Su kirliliğini Önlemek İçin Ne Yapabilirsin?
Sularımızı temiz tutmaya yardımcı olmak istiyorsanız, yardım etmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Günlük yaşamınızda bazı basit kurallara uyarak yakındaki nehir ve göllerin yanı sıra yeraltı suları ve içme suyunun su kirliliğini önleyebilirsiniz.
- Akan su gerekli olmadığı sürece musluğu kapatarak suyun depolanmasına yardımcı ol. Bu, su kıtlığını önlemeye yardımcı olur ve arıtılması gereken kontamine su miktarını azaltır.
- Lavabonuza veya tuvaletinize neleri attığınıza dikkat edin. Boyalar, yağlar veya diğer çöp formlarını kanalizasyona atmayın. Çamaşır tozu, ev temizlik maddeleri ve banyo malzemeleri gibi ürünlerde çevre dostu olan ürünleri kullanın.
- Pestisitleri (Böcek ilaçları) ve gübreleri aşırı kullanmamaya çok dikkat edin. Bu, malzemenin yakındaki su kaynaklarına karuşmasını önleyecektir.
- Bahçenizde ne kadar çok bitki bulundurursanız gübre, böcek ilacı ve kontamine suyun yakındaki su kaynaklarına karışmasını önleyebilirsiniz.
- Nehirlere, göllere veya okyanuslara çöp atmayın. Plajlarda veya nehirlerde ve göllerde gördüğünüz çöpleri temizlemeye yardımcı olun, çöpleri toplamanın ve yakındaki bir çöp kutusuna atmanın güvenli olduğundan emin olun.
Su Kirliliğini Önleme Konusunda Yasalar ve Sözleşmeler
Dünya okyanuslarını, nehirlerini ve göllerini gereksiz su kirliliğinden koruyan birçok yasa vardır. Her kıta ve ülke hangi yasaları uyguladıkları konusunda farklılık gösterebilir, ancak aynı genel olumlu etkiye sahip olmayı hedeflerler.
Avrupa’da, çevredeki okyanusu deniz çöplüğünden korumak için bir dizi yasa uygulanmıştır.
- 1989’da, İngiltere dışında Kuzey-Batı Avrupa’daki tüm ülkelerde endüstriyel atıkların boşaltılmasına son verildi. 1993 yılında İngiltere’de çöp dökmeye son verildi.
- 1990 yılında, İngiltere dışında Kuzey-Batı Avrupa’daki tüm ülkelerde kanalizasyon çamurlarının boşaltılmasına son verildi. 1998’de İngiltere’de çöp dökmeye son verildi.
- Kirli malzemelerin boşaltılmasıyla ilgili yönergeler geliştirilmiştir ve şu anda gözden geçirilmektedir.
- Nükleer atıkların Avrupa sularına boşaltilmesi 1986 yılından bu yana sonlandırılmıştır.
Avrupa Birliği Çevre Mevzuatı’nda verilen bir dizi direktif vardır:
- Önerilen su çerçeve direktifi, sağlık ve çevre konularında bir dizi amaca ulaşmayı amaçlamaktadır:
– Yeterli içme suyu hükümlerinin uygulanması.
– Diğer ekonomik gereksinimler içinde su varsa ise yeterli hükümleri uygulayın.
– Çevrenin su kirliliğinden korunması.
– Sel ve kuraklıkların olumsuz etkilerinin hafifletmesini sağlar.
– Direktif, 2010 yılına kadar Avrupa’daki yeraltı suları ve yüzey suları için iyi bir statü elde etmeyi amaçlamaktadır. - Kentsel atık su direktifi, kentsel atık suların toplanması ve arıtılmasını düzenleyerek yüzey iç sularının ve kıyı sularının kirlilikten korunmasını amaçlamaktadır.
- Tarımsal kaynaklardan nitrat direktifi, suları nitratların, özellikle gübre gibi tarımsal kaynaklardan gelen nitratların neden olduğu kirliliğe karşı korumayı amaçlamaktadır. Böylece deniz ve tatlı suların ötrofikasyondan korunacak.
- İçme suyu direktifi, içme suyunun kalitesi ile ilgili katı standartlar oluşturmayı amaçlamaktadır. Direktif parametreler ve analiz yöntemleri sağlar, güvenli içme suyu sağlamak için bu standartların karşılanması gerekir.
- İçme suyu soyutlama direktifi ve yüzey suları direktifinin ölçümü ve örneklemesi ve bilgi alışverişi kararı, sadece insanlar tarafından kullanılanların değil, tüm suların korunmasını ele alan bir çerçeve oluşturmak üzere entegre edilmiştir.
- Balık suyu direktifi ve kabuklu su direktifi, suları öncelikle balıkçılıkiçin kullanılan kirlilikten korumayı amaçlamaktadır.
- Yeraltı suyu direktifi, bazı maddelerin yeraltı sularına doğrudan ve dolaylı olarak boşaltılmasını kontrol ederek yeraltı sularını tehlikeli kirleticilerden korumayı amaçlamaktadır.
- Banyo suyu direktifi, tatlı su ve kıyı suyu alanlarında banyo suyu kalitesinde iyi standartların tutulmasını amaçlamaktadır.
Yorum yap