Asbest
CAS ID#: 1332-21-4
Etkilenen Organ Sistemleri: Solunum (Burundan Akciğerlere)
Kimyasal Sınıflandırma: Yok
Özet: Asbest, çevrede doğal olarak bulunan altı farklı lifli mineral (amosit, krizotil, krosidolit ve lifli tremolit, aktinolit ve antofilit çeşitleri) grubuna verilen addır. Asbest mineralleri, bükülüp dokunabilecek kadar güçlü ve esnek ve ısıya dayanıklı, ayrılabilir uzun liflere sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı asbest, çoğunlukla inşaat malzemelerinde (çatı kiremitleri, tavan ve yer karoları, kağıt ürünleri ve asbestli çimento ürünleri), sürtünme ürünlerinde (otomobil debriyaj, fren ve şanzıman parçaları) çok çeşitli mamul mallar için kullanılmıştır.), ısıya dayanıklı kumaşlar, ambalajlar, contalar ve kaplamalar. Bazı vermikülit veya talk ürünleri asbest içerebilir.
Öne Çıkanlar
Asbeste maruz kalma, genellikle asbest yapan veya kullanan işyerlerinde kirli havanın solunmasıyla gerçekleşir. Asbest, yıkılan veya yenilenen asbest içeren binaların havasında da bulunur. Asbest maruziyeti ciddi akciğer sorunlarına ve kansere neden olabilir. Bu madde, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirlenen 1.585 Ulusal Öncelik Listesi alanının en az 83’ünde bulunmuştur.
Asbest nedir?
Asbest, çevrede doğal olarak bulunan altı farklı lifli mineral (amosit, krizotil, krosidolit ve lifli tremolit, aktinolit ve antofilit çeşitleri) grubuna verilen addır. Asbest mineralleri, bükülüp dokunabilecek kadar güçlü ve esnek ve ısıya dayanıklı, ayrılabilir uzun liflere sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı asbest, çoğunlukla inşaat malzemelerinde (çatı kiremitleri, tavan ve yer karoları, kağıt ürünleri ve asbestli çimento ürünleri), sürtünme ürünlerinde (otomobil debriyaj, fren ve şanzıman parçaları) çok çeşitli mamul mallar için kullanılmıştır. ), ısıya dayanıklı kumaşlar, ambalajlar, contalar ve kaplamalar. Bazı vermikülit veya talk ürünleri asbest içerebilir.
Asbest çevreye girdiğinde ne olur?
Asbest lifleri, doğal tortuların ve üretilen asbest ürünlerinin parçalanmasından havaya veya suya girebilir. Asbest lifleri havaya buharlaşmaz veya suda çözünmez. Küçük çaplı lifler ve parçacıklar havada uzun süre asılı kalabilir ve yerlerine oturmadan önce rüzgar veya su ile uzun mesafelere taşınabilir. Daha büyük çaplı lifler ve partiküller daha hızlı yerleşme eğilimindedir.
Asbest lifleri toprakta hareket edemez. Asbest lifleri genellikle diğer bileşiklere parçalanmaz ve uzun süreler boyunca neredeyse değişmeden kalır.
Asbeste nasıl maruz kalabilirim?
Hepimiz soluduğumuz havada düşük seviyelerde asbeste maruz kalıyoruz. Bu seviyeler mililitre hava başına 0,00001 ila 0,0001 fiber arasında değişir ve genellikle şehirlerde ve endüstriyel alanlarda en yüksektir.
Asbest ürünleri yapan veya kullanan endüstrilerde çalışan veya asbest madenciliği ile uğraşan kişiler yüksek düzeyde asbeste maruz kalabilirler. Bu endüstrilerin yakınında yaşayan insanlar da havada yüksek düzeyde asbeste maruz kalabilirler.
Asbest lifleri, ürün kullanımı, yıkım çalışmaları, bina veya ev bakımı, onarımı ve yeniden yapılanma sırasında asbest içeren malzemenin bozulmasıyla havaya salınabilir. Genel olarak, maruz kalma, yalnızca asbest içeren malzeme, partikülleri ve lifleri havaya salacak şekilde bir şekilde bozulduğunda meydana gelebilir.
