Arıtma cihazlarında çek valf tek yönde suyun geçişine izin veren, diğer yönden geçiş kesitini kapayan valflere çek valf denir.
Arıtma Cihazlarında Neden Çek Valf Kullanılır?
Su arıtma cihazlarında çek valf arıtma su tankı dolduğunda suyun tekrardan membran filtreye girmesini önler ve bu sayede arıtma cihazı tekrar devreye girmez ta ki siz cihazdan su alana kadar.
Su Arıtma Cihazında Çek Valf Kullanılmazsa Ne Olur?
Çek valf kullanılmayan ozmoz cihazları yada çek valfi arızalanan arıtma cihazında nelere sebep olur ne tür arızalar açar çek valf olmadığı zaman arıtma cihazının membran filtresi kısa sürede deforme olur.
Yapılan testlerde çek valf kullanılmayan arıtma cihazlarının, membranları giriş suyunun kalitesine göre 10 ile 60 gün arasında, tamamen deforme olarak kullanılmaz hale getirmiştir.
Çek Valf Çeşitleri Nelerdir?
Arıtma cihazlarında genelde 3 tip çek valf kullanılmaktadır bunlar şu şekildedir.
- Dişli Jaco çek valf
- Quick boru tipi düz çek valf
- Quick boru tipi dirsek çek valf
Resimlerle Çek Valflere Bakalım
Membran Housinglerin de Çek Valf Kullanımı
Jaco Dişli Tip Membran Housingde kullanılan Çek Valfler
Quick Membran Housinginde Kullanılan Çek Valfler
Çubuklu Membran Housingde Kullanılan Çek Valfler
Çek Valflerin Takılışı
Çek valflerin genelde ok işaretleri vardır jaco dişli olanlar hariç ok işaretleri suyun akış yönünü göstermektedir.
Asla ters takmamamız gerekli ters takıldığında çek valften su geçmez jaco dişli olan çek valflerin tek takılış yönü olduğu için bu tip çek valfler ters takma şansınız olmaz.
Ayrıca çek valfleri membran filtrenin sadece temiz su çıkış kısmına takmanız gerekiyor yanlış giriş yada çıkış yerlerine takmayınız.
Genelde membran housinglerinin 2 çıkışı olan yerde dışa doğru çıkıntılı olan yere takılır çek valfler yukarıdaki resimde takılmış halleri var resme bakarak bilgi edinebilirsiniz.
Yorum yap