Gider Tıkanıkları Nasıl Açılır?

Lavobo gider tıkanıklarıyla hiç beklemediğiniz bir anda karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda ne yapacağınız hakkında bir kaç püf noktayı anlatacağım. Açıkçası gider tıkanıklarını açmanın en güvenilir yolu bir tesisat ustasından yardım almanız olacaktır. Fakat bu durum biraz maliyetli biraz da zaman kaybına yol açabilir. İşte tam da bu anlarda kullanabileceğiniz acil 6 çözüm metodunu sizlerle paylaşıyorum.

Pompalama

Tüm tıkanıklar da denenmesi gereken ilk yöntem pompalamaktır. Tıkanıklığı açmak için öncelikle bir pompa temin edin. Haznede biriken suyu tahliye edin. Gider kısmını gözünüzle muayene ederek katı parçacıklar varsa temizleyin. Pompa göbeğini giderin tam ortasına oturacak şekilde yapıştırın ve pompalamaya başlayın. Pompayı 30 saniye ile 1 dakika arasında yukarı ve aşağı pompalayın. Su açarak tıkanıklığın giderilip giderilmediğine bakın. Gider Pompalama

Sirke ve Karbonat

Bu ninelerden kalma bir kocakarı yöntemi olsa da klasik bir drenaj temizleme yöntemidir. Yıllardan beri itina ile kullanılır ve sonuç verir. Bir miktar kabartma tozunu gidere dökün. Kabartma tozunu mümkün olduğunca eşit miktarda dökmeye dikkat edin. Ardından kabartma tozuna eş değer miktarda sirkeyi boşaltın. Sirke ve kabartma tozu reaksiyona girerek köpürmeye başlayacaktır. Endişelenmeyin! Bu çözelti tıkanıkları ve biriken yağları eriterek tahliye edilmesine yardımcı olacaktır. Fışkıran çözeltinin bir kaç dakika giderde kalmasına izin verin. Ardından sıcak su dökerek birikintilerin tahliye edin. Bu işlem sonuç vermezse bir kaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Giderin Azındaki Birikintileri Temizleyin

Saç, kağıt, gıda atıkları gibi katı malzemeler giderin ağız kısmında birikerek tıkanıklıklara sebep olur. Bu tıkanıklığı temizlemenin en iyi yolu birikintileri temizlemektir. Bunu yapmanın bir kaç farklı yöntemi var.

  • İlk olarak elinizle almayı deneyebilirsiniz.
  • Saç, ip gibi birbirine titişik yapıları temizlemek için metal bir elbise askısının bir ucunu bükerek kanca şekline getirin. Kanca ucunu kullanarak saçları vb atıkları toparlamaya çalışın.
  • Bu iki yöntem dışında tıkanıklık açıcı makineler ile giderlerdeki tıkanıklıkları açabilirsiniz. Fakat acil bir durumda hemen tıkanıklık açıcı bir makine bulamayacağın için bir tesisatçıdan yardım alabilirsiniz.

Dirsekli Boruları Temizleme

Her lavabonun altında dirsekli, bükme borusu vardır. Lavabodan delen tahliyeyi duvardaki gidere bağlar. Bu boruların kıvrımlarında her zaman su az miktarda su tutulur. Çünkü kanalizasyondaki gazların borular ile eve yayılmasını önler. Fakat kıvrımlı bölgeye genelde pislikler tıkayabilir. Döküntü, çay atıkları, yağ, saç gibi… Dolayısıyla giderde tıkanıklar meydana gelebilir. Dirsekli borularda meydanı gelen tıkanıklığı temizlenin en iyi yolu boruyu sökerek içini temizlemekten geçer. İşe başlamadan önce mutlaka eldiven takınız. Lavaboya giden suyu kapatın. Borunun altına bir kova yerleştirin. Borunun sabitlenmesinde kullanılan somunları sökün. Boru tesisattan ayrıldığında parçayı güzelce temizleyin. Evet bu biraz kirli bir işlem!

Kaynar Su

Açıkçası bu yöntem her zaman işe yaramaz, ancak denenebilecek en kısa yöntemdir. Bir tencerede suyu kaynatın ve gidere mümkün olduğunda fazla miktarda kaynar su dökün Hızlı olmamaya dikkat edin. Suyun sıcaklığı tıkanıklığa sebep olabilecek yağlı birikintinin parçalanmasına yardımcı olacaktır. Biraz bulaşık deterjanı ve pompalamayı da deneyebilirsiniz.