İçme suyu, doğal kaynaklardan veya asbest içeren çimento borularından gelen asbest içerebilir.
Asbest sağlığımı nasıl etkileyebilir?
Asbest esas olarak akciğerleri ve akciğerleri çevreleyen zarı etkiler. Yüksek düzeyde asbest liflerinin uzun süre solunması, akciğerlerde ve akciğeri çevreleyen plevral membranda (astarda) yara izi benzeri doku oluşmasına neden olabilir. Bu hastalığa asbestoz denir ve genellikle asbeste maruz kalan işçilerde bulunur, ancak genel toplumda görülmez. Asbestozlu kişilerde nefes almada güçlük, sıklıkla öksürük ve ciddi vakalarda kalp büyümesi görülür. Asbestoz ciddi bir hastalıktır ve sonunda sakatlığa ve ölüme yol açabilir.
Daha düşük seviyelerde asbest solumak, plevral membranlarda plak denilen değişikliklere neden olabilir. Plevral plaklar, çalışanlarda ve bazen yüksek çevresel asbest seviyelerine sahip bölgelerde yaşayan insanlarda ortaya çıkabilir. Tek başına plevral plakların solunum üzerindeki etkileri genellikle ciddi değildir, ancak daha yüksek maruziyet plevral membranın nefes almayı kısıtlayabilen kalınlaşmasına neden olabilir.
Asbestin kansere neden olma olasılığı nedir?
Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (DHHS), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve EPA, asbestin insanlar için kanserojen olduğunu belirlemiştir.
Asbest solumanın insanlarda kanser riskini artırabileceği bilinmektedir. Asbeste maruz kalmanın neden olduğu iki tür kanser vardır: akciğer kanseri ve mezotelyoma. Mezotelyoma, akciğeri (plevral membran) veya karın boşluğunu (periton) çevreleyen ince astarın kanseridir. Asbestten kaynaklanan kanser hemen gelişmez, ancak birkaç yıl sonra ortaya çıkar. İşçiler üzerinde yapılan araştırmalar ayrıca asbest solumanın vücudun diğer kısımlarında (mide, bağırsaklar, yemek borusu, pankreas ve böbrekler) kansere yakalanma olasılığını artırabileceğini öne sürüyor, ancak bu daha az kesin.
Sigara dumanı ve asbest birlikte akciğer kanseri olma şansınızı önemli ölçüde artırır. Bu nedenle asbeste maruz kaldıysanız sigarayı bırakmalısınız. Bu, sağlığınızı iyileştirmek ve kanser riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz en önemli eylem olabilir.
Asbest çocukları nasıl etkileyebilir?
Asbeste maruz kalmanın insanlarda doğum kusurlarına veya diğer gelişimsel etkilere yol açıp açmayacağını bilmiyoruz. Asbeste maruz kalan hayvanlarda doğum kusurları gözlenmemiştir.
Yüksek düzeyde asbeste maruz kalan çocuklarda görülen sağlık etkilerinin yetişkinlerde görülen etkilere benzer olması muhtemeldir.
Aileler asbeste maruz kalma riskini nasıl azaltabilir?
Asbest içeren, bozulmayan veya bozulmayan malzemeler genel olarak sağlık açısından risk oluşturmaz ve kendi haline bırakılabilir. Evinizde asbeste maruz kalabileceğinizden şüpheleniyorsanız, evinizi nasıl test edeceğinizi ve lifleri çıkarmak veya içermek için eğitilmiş bir şirketin nasıl bulunacağını öğrenmek için eyalet veya yerel sağlık departmanınız veya EPA’nın bölgesel ofisleri ile iletişime geçin…
Asbeste maruz kalıp kalmadığımı gösteren tıbbi bir test var mı?
