Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Pusatlan Genomunun Haritasını Çıkarmak: Dünyanın En Tuhaf Memelisi Nasıl Bu Kadar Tuhaf Hale Geldi

Pusatlan Genomunun Haritasını Çıkarmak: Dünyanın En Tuhaf Memelisi Nasıl Bu Kadar Tuhaf Hale Geldi

Çoğu zaman dünyanın en tuhaf memelisi olarak kabul edilen Avustralya’nın kunduz benzeri ördek gagalı ornitorenk, bir dizi tuhaf özellik sergiliyor: Canlı bebek doğurmak yerine yumurta bırakıyor, süt terliyor, zehirli mahmuzları var ve hatta 10 cinsiyet kromozomuyla donatılmış. Şimdi, Kopenhag Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, ornitorenk genomunun benzersiz bir haritasını çıkardı ve birkaç garip özelliğinin kökeniyle ilgili yanıtlar buldu.

Yumurta bırakır, ancak hemşireler dişsizdir, zehirli bir mahmuza sahiptir, perdeli ayakları vardır, parlayan kürkü ve 10 cinsiyet kromozomu vardır. Avrupalılar 1700’lerin sonlarında Avustralya’da ornitorenkleri keşfettiğinden beri, ilginç, ördek gagalı, yarı suatik yaratık, bilimsel araştırmacıları şaşırttı.

Günümüz araştırmacıları, çoğu zaman dünyanın en tuhaf memelisi olarak kabul edilen ornitorenklerin nasıl bu kadar benzersiz olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Anlayışları artık büyük ölçüde gelişti. İlk kez, Kopenhag Üniversitesi biyologlarının önderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, tam bir ornitorenk genomunu haritaladı. Çalışma, Nature adlı bilimsel dergide yayınlandı .

Memeliler Neden Yumurtluyor?

“Tam genom, bize ornitorenklerin tuhaf özelliklerinden birkaçının nasıl ortaya çıktığına dair cevaplar sağladı. Aynı zamanda, ornitorenk için genomun kodunu çözmek, biz insanlar da dahil olmak üzere diğer memelilerin nasıl evrimleştiğine dair anlayışımızı geliştirmek için önemlidir. Biyoloji Bölümü’nden Profesör Guojie Zhang, “biz ve diğer hayvanların neden yumurtlayan hayvanlar yerine genç yaşayan hayvanlar haline gelmek için evrimleştiğinin anahtarı var” diyor.

Pusatlan Genomunun Haritasını Çıkarmak: Dünyanın En Tuhaf Memelisi Nasıl Bu Kadar Tuhaf Hale Geldi 1
Pusatlan Genomunun Haritasını Çıkarmak: Dünyanın En Tuhaf Memelisi Nasıl Bu Kadar Tuhaf Hale Geldi 4

Ornitorenk, herhangi bir modern zaman memelisinin ortaya çıkmasından milyonlarca yıl önce var olan eski bir memeli grubuna (monotremler) aittir.

“Gerçekten de ornitorenk, Mammalia sınıfına aittir. Ancak genetik olarak memeliler, kuşlar ve sürüngenlerin bir karışımıdır. Atalarının orijinal özelliklerini korumuştur – muhtemelen yaşadıkları ortama uyum sağlamadaki başarısına katkıda bulunur. , “diyor Profesör Zhang.

Yumurta bırakır, sütü terler ve dişleri yoktur

Ornitorenklerin en alışılmadık özelliklerinden biri, yumurta bırakırken, bebeklerini meme uçlarından değil, vücudundan ter olan sütle beslemek için kullanılan meme bezlerine sahip olmasıdır.

Kendi evrimimiz sırasında biz insanlar, her biri yumurta sarısı üretimi için önemli olan üç vitellojenin genini de kaybettik. Öte yandan tavuklar üçüne birden sahip olmaya devam ediyor. Çalışma, diğer ikisini yaklaşık 130 milyon yıl önce kaybetmelerine rağmen, ornitorenklerin bu üç vitellojenin geninden birini hala taşıdığını gösteriyor. Ornitorenk, kalan bu gen sayesinde yumurta bırakmaya devam ediyor. Bunun nedeni muhtemelen ornitorenklerin yavruları için süt ürettikleri gibi, kuşlar ve sürüngenler kadar yumurta sarısı proteinleri oluşturmaya bağımlı olmamasıdır.

Diğer tüm memelilerde vitellogenin genleri, memeli sütünde önemli bir bileşen olan kazein proteinini üretme kabiliyetimizden sorumlu olan kazein genleri ile değiştirilmiştir. Yeni araştırma, ornitorenklerin kazein genleri de taşıdığını ve bu nedenle sütlerinin bileşiminin inekler, insanlar ve diğer memelilerinkine oldukça benzer olduğunu gösteriyor.

