Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

2.2 İçme Suyu Güvenlik Planları (WSP’ler)

İçme suyundaki mikrobiyal ve kimyasal kalitenin genel kontrolü, uygulandığında patojen sayısının ve kimyasalların konsantrasyonlarının halk sağlığı için ihmal edilebilir bir risk oluşturmasını ve suyun tüketiciler tarafından kabul edilebilir olmasını sağlayan sistem koruması ve proses kontrolü için temel oluşturan yönetim planlarının geliştirilmesini gerektirir. Su tedarikçileri tarafından geliştirilen yönetim planları WSP’lerdir. Bir WSP, sistem değerlendirmesi ve tasarımı, operasyonel izleme ve yönetim planları, dokümantasyon ve iletişim dahil olmak üzere çeşitli unsurlardan oluşur.

WSP’nin unsurları, çoklu bariyer prensibi, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ilkeleri ve diğer sistematik yönetim yaklaşımlarına dayanır. Planlar, içme suyu temininin tüm yönlerini ele almalı ve suyun çekilmesi, arıtılması ve teslimine odaklanmalıdır.

Birçok içme suyu kaynağı, resmi WSP’ler olmadan bile yeterli güvenli içme suyu sağlar. Bu kaynaklar için bir WSP geliştirmenin ve uygulamanın başlıca faydaları şunlardır:

  • Tehlikelerin sistematik ve ayrıntılı değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi
  • Bariyerlerin veya kontrol önlemlerinin operasyonel izlenmesi
  • Geliştirilmiş dokümantasyon
  • Ayrıca, bir WSP, gözetim veya yönetim ihmali yoluyla başarısızlık olasılığını en aza indirmek için organize ve yapılandırılmış bir sistem ve su kalitesini etkileyebilecek sistem arızalarına veya öngörülemeyen olaylara (artan şiddetli kuraklıklar, şiddetli yağışlar veya sel olayları gibi) müdahale için acil durum planları sağlar.

Önemli Noktalar:

  • WSP’ler, içme suyu kalitesinin genel kontrolü için gereklidir.
  • WSP’ler, çoklu bariyer prensibi ve diğer sistematik yönetim yaklaşımlarına dayanır.
  • Planlar, içme suyu temininin tüm yönlerini ele almalıdır.
  • WSP’ler, birçok içme suyu kaynağı için faydalıdır.
  • WSP’ler, risk değerlendirmesi, izleme, dokümantasyon ve iletişimi iyileştirir.
  • WSP’ler, sistem arızalarına ve öngörülemeyen olaylara müdahale için acil durum planları sağlar.

2.2.1 İçme Suyu Sistemi Değerlendirmesi ve Tasarımı

İçme suyu sistemi değerlendirmesi, uygun modifikasyonlarla birlikte, borulu dağıtım sistemlerine sahip büyük tesisler, el pompaları dahil olmak üzere borulu ve borusuz topluluk kaynakları ve yağmur suyu dahil olmak üzere bireysel evsel kaynaklar için geçerlidir. Bir WSP’nin karmaşıklığı duruma göre değişir. Değerlendirme, mevcut altyapı veya yeni kaynaklar veya mevcut kaynakları yükseltme planları için olabilir. İçme suyu kalitesi sistem boyunca değiştiği için, değerlendirme, tüketiciye teslim edilen suyun nihai kalitesinin rutin olarak belirlenmiş sağlık temelli hedefleri karşılayıp karşılamayacağını belirlemeyi amaçlamalıdır. Kaynak kalitesini ve sistem boyunca meydana gelen değişiklikleri anlamak, uzman bilgisi gerektirir. Sistemlerin değerlendirmesi düzenli olarak gözden geçirilmelidir.

Sistem değerlendirmesi, su kalitesini etkileyebilecek seçilen bileşenlerin veya bileşen gruplarının davranışını dikkate almalıdır. Gerçek ve potansiyel tehlikeler, su kalitesini etkileyebilecek olaylar ve senaryolar dahil olmak üzere, bir kez tanımlanıp belgelendirildikten sonra, her tehlike için risk seviyesi, olasılık ve sonuçların şiddeti temelinde tahmin edilebilir ve sıralanabilir.