Düşük seviyelerde asbest lifleri, genel halkın idrar, dışkı, mukus veya akciğer yıkamalarında ölçülebilir. Dokudaki ortalamanın üzerinde asbest lifi seviyeleri maruziyeti teyit edebilir ancak herhangi bir sağlık etkisi yaşayıp yaşamayacağınızı belirleyemez.
Asbeste bağlı hastalığı değerlendirmek için kapsamlı bir öykü, fizik muayene ve tanı testleri gereklidir. Göğüs röntgeni, asbest maruziyetinden kaynaklanan akciğer değişikliklerini belirlemek için en iyi tarama aracıdır. Akciğer fonksiyon testleri ve CAT taramaları da asbeste bağlı hastalıkların teşhisine yardımcı olur.
Asbest Kimyasal Özellikleri, Kullanımları, Üretimi
Tanım
Asbest, magnezyum ve kalsiyumdan oluşan lifli bir silikattır. Bununla birlikte, boya yapımında ön plana çıkan “asbestin” olarak bilinen “genişletici”, aslında bir magnezya halka silikatıdır ve hafif alkalidir, ancak lifli asbest veya amiant dokusu içermez. Asbestin küspesi (Adirondack dağlarının eteklerinde çıkarılan malzemenin belirli bir çeşidi ticarette bilindiği için), kuru toz halinde satılmasına rağmen, aslında sabuntaşı veya talk çeşidine aittir. Ama ikisi kadar da gösterişsiz değil, daha sert bir dokuya sahip ve sabuntaşı veya talktan daha beyaz renkte.
Kimyasal özellikler
Doğal olarak oluşan lifli bir mineral olan asbest, doğada yaygın olarak bulunur. Asbest yanmaz, ısıya dayanıklıdır ve düşük iletkenliğe sahiptir ve suda çözünmez. Asbest iki gruba ayrılır: (i) serpantin ve (ii) amfibol. Serpantin grubu şunları içerir: (i) krizotil: moleküler formül: Mg3Si2O5(OH)4; ve (ii) krosidolit: moleküler formül: Na2Fe2(Fe,Mg)3Si8O22(OH)2.
Amfibol grubu şunları içerir: (i) amosit: moleküler formül: Na2Fe2(Fe,Mg)3Si8O22(OH)2; (ii) antofilit: moleküler formül: Mg7Si8O22(OH)2; (iii) tremolit: moleküler formül: Ca2Mg5Si8O22(OH)2; ve (iv) aktinolit: moleküler formül: Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2.
Asbest lifleri çok küçük olabilir—insan saçından 700 kata kadar daha küçüktür. Yangına dayanıklı olması, birçok kimyasala karşı dayanıklı olması ve mükemmel bir yalıtkan olması nedeniyle, asbest, çeşitli yapı malzemelerine ve diğer ürünlere eklendi. En önemli yataklar eski Sovyetler Birliği, Kanada ve Güney Afrika’da bulunur. Doğal emisyonlar, örneğin serpantin kayaların aşınmasıyla üretilir.
Asbest kimyasal bir element değildir, daha ziyade serpantin ve amfibol asbest olmak üzere iki mineral grubu için bir şemsiye terimdir. Asbest lifli, saf olmayan bir mineraldir ve rengi demir oksit içeriğine bağlı olarak saf beyaz ile yeşil, kahverengi veya gri arasında değişir. Crocidolite, dokunulduğunda pürüzsüz ve yağlı olan 20 ila 25 nm uzunluğunda liflere sahip mavi veya mavi asbesttir. Asbest, ısı direnci, esnekliği ve inorganik ve organik bağlayıcılara dahil olma kapasitesi nedeniyle, sayısız kompozit üretiminde dolgu maddesi olarak hareket etmenin yanı sıra, ısı yalıtımı, yangına dayanıklılık ve sızdırmazlık için endüstride kullanılmaktadır. 3000’den fazla). Ekonomik sömürü, serpantin grubundan (% 95) krizotil asbest üzerinde odaklanmaktadır. Amfibol asbestinin yüzde beşi asbest lifi üretimi için kullanılmaktadır.
