CAS ID#: 67-64-1
Etkilenen Organ Sistemleri: Hematolojik (Kan Oluşturan), Nörolojik (Sinir Sistemi)
Kanser Sınıflandırması: Lütfen kanser ve kanser sınıflandırması ile ilgili sorularınız için NTP , IARC veya EPA ile iletişime geçin .
Kimyasal Sınıflandırma: Uçucu organik bileşikler
Özet: Aseton, çevrede de doğal olarak bulunan üretilmiş bir kimyasaldır. Kendine has kokusu ve tadı olan renksiz bir sıvıdır. Kolayca buharlaşır, yanıcıdır ve suda çözünür. Dimetil keton, 2-propanon ve beta-ketopropan olarak da adlandırılır.
Aseton, plastik, elyaf, ilaç ve diğer kimyasalları yapmak için kullanılır. Diğer maddeleri çözmek için de kullanılır.
Bitkilerde, ağaçlarda, volkanik gazlarda, orman yangınlarında ve vücut yağının parçalanmasının bir ürünü olarak doğal olarak oluşur. Araç egzozunda, tütün dumanında ve depolama alanlarında bulunur. Endüstriyel süreçler, çevreye doğal süreçlerden daha fazla aseton katkıda bulunur.
aseton nedir?
Aseton, çevrede de bulunabilen (insan yapımı) bir kimyasaldır. Kendine has kokusu ve tadı olan renksiz bir sıvıdır. Havada kolayca buharlaşır, yanıcıdır ve suda çözünür. Aseton, insanlar tarafından diğer maddeleri çözmek ve plastik, boya ve kaplamalar, temizlik ürünleri ve kişisel bakım ürünleri üretmek için kullanılır. Diğer insan yapımı aseton kaynakları, araç egzozu, tütün dumanı ve çöplüklerdir. Aseton ayrıca bitkiler, ağaçlar, böcekler, mikroplar (mikroplar), volkanik patlamalar ve orman yangınları tarafından da doğal olarak salınır ve birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunabilir. Düşük seviyelerde aseton insan vücudu tarafından doğal olarak üretilir ve bazı sağlık koşulları bu seviyelerin artmasına neden olabilir.
Ortamdaki asetona ne olur?
- Ortamdaki çoğu aseton havada buhar halinde bulunur ve bu şekilde uzun mesafeler kat edebilir.
- Havadaki toplam asetonun yaklaşık yarısı 22 gün içinde güneş ışığı veya diğer kimyasallar tarafından parçalanır.
- Aseton, yağmur ve kar yoluyla havadan suya ve toprağa geçer ve sudan ve topraktan hızla tekrar havaya geçer. Toprağa bağlanmaz ve hayvanlarda birikmez.
- Aseton, üretim atığı olarak yüzey suyuna girebilir ve çöplüklerden yeraltı suyuna sızabilir.
- Aseton, su ve topraktaki mikroplar veya kimyasallar tarafından parçalanır.
Asetona nasıl maruz kalabilirim?
Gözlerinizde, burnunuzda ve boğazınızda güçlü bir aseton kokusu ve tahriş, orta derecede maruz kalmanın uyarı işaretleridir. Bu sinyalleri fark etmek, zararlı aseton seviyelerine maruz kalmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
- Havada düşük seviyelerde aseton bulunur, bu nedenle çoğu insan solunum yoluyla çok küçük miktarlara maruz kalır, ancak bunlar nadiren sağlığınıza zararlı seviyelerdedir.
- Ticari boyama, plastik imalat, ev temizliği ve güzellik salonları gibi belirli sektörlerdeki işçiler, işyerinde daha yüksek düzeyde aseton içeren hava soluyabilirler.
- Asetonla kirlenmiş su içmek veya yemek yemek.
- Sigara içmek veya ikinci el dumanda nefes almak.
- Aseton içeren ürünler (oje çıkarıcı gibi) kullanmak veya bu ürünlerin kullanıldığı kapalı ortamlarda bulunmak.
Aseton sağlığımı nasıl etkileyebilir?
Asetona maruz kalırsanız, kanınıza girer ve onu vücuttaki tüm organlara taşır. Sadece küçük bir miktar olduğunda, karaciğeriniz onu zararsız kimyasallara ayırır. Kısa bir süre içinde yüksek miktarda aseton solumak veya yutmak baş ağrısına, kafa karışıklığına, mide bulantısına, nabzın hızlanmasına, kan hücrelerinin boyutunda ve miktarında değişikliklere, bilinç kaybına (bayılma) veya komaya neden olabilir. Orta ila yüksek miktarda aseton solumak da burun, boğaz, akciğer ve göz tahrişine neden olabilir. Asetonla cilt teması cildinizin kurumasına, tahriş olmasına ve çatlamasına neden olabilir. Uzun süreli aseton maruziyetinin etkileri çoğunlukla hayvanlarda incelenmiştir ve böbrek, karaciğer ve sinir hasarını içerir; doğum kusurları; ve erkek kısırlığı. Asetona uzun süre maruz kalmanın insanları bu şekilde etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.
Aseton kansere neden olabilir mi?
ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) insanlara aseton kanserojen (kansere neden olan) olup olmadığını değerlendirmek için yeterli kanıt olmadığı sonucuna vardı.
Kanser (IARC) Araştırmaları Uluslararası Ajansı ve Ulusal Toksikoloji Programı (NTP) kanserojen aseton sınıflandırılmış değil.
Aseton kontrolü için tıbbi test yaptırabilir miyim?
Nefesinizdeki, kanınızdaki ve idrarınızdaki aseton miktarını ölçmek için testler mevcuttur. Bu testler size vücudunuzda ne kadar aseton olduğunu söyleyebilse de, vücutta doğal olarak bulunan aseton miktarının kişiden kişiye değiştiğini unutmamak önemlidir. Bu testler maruz kalma sonucunda herhangi bir sağlık sorunu yaşayıp yaşamayacağınızı tahmin edemez.
Aseton maruziyeti için testler, maruz kaldıktan sonraki 2-3 gün içinde yapılmalıdır, çünkü aseton vücuda girdikten sonraki birkaç gün içinde vücudunuzu terk eder. Bu testler genellikle doktorunuzun ofisinde yapılmaz; doktorunuz kan veya idrar örnekleri alır ve bunları bir test laboratuvarına gönderir.
Ailemi aseton maruziyetinden nasıl koruyabilirim?
Aseton içeren ürünleri kullanırken ve saklarken daima etiket üzerindeki talimatları izleyin.
- Aseton içeren ürünleri açık alevlerin veya sıcak yüzeylerin yakınında kullanmayın.
- Aseton içeren ürünleri serin, iyi havalandırılan bir yerde, doğrudan ısıdan uzakta saklayın.
- Aseton içeren bir ürünü dökerseniz, aseton buharlaştıkça uygun havalandırma ve temiz hava aldığınızdan emin olmak için bir pencere açın.
Aseton içeren tüketici ürünlerini kullanırken ve çocukları daima denetleyin.
- Çocukların aseton içeren bir ürünü içmesine asla izin vermeyin. Bu ürünleri çocuklardan uzak tutun.
Siz veya evinizden biri sigara içiyorsa, evinizde uygun havalandırma sağlayın.
- Mümkünse içeride sigara içmekten kaçının.
- Evinizdeki havadaki aseton konsantrasyonunu azaltmak için mümkün olduğunda pencereleri açın.
Yorum yap