Doğrulama, sistem değerlendirmesinin bir unsurudur. Planı destekleyen bilgilerin doğru olduğunu ve WSP’ye giren bilimsel ve teknik girdilerin değerlendirilmesi ile ilgili olduğunu garanti etmek için gerçekleştirilir. WSP’yi destekleyen kanıtlar, bilimsel literatür, düzenleme ve mevzuat departmanları, geçmiş verileri, profesyonel kurumlar ve tedarikçi bilgisi dahil olmak üzere çok çeşitli kaynaklardan gelebilir.

WSP, sağlık temelli hedeflere ulaşmada yardımcı olması gereken yönetim aracıdır ve 4. bölümde belirtilen adımlar izlenerek geliştirilmelidir. Sistem sağlık temelli hedefleri karşılayamayacaksa, içme suyu temininin hedefleri karşılamasını sağlamak için yükseltme programı (temel yatırım veya eğitim dahil) başlatılmalıdır. WSP, eksiklikleri ve en çok nerede iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu tespit etmek için önemli bir araçtır. Bu arada, WSP, en yüksek seviyede ulaşılabilir kalitede su sağlamak için her türlü çabayı göstermede yardımcı olmak için kullanılmalıdır. Halk sağlığı için önemli bir risk mevcutsa, bilgilendirme, telafi seçenekleri hakkında bilgi (örneğin, kaynatma veya kullanım noktasında dezenfeksiyon) ve gerektiğinde alternatif ve acil kaynakların kullanılabilirliği dahil olmak üzere ek önlemler uygun olabilir.

Sistem değerlendirmesi ve tasarımı, bölüm 4.1’de daha ayrıntılı olarak ele alınmaktadır (bkz. ayrıca destekleyici belge Su arıtma tesislerinin yükseltilmesi; Ek 1).

Önemli Noktalar:

  • Sistem değerlendirmesi, farklı içme suyu kaynakları için uyarlanabilir.
  • Esas amaç, suyun rutin olarak sağlık hedeflerini karşılayıp karşılamadığını belirlemektir.
  • Değerlendirme, uzman bilgisi gerektirir ve düzenli olarak gözden geçirilmelidir.
  • Tehlikelerin belirlenmesi ve riskin değerlendirilmesi önemlidir.
  • Doğrulama, planın sağlamlığını teyit eder.
  • WSP, sağlık hedeflerine ulaşmada yardımcı olmalıdır.
  • Sistem hedefleri karşılamıyorsa, yükseltme programı gerekli olabilir.
  • WSP, su kalitesini iyileştirmek için kullanılan bir araçtır.
  • Halk sağlığı riski varsa, ek önlemler gerekli olabilir.

2.2.2 İçme Suyu Operasyonel İzleme

Operasyonel izleme, bir içme suyu sistemindeki kontrol önlemlerinin düzgün çalışıp çalışmadığını değerlendirmek için planlı gözlemlerin veya ölçümlerin yapılmasıdır. Kontrol önlemleri için sınırlar belirlemek, bu sınırları izlemek ve suyun güvensiz hale gelmeden önce tespit edilen bir sapmaya yanıt olarak düzeltici önlem almak mümkündür. Operasyonel izleme, örneğin, bir el pompasının çevresindeki yapının eksiksiz ve hasarsız olup olmadığını, filtrelemeden sonra suyun bulanıklığının belirli bir değerin altında olup olmadığını veya dezenfeksiyon tesislerinden sonra veya dağıtım sisteminin en uzak noktasında klor kalıntısının kararlaştırılmış bir değerin üzerinde olup olmadığını hızlı ve düzenli bir şekilde değerlendirmek için yapılan eylemleri içerir. Operasyonel izleme, genellikle basit gözlemler ve testler yoluyla, kontrol önlemlerinin çalışmaya devam ettiğini hızla teyit etmek için gerçekleştirilir. Kontrol önlemleri, içme suyu sisteminde uygulanan ve kirlenmeyi önleyen, azaltan veya ortadan kaldıran eylemlerdir ve sistem değerlendirmesinde belirlenir. Örneğin, havza, kuyu çevresi, filtreler ve dezenfeksiyon altyapısı ve borulu dağıtım sistemleri ile ilgili yönetim eylemleri içerirler. Toplu olarak düzgün çalışırlarsa, sağlık temelli hedeflerin karşılanmasını sağlarlar.