Bükülmüş asbest, yanmaz, kimyasallara dayanıklı giysiler için kullanılır. Çimento ile karıştırıldığında, paneller ve borular oluşturmak için asbest dökülür (dünya üretiminin %70-90’ı Batı Avrupa’daki inşaat endüstrisinde kullanılır; WHO, 1987’ye göre). Asbest ayrıca içecek ve ilaç endüstrisinde filtre malzemesi olarak ve motorlu taşıtlar için fren ve debriyaj balatalarının imalatında kullanılmıştır.
Kimyasal özellikler
Tremolit, mineral tremolit, amfibol grubuna ait Ca2Mg5Si8O22(OH)2 formülüne karşılık gelen bir kalsiyummagnezyum silikattır. Magnezyumun demirli demir ile yer değiştirmesi, tremolitin bileşimde aktinolite yaklaşmasına neden olur. Tremolit monokliniktir, kanatlı prizmatik kristaller geliştirir, ancak sıklıkla kompakt sütunlu, granüler veya lifli kütlelerde bulunur. Bu grup için tipik olan 56° ve 124° açılarda mükemmel prizmatik bölünme not edilmelidir; sertlik, 5-6; özgül ağırlık, 2.9–3.1; parlaklık, camsı ila ipeksi; renk, beyaz veya beyazımsı-griden yeşil veya yeşilimsi-sarı tonlarına kadar değişir; saydamdan opaklığa. Tremolit, kontakt metamorfizma sonucu oluşur ve mermer, dolomit ve şistlerde bulunur. Talka dönüşebilir.
Fiziksel özellikler
Beyaz veya yeşilimsi (krisotil), Mavi (krosidolit) veya gri-yeşil (amosit) lifli, kokusuz katılar; donma/erime noktası5600 C (Dekompoze olur). Tehlike tanımlaması (NFPA-704 M Derecelendirme Sistemine göre): Sağlık 2; yanıcılık 0; reaktivite 0. Suda çözünmez. Asbest, havada yanmayan ve filamentlere ayrılabilen, doğal olarak oluşan, hidratlı mineral silikatlar için geçerli olan genel bir terimdir. Amerika Birleşik Devletleri’nde endüstride en yaygın olarak kullanılan, lifli bir serpantin formu olan krizotildir. Diğer türler arasında amosit, krosidolit, tremolit, antofilit ve aktinolit bulunur.
kullanır
Asbestin küspesi veya çeşitli çeşitlerinde asbest, boya üreticileri tarafından uzun yıllardır, bir katkı maddesi olarak değil, boyayı herhangi bir ölçüde çökmesini önlemek için daha canlı hale getirmek için kullanılmıştır, çünkü bu bileşik, çok düşük özgül ağırlık ve harika bir yağ emici.
kullanır
Isı ve elektrik yalıtımı; yanmazlık; çimento ürünleri
kullanır
Asbest kullanımı en az 2.000 yıl öncesine dayanmasına rağmen, modern endüstriyel kullanım 1880 civarında başladı. Asbest kullanımı, 3.000’den fazla endüstriyel uygulama veya ürünün listelendiği 1960’ların sonlarında ve 1970’lerin başında zirveye ulaştı. Asbest, çatı kaplama, ısı ve elektrik yalıtımı, çimento boru ve levhalar, döşeme, contalar, sürtünme malzemeleri, kaplamalar, plastik, tekstil, kağıt ve diğer ürünlerde kullanılmıştır (ATSDR 2001, HSDB 2009). ABD Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu, genel kullanımlı giysilerde asbest kullanımını yasakladı, ancak asbest, asbest liflerinin salınımını önleyecek şekilde yapılmışsa, yangınla mücadele giysilerinde kullanılabilir (HSDB 2009). Yurtiçinde kullanılan asbest lifleri yedi kalite kategorisine veya derecesine göre sınıflandırılır. 1., 2. ve 3. sınıflar daha uzun, maksimum mukavemetli lifler ve genellikle tekstil, elektrik yalıtımı, ilaç ve içecek filtrelerinin üretiminde kullanılır. 4, 5 ve 6. sınıflar, asbestli borular ve levhalar, debriyaj balataları, fren balataları, asbestli kağıtlar, ambalajlar, contalar ve boru kaplamalarının üretiminde kullanılan orta uzunlukta liflerdir. Derece 7, genellikle plastiklerde, yer karolarında, kaplamalarda ve bileşiklerde, bazı kağıtlarda ve çatı kaplama keçelerinde güçlendirici olarak kullanılan kısa lifleri içerir (OSHA 1986).
