Birleşmiş Milletler’e göre, yaklaşık 4 milyar insan yılda en az bir ay ciddi su kıtlığı yaşıyor ve yaklaşık 1,6 milyar insan dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri temiz, güvenli su kaynağına erişimde sorun yaşıyor.
BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030’a kadar herkes için su ve sanitasyon çağrısında bulunurken, dünyanın tümünde su kıtlığının arttığını ve 2050’ye kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayacağını söylüyor.
Reuters fotoğrafçıları, BM’nin 2021 22 Mart Dünya Su Günü yaklaşırken, dünyanın dört bir yanındaki kirli su yollarının dramatik fotoğraflarını ve videolarını çekmek için drone kullandı.
Bir fotoğrafta, Brezilya’nın en büyük şehri Sao Paulo’daki Tiete nehrinde, her gün yüzlerce ton arıtılmamış kanalizasyon ve atığın döküldüğü, atılmış bir kanepe karaya oturmuş durumda.
Diğerleri Endonezya’nın Bandung kentindeki Citarum nehrini tıkayan evsel atıklar ve Irak’ın Necef kentinde Fırat’a akan lağımları gösteriyor.
Portsmouth Üniversitesi’nde çevre ve kalkınma konusunda uzmanlaşmış bir insan coğrafyacısı olan Dr Julia Brown, su yoğun tarım ve endüstriye sahip birçok ülkenin yeterli güvenli içme suyuna sahip olmadığını söyledi.
“Ürünler satın aldığımızda, yiyecek ve kıyafet satın aldığımızda, aslında başka birinin suyunu ithal ettiğimizi ve çoğu zaman avokado veya kot pantolonumuz gibi su ithal ettiğimiz ülkeler, aslında çok su kıtlığı olan ülkeler, “diye Reuters’e verdiği demeçte.
Brown, suya erişimin genişletilmesi önemliyken, dünyanın en yoksul bölgelerinden bazılarına erişimin genellikle göz ardı edildiğini de sözlerine ekledi.
“STK’lar, fotoğraflarının yeni ve parlak bir el pompasıyla çekilmesini seviyorlar … sonra oradan uzaklaşıyorlar ve bu sistemlerin bakımını sağlamak, tamir edildiklerinden emin olmak için para toplamak üzere topluluklara teslim ediliyor. Ve eğer öyleyse değil?” dedi.
“Araştırma, herhangi bir zamanda, Sahra Altı Afrika’daki el pompalarının üçte birinin bozulduğunu gösteriyor.”
Yorum yap