Bitkilerinizin suyu nasıl kullandığını merak ediyor musunuz? Eğer cevap evetse, Iowa Eyalet Üniversitesi’nden bitki bilimci Patrick Schnable ve çalışma arkadaşları tarafından hazırlanmış bu sensöre göz atabiliriz!
Bu, düşük maliyetli, kolay üretilebilir ve bant şeklinde yapıştırılabilen grafen tabanlı bir biyosensör. Bu biyosensör bitkilere yapıştırılacak ve botanikçiler için veri elde etme imkanı sağlayacak.
İki tür mısırın, suyu, köklerinden en alttaki yapraklarına ve en üstteki yapraklarına ne kadar sürede taşıdıklarını ölçtüklerini ifade eden Schnable, şunları söylüyor:
“Bu araç sayesinde, suyu daha verimli kullanan bitkileri saptayıp, onları yetiştirebiliriz,”
Schnable
Araştırmacıların “bitki dövmesi” adını verdikleri biyosensör, bitkiye yapıştırılabilen grafen tabanlı küçük bir mekanizmadır ve bu küçük mekanizma su ölçümlerini yapılabilir kılıyor.
Grafen, yüksek derecede elektrik ve ısı iletkenliğinin yanı sıra, kuvvetli ve kararlı bir yapya sahip bir maddedir. Bu çalışmadaki “bant üzeri grafen” teknolojisi, birçok giyilebilir basınç ve gerilme sensörü üretmek için de kullanılmıştır. Yani piezoelektrik.
Geliştirici olan Dong:
“Ucuz ama yine de yüksek performans gösteren sensörler yapmaya çalışıyoruz. Bu sensörleri üretmek için sadece bant kullanıyorsunuz. Maliyeti 1$’dan bile daha az.”
Dong
Çalışmalarda, sensörler, su buharına karşı çok duyarlı bir malzeme olan grafen oksit ile yapılıyor.
Dong, bitki sensörlerinin, laboratuvarda ve deneme amaçlı arazi deneylerinde başarıyla test edildiğini de söylüyor.
“Şu ana kadar sınadığımız bant temelli sensörlerin en heyecan verici uygulaması, bitki sensörü oldu. Bitkiler için giyilebilir sensör teknolojisi yepyeni bir kavram. Bu bitki sensörleri öylesine küçük ki, bitkilerdeki buharlaşmayı algılayabiliyor ama bitki büyümesini ve ürün verimini etkilemiyor,”
Nanoteknolojinin gelişmesi ile birlikte üretilen malzemelerin boyutlarının küçülmesi ve üretim maliyetlerinin düşmesi ile birlikte sensörlerin gelişimi de hız kazandı. Araştırmacılar sensörlerin biyomedikal teşhislerde, herbal hastalıklarının ön tanısında, toprakta pestisit ve çeşitli kirleticilerin tespitinde ve hatta binaların yapısal bütünlüklerinin devamlılığının ölçülmesinde kullanılabileceğini dile getiriyor.
Yorum yap