Asbestin ticari olarak önemli dört formu krizotil, amosit, antofillit ve krosidolittir (IARC 1973); ancak, antofilitin ticari kullanımı 1980’lerde durdurulmuştur (IPCS 1986, HSDB 2009). Krizotil, amosit ve özellikle krosidolitin tümü son derece yüksek çekme mukavemetine sahiptir ve çimentolarda, reçinelerde ve plastiklerde güçlendirici olarak yaygın olarak kullanılır. Krizotil endüstriyel kullanıma en çok uyarlanabilir olmasına rağmen, krosidolit ve amosit, sertlik gibi belirli özellikleri eklemek için krizotil ile kombinasyon halinde özellikle yararlıdır (OSHA 1986). 1990’larda krizotil, ABD asbest tüketiminin %99’undan fazlasını oluşturuyordu (ATSDR 2001). 2008 itibariyle, krizotil Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan tek asbest tipiydi (Virta 2008);
1973’te, ABD’de asbest tüketimi zirvedeyken, başlıca pazarlar arasında asbestli çimento boru (%24), döşeme (%22), çatı kaplama (%9), otomobil frenleri ve debriyajları gibi sürtünme ürünleri (%8) vardı. , ve salmastra ve contalar (%3) (Virta 2002a). 2009’da çatı kaplama ürünleri ABD tüketiminin yaklaşık %65’ini oluşturuyordu; kalan %35 “diğer kullanımlara” atfedilmiştir (USGS 2010).
Tanım
Lifli formda oluşan bir grup saf olmayan magnezyum silikat minerali.
Tanım
Amfiboller ve krizotil gibi çeşitli kaya oluşturan silikat minerallerinin lifli bir çeşidi. Isıya dayanıklılık ve kimyasal inertlik özelliklerini kullanan birçok kullanıma sahiptir. Asbest tozuna uzun süre maruz kalmak, bir tür akciğer kanseri olan asbestoza neden olabilir.
Genel açıklama
İnce, güçlü, esnek lifler halinde oluşan bir grup saf olmayan magnezyum silikat mineralinden herhangi biri. Renkler beyazdan griye, yeşile, kahverengiye kadar değişir. Ateşe ve çoğu çözücüye karşı dayanıklıdır. ASBEST tozunun solunması ASBESTOS ve akciğer kanserine neden olur. Isıya dayanıklı malzeme olarak çimentoda, fırın tuğlalarında ve fren balatalarında kullanılır.
Hava ve Su Reaksiyonları
Reaktivite Profili
ASBEST mineralleri genellikle reaktif değildir.
Tehlike
Toz veya ince parçacıkların solunması tehlikelidir. Kanserojen.
Sağlık tehlikesi
Liflerin boyutunun çok önemli bir rol oynadığı endüstriyel tıp sektöründen çeşitli asbest kaynaklı hastalıklar bilinmektedir. Genel olarak, <2 m çapında ve >5 μm uzunluğundaki liflerin sağlığa zararlı olduğu kabul edilir (çap:uzunluk = 1:3). Böyle bir lif boyutu, akciğerlere girme, birikme ve kapsüllenme yeteneğine sahiptir. Liflerin ayrıca organizmada ve hücre metabolizmasında belirli bir göç kabiliyetine sahip olduğu bulunmuştur. Akciğerlerde birikim, pulmoner alveollerin sklerozuna neden olarak oksijen değişimini bozar. Çok miktarda lifin solunması, bronş kanseri riskini artıran asbestozise neden olabilir. Özellikle, <200 μm’den küçük tozlar oldukça toksiktir ve tümörlerin doğrudan bir nedeni olduğundan şüphelenilmektedir. Asbeste maruz kalmak gözleri ve solunum yollarını tahriş eder. Hasarlı cilde doğrudan penetrasyon aşırı hornifikasyona neden olur. Akciğerlerdeki lifler kronik bronşite, plevranın tahriş olmasına ve plöreziye neden olur. Akciğerlerin şişmesi akciğer kanserine neden olabilir. İşyerinde maruz kalma, gastrointestinal sistemde 40 yıla kadar süren gecikme dönemleri üretebilir. Bugüne kadar, bilinen hiçbir karakteristik toksikoloji verisi yoktur (DVGW, 1988).