Operasyonel izleme sıklığı, kontrol önleminin niteliğine göre değişir: örneğin, yapısal bütünlüğün aylık ila yıllık olarak kontrol edilmesi, bulanıklığın çevrimiçi veya çok sık olarak izlenmesi ve dezenfektan kalıntısının günlük olarak veya sürekli çevrimiçi olarak birden fazla noktada izlenmesi. İzleme, bir sınırın şartnameleri karşılamadığını gösterirse, suyun güvensiz olma veya güvensiz hale gelme potansiyeli vardır. Amaç, potansiyel olarak güvensiz suyun teslimatını önlemek için, mantıklı bir örnekleme planı ile kontrol önlemlerinin zamanında izlenmesidir. Operasyonel izleme, bulanıklık, klor kalıntısı veya yapısal bütünlük gibi parametrelerin gözlemlenmesini veya test edilmesini içerir. Daha karmaşık veya maliyetli mikrobiyal veya kimyasal testler, operasyonel izleme yerine genellikle doğrulama ve doğrulama faaliyetlerinin bir parçası olarak uygulanır (sırasıyla 4.1.7 ve 4.3 bölümlerinde ele alınmıştır).

Sadece tedarik zincirinin düzgün çalıştığına güvenmek için değil, güvenli su kalitesinin sağlandığından ve korunduğundan emin olmak için, 4.3’te belirtilen şekilde doğrulama yapmak gereklidir. Su kalitesi izlemede indikator organizmaların (bkz. bölüm 11.6) kullanımı, yan destekleyici belgede Mikrobiyal içme suyu güvenliğinin değerlendirilmesi (Ek 1) tartışılmaktadır ve operasyonel izleme bölüm 4.2’de daha ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.

Önemli Noktalar:

  • Operasyonel izleme, içme suyu sisteminin güvenliğini sağlamak için kritiktir.
  • Kontrol önlemlerinin düzgün çalışıp çalışmadığını değerlendirmek için kullanılır.
  • Bulanıklık, klor kalıntısı veya yapısal bütünlük gibi parametreleri izler.
  • Basit gözlemler ve testler yoluyla gerçekleştirilir.
  • Zamanında izleme ve düzeltici önlemler önemlidir.
  • Operasyonel izleme, doğrulama ile desteklenmelidir.

2.2.3 Yönetim Planları, Dokümantasyon ve İletişim

Yönetim planları, sistem değerlendirmesini ve operasyonel izleme ve doğrulama planlarını belgeleyerek hem normal çalışmada hem de sistem kontrolünün kaybedilebileceği “olaylar” sırasında eylemleri açıklar. Yönetim planı ayrıca, içme suyu sisteminin optimal çalışmasını sağlamak için gereken prosedürleri ve diğer destek programlarını da özetlemelidir. İçme suyu sisteminin bazı yönlerinin yönetimi genellikle tek bir kurumun sorumluluğu dışında olduğundan, çeşitli kurumların rollerinin, hesap verebilirliklerinin ve sorumluluklarının planlama ve yönetimlerini koordine etmek için tanımlanması zorunludur. Bu nedenle, paydaş katılımını ve taahhüdünü sağlamak için uygun mekanizmalar ve belgelendirme oluşturulmalıdır. Bu, uygun temsilcilere sahip çalışma grupları, komiteler veya görev güçleri kurulmasını ve imzalanan mutabakat zaptları dahil olmak üzere ortaklık anlaşmalarının geliştirilmesini içerebilir (bkz. ayrıca bölüm 1.2).

