Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Çin “Hava Değişikliği” Çabalarını Hızlı Bir Şekilde Genişletmeyi Planlıyor

Batı Çin'deki Qinghai-Tibet Platosu'nda çayırlar ve mavi gökyüzü ve beyaz bulutlar
Çin, Asya’nın en büyük tatlı su rezervi olan Qinghai-Tibet platosunda bir hava modifikasyon sistemi inşa ediyor.

Çin, ülkenin komşuları arasında endişelere yol açacak bir hareketle Hindistan’ın bir buçuk katı büyüklüğünde bir alanı kapsayacak şekilde hava modifikasyon programını hızlı bir şekilde genişletmeyi planlıyor.

Kabine tarafından Çarşamba gecesi açıklanan karar halihazırda yaklaşık 35 bin kişiyi istihdam eden dünyanın en büyük bulut tohumlama operasyonunu beş kat artıracak.

Çin yaklaşık altmış yıldır su damlacıklarını kar veya yağmur olarak düşecekleri noktaya kadar kalınlaştırmak için bulutları gümüş iyodür veya sıvı nitrojenle süslemek için askeri uçaklar ve uçaksavar silahları kullandı. Teknoloji çoğunlukla yerel düzeyde kuraklıkları hafifletmek veya 2008 Olimpiyatları veya geçen Ekim ayında Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70. yıldönümü gibi büyük olaylardan önce gökyüzünü temizlemek için kullanıldı .

Ancak önerilen genişleme, bölgesel hava modellerini etkileyebilecek bir ölçekte. Kabine, yapay yağmur ve kar programını 2025 yılına kadar en az 2,1 milyon mil kare (5,5 mil kare) alanı kapsayacak şekilde genişletmek istediğini söyledi. Uzun vadeli plan 2035 yılına kadar ülkenin hava koşullarını değiştirme kapasitesinin bir seviyeye ulaşacağını öngörüyor. “İleri” düzey ve kırsal bölgeleri canlandırmaya, ekosistemleri eski haline getirmeye ve doğal afetlerden kaynaklanan kayıpları en aza indirmeye odaklanın.

Son yıllarda hızlı bir kapasite artışı izliyor. Bir 2017 planı, Çin topraklarının yaklaşık% 10’u olan 370.000 mili (960.000 km2) kapsayacak dört yeni uçak, sekiz yükseltilmiş gemi, 897 roketatar ve 1.856 dijital kontrol cihazı için 168 milyon dolar (1.15 milyar yuan) ayırdı.

Bunun bir kısmı, Asya’nın en büyük tatlı su rezervi olan Qinghai-Tibet platosundaki yeni bir hava modifikasyon sistemidir. Çinli bilim adamları , su buharını Yangtze Nehri havzasından kuzeye yağmur yağacağı Sarı Nehir havzasına yönlendirmek için iddialı Tianhe (“gökyüzü nehri”) planı üzerinde çalışıyorlar .

Troposfer sınırının yakınında yılda 5 milyar metreküp su taşıyabilecek potansiyel kanallar bulduklarını söylüyorlar. China Aerospace Science and Technology Corporation’ın, dağlık bölgede Asya’nın su kulesi olarak bilinen gümüş iyodürü büyük miktarlarda atmosfere beslemek için yüzlerce oda inşa ettiği bildirildi.

Gökyüzünün hidro-mühendisliğine yönelik bu girişim, Çin’in kuru kuzeyindeki kıtlığı azaltabilir ancak Mekong, Salween veya Brahmaputra nehirlerinin akışını etkilerse güneydoğu Asya ve Hindistan’daki sorunları daha da kötüleştirebilir .Bunların hepsinin kaynakları Qinghai-Tibet platosu.

En son duyurudan önce bile, Hint web siteleri Çin’in havayı silahlandırdığını ve yağış modellerini şimdiden bozuyor olabileceğini tahmin ediyordu . Çok az güvenilir kanıt var ancak Çin stratejik amaçlarla havayı değiştirmeye çalışırken yalnız olmayacak .

ABD’li gazeteci Seymour Hersh , 1972’de ABD’nin Vietnam savaşı sırasında mevsimsel yağmurları manipüle etmeye çalıştığını açıkladı. Bilindiği gibi Temel Reis Operasyonu Ho Chi Minh yolu boyunca komünist ikmal yoluna su basmayı amaçlıyordu. ABD şirketi General Electric, 1946’da ilk bulut tohumlama deneylerini gerçekleştirdi. Bu teknoloji, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından benimsenip yükseltildi ve daha sonra Mao Zedong’un “insan yapımı yağmur çok önemlidir” dediği Büyük İleri Atılım sırasında Çin tarafından şevkle uygulandı. Umarım meteoroloji uzmanları bunun çalışması için ellerinden geleni yaparlar. “

Ancak kullanımı barışçıl ve yerli. Kuzeyde, başkentteki yağışları% 10’dan fazla artırdığını iddia eden Pekin hava modifikasyon ofisi tarafından koordine ediliyor. 2009 yılında, uzun süren bir kuraklığı hafifletmeye yardımcı olan bir kar yağışı nedeniyle kredilendirildi. 2008 Olimpiyatları öncesinde, yağmurun açılış törenini bozmaması için gökyüzüne sekiz saatten fazla 1000’den fazla gümüş iyodür mermisi atıldı. Teknolojinin, 2014 Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (Apec) toplantısı için zamanında dumanı temizlemek için kullanıldığı da bildirildi . Yerliler hala şaka yollu açık gökyüzünün rengini “Apec blue” olarak adlandırıyor.

Ancak Komünist hükümetin unsurları kurcalamak için gitmeye istekli olduğu uzunluklara ilişkin endişeler var. 1970’lerde Çinli generaller, Hindistan yarımadasından gelen sıcak nemli havanın orta ve kuzey Çin çöllerine yöneltilebilmesi için Himalayalar boyunca bir kanalı patlatmak için nükleer silah kullanmayı önerdiler. Ülke aynı zamanda, benzer bir hedefe ulaşmayı amaçlayan dünyanın en büyük su yönlendirme planının ortasında yer alıyor . Bununla birlikte, Çin içinde bile birçok bilim insanı, bulut tohumlamasının özellikle büyük ölçekte etkinliği konusunda şüpheli.

Çin’de hava durumu modifikasyonu kurumsallaştırılmış ve geniş çapta uygulanmıştır ve yerel iklime müdahale etme meşruiyeti hakkındaki mevcut anlatılar güneş radyasyonu yönetimi gibi müdahaleler için bir mantık sağlayabilir .

Son bilim makaleleri, yapay yağmur programının bu fikirleri yeni bir teknolojik ve politik düzeye taşıdığını söylüyor. Shiuh-Shen Chien ve Ulusal Tayvan Üniversitesi’nden meslektaşları, Çin’in bulut su yönetiminin “havayı evcilleştirme” gibi yeni bir insan-hava ideolojisi sunduğunu söyledi . Queensland Üniversitesi’nden Bettina Bluemling ve diğerleri, bu müdahale ölçeğinin Pekin’in iklimsel jeomühendislikte ilk adımları atması için bir emsal oluşturabileceğini savunuyorlar .

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.