Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Güvenlik sorusunun cevabını giriniz. Captcha'yı güncellemek için resme tıklayın.

Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Benzidin

Benzidin

CAS ID#:  92-87-5

Etkilenen Organ Sistemleri: Hepatik (Karaciğer), İmmünolojik (Bağışıklık Sistemi), Nörolojik (Sinir Sistemi)

Kimyasal Sınıflandırma: Benzidinler/Aromatik aminler

Benzidin nedir?

Özet: Benzidin, doğal olarak oluşmayan üretilmiş bir kimyasaldır. Grimsi sarı, beyaz veya kırmızımsı gri olabilen kristal bir katıdır. Çevrede, benzidin ya “serbest” halde (organik bir baz olarak) ya da bir tuz olarak bulunur. Benzidin, kumaş, kağıt ve deri için boyalar üretmek için kullanıldı. Artık ABD’de üretilmemekte veya ticari olarak kullanılmamaktadır.

Benzidin 1
Benzidin 2

Benzidine çevreye karıştığında ne olur?

  • Benzidin havada buhar halinde bulunur veya çok küçük partiküllere bağlı halde bulunur. Havadaki benzidin sonunda karaya ve suya iner.
  • Sadece çok küçük miktarlardaki serbest benzidin suda çözülür; benzidin tuzları suda daha kolay çözülebilir. Su yollarına salınan benzidin batacak ve dip çamurunun bir parçası olacaktır.
  • Topraktaki benzidin, toprak parçacıklarına güçlü bir şekilde tutunur ve kolayca yer altı suyuna geçmez.
  • Benzidin, besin zincirinde birikmez.

Benzidine nasıl maruz kalabilirim?

  • Genel popülasyonun kontamine hava, su, toprak veya yiyecek yoluyla benzidine maruz kalması olası değildir.
  • Kontrolsüz tehlikeli atık alanlarının yakınında yaşayan insanlar benzidine maruz kalabilir.

Benzidin sağlığımı nasıl etkileyebilir?

Daha sonra tartışılan kanser dışında, benzidinin insanlarda önemli olumsuz sağlık etkilerine neden olduğu kesinlikle gösterilmemiştir. Cildinizle temas ederse, cilt alerjisine neden olabilir. Nispeten yüksek miktarlarda benzidin verilen laboratuvar hayvanlarında karaciğer, böbrek, bağışıklık ve nörolojik etkiler gözlenmiştir. Bu etkilerin insanlarda da ortaya çıkıp çıkmayacağını bilmiyoruz.

Benzidinin kansere neden olma olasılığı nedir?

Benzidine uzun süreli mesleki maruziyetin insanlarda kanser geliştirme riskini artırabileceği bilinmektedir. İşçilerde bulunan başlıca kanser türü idrar kesesi kanseridir. Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (DHHS), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve EPA, benzidinin bir insan kanserojeni olduğunu belirlemiştir.

Ek olarak, Direct Blue 6, Direct Black 38 ve Direct Brown 95 gibi benzidinden yapılan boyaların insanlarda kansere neden olduğu gösterilmiştir. DHHS, Direct Blue 6 ve Direct Black 38’in hayvanlarda kansere neden olduğunu belirlemiştir ve WHO, Direct Blue 6, Direct Black 38 ve Direct Brown 95’in hayvanlarda kansere neden olduğunu belirlemiştir.

Benzidin çocukları nasıl etkileyebilir?

Benzidine maruz kalan çocuklar üzerindeki sağlık etkilerine ilişkin herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Yüksek düzeyde benzidine maruz kalan çocuklarda görülen sağlık etkilerinin yetişkinlerde görülen etkilere benzer olması muhtemeldir.

Benzidine maruz kalmanın insanlarda doğum kusurlarına veya diğer gelişimsel etkilere yol açıp açmayacağını bilmiyoruz.

Aileler benzidine maruz kalma riskini nasıl azaltabilir?

  • Çoğu aile benzidine maruz kalmayacaktır.
  • Çocuklar, benzidinin atılmış olabileceği kontrolsüz tehlikeli atık alanlarının yakınındaki topraklarda oynamaktan kaçınmalıdır.

Benzidine maruz kalıp kalmadığımı gösteren tıbbi bir test var mı?

Benzidin ve yıkım ürünleri idrarınızda tespit edilebilir, ancak bu sadece son maruziyetinizden yaklaşık 2 hafta sonradır. Benzidin ve yıkım ürünleri, kırmızı kan hücrelerinizdeki proteinlere de bağlanabilir ve bu, 4 aya kadar tespit edilebilir. Bu testler genellikle doktorunuzun ofisinde bulunmaz, ancak doktorunuz numuneleri testleri gerçekleştirebilecek bir laboratuvara gönderebilir. Bununla birlikte, bu testlerin hiçbiri, herhangi bir sağlık etkisi yaşayıp yaşamayacağınızı tahmin edemez.

Benzidin Kimyasal özellikler

125 ℃ erime noktası, 400 ℃ (98.7 kPa) kaynama noktası ve 1.250 (20/4 ℃) nispi yoğunluğu ile beyaz veya açık pembe kristal toz olarak görünür. Kaynar etanol, asetik asit ve seyreltilmiş hidroklorik asitte çözünür, eterde az çözünür, kaynar suda az çözünür ve soğuk suda az çözünür. Hava ve ışık altında rengi koyulaşır. Analiz reaktifleri genellikle daha çözünür olan benzodin hidroklorür veya asetattır ve endüstride yaygın olarak sülfat kullanılır. Benzidin asetat beyaz veya beyaza yakın kristaller olup, indikatör olarak suda, asetik asit ve hidroklorik asitte çözünür. Benzidin sülfat, eterde çözünür, suda çok az çözünür, seyreltik asit ve alkolde beyaz kristal toz veya pul pul kristaldir.

