Beynimiz şüphesiz vücudumuzun en önemli yerlerinden biridir. Dolayısıyla beyin, dışarıdan gelen darbelere karşı güçlü olmalıdır. Kafatasının var olması yetmemiş olsa gerek ki, kompakt yapılı beynimizin %78-80 arası sudan oluşmaktadır.
Bu su sayesinde kafaya gelen darbeleri emecek bir yapı oluşmuş olur. Yani suyun ana görevlerinden biri, darbelere karşı emici bir yapı oluşturmak olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle düzenli su tüketimi, beynimiz için çok önemlidir. Dehidrasyonun küçük yüzdeleri bile bilişsel fonksiyonları zedeleyecek etkiler bırakabilir.
Suyun Genel Faydaları
Genel olarak vücut içinde de hayati öneme sahip bir besindir. Bunun sebebi yapı malzemesi olarak kullanılıyor olmasıdır. Su aynı şekilde vücut iç sıcaklığımızı kontrol eder. Yani homeostasiye yardımcı olur. Vücuttaki atıkların idrar yoluyla atılmasını sağlar ve salya oluşumuna katılır. Ayrıca su, eklem sıvısına iyi gelir ve eklemleri kayganlaştırır.
Tüm bu bilgilerin ışığında su tüketiminin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyoruz.
İçme suyu ile 1500-2000 mL/gün (8-10 su bardağı), yiyecek ve içeceklerle 1000 mL/gün, metabolizma sonucu oluşan su ile 260 mL/gün miktarında su ihtiyacı karşılanır. Yaşam dengesi için önem arz eden su miktarının,
35mL x vücut ağırlığı(kg)
formülü ile hesaplanabildiğini biliyoruz.
Gerek beyin gerek vücudun diğer yerleri için su tüketimine hak ettiği değeri vermeliyiz!
Yorum yap