su, iç yüzeye çekilmiş olabilir.

mars
mars rp

Şimdiye dek hiçbir bilim insanı suyun temel kaya etkileşimleri sonucu emilmiş olabileceği teorisini incelememişti. Mars kabuğunun oksitlenmesi için farklı tepkimeler gerektiğini destekleyen çok fazla delile sahibiz.

Dünya’nın levha tektoniği sistemi, yüzeydeki su seviyesinde büyük değişimleri engellemede güzel bir role sahiptir. Kayalar, kabuktan daha nemlidir ve kabuğa girmeden önce etkili bir biçimde su kaybına uğrarlar. Mars’ta, lavlarla etkileşime giren su, önce suyun emilimine sebep olan bazalt kabuğunu, sonra da kabuktaki kayalarla etkileşime girerek su barındıran çeşitliliği oluşturdu. Bu etkileşimler, gezegenin kaya mineralojisini değiştirerek gezegeni yaşam için uygunsuz hale getirdi.

Dünyanın neden bu gibi değişimler yaşamadığına gelince; araştırmacılar, Mars’ın silikat kabuğunda daha fazla demir ve yüzeyindeki farklı bir sıcaklıkla, Dünya’dan daha küçük olduğunu ve bu gibi küçük etkenlerin uzun vadede önemli değişikliklere sebebiyet verebildiğini belirtiyorlar. Bu durum Mars yüzeyini, suyla etkileşime daha yatkın kılıyor.

Mars’ın jeolojik kimyası, suyu direkt olarak kabuğa çekerken, Dünya kabuğu, kaya suyunu tamamen kaybedene kadar yüzeyde kalabiliyor.

Nature dergisinde yayımlanan ve Dünya’nın tuz seviyeleri üzerine yapılan bir başka araştırmada da, yaşamı destekleyebilmesi için Dünya’nın halojen seviyesinin doğru miktarlarda olması gerektiğine değiniliyor. Çok az veya çok fazla miktarlar, gezegenin sterilize olmasına sebep olabilir. Geçmişte yapılan araştırmalar, meteoritlerdeki halojen seviyesinin çok yüksek olduğunu ortaya koymuştu. Dünya’yı oluşturan meteorit örnekleriyle karşılaştırıldığında ise, tuzun Dünya’ya oranının çok yüksek olduğu görülüyor.

Mars geçmişte yüzeyinde su ve yaşam için bir potansiyel barındırıyormuş.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.