Kullanım Alanları

Önemli boya ara maddeleri, benzidin ve türevleri, direkt boyalar, asit boyalar, tekne boyaları, buzla boyanmış boyalar, kükürt boyaları, reaktif boyalar ve organik pigmentler yapmak için kullanılabilir. Benzidinden 250’den fazla boya yapılır, bunlardan en önemlisi doğrudan siyah EW’dir. Benzidin sarısı yaygın olarak kullanılan bir organik pigmenttir.

Benzidin’in Toksisite Durumu

Benzidin oldukça toksiktir, solunum yolu, deri ve sindirim sistemi yoluyla emilebilir ve bir kanserojene ait oldukça toksiktir. Hem katı hem de buhar cilt tarafından hızla emilerek kan hasarına ve mesane kanserine neden olur. Yanlışlıkla yemek mide bulantısı, kusma, karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilir. Fareler ağızdan LD50: 214mg/kg (vücut ağırlığı), sıçan ağızdan LD50:309 mg/kg (vücut ağırlığı). Tavşanlar ve köpeklerin oral minimum öldürücü dozu 200mg/kg (ağırlık)’dır. Başlıca toksik etkisi hemorajik sistittir. Methemoglobin oluşumu üzerindeki etkisi zayıftır. Kontakt dermatite neden olabilen deri ve mukoz membranlar üzerinde uyarıcı etkiye sahiptir. Fare ve hamsterlarda karaciğer kanserine, sıçan karaciğeri, Zimbal bezi, meme ve kolon kanserine, köpeklerde mesane kanserine neden olabilir. Çeşitli kısa süreli mutajenite testleri pozitif sonuçlar vermiştir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), onu bir insan kanserojeni (iyi belgelenmiş) olarak sınıflandırır ve hedefleri mesanedir. Yaklaşık 19 yıllık kuluçka süresi ile boya kimya işçisinde mesane kanserinin nispi riski 19’dur.

Reaktivite Profili

Benzidin, sülfürik asit ile çözünmeyen tuzlar oluşturur. Diazotize edilebilir, asetillenebilir ve alkillenebilir. Kırmızı dumanlı nitrik asit ile hipergoliktir. Ekzotermik reaksiyonlarda asitleri nötralize ederek tuz artı su oluşturur. İzosiyanatlar, halojenli organikler, peroksitler, fenoller (asidik), epoksitler, anhidritler ve asit halojenürler ile uyumsuz olabilir. Yanıcı gaz halinde hidrojen, hidritler gibi güçlü indirgeyici maddelerle kombinasyon halinde üretilebilir.

Benzidin Sağlık Tehlikesi

  • Benzidin, insanlarda mesane kanserine neden olan bilinen bir kanserojendir. Literatürdeki çok sayıda rapor, hayvanlarda ve insanlarda kanserojenliğini belgelemektedir. Bu bileşiğin deneysel hayvanlarda oral veya deri altı uygulaması, karaciğer, kan, akciğerler ve deride tümörler üretti. İnsan vücuduna giriş yolları, öncelikle tozlarının solunması ve deri yoluyla emilmesidir. İnsanlar ve köpekler benzidinden mesane kanseri geliştirirken, kemirgenler öncelikle karaciğer kanseri geliştirir. Benzidinden kaynaklanan kanser dışı sağlık tehlikesi hakkında nispeten az bilgi mevcuttur. Hayvanlarda akut oral toksisite orta düzeydeydi. Yutma mide bulantısı, kusma, böbrek ve karaciğer hasarı üretebilir. Test hayvanlarında oral LD50 değerleri 150-300 mg/kg aralığındaydı. Benzidinin kanserojenlik mekanizmasının, DNA’ya bağlanan reaktif ara maddeler oluşturan metabolik dönüşümlerini içerdiği düşünülmektedir. Bu tür DNA eklentileri kemirgen karaciğerinde tanımlanmıştır. Çoğu genotoksik testte pozitif çıktı. Araba sinojenisitesi muhtemelen, idrarda benzidin veya metabolitlerinin aktivasyonuna izin veren asetilasyon yoluyla yavaş karaciğer detoksifikasyon hızı ile ilişkili olabilir ( Whysner ve diğerleri, 1996).
  • Solunduğunda, yutulduğunda veya deri yoluyla emildiğinde zehirlidir. Kontakt dermatite, tahrişe veya hassasiyete neden olabilir. Yutulması bulantı ve kusmaya neden olabilir.
  • Benzidine maruz kalmak gözlerde tahrişe neden olur. Benzidine %0.01 ila %0.08 gibi düşük bir oranda gıdada maruz kalan laboratuvar hayvanları, karaciğer, böbrek ve vücut ağırlığında organ ağırlığında azalma ve dalak ağırlığında artış, karaciğer ve kanın şişmesi gibi olumsuz sağlık etkileri gösterdi. idrarda. Maruz kalma, idrara çıkma, idrarda kan ve idrar yolu tümörlerinde artışa neden olabilir. Benzidin, 50 ila 500 mg/kg arasında bir tahmini oral öldürücü dozla, yutulması halinde insanlar için akut toksik olarak kabul edilir. Akut yutma maruziyetinin semptomları arasında siyanoz, baş ağrısı, zihinsel karışıklık, mide bulantısı ve baş dönmesi bulunur. Dermal maruziyet deri döküntülerine ve tahrişe neden olabilir. Benzidine uzun süre maruz kalmak insanlarda mesane yaralanmasına neden olur.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.