İnsan sağlığı, sosyal ve ekonomik kalkınma ve ekosistem için iyi su kalitesi şarttır. Bununla birlikte, nüfus arttıkça ve doğal ortamlar bozuldukça, herkes için yeterli ve güvenli su kaynakları bulunmasını sağlamak giderek daha zor hale geliyor.
Daha döngüsel ve dolayısıyla daha sürdürülebilir bir ekonomi, atık suyu atmak veya görmezden gelmek yerine potansiyeli için değerlendirmemizi gerektirir. Alternatif bir su kaynağı olmanın ötesinde, güvenli atık su yönetimi ekosistemlerimizi korumaya yardımcı olabilir ve bize enerji, besin ve diğer geri kazanılabilir malzemeleri sağlayabilir.
Zorluklar ve Fırsatlar
Su döngüsünün her aşamasında su dikkatle yönetilmelidir: tatlı su çıkarma, ön su arıtma, dağıtım, kullanım, toplama ve son arıtmadan arıtılmış atık suyun kullanımına ve çevreye nihai geri dönüşüne kadar, döngüyü yeniden başlatmak için çıkarılmaya hazır. Nüfus artışı, hızlanan kentleşme ve ekonomik gelişme nedeniyle, üretilen atık su miktarı ve genel kirlilik yükü küresel olarak artmaktadır.
Güvenli ve yeterli su kaynaklarının mevcudiyeti, atık suyun nasıl yönetildiği ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Arıtılmamış atık su miktarının artması, tarımsal akış ve endüstriyel deşarj ile birlikte dünya çapında su kalitesini bozdu ve su kaynaklarını kirletti. Küresel olarak, atık suyun% 80’i arıtılmadan veya yeniden kullanılmadan ekosisteme geri akıyor ve bu da yaklaşık 1,8 milyar insanın dışkı ile kirlenmiş bir içme suyu kaynağı kullanmasına ve kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felcine yakalanma riskine yol açtığı bir duruma katkıda bulunuyor. Atık su, atılacak veya göz ardı edilecek bir şey olmaktan çok, hızla genişleyen şehirlerde artan su talebini karşılamada, enerji üretimini ve endüstriyel kalkınmayı artırmada ve sürdürülebilir tarımı desteklemede önemli bir rol oynayacaktır.
Atık Su ve Şehirler
Esas olarak, gelişmekte olan ülkelerdeki şehir ve kasabaların düşük gelirli bölgelerinde, atık suyun büyük bir kısmı, bazen çok az arıtma olmadan veya çok az arıtma ile doğrudan en yakın yüzey suyu drenajına veya gayri resmi drenaj kanalına boşaltılır. Evsel atıklara ve insan atığına ek olarak, şehir merkezli hastaneler ve küçük ölçekli madencilik ve motor garajları gibi endüstriler, genellikle yüksek derecede toksik kimyasalları ve tıbbi atıkları atık su sistemine boşaltır.
Atık suyun toplandığı ve arıtıldığı şehirlerde bile arıtma etkinliği kullanılan sisteme göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte, bir belediye yetkilisi tarafından yeşil alanları sulamak veya caddeleri temizlemek için kullanılan suyun içilebilir bir standartta arıtılmasına gerek yoktur. Atık suyun, amaçlanan kullanımına uygun bir su kalitesi standardına göre arıtılması, maliyet kurtarma potansiyelini artırır.
Kentsel su talebinin artması, atık su toplama ve yönetimi için yeni yaklaşımlar gerektirecektir. Gerçekte, yeniden kullanılan atık su, gıda üretimi ve endüstriyel gelişme gibi diğer zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
Atık Su ve Sanayi
Atık su, ‘endüstriyel simbiyoz’ yoluyla işletmenin kendi içinde veya birkaç işletme arasında kullanılabilir. Endüstriyel su tüketimi, küresel su kullanımının %22’sinden sorumlu. 2009 yılında Avrupa ve Kuzey Hızla sanayileşen ülkelerde önümüzdeki 10-20 yıl içinde bu oranın beş kat artması bekleniyor. Bu nedenle, yalnızca maliyet tasarruflarına dayalı olarak atık suyu kurum içinde ve yerel olarak kullanmak için güçlü bir teşvik vardır.
İşletmeler, amaca uygun olması koşuluyla,su kalitesi gözetmeksizin bir miktar atık suyu doğrudan kullanabilir. Soğutma veya ısıtma için proses suyunun kullanılması veya çatıda toplanan yağmur suyunun veya tuvalet sifonu, sulama veya araç yıkama için beton önlüklerin kullanılması bu duruma örnekler.
Tarımda Atık Su
Kısmen talebi karşılamak için verimi en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmak için, son yıllarda hem endüstriyel hem de küçük tarımda kimyasal gübre ve böcek ilaçlarının kullanımı artarak tarımı potansiyel bir çevre kirliliği kaynağı haline getirmiştir.
Arıtılmamış veya yetersiz arıtılmış atık suyun tarımsal kullanımıyla yeraltı suyu ve yüzey suyunun kirlenmesi, bu tür sulamanın uygulandığı birçok gelişmekte olan ülkede önemli bir sorundur. Gelişmiş atık su yönetimi, patojen maruziyet riskini azaltarak, özellikle tarımda çalışanların sağlığını iyileştirebilir.
Çiftçiler, yüksek besin içeriği veya geleneksel su kaynaklarının bulunmaması nedeniyle başta atık su olmak üzere geleneksel olmayan su kaynaklarına giderek daha fazla bakıyor.Ayrıca su kalitesi de oldukça önemseniyor. Güvenli bir şekilde uygulandığında atık su, su ve gıda güvenliğine ve geçim koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunan değerli bir su ve besin kaynağıdır.
Kaynak : UNWater
Yorum yap