İçme suyu kalitesi yönetiminin tüm yönlerinin belgelendirilmesi zorunludur. Belgeler, gerçekleştirilen faaliyetleri ve prosedürlerin nasıl gerçekleştirildiğini açıklamalıdır. Ayrıca aşağılar hakkında ayrıntılı bilgiler içermelidirler:

  • İçme suyu sisteminin değerlendirmesi (akış diyagramları ve potansiyel tehlikeler dahil)
  • Kontrol önlemleri ve operasyonel izleme ve doğrulama planları ve performans tutarlılığı
  • Rutin operasyon ve yönetim prosedürleri
  • Olay ve acil durum müdahale planları
  • Destekleyici önlemler dahil olmak üzere:
    • Eğitim programları
    • Araştırma ve geliştirme
    • Sonuçları değerlendirme ve raporlama prosedürleri
    • Performans değerlendirmeleri, denetimler ve incelemeler
    • İletişim protokolleri
    • Toplum istişaresi

Dokümantasyon ve kayıt sistemleri mümkün olduğunca basit ve odaklı tutulmalıdır. Yordamların dokümantasyonundaki ayrıntı seviyesi, yeterince kalifiye ve yetkin operatörlerle birleştirildiğinde operasyonel kontrol güvencesini sağlamak için yeterli olmalıdır. Belgeleri periyodik olarak gözden geçirmek ve gerektiğinde değişen koşulları yansıtmak için revize etmek için mekanizmalar oluşturulmalıdır. Belgeler, gerekli değişikliklerin kolayca yapılabilmesini sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. Güncel sürümlerin kullanımda olduğundan ve eski belgelerin atıldığından emin olmak için bir belge kontrol sistemi geliştirilmelidir.

Olaylar veya acil durumlar için uygun dokümantasyon ve raporlama da oluşturulmalıdır. Kuruluş, gelecekteki olaylara hazırlığı ve planlamayı geliştirmek için bir olaydan olabildiğince fazla şey öğrenmelidir. Bir olay incelemesi, mevcut protokollerde gerekli değişiklikleri gösterebilir.

Toplumun içme suyu kalitesi sorunları ve sorumluluğun çeşitli alanları hakkında farkındalığını ve bilgisini artırmak için etkili iletişim, tüketicilerin bir içme suyu tedarikçisi tarafından sağlanan hizmet veya havza alanlarına uygulanan arazi kullanım kısıtlamaları hakkındaki kararları anlamalarına ve katkıda bulunmalarına yardımcı olur. Bu, tüketicilerin ihtiyaç duyulan iyileştirmeleri finanse etmek için fon yaratma istekliliğini teşvik edebilir. Toplumdaki bireylerin veya grupların sahip olduğu görüş çeşitliliğini kapsamlı bir şekilde anlamak, toplumun beklentilerini karşılamak için gereklidir.

Yönetim, belgelendirme ve iletişim, 4.4, 4.5 ve 4.6 bölümlerinde daha ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.

Önemli Noktalar:

