Nispeten yakın zamanda Dünya’ya düşen bazı göktaşları, son bir milyon yıl içinde sıvı su içermiş olabilir. Bu, uzay kayalarının gezegenin yüzeyine çok erken değil, tarihi boyunca su vermiş olabileceği anlamına geliyor.
Pek çok bilim adamı, meteorların bir zamanlar Dünya’ya su getirdiğinden şüpheleniyor . Ancak kayaların önceki analizi, içlerinde sıvı su içeren kimyasal reaksiyonların milyarlarca yıl önce durduğunu gösteriyor. Yani sularını uzun zaman önce kaybedip kaybetmedikleri konusunda bir soru işareti vardı.
Avustralya, Sidney’deki Macquarie Üniversitesi’nden Simon Turner ve meslektaşları, geçen yüzyılda Dünya’ya düşen dokuz göktaşı analiz etti. Bu parçalar bir zamanlar yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluşan asteroitlerin bir parçasıydı.
Turner , bir göktaşı içindeki buz eridiğinde, suda ve sıvıda çözünür elementlerin kayanın bir kısmından diğerine hareket ettiğini söylüyor. Uranyum suda çözünür olduğu ve toryum olmadığı için, araştırmacılar uranyum ve toryum izotoplarının dağılımına bakarak su kanıtı arayabilirler.
Göktaşları Reaksiyon Göstermiş.
Turner, “Uranyum ve toryumun yarı ömürleri çok kısadır ve bu nedenle yalnızca son 1 milyon yıl içinde meydana gelen olayları kaydeder” diyor. Uranyum ve toryum kalıbı, meteorların son 1 milyon yıl içinde sıvı su içeren kimyasal reaksiyonlar yaşadığını gösterdi.
Araştırmaya dahil olmayan Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden Sara Russell, “Asteroitler tarafından gelen göktaşlarının erken güneş sisteminden beri değişmediğini düşünmeye alışkınız” diyor: Yeni çalışma kimyasal olarak aktif kaldıklarını gösteriyor.
Bu göktaşları yakın geçmişte Dünya’ya su ve organik bileşikler sağlamaya devam etmiş olabilir. Russell, örneğin Japonya’nın Hayabusa 2 uzay aracı ve NASA‘nın OSIRIS-REx uzay aracı tarafından doğrudan asteroitlerden alınan numunelerin analiz edilmesiyle bu fikrin test edilebileceğini söylüyor .
İlgili Makale: Su Tüm Kayalık Gezegenlerde Meydana Gelebilir.
Yorum yap