Guojie Zhang, “Tüm mevcut memeli türlerinde süt üretiminin, 170 milyon yıldan daha uzun bir süre önce yaşamış ortak bir atadan türetilen aynı genler kümesi aracılığıyla geliştirildiğini bildiriyor – Jura dönemindeki ilk dinozorlarla birlikte,” diyor Guojie Zhang.

Ornitorenkleri bu kadar benzersiz kılan bir başka özellik, memelilerin büyük çoğunluğunun aksine dişsiz olmasıdır. Bu monotremlerin en yakın ataları dişli olmasına rağmen, modern ornitorenk, yiyecekleri ezmek için kullanılan iki boynuz plakasıyla donatılmıştır. Çalışma, ornitorenklerin dişlerini yaklaşık 120 milyon yıl önce, diş gelişiminden sorumlu sekiz genden dördü kaybolduğunda kaybettiğini ortaya koyuyor.

Sadece 10 cinsiyet kromozomlu hayvan

Pusatlan Genomunun Haritasını Çıkarmak: Dünyanın En Tuhaf Memelisi Nasıl Bu Kadar Tuhaf Hale Geldi 2
Pusatlan Genomunun Haritasını Çıkarmak: Dünyanın En Tuhaf Memelisi Nasıl Bu Kadar Tuhaf Hale Geldi 5

Araştırmacılar tarafından araştırılan bir başka ornitorenk tuhaflığı, cinsiyetlerinin nasıl belirlendiğiydi. Hem insanlar hem de dünyadaki diğer her memelinin cinsiyeti belirleyen iki cinsiyet kromozomu vardır – XX’in kadın ve XY’nin erkek olduğu X ve Y kromozom sistemi. Bununla birlikte, Down Under’dan ördek gagalı arkadaşlarımız da dahil olmak üzere monotremler, beş Y ve beş X kromozomu ile 10 cinsiyet kromozomuna sahiptir.

Neredeyse tamamlanmış kromozomal seviye genomları sayesinde, araştırmacılar artık monotremlerin atalarındaki bu 10 cinsiyet kromozomunun, daha sonra birçok küçük X ve Y kromozomu parçasına ayrılan bir halka şeklinde organize edildiğini öne sürebilirler. Aynı zamanda, genom haritalaması, monotreme cinsiyet kromozomlarının çoğunun tavuklarla insanlardan daha fazla ortak yönlerinin olduğunu ortaya koyuyor. Ancak gösterdiği şey, memeliler ve kuşlar arasındaki evrimsel bir bağlantıdır.

Platypus Gerçekler

memeli
Pusatlan Genomunun Haritasını Çıkarmak: Dünyanın En Tuhaf Memelisi Nasıl Bu Kadar Tuhaf Hale Geldi 6
  • Ornitorenk, doğu Avustralya ve Tazmanya’ya özgüdür. Korunan bir türdür ve IUCN tarafından tehdit altında olarak sınıflandırılmıştır.
  • Ornitorenklerin memeliler olarak görülmesinin nedenleri arasında meme bezleri vardır, saçları uzar ve orta kulaklarında üç kemik bulunur. Her özellik bir memeliyi tanımlamaya yardımcı olur.
  • Ornitorenk memeli monotreme grubuna aittir, bu nedenle monotremler idrar yapma, dışkılama ve cinsel üreme için tekil bir açıklık kullandığı için adlandırılır.
  • Hayvan mükemmel bir yüzücüdür ve zamanının çoğunu nehirlerde böcek ve kabuklu deniz ürünleri avlamak için geçirir.
  • Ayırt edici gagası, çamurlu nehir yataklarında avı bulmak için kullanılan elektrik sensörleriyle doludur.
  • Erkek ornitorenk, arka bacaklarının her birinin arkasında zehirli bir mahmuza sahiptir. Zehir, bir köpeği öldürecek kadar zehirlidir ve erkekler bölge için savaşırken yayılır.
  • Bir başka 2020 çalışması, ornitorenk kürkünün floresan olduğunu gösterdi. Hayvanın kahverengi kürkü, UV ışığı altına yerleştirildiğinde mavi-yeşil rengi yansıtır. 

Makalemizin İngilizçesi:https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210106133034.htm

Başka Makalemiz:https://galiparduc.com/timsahlar-dinozorlarin-cagindan-beri-neden-bu-kadar-az-degisti-2/

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.