  • Yönetim planları, içme suyu kalitesi için kritiktir.
  • Hem normal operasyon hem de olaylar için eylemleri açıklar.
  • Dokümantasyon, içme suyu sisteminin tüm yönlerini kapsar.
  • Paydaş katılımı ve iletişim önemlidir.
  • Belgeler basit, odaklı ve güncel olmalıdır.
  • Olaylar için uygun dokümantasyon gereklidir.
  • Etkili iletişim, toplumu içme suyu kalitesiyle ilgili olarak bilgilendirir.
Kısaltmaların İngilizce ve Türkçe Anlamları
  • 2,4-D: 2,4-dichlorophenoxyacetic acid – 2,4-D: 2,4-diklorofenoksiasetik asit
  • 2,4-DB: 2,4-dichlorophenoxybutyric acid – 2,4-DB: 2,4-diklorofenoksibutirik asit
  • 2,4-DP: dichlorprop – 2,4-DP: diklorprop
  • 2,4,5-T: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid – 2,4,5-T: 2,4,5-triklorofenoksiasetik asit
  • 2,4,5-TP: 2,4,5-trichlorophenoxy propionic acid; fenoprop – 2,4,5-TP: 2,4,5-triklorofenoksi propiyonik asit; fenoprop
  • AAS: atomic absorption spectrometry – AAS: atomik absorpsiyon spektrometresi
  • Absor: absorptiometry – Absor: absorpsiyometri
  • ADI: acceptable daily intake – ADI: kabul edilebilir günlük alım miktarı
  • AES: atomic emission spectrometry – AES: atomik emisyon spektrometresi
  • AIDS: acquired immunodeficiency syndrome – AIDS: Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu
  • AMPA: aminomethylphosphonic acid – AMPA: aminometilfosfonik asit
  • ARfD: acute reference dose – ARfD: akut referans dozu
  • ATX: anatoxin – ATX: anatoksin
  • BDCM: bromodichloromethane – BDCM: bromodiklorometan
  • BMD: benchmark dose – BMD: referans dozu
  • BMDL: lower confidence limit on the benchmark dose – BMDL: kıyaslama dozunda daha düşük güven sınırı
  • BMDLx: lower 95% confidence limit on the benchmark dose for an x% response – BMDLx: %x yanıt için referans dozda %95’lik daha düşük güven sınırı
  • BTEX: benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes – BTEX: benzen, toluen, etilbenzen ve ksilenler
  • Bti: Bacillus thuringiensis israelensis – Bti: Bacillus thuringiensis israelensis
  • bw: body weight – bw: vücut ağırlığı
  • CAS: Chemical Abstracts Service – CAS: Kimyasal Özetler Hizmeti
  • Col: colorimetry – Col: kolorimetri
  • CPVC: chlorinated polyvinyl chloride – CPVC: klorlu polivinil klorür
  • CSAF: chemical-specific adjustment factor – CSAF: kimyasala özgü ayarlama faktörü
  • Ct: product of disinfectant concentration and contact time – Ct: dezenfektan konsantrasyonunun ve temas süresinin çarpımı
  • CYN: cylindrospermopsin – CYN: silindirdrospermopsin
  • DAEC: diffusely adherent E. coli – DAEC: yaygın olarak yapışan E. coli
  • DALY: disability-adjusted life year – DALY: engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı
  • DBCM: dibromochloromethane – DBCM: dibromoklorometan
  • DBCP: 1,2-dibromo-3-chloropropane – DBCP: 1,2-dibromo-3-kloropropan
  • DBP: disinfection by-product – DBP: dezenfeksiyon yan ürünü
  • DCA: dichloroacetic acid – DCA: dikloroasetik asit
  • DCB: dichlorobenzene – DCB: diklorobenzen
  • DCP: dichloropropane – DCP: dikloropropan
  • DDT: dichlorodiphenyltrichloroethane – DDT: diklorodifeniltrikloroetan
  • DEHA: di(2-ethylhexyl)adipate – DEHA: di(2-etilheksil)adipat
  • DEHP: di(2-ethylhexyl)phthalate – DEHP: di(2-etilheksil)ftalat
  • DNA: deoxyribonucleic acid – DNA: deoksiribonükleik asit
  • DPD: N,N-diethyl-1,4-phenylenediamine sulfate – DPD: N,N-dietil-1,4-fenilendiamin sülfat
  • EAAS: electrothermal atomic absorption spectrometry – EAAS: elektrotermal atomik absorpsiyon spektrometrisi
  • EAEC: enteroaggregative E. coli – EAEC: enteroagregatif E. coli
  • ECD: electron capture detector – ECD: elektron yakalama dedektörü
  • EDTA: ethylenediaminetetraacetic acid; edetic acid – EDTA: etilendiamintetraasetik asit; edetik asit
  • EHEC: enterohaemorrhagic E. coli – EHEC: enterohemorajik E. coli
  • EIEC: enteroinvasive E. coli – EIEC: enteroinvazif E. coli
  • ELISA: enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA: enzime bağlı immünosorbent tahlili
  • EPEC: enteropathogenic E. coli – EPEC: enteropatojenik E. coli
  • ETEC: enterotoxigenic E. coli – ETEC: enterotoksijenik E. coli
  • F0: parental generation – F0: ebeveyn nesli
  • F1: first filial generation – F1: ilk evlat nesli
  • FAAS: flame atomic absorption spectrometry – FAAS: alevli atomik absorpsiyon spektrometresi
  • FAO: Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • FD: fluorescence detector – FD: floresans dedektörü
  • FID: flame ionization detector – FID: alev iyonizasyon dedektörü
  • FPD: flame photodiode detector – FPD: alev fotodiyot dedektörü
  • GAC: granular activated carbon – GAC: granüler aktif karbon
  • GC: gas chromatography – GC: gaz kromatografisi
  • GL: guidance level (used for radionuclides in drinking-water) – GL: kılavuz seviyesi (içme suyundaki radyonüklidler için kullanılır)
  • GV: guideline value – GV: kılavuz değer
  • HAA: haloacetic acid – HAA: haloasetik asit
  • HAV: hepatitis A virus – HAV: hepatit A virüsü
  • HCB: hexachlorobenzene – HCB: heksaklorobenzen
  • HCBD: hexachlorobutadiene – HCBD: hekzaklorobutadien
  • HCH: hexachlorocyclohexane – HCH: hekzaklorosikloheksan
  • HEV: hepatitis E virus – HEV: hepatit E virüsü
  • HIV: human immunodeficiency virus – HIV: insan bağışıklık yetersizliği virüsü
  • HPC: heterotrophic plate count – HPC: heterotrofik plaka sayısı
  • HPLC: high-performance liquid chromatography – HPLC: yüksek performanslı sıvı kromatografisi
  • IARC: International Agency for Research on Cancer – IARC: Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı
  • IC: ion chromatography – IC: iyon kromatografisi
  • ICP: inductively coupled plasma – ICP: indüktif olarak eşleşmiş plazma
  • ICRP: International Commission on Radiological Protection – ICRP: Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu
  • IDC: individual dose criterion – IDC: bireysel doz kriteri
  • IPCS: International Programme on Chemical Safety – IPCS: Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı
  • IQ: intelligence quotient – IQ: zeka bölümü
  • ISO: International Organization for Standardization – ISO: Uluslararası Standardizasyon Örgütü
  • JECFA: Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA: Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi
  • JMPR: Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues – JMPR: Pestisit Kalıntılarına İlişkin FAO/WHO Ortak Toplantısı
  • LC: liquid chromatography – LC: sıvı kromatografisi
  • LOAEL: lowest-observed-adverse-effect level – LOAEL: gözlemlenen en düşük yan etki düzeyi
  • LRV: log10 reduction value – LRV: log10 azaltma değeri
  • MC: microcystin – MC: mikrosistin
  • MCB: monochlorobenzene – MCB: monoklorobenzen
  • MCPA: 4-(2-methyl-4-chlorophenoxy)acetic acid – MCPA: 4-(2-metil-4-klorofenoksi)asetik asit
  • MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-chloro-o-tolyloxy)butyric acid; 4-(4-chloro2 methylphenoxy)butanoic acid – MCPB: 2,4-MCPB; 4-(4-kloro-o-toliloksi)bütirik asit; 4-(4-kloro2 metilfenoksi)bütanoik asit
  • MCPP: 2(2-methyl-chlorophenoxy) propionic acid; mecoprop – MCPP: 2(2-metil-klorofenoksi) propiyonik asit; mekoprop
  • MDL: method detection limit – MDL: yöntem tespit limiti
  • MMT: methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl – MMT: metilsiklopentadienil manganez trikarbonil
  • MS: mass spectrometry – MS: kütle spektrometresi
  • MS/MS: tandem mass spectrometry – MS/MS: tandem kütle spektrometresi
  • MTBE: methyl tertiary-butyl ether – MTBE: metil üçüncül-bütil eter
  • MX: 3-chloro-4-dichloromethyl-5-hydroxy-2(5H)-furanone – MX: 3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2(5H)-furanon
  • NDMA N-nitrosodimethylamine – NDMA N-nitrosodimetilamin
  • NOAEL: no-observed-adverse-effect level – NOAEL: advers etkinin gözlemlenmediği düzey
  • NOEL: no-observed-effect level – NOEL: etki gözlemlenmeyen düzey
  • NTA: nitrilotriacetic acid – NTA: nitrilotriasetik asit
  • NTP: National Toxicology Program (USA) – NTP: Ulusal Toksikoloji Programı (ABD)
  • NTU: nephelometric turbidity unit – NTU: nefelometrik bulanıklık birimi
  • PAC: powdered activated carbon – PAC: toz aktif karbon
  • PAH: polynuclear aromatic hydrocarbon – PAH: polinükleer aromatik hidrokarbon
  • PCE: tetrachloroethene – PCE: tetrakloroeten
  • PCP: pentachlorophenol – PCP: pentaklorofenol
  • PCR: polymerase chain reaction – PCR: polimeraz zincir reaksiyonu
  • PD: photoionization detector – PD: fotoiyonizasyon dedektörü
  • PDA: photodiode array – PDA: fotodiyot dizisi
  • PMTDI: provisional maximum tolerable daily intake – PMTDI: geçici maksimum tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • PPA: protein phosphatase assay – PPA: protein fosfataz tahlili
  • PT: purge and trap – PT: arındır ve tuzağa düşür
  • PTDI: provisional tolerable daily intake – PTDI: geçici tolere edilebilir günlük alım
  • PTMI: provisional tolerable monthly intake – PTMI: geçici tolere edilebilir aylık alım
  • PTWI: provisional tolerable weekly intake – PTWI: geçici tolere edilebilir haftalık alım
  • PVC: polyvinyl chloride – PVC: polivinil klorür
  • QMRA: quantitative microbial risk assessment – QMRA: niceliksel mikrobiyal risk değerlendirmesi
  • RNA: ribonucleic acid – RNA: ribonükleik asit
  • SI: Système international d’unités (International System of Units) – SI: Système uluslararası d’unités (Uluslararası Birim Sistemi)
  • SODIS: solar water disinfection – SODIS: güneş enerjisiyle su dezenfeksiyonu
  • STX: saxitoxin – STX: saksitoksin
  • sp.: species (singular) – sp.: türler (tekil)
  • spp.: species (plural) – spp.: türler (çoğul)
  • subsp.: subspecies (singular) – subsp.: alt tür (tekil)
  • TBA: terbuthylazine – TBA: terbutilazin
  • TCB: trichlorobenzene – TCB: triklorobenzen
  • TCE: trichloroethene – TCE: trikloroeten
  • TCU: true colour unit – TCU: gerçek renk birimi
  • TD05: tumorigenic dose05 , the dose associated with a 5% excess incidence of tumours in experimental animal studies – TD05: tümörijenik doz05, deneysel hayvan çalışmalarında tümör vakalarının %5 fazla olmasıyla ilişkili doz
  • TDI: tolerable daily intake – TDI: tolere edilebilir günlük alım miktarı
  • TDS: total dissolved solids – TDS: toplam çözünmüş katılar
  • THM: trihalomethane – THM: trihalometan
  • TID: thermal ionization detector; total indicative dose – TID: termal iyonizasyon dedektörü; toplam gösterge dozu
  • UF: uncertainty factor – UF: belirsizlik faktörü
  • UN: United Nations – BM: Birleşmiş Milletler
  • UNICEF: United Nations Children’s Fund – UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
  • UNSCEAR: United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation – UNSCEAR: Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi
  • USA: United States of America – ABD: Amerika Birleşik Devletleri
  • UV: ultraviolet – UV: ultraviyole
  • UVPAD: ultraviolet photodiode array detector – UVPAD: ultraviyole fotodiyot dizisi dedektörü
  • WHO: World Health Organization – DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü
  • WHOPES: World Health Organization Pesticide Evaluation Scheme – WHOPES: Dünya Sağlık Örgütü Pestisit Değerlendirme Planı
  • WSP: water safety plan – WSP: su güvenliği planı
  • YLD: years of healthy life lost in states of less than full health (i.e. years lived with a disability) – YLD: Sağlığın tam olmadığı durumlarda kaybedilen sağlıklı yaşam yılları (yani engellilikle geçirilen yıllar)
  • YLL: years of life lost by premature mortality – YLL: Erken ölüm nedeniyle kaybedilen yaşam yılları

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.