Asbest lifleri, doğal ve antropojenik süreçlerle çevreye salınmaktadır. Asbest içeren malzemelerin üretimi ve işlenmesi sırasında asbest salınımı, solunum organları, özellikle akciğerler için büyük tehlike nedeniyle, özellikle kapalı alanlarda ve işyerlerinde önemli ölçüde azaltılmalıdır. Asbestin oral alımının tümörlere neden olabileceğine dair artan spekülasyonlar var. Bu nedenle, içme suyu borularında asbestli çimentonun daha fazla kullanılması için hiçbir gerekçe yoktur. İkame malzemeler içeren çok sayıda ürün, artık asbest içeren maddelerin kullanımından vazgeçmeyi mümkün kılıyor.
Yangın tehlikesi
Bazıları yanabilir, ancak hiçbiri kolayca tutuşmaz. Kaplar ısıtıldığında patlayabilir. Bazıları sıcak olarak taşınabilir.
Endüstriyel kullanımlar
Son derece lifli (asbestiform), güçlü ve yanmaz olmasıyla karakterize edilen altı doğal olarak oluşan mineralden herhangi biri. Yangından korunmak için ticarette kullanılırlar; fayans, plastik ve çimentolar için takviye malzemesi olarak; sürtünme malzemeleri için; ve binlerce başka kullanım için. Asbestin sağlık üzerindeki etkileri konusundaki büyük endişe nedeniyle, birçok ülke asbestin kullanımı için katı düzenlemeler yayınlamıştır. Asbest olarak adlandırılan altı mineral de lifsiz bir biçimde bulunur. Ayrıca lifli yapıları nedeniyle morfolojik olarak asbesti taklit eden birçok mineral daha vardır.
Asbest minerallerini benzersiz kılan önemli özellikleri lifli formlarıdır; yüksek mukavemet ve yüzey alanı, ısıya, asitlere, neme ve hava koşullarına karşı direnç ve reçineler ve çimento gibi çoğu bağlayıcı ile iyi yapışma özellikleri.
Asbest, kimyasal ve termal kararlılığı, yüksek çekme mukavemeti, esnekliği, düşük elektrik iletkenliği ve geniş yüzey alanı nedeniyle birçok ürün türünde kullanılmaktadır. Asbestin, elyafların kolayca havayla taşınabileceği, püskürtülen yalıtım gibi geçmişteki kullanımları genellikle terk edilmiştir. Asbest, ağırlıklı olarak inşaat sektöründe çimento levhalar, kaplamalar, borular ve çatı kaplama ürünleri şeklinde kullanılmaktadır. Ek önemli kullanımlar, plastikleri ve fayansları güçlendirmek, sürtünme malzemeleri ve salmastralar ve contalardır.
Güvenlik profili
Doğrulanmış insan kanserojeni üreten akciğer tümörleri. Deneysel neoplastik ve tümörijenik veriler. Solunum yoluyla insan akciğer sistemi etkileri. Ciddi akciğer hasarı (fibrozis) sonuçlarından önce genellikle en az 4 ila 7 yıl maruziyet gerekir. Mutasyon verileri rapor edildi. Yaygın bir hava kirleticisi.
Potansiyel maruziyet
Asbestin çoğu inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Çoğu sıkıca yapıştırılmıştır, yani asbest, yer karoları, asbestli çimentolar ve çatı kaplama keçeleri ve zona gibi ürünlerde “kilitlenmiştir”; kalan %8’lik kısım ise ufalanabilir veya yalıtım malzemeleri, asbestli çimento tozları ve akustik ürünlerde bulunan toz halindedir. Beklendiği gibi, bu son malzemeler, sıkıca bağlanmış ürünlerden daha fazla havada taşınan lifler üretir. İnşaat dışı sektörlerde kullanılan asbest, tekstil gibi ürünlerde; fren balataları ve debriyaj balataları dahil sürtünme malzemesi; kağıt, boyalar, plastikler, çatı kaplamaları; yer karoları ve çeşitli diğer ürünler. Asbest kaya çıkıntılarının bulunduğu alanlardan akan nehirlerde ve akarsularda önemli miktarlarda asbest lifleri görülür. Bu çıkıntılardan bazıları mayınlı ediliyor. Asbest lifleri bir dizi içme suyu kaynağında bulunmuştur, ancak asbest yutmanın sağlık üzerindeki etkileri tam olarak belgelenmemiştir. Asbest liflerinin su ve havaya emisyonlarının, bazı minerallerin madenciliği ve işlenmesinden kaynaklandığı bilinmektedir. Asbest liflerine maruz kalma, kentsel ortamlarda, belki de fren balatalarından kaynaklanan asbestten ve püskürtülen asbest yalıtım malzemesinin dökülmesinden kaynaklanabilir.
Son yıllarda, özellikle aşınmış veya maruz kalan asbestin kamuya maruz kalmasına neden olduğu okullardan ve diğer kamu binalarından asbest yalıtımının kaldırılması için çok çaba sarf edilmiştir. Uyumsuzluklar: Yok Asbest liflerinin su ve havaya emisyonlarının, bazı minerallerin madenciliği ve işlenmesinden kaynaklandığı bilinmektedir. Asbest liflerine maruz kalma, kentsel ortamlarda, belki de fren balatalarından kaynaklanan asbestten ve püskürtülen asbest yalıtım malzemesinin dökülmesinden kaynaklanabilir. Son yıllarda, özellikle aşınmış veya maruz kalan asbestin kamuya maruz kalmasına neden olduğu okullardan ve diğer kamu binalarından asbest yalıtımının kaldırılması için çok çaba sarf edilmiştir. Uyumsuzluklar: Yok Asbest liflerinin su ve havaya emisyonlarının, bazı minerallerin madenciliği ve işlenmesinden kaynaklandığı bilinmektedir.
Asbest liflerine maruz kalma, kentsel ortamlarda, belki de fren balatalarından kaynaklanan asbestten ve püskürtülen asbest yalıtım malzemesinin dökülmesinden kaynaklanabilir. Son yıllarda, özellikle aşınmış veya maruz kalan asbestin kamuya maruz kalmasına neden olduğu okullardan ve diğer kamu binalarından asbest yalıtımının kaldırılması için çok çaba sarf edilmiştir. Uyumsuzluklar: Yok özellikle yıpranmış veya maruz kalan asbestin kamu maruziyetine neden olduğu okullardan ve diğer kamu binalarından. Uyumsuzluklar: Yok özellikle yıpranmış veya maruz kalan asbestin kamu maruziyetine neden olduğu okullardan ve diğer kamu binalarından. Uyumsuzluklar: Yok
Nakliye
UN2212 Mavi asbest (Krokidolit) veya Kahverengi asbest (amosit, misorit), Tehlike sınıfı: 9; Etiketler: 9-Çeşitli tehlikeli madde. UN2590 Beyaz asbest (krisotil, aktinolit, antofilit, tremolit), Tehlike sınıfı: 9; Etiketler: 9-Çeşitli tehlikeli madde.
Atık Bertarafı
Asbest, bertarafa alternatif olarak atık asbest bulamaçlarından geri kazanılabilir. Düzenli depolama, dikkatli bir şekilde kontrol edilirse bertaraf için bir seçenektir.
Yorum yap