Tükettiğimiz her türlü gıdanın ambalajının hijyenik olması, ürünlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini koruması gereklidir. Hayatımızı kolaylaştırdığı için ambalajlama yaygın olarak kullanılmaktadır. Gıdaları paketlemek üzere pek çok malzeme kullanılmaktadır. Plastik ağırlıktadır, selüloz, kağıt, karton, cam, seramik, kauçuk, silikon, metal, ahşap, kumaş gibi malzemeler vardır. Paketlenmiş olan gıdaların paketlenmesinde alüminyum folyo, streç gibi malzemeler kullanılmaktadır. Gıdaların paketlenmesinde kullanılan maddelerin sağlığa uygun olmaması durumunda insan sağlığını tehdit edebilir.
Ülkemizde uzun yıllardır musluk suyu içme suyu olarak kullanılamamaktadır. Musluk suyunun 70 li yıllardan beri sağlıklı olmadığı ortaya çıkmış ve ambalajlanmış su kullanımı artış kazanmıştır. Ne yazık ki özellikle büyük şehirlerde hemen hemen her evde iş yerinde ambalajlanmış sular kullanılmaktadır. Sağlıklı bir vücut için düzenli olarak her gün en az 2 litre su içilmesi gerektiği bilinmektedir.
Evlerde paketlenmiş olarak kullanılan başlıca su malzemesi damacanadır. Damacana polikarbonat hammaddesinden yapılmaktadır. Polikarbonat malzemesi termoplastiklerin özel bir grubudur. Kolayca şekillendirilir, işlenir ve kalıplar halinde üretimi yapılabilir. Modern imalat sektöründe oldukça geniş kullanım alanı vardır. Uzun moleküler zincirleri içinde karbonat grupları (-O-CO-O-) tarafından bağlanmış fonksiyonel gruplara sahiptirler ve polikarbonat olarak adlandırılmıştır.
Pek çok alanda kullanılan polikarbonat, endüstri ve laboratuvarlada kullanıldığı gibi ev eşyalarında da kullanılmaktadır. Bebeklerin kullanmış olduğu biberonların hammaddesi, gözlük, güneş gözlüğü camları, CD, otomobil far camları polikarbonattan yapılmaktadır.
Pet şişe ambalajı ise polietilen terefitalattır. Polietilen terefitalat termostatik bir malzemeden oluşur. Meşrubat, yiyecek ve içek kapları, sentetik fiber gibi kullanım alanları mevcuttur. Şeffaf, opak ve beyaz olarak işlenebilir. Tamamen geri dönüşülebilir olması çok önemlidir. Diğer plastiklerden farkı geri dönüşülebilir olması ve sonraki kullanımlar için hazırlanabilmesi.
PET ler kalınlığına göre iki grupta toplanır. Yarı-katı ve katı olarak adlandırılabilir. Oldukça hafif olmasının yanı sıra sert bir malzemedir ve darbeye karşıda oldukça dayanıklıdır. Genellikle alüminyum kaplama yapılır ve özellikle meşrubatları paketlemede kullanılırlar